Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Duran:'Terörün tamamen biteceği bir sürece girdik'
Duran:'Terörün tamamen biteceği bir sürece girdik'
Gazze'de can kaybı 33 bini geride bıraktı
Gazze'de can kaybı 33 bini geride bıraktı
Cumhurbaşkanı Erdoğan gündemi değerlendirdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan gündemi değerlendirdi
Büyükşehir İhtisas komisyonları belirlendi
Büyükşehir İhtisas komisyonları belirlendi
‘Sözü dinlenen bir Türkiye olmak mecburiyetindeyiz’
‘Sözü dinlenen bir Türkiye olmak mecburiyetindeyiz’
HABERLER>EKONOMÄ°
10 Ağustos 2015 Pazartesi - 09:54

Hem öğrenci hem işveren kazanacak

İŞKUR'un işbaşı eğitim programıyla öğrencilere aylık Bin TL gelir elde edebilecekleri projeyi uygulamaya aldı.

Hem öğrenci hem işveren kazanacak

İŞKUR, genç yaşta deneyim ve para kazanmak isteyen öğrencilere yönelik bir projeyi uygulamaya başladı. Erzurum'da üniversite eğitimini gerçekleştiren 6 öğrencinin yararlanmaya başladığı işbaşı eğitim programından daha fazla öğrencinin 2015-2016 Eğitim ve Öğretim yılının başlaması ile artması bekleniyor. İŞKUR bu proje ile iş tecrübesi kazandırmayı, istihdamı kolaylaştırmayı ve doğru-nitelikli işçi bulmayı hedefliyor.

GÜNLÜK 38,48 TL

İŞKUR'dan alınan bilgiye göre proje en az 2 sigortalı çalışanı bulunan işyerlerinde uygulanan ve işverene hiçbir maliyeti olmayan programa katılacak 15 yaşını tamamlamış işsizler ve üniversite öğrencileri, hem bir meslek ile ilgili deneyim kazanırken hem de günlük 38,48 TL olmak üzere aylık net asgari ücret düzeyinde Bin TL gelir elde edebiliyor. Yapılan açıklamada "Öğrenciler Türkiye’nin her yerinde ya kendileri çalışacakları işyerlerini bulabilirler ya da kendilerine en yakın İŞKUR birimlerine gelerek bizden yardım alabilirler. Gençlerimiz hem para kazanacaklar hem de bir meslekte deneyim kazanarak mezuniyet sonrasında daha kolay iş bulabileceklerdir. Zira artık neredeyse bütün işletmeler işe alımlarında öğrencilik süresince iş deneyimi kazanıp kazanmadığına bakıyorlar. Programın süresini işveren ve katılımcı kendisi belirliyor. İster 3 ay ister 15 gün. Yeter ki gencimiz o işin nasıl yapıldığını bu süre içinde öğrenebilsin. Program sonunda kendilerine işbaşı eğitim programına katılım sertifikası veriyoruz. Bu şekilde mezun olduklarında bu iş tecrübesini de kanıtlamış olacaklardır. Bu programı özellikle genç işsizliğin azaltılması bakımından önemsiyoruz. Bu önemin bir göstergesi olarak günlük ödenen miktarı Nisan ayında 25 TL’den 36,5 TL’ye ve Temmuz ayı başı itibari ile de net asgari ücret seviyesine çıkararak 38,48 TL yaptık. Ayrıca işverenlerimiz bu programa katılan kişileri istihdam ederlerse de imalat sektöründe 42 diğer sektörlerde 30 ay boyunca işveren sigorta primleri biz ödüyoruz.” denildi.

İŞVERENLERE DAVET VAR

İşbaşı eğitim programında yaşanan en büyük sıkıntının, Erzurum'daki işyerlerinin genelde aile şirketi olması dolayısı ile dışarıdan fazla eleman alınmaması. Bunun yanı sıra öğrencilerin de bu tür çalışmalara fazla yaklaşamaması da ayrı bir sorun oluşturuyor. Bu proje ile aslında hem işveren hem de öğrenci kazanacak. Erzurum'da şuana kadar sadece 6 öğrenci bu projeden yararlanmaya başladı.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI NEDİR?

İŞKUR tarafından işsizliğin azaltılmasına yönelik olarak yürütülen aktif işgücü piyasası programlarından birisi olan İşbaşı Eğitim Programı, Kuruma kayıtlı işsizlerin yine Kuruma kayıtlı işyerlerinde sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek öğrenmelerini sağlamayı amaçlayan bir işi işbaşında öğrenme programıdır. Programın temel amacı mesleki deneyimi veya iş tecrübesi olmayan kişilere mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırılarak bu kişilerin istihdam edilebilirliklerinin arttırılmasıdır. Bir diğer amacı ise nitelikli işgücü temin etmekte zorlanan işverenlere işe alacakları kişileri işyerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek kişiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma ve işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkanı sunmak. Bu sayede, iş arayan ancak iş tecrübesi olmadığı için iş bulamayan kişiler iş tecrübesi kazanmakta, işverenler ise ihtiyaç duydukları işgücünü kendileri yetiştirme imkanına kavuşmakta olduğundan hem iş arayanlar hem de işverenler doğru iş ve doğru işçi bulma olanağı elde etmektedirler. Belirlenen şartları sağlayan işverenler, İŞKUR tarafından kendilerine tahsis edilen iş ve meslek danışmanları veya görevlendirilecek personel aracılığı ile ya da doğrudan il müdürlüklerine /hizmet merkezlerine gelerek taleplerini iletebilirler. İşverenin program düzenleme talebi, ivedilikle değerlendirilerek gerekli şartların sağlanması durumunda program düzenlenir.

ÖĞRENCİLERDE ARANAN ŞARTLAR

öğrencilerden aranan şartları sıralayan İŞKUR yetkilileri, "İşbaşı eğitim programına katılmak için gerekli şartlar; 15 yaşını doldurmak, Kuruma kayıtlı olmak, İşsiz olmak, Ön lisans dahil üniversite öğrencisi olanlar da programa katılabilir. Ancak; işverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olanlar ile, programın başlama tarihinden önceki 3 aylık dönemde programı düzenleyecek olan işverenin çalışanı olan kişiler, bu işveren ile düzenlenecek olan işbaşı eğitim programına katılamamaktadırlar. İşbaşı eğitim programına katılmak isteyen kişiler, İŞKUR'un internet sayfasında, Hizmet Merkezi veya İl Müdürlüğü ilan panosunda yayımlanan ilanlara hem internet üzerinden hem de Hizmet Merkezi veya İl Müdürlüğüne giderek başvuru yapabilirler. İşbaşı Eğitim Programı katılımcılara eğitim aldıkları meslekte veya başka bir alanda mesleki deneyim ve beceri kazanma şansı sunmaktadır. Programa katılan üniversite öğrencileri ise zorunlu stajlarını bu program aracılığıyla yapma şansına sahip olarak iş arama sürecinde bu deneyimlerine CV’lerinde yer vermek suretiyle iş bulma sürecinde yaşanan deneyim eksikliği engeli aşmaktadırlar. Program süresine bağlı olarak katılımcılara net asgari ücret düzeyinde gelir elde etme imkanı da verilmektedir. Halen günlük 38,48 TL zaruri gider ödemesi İŞKUR tarafından yapılmaktadır. Diğer yandan üniversite öğrencilerinin program süresince burs veya öğrenim kredileri kesilmediğinden öğrenciler burs veya kredilerini almaya devam edebilmektedirler. Ayrıca program süresince katılımcılar adına iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri İŞKUR tarafından karşılanarak katılımcıların sağlık hizmetlerinden faydalanmaları sağlanmaktadır." diye konuştu.

 
Aydemir:‘Şühedaya rahmet, teröre lanet’
 
DHMİ Erzurum verileri açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte Erzurum'un dış ticaret en'leri
Ekonomi Bakanlığı 2015 yılının ilk yarı dış ticaret verilerini paylaştı. ...
Doğu’da bal üretiminde rekor artış
Ardahan’da bu sezon bal üretiminde rekor kırıldı. 46 bin arılı kovandan 800 ton bal alındı.
Kuyumcular ‘Altın Dönem’de
Ramazan ayının bitmesiyle açılan düğün sezonu kuyumcuların yüzünü güldürdü. ...
 
14 ilçede artış
Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı 2015 Haziran dönemi faal mükellef sayılarını ...
Tarımda yabancı hayranlığı...!
Erzurum Çiftçi yerli tarım makinelerine değil, daha çok Avrupa tarım aletlerine ilgili gösteriyor
Ejder’den ithal et yorumu
Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder, önümüzdeki ay içerisinde Erzurum’a ithal et geleceğini bildirdi
 
Bakan Işık’tan Erzurum açıklaması
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, yeni Sanayi Strateji Belgesi'nde ...
Memur-Sen açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı
Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan “açlık-yoksulluk” araştırmasına ...
Şaşılacak iş..!
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteklediği programlara ayrılan ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva