Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Tunç: 'İsrail örgüt gibi hareket ediyor'
Tunç: 'İsrail örgüt gibi hareket ediyor'
Işıkhan çalışma hayatındaki gelişmeleri paylaştı
Işıkhan çalışma hayatındaki gelişmeleri paylaştı
Yumaklı: 'Tüm tedbirleri aldık'
Yumaklı: 'Tüm tedbirleri aldık'
TZOB buğday maliyetindeki artışa dikkat çekti
TZOB buğday maliyetindeki artışa dikkat çekti
Kurtulmuş’tan bilim insanlarına çağrı
Kurtulmuş’tan bilim insanlarına çağrı
HABERLER>BÖLGE
12 Aralık 2012 Çarşamba - 08:25

Doğu'da beyaz çile

Doğu Anadolu Bölgesi’nde kış kar yağışı ve soğuğuyla etkisini sürdürüyor. Erzurum’da 69 köy yolu ulaşıma kapanırken, Iğdır’a yılın ilk karı düştü.

Doğu da beyaz çile

Doğu Anadolu Bölgesi’nde kış kar yağışı ve soğuğuyla etkisini sürdürüyor. Erzurum’da 69 köy yolu ulaşıma kapanırken, Iğdır’a yılın ilk karı düştü.
ULAŞIMDA AKSAMA
Ardahan’da sabah saatlerinde başlayan kar yağışı ile birlikte yollarda meydana gelen buzlanmadan dolayı çok sayıda araç yoldan çıktı.
Ardahan’da soğuk hava ile birlikte kar yağışı da etkili olmaya devam ediyor. Hanak-Damal karayolunda buzlanma nedeniyle, çok sayıda TIR ve otomobil yoldan çıktı.
Bazı araçlar zincir takarak yoluna devam ederken, yolda kalan araçlar karayolları ekiplerince kurtarıldı.
KURA NEHRİ DONDU
Ardahan'da gece etkili olan soğuk hava nedeniyle Kura Nehri dondu.
Soğukların etkili olduğu Ardahan'da, donan Kura Nehri'nin bir bölümü üzerinde buz tabakaları oluştuğu gözlendi. Mehmet Altun, ’’Her yıl 29 Ekimde kar yağarken, şimdi 12. ayın 10’unda kar yağdı. Ardahan’da hava soğuk her yer buz kesti ve gördüğünüz gibi Kura nehri dondu.’’ dedi.
Meteoroloji Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Ardahan'da gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında 13 derece olarak ölçüldü.
IĞDIR KENT MERKEZİNE YILIN İLK KARI YAĞDI
Türkiye genelinde etkili olan soğuk hava ve kar yağışı, Iğdır kent merkezi ve ilçelerinde de etkisini göstermeye başladı. Bu yıl kent merkezinde erken kar yağdığını düşünen Iğdırlılar, kar yağışının gecen yılın aksine bereket getireceğine inandıklarının belirttiler.
Genelde Iğdır kent merkezinde ocak ortalarından kar yağdığını belirten Ercan Akdemir, erken kar yağışı nedeniyle bu yıl kışının çetin geçeceğini, soğuk havanın kendisini hissedilir derece gösterdiğini söyledi.
Bir hafta önce Iğdır'ın dağları ve yaylalarından kar yağdığından hayvanlarını ovada otlatmak için indirdiklerini anlatan İlhan Parlar, “Şimdi gördüğünüz gibi kent merkezinde de kar yağdı. Bu nedenle ne yapacağız bilmiyoruz. Bu yıl samanın tonu bin TL’den alıcı buluyor. Hayvanlarda para etmiyor. Bu yıl kış bizim için çetin geçecek gibi görülüyor. Ama erken kar yağışının sevindiren yanı da var. Gecen yıl çok kurak geçti, bu yıl belki bolluk bereketlik olur” dedi.
Necip Turan ise, Iğdır'ın tarım şehri olduğunu, karın yağması çiftçilerin yüzünü güldüreceğini, erken kar yağışının bolluk bereketlik getireceğine inandığını söyledi.
MAHSUR KALAN KÖYLÜLER 4 SAAT SONRA KURTARILDI
Muş’un Üçevler grup köy yolunda mahsur kalan köylüleri İl Özel İdaresi ekipleri 4 saatlik çalışma sonucunda kurtardı.
Muş’ta etkisini arttıran kar yağışı köy yollarının kapanmasına neden oldu. Köy yollarını açmak için çalışma başlatan İl Özel İdaresi ekipleri, tipi ve fırtına bastırınca çalışmalarını yarıda bıraktı. Tipi ve fırtına nedeni ile Muş merkeze bağlı olan Üçevler bölgesinde bulunan 8 köyün yolu üç gün boyunca kapalı kaldı. Kar yağışının durması ile birlikte ekipler köy yollarında kar temizleme çalışması başlattı. Ancak tipi ve fırtına açılan köy yolunu tekrar ulaşıma kapattı. Sabah saatlerinde köylerine gitmek isteyen vatandaşlar, 3 minibüs ve 1 pikap ile yola çıktılar. Minibüsler yolda yaklaşık 60 santimetre kadar olan karda ilerlemekte güçlük çekince köylüler, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Şehmus Yentür’ü telefonla arayarak durumu bildirdiler.
Bunun üzerine ekipler iki iş makinesi ile Üçevler köyüne giden minibüs ve pikabın bulundukları bölgeye ulaştılar. İlk olarak yolda genişletme çalışması yapan ekipler daha sonra halatlarla araçları birbirlerine bağlayarak bulundukları bölgeden çıkardılar.
Yollarının üç günden beri kapalı olduğunu söyleyen Üçevler Köyü Muhtarı Aydın Subaşı, “Yoğun kar yağışı nedeniyle köye üç gündür gidemedik. Kar yağışının durması ile yola çıktık. Fakat minibüsler yolda kaldı. İmdada yine İl Özel İdaresi ekipleri yetişti. İl Özel İdaresi çalışanlarına teşekkür ediyoruz. Bunun yanında köyümüz ve çevresinde bulunan sekiz köyde beş gündür elektrik kesintisi yaşanıyor” diye konuştu.
Alaniçi Köyü Muhtarı Yusuf Özdemir ise, yollarının üç günden beri kapalı olduğunu belirterek, “İl Özel İdaresi’ne bağlı ekipler gelip yolumuzu açtılar. Kış aylarında bu yoldan başka bir yolu kullanamıyoruz. Zaten diğer yollarda açılamıyor. Yetkililerden isteğimiz bu yolun daha kullanışlı hale getirilmesidir” dedi.
Telefonla İHA muhabirine bilgi veren Genel Sekreter Vekili Şehmus Yentür de, köy yollarında çalışma yaptıklarını, ancak açılan yolun tipi ve fırtına nedeni ile yeniden ulaşıma kapandığını söyledi. Yentür, “Cuma günü Üçevler grup köy yolumuzu ulaşıma açmıştık. Ancak tipi ve fırtına nedeni ile yol yeniden ulaşıma kapanmış. Merkezde olan köylüler ise yolun açık olduğunu düşünerek köylerine gitmek istemişler. Kapalı olan bölgede mahsur kalınca bizleri aradılar. Bizde ekiplerimizi o bölgeye yönlendirdik. Şu an vatandaşlarımız köylerine ulaştılar. İmkanlar dahilinde köy yollarımızı sürekli olarak açık tutacağız” dedi.
BAŞKALE’DE KARLA MÜCADELE ÇALIŞMASI
Van’ın Başkale Belediyesi, 3 gündür çarşı merkezi başta olmak üzere mahalle ve sokaklarda kar temizleme çalışması yapıyor.
Aralıksız devam eden kar yağışının ardından köy ve merkez mahalle yolları kapanırken, birçok araç da yollarda mahsur kalmıştı. Başkale Belediyesi’nin başlattı karla mücadele çalışmaları sonucu bütün mahalle yolları, sokaklar ve çarşı merkezi tamamen temizlendi. Çalışmaları yerinde takip eden Belediye Başkan Vekili Reşit Arslan, çalışmalarda belediye ekibinin seferber olduğunu ve geceleri de çarşı merkezinde kar temizleme çalışmaları yaptıklarını belirtti.
HAKKARİ'DE KAR YAĞIŞI VE FIRTINA
Hakkari’de kar yağışı nedeniyle direklerin devrilmesi sonucu elektriksiz kalan köylere yeniden enerji verilmesi için Tedaş ekipleri seferber oldu.
Bir süre önce meydana gelen kar yağışı ve fırtına nedeniyle Hakkari-Çukurca karayolu üzerinde bulunan yüksek gelirim direklerinin devrilmesi, hatların kopması sonucu elektriksiz kalan köylere yeniden enerji verilmesi için Tedaş ekipleri harekete geçti. Sabah saatlerinde arıza servisi önünde toplanan Tedaş ekibi hazırlıklarını yaparak Zap vadisine doğru yola çıktı. Dondurucu soğuk havaya rağmen bir taraftan hat çeken, diğer taraftan direklerin üzerine çıkan ekipler yer yer zor anlar yaşadı. Yaklaşık 5 gündür elektriksiz kalan köylüler de Tedaş ekibine yardım ederek hat çekmelerine yardımcı oldular. Bir görevli, elektrik temas ettiği için duman çıkan bir orta gelirim ağaç direğinin üzerine çıkarak kar yığını ile kapatmaya çalıştı.
Tedaş yetkilileri, kar yağışı ve fırtına nedeniyle Hakkari-Çukurca karayolu üzerinde bulunan Zap vadisi kenarında 5 yüksek gerilim direğinin düştüğünü ifade ettiler. Yetkililer, dondurucu soğuk havaya rağmen 80 adet orta gelirim enerji nakil iletken telli çekerek köylere yeniden enerji verdiklerini belirttiler.
Tedaş ekibine yardım etmeye gelen bazı köylüler ise, yüksek gelirim direklerini düşmesi üzerine 5 gündür karanlıkta olduklarını, ekiplere yardım ederek iletken hattı çektiklerini söylediler.

 
Hizmete beyaz yalan engeli
 
Engellilere çağdaş yaklaşım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
En büyük pay Doğu'ya
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) 1 Mart 2011-1 Aralık ...
BAL'da yine hüsran
Yakutiyespor Çayeli deplasmanından puansız dönüyor.
Palandöken nihayet sezonu açtı
Palandöken’de kar kalınlığının yükselmesiyle birlikte, 15 günlük bekleyiş ...
 
Kar yağdı, yollar kapandı
Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar yağışının ardından geceleri soğuk hava etkili ...
Doğu karla uyandı
Ardahan'da kent merkezine yılın ilk karı yağdı. Kar yağışı Çıldır Gölü'nde ...
DAİB'ten Çin çıkarması
26 Kasım 2012-1 Aralık 2012 tarihleri arasında, Şangay-Çin’e yönelik olarak ...
 
TÜMSİAD engellileri unutmadı...
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Erzurum Şube Başkanı Cafer ...
Yakutiyespor taraftarıyla barıştı
BAL 1’inci gurupta yer alan Yakutiyespor kendi evinde oynadığı Kelkit ...
Nurmemmet Avrasya’yı anlattı
ARÜ Türkmenistanlı ünlü yazar Annaguli Nurmemmet’in katıldığı ‘’Başlangıçtan ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva