Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
BM: 'Gazze’nin yeniden inşası 80 yıl sürebilir'
BM: 'Gazze’nin yeniden inşası 80 yıl sürebilir'
Yılmaz'dan politik netlik vurgusu
Yılmaz'dan politik netlik vurgusu
Göktaş: 'Takip ediyoruz'
Göktaş: 'Takip ediyoruz'
YİK’te Türkiye Yüzyılı gündemi
YİK’te Türkiye Yüzyılı gündemi
Erdoğan: ‘Kucaklayıcı bir anlayışla hareket etmeliyiz’
Erdoğan: ‘Kucaklayıcı bir anlayışla hareket etmeliyiz’
HABERLER>EKONOMÄ°
6 Ağustos 2015 Perşembe - 09:50

Şaşılacak iş..!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteklediği programlara ayrılan paralar, proje olmadığından dolayı kullanılamıyor.

Şaşılacak iş..!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 3 farklı programda toplamda 80 Milyon TL’ye yakın destek veriyor. Ancak bu para Türkiye genelinde fazla kullanılamazken Erzurum’da da hiç kullanılamıyor. Özellikle KOBİ ve sanayi alanındaki yatırımlara yönelik olan bu programlardaki hibe miktarı neredeyse yatırımcının koyacağı paradan fazla. Erzurum Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü İbrahim Buğdayci, bilimci, KOBİ, ve yatırımcılarına seslenerek ‘Para var proje bekliyoruz’ dedi.

SANAYİ TEZLERİ PARA DAĞITIYOR

Destek verilen programlardan Sanayi Tezleri (SAN-TEZ)’i anlatan  Buğdayci, “Bakanlığımızın desteklemiş olduğu programları kısaca özetlersek, ilk önce Sanayi Tezleri (SAN-TEZ) Programı, sanayimizin önemli bir kısmını oluşturan KOBİ’lerimizin Ar-Ge ve İnovasyon kültürü kazanmaları ve sorunlarını üniversitede üretilen bilgi birikimini kullanarak işbirliği içinde çözme alışkanlığı edinmelerini amaçlayan bir destek mekanizmasıdır. San-Tez programının hedefleri ise; Akademik bilginin ticarileşmesi, sanayiye  yönelik  Ar-Ge personeli sayısının artırılması, yeni ve yenilikçi şirketlerin yaratılması, sanayimizin rekabet gücünün yükseltilmesi, üniversite-sanayi-kamu işbirliğinin   kurumsallaştırılmasıdır. Bu programa,firma büyüklüğüne bakılmaksızın tüm işletmeler üniversitelerle beraberce yürütecekleri Ar-Ge ve yenilik projeleri için programa müracaat edebilmektedir. Bütçe desteği de, proje ortağı firma mikro işletme ise, proje toplam bütçesinin en az yüzde 15’ini nakdi olarak karşılar. Proje toplam bütçesinin en fazla yüzde85’i ise Bakanlıkça karşılanır. Proje ortağı firma küçük işletme ise; proje toplam bütçesinin en az yüzde 20’sini nakdi olarak karşılar. Proje toplam bütçesinin en fazla yüzde 80’i ise Bakanlıkça karşılanır. Proje ortağı firma orta büyüklükteki işletme ise; proje toplam bütçesinin en az yüzde 25’ini nakdi olarak karşılar. Proje toplam bütçesinin en fazla yüzde 75’i ise Bakanlıkça karşılanır. Aylık olarak; proje yürütücüsüne Bin 150, yardımcı araştırmacıya 950TL, yardımcı personele 600TL, tez öğrencisine; herhangi bir kurumda çalışmayan doktora öğrencisi Bin 750 TL, herhangi bir kurumda çalışmayan yüksek lisans öğrencisi Bin 500 TL, herhangi bir kurumda ücretli görevi bulunan doktora öğrencisi 750 TL, herhangi bir kurumda ücretli görevi bulunan yüksek lisans öğrencisi 600 TL. Proje süresi en fazla 24 ay olup, 6 ay ek süre verilebilmektedir. Proje bütçeleri için herhangi bir üst sınır bulunmamakla beraber, projelerin sağlayacağı katma değer dikkate alınarak  desteklenecek projelere karar verilmektedir. Başvurular bir takvime bağlı olmaksızın yıl boyu her ay alınır. 2013 yılı itibariyle Proje Başvuruları ve Diğer işlemler http://biltek.sanayi.gov.tr/  adresinde Bakanlık  Ar-Ge Web Portalı üzerinden yapılamaktadır.” diye konuştu.

50 MİLYON TL’LİK PROGRAM

Bir diğer proje kabul edilen program hakkında bilgi veren Buğdayci, bu destek ile yeni ve yenilikçi iş fikirleri olan genç girişimcilerin, iş fikirlerini katma değeri yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için çekirdek sermaye sağlanarak desteklenmesi amaçlanmaktadır. Söz konusu destek ile ülkemizde bilgi yoğun ve yenilikçi girişimcilik konusundaki farkındalığın artırılmasının yanında yüksek eğitimli, nitelikli gençlerin iş hayatına kazandırılması da sağlanacaktır. Projeye, Örgün öğretim veren üniversitelerin; Herhangi bir lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek durumdaki öğrenci, Yüksek lisans veya doktora öğrencisi ya da lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden birinden ön başvuru tarihinden en çok 5 yıl önce mezun olmuş kişiler. Girişimci, yukarıda sayılan öğrenim durumunu başvuru sırasında belgelemek zorundadır.  Ayrıntılar için  “Uygulama Usul ve Esaslar” ve “Ön Başvuru ve İş Planı Hazırlama Kılavuzu” incelenmelidir. Programa https://biltek.sanayi.gov.tradresindeki Ar-Ge web portalı üzerinden e-devlet şifresiyle başvuru yapılır. Programın süresi 2023’e kadar olup bütçesi 50 milyon TL, en fazla 500 kişiye kadardır.” şeklinde konuştu.

BİRLİK OLAN PARAYI KAPIYOR

25 Milyon TL’lik proje hakkında konuşan Buğdayci, “Kümelenme Destek Programı; kümeyi bir “olgu” olarak kabul etmekte, kümeye kısıtlayıcı bir tanım getirmekten bilinçli olarak kaçınmaktadır. Bu itibarla, Kümelenme Destek Programının hedefi, bir olgu olan “kümeleri” değil, “kümelenme sürecini” desteklemektir. Bunun yanında, kümelenme sürecine katılan aktörlerin bir bütün içerisinde nasıl bir rol aldıkları, dolayısıyla belirli bir iktisadi değerin oluşmasına nasıl katkı sağladıkları önem taşımaktadır. Kümelenme birlikteliği, küme ekonomik coğrafyasında yer alan en az bir sanayi odası, yoksa ticaret ve sanayi odası ile en az bir üniversite zorunlu olmaküzere aşağıdaki kurum, kuruluş ve özel hukuk tüzel kişilerini de içerebilecek birlikteliktir. Ayrıca, kümenin ana faaliyet alanında yer alan en az yirmi firma söz konusu birliktelik ile işbirliği yapmayı taahhüt etmelidir. Kümelenme birlikteliğinde yer alabilecekler, İl özel idareleri, yerel yönetimler, üniversiteler ve araştırma kurumları, teknoloji geliştirme bölgeleri, 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu çerçevesinde kurulan sanayi odaları ile ticaret ve sanayi odaları, borsaları, serbest bölgeler, organize sanayi bölgeleri, ihracatçı birlikleri, endüstri bölgeleri, kümelenme birlikteliği ile ilgili dernekler, vakıflar, kooperatifler vb. kuruluş ve teşekküller. Destek Süresi ve miktarı ise, bir kümelenme teşebbüsünün desteklenme süresi 5 yıldır. Ancak bu süre, destek tutarında değişiklik yapılmaması kaydıyla, Bakanlıkça kümelenme teşebbüsünün idari veya teknik gerekçelerinin uygun görülmesi halinde veya mücbir sebeplerin ortadan kalkmasından itibaren iki yıla kadar uzatılabilir. Destek süresi yedi yılı geçemez. Kümelenme Destek Programı kapsamında Bakanlıkça hibe şeklinde sağlanacak mali destek, 5 yıl için 25 milyon TL’dir. Bakanlık tarafından sağlanacak geri ödemesiz destek oranı, her bir iş planı tamamlandığında iş planı toplam bütçesinin % 50’sini, her bir destek kalemi bazında ise yüzde 75’ini geçemez.” dedi.

 
Atalay'dan Basiret Çağrısı
 
Sekmen’den gündem uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir ödenekleri açıklandı
Maliye Bakanlığı 2015 yılı Ocak-Temmuz dönemi Büyükşehir Belediye paylarını açıkladı.
KUDAKA destekledi, proje başladı
KUDAKA tarafından desteklenen "Kömür Köyü Organik Meyvecilik Havzası Projesi" hayata geçiriliyor.
Teşvikli yatırımlar ekmek kapısı oldu
Erzurum’un Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi toplamındaki teşvikli yatırım payı artışını sürdürüyor.
 
Erzurum’da 6 ayda 15 teşvikli yatırım
Ekonomi Bakanlığı 2015 yılı Ocak-Haziran dönemi teşvik bültenini yayımladı.
Erzurum’un temmuz TÜFE’si açıklandı
TÜİK Temmuz 2015 TÜFE verilerini açıkladı. Erzurum İstatistik Bölgesi’nde, ...
Erzurum bankacılık rekorunu koruyor
Erzurum banka şubesi bakımından Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde ilk ...
 
Erzurum Tarımda Yeniden Büyüyor
Erzurum'daki 62 Bin 500 Hektarlık alan modern tarım işletmeciliği esaslarına ...
Erzurum’dan 7 ayda 13 milyonluk ihracat
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Temmuz ayı ihracat rakamlarını paylaştı. ...
Erzurum’un kredi performansı açıklandı
DOSİAD analiz merkezi araştırmalarına göre, Erzurum, Taşıt kredisinde ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva