Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Palandöken beyaza büründü
Palandöken beyaza büründü
Aliyev’den Fransa’ya gözdağı
Aliyev’den Fransa’ya gözdağı
MEB Yeni müfredat taslağı büyük ilgi gördü
MEB Yeni müfredat taslağı büyük ilgi gördü
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Erdoğan’dan barış ve huzur mesajı
Erdoğan’dan barış ve huzur mesajı
HABERLER>ARAŞTıRMA
28 Mayıs 2013 Salı - 00:45

Dini yayıncılıkta Ortak Akıl süreci

Türkiye’de Dini Yayıncılık Ortak Akıl Toplantısı’ İstanbul’da gerçekleştirildi

Dini yayıncılıkta Ortak Akıl süreci

ERZURUM-Türkiye’de Dini Yayıncılık Ortak Akıl Toplantısı’ İstanbul’da gerçekleştirildi
Diyanet İşleri Başkanlığı ile Basın Yayın Birliği Başkanlığının ortaklaşa düzenlediği ‘Türkiye’de Dini Yayıncılık Ortak Akıl Toplantısı’ İstanbul’da gerçekleştirildi. Cevahir Asya Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, yayınevi sahiplerinin bilginin, marifetin ve irfanın elçileri olduğunu söyledi.İslami yayıncılık yapan yayınevlerinin aynı zamanda dini Mübin-i İslam’ı en doğru şekilde okuyuculara iletmekle görevli olduğunu belirten Başkan Görmez şöyle konuştu;
“BELKİ BU ASIRDA, BU ÇAĞDA EN BÜYÜK DEĞİŞİM KİTABIN BİR TÜKETİM NESNESİNE DÖNÜŞMESİ, OKUYUCUNUN DA BİR TÜKETİCİ OLMASI OLDU…”
Bu vazifeyi deruhte eden her birimiz aynı zamanda okuyucularımızla doğrudan ahlaki bir ilişki içerisine girmiş oluyoruz. Dolayısıyla zaman zaman bu toplantıları yapmak, geçmişe yönelik değerlendirmeler yapmanın, geleceğe yönelik planlama yapmanın son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Doğrusu belki bugün üzerinde en çok durulması gereken en önemli husus, dünyada her konuda meydana gelen değişimlerin ve dönüşümlerin yayınlarımıza nasıl etki ettiğidir. Yayıncılarımızı ve yayınlarımızı, kitaplarımızı, kitabı okumayı, kalemi hangi yönden nasıl etkilediği üzerine hepimizin durması gerekiyor. Sadece dini yayıncılığın değil, bütün olarak yayın hayatının hızlı ve önemli bir değişim ve dönüşüm yaşadığını hepimiz gözlemliyoruz. Bu değişimin mahiyetini tespit edebildiğimizden emin değilim. Belki bu değişimin mahiyeti üzerinde durmamız gerekiyor. Öyle zannediyorum ki, bu asırda en büyük değişim kitabın bir tüketim nesnesine dönüşmesi, okuyucunun da bir tüketici olması oldu. Bunun çok iyi tahlil edilmesi lazım. Bunu birlikte değerlendirmemiz gerekiyor.
“YAYIN DÜNYASI, HEM ÜLKEMİZDE HEM KÜRESEL ÖLÇEKTE DAHA AZ ZAMANDA TÜKETİLEBİLECEK KİTAPLAR ÜRETME ÇABASINA GİRDİ…”
Yayın dünyası, hem ülkemizde hem küresel ölçekte daha az zamanda tüketilebilecek kitaplar üretme çabasına girdi. Medeniyeti inşa eden metinlerden acaba vaz mı geçtik? Medeniyeti inşa eden metinler yayınlamayacak mıyız? İnsanların talepleri değişti diye biz bu metinler, bu kitaplar üzerinde ısrar etmeyecek miyiz? Daha çok hızlı tüketilen metinler üzerinde durmaya başladık. Ayrıca bir kitabı yayınlarken mümkün olduğu mertebede metinlerin azlığına görsel malzemenin çokluğuna dikkat etmeye başladık. Çünkü talep öyle gelmeye başladı.
“BİR KAMU KURUMU OLARAK YAYIN DÜNYASINA YÖN VERMEK YERİNE, BİRLİKTE YÖN BULMAK İSTİYORUZ…”
Bir kamu kurumu olarak yayın dünyasına yön vermek yerine, birlikte yön bulmak istiyoruz. Birlikte nasıl bir yön tayin etmemiz gerektiği konusunda konuşmanın daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Bizim de buna ihtiyacımız var. Sadece yayıncı dostlarımızın sivil yayıncılığa ihtiyacı yok, kamu yayıncılığı yapan müesseselerin de bu ortak akla çok ihtiyacı var. Yayın dünyası artık o kadar ihtiyaç ve trendler üretiyor ki, bunların arka planını, felsefesini ve dini yayıncılık bağlamında pedagojisini üretmeye vakit kalmadan kendimizi içerisinde buluyoruz.
“ÜZERİNDE KAFA YORULMAYAN BİR AMELİYEYLE VAKİT DOLDURMAK KENDİNİ HARAP ETMEKTİR…”
Bizim medeniyetimiz okuma üzerine kuruludur. Allah’ın yüce kitabını okumakla başlayan serüvenimiz, O’nun tarafından isimlendirilen bütün kâinatı, bütün mevcudatı okuma çabasıyla gelişir ve ancak gerçek bir okuma ameliyesi sonucudur ki, idrak dünyamız derinleşerek Cenab-ı Hak ile makul bir iletişim kurabilir. Üzerinde kafa yorulmayan bir ameliyeyle vakit doldurmak kendini harap etmektir. Basit bütçe tasarruflarıyla, infaklarla, hayır ve hasenatlarla başlayan ve dini Mübin-i İslam’ın bu topraklarda yeniden dirilmesini arzu eden niyetlerin ortaya çıkardığı yayıncılığımız, bu mübarek davanın gerçek emekçileri olarak her zaman saygıyı ve değeri hak etmektedir. Bununla beraber takdir ederseniz ki, bu emeklerin zayi olmaması için içinde bulunduğumuz anın gereklerini yeniden ele almak, mevcut birikimi daha doğru, daha ölçülü biçimde kullanmak, hizmetlerimizin birbirine eklenerek güçlenmesini sağlamak gerekir.
"AMACIMIZ, DİNİ YAYINCILIKTAKİ DEĞİŞİK İLGİ VE YÖNELİMLER ARASINDA BİR ORTAK ENERJİ ÜRETMEYİ BAŞARMAKTIR…”
Bugün kitabın ve kalemin anlamı önemli ölçüde farklılaştı. İslam’ı anlatma konusundaki araçlar çoğaldı. Artık daha çok enstrümana sahibiz ama son tahlilde bütün bu verimliliği gölgede bırakan bir takım eksikliklerle de baş etmek zorundayız. Bunun bir tarafı aşktır, samimiyettir, teslimiyettir. Bir tarafı doğru zamanda doğru araçlara sahip olmaktır. Bir ortak akıl toplantısı olarak çerçevelendirdiğimiz bu buluşmada amacımız dini yayıncılıktaki değişik ilgi ve yönelimler arasında bir ortak enerji üretmeyi başarmaktır.
İki gün süren ve değerlendirme oturumuyla biten ‘Türkiye’de Dini Yayıncılık Ortak Akıl Toplantısı’na Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in yanı sıra Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Erul, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, Strateji Geliştirme Başkanı Dr. Necdet Subaşı, Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Yüksel Salman ve çok sayıda yayınevi temsilcisi katıldı.
 

 
KUNİB III. Olağan Kongresi tamamlandı
 
Markalaşmayı gerçekten biliyor muyuz?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzunahmet'te örnek uygulama
Palandöken İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde ilçeye ...
AÖF'ten Kıyafet gündemi
Aileler, Okul İdaresi ve Öğretmenler çeşitli nedenlerle orta öğretimde ...
Tarımda proje yaklaşımı
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 2013 yılı genel bütçesi ve İl Özel ...
 
özverili memurlara belge ödülü
Erzurum Pazaryolu Kaymakamı Taner Tengir, kurumlarında özveriyle çalışanları ...
ATAÜNİ Kariyer Günleri start aldı
“Kariyer ve Girişimcilik Günleri”, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Elazığ, ...
Trafikte 109 bin araç var
Erzurum’da araç sayısı Karayolları Bölge Müdürlüğü verilerine göre 109 ...
 
Dünya mirası listesine girdik
Uzundere-Narman-Olur Bölgelerinin UNESCO Dünya Mirasına Dâhil Edilmesi Süreci Çalıştayı tamamlandı.
Oltu İHL'den İtalya açılımı
Oltu İHL Proje Ekibi, 7 Mayıs 2013’te başlattığı etkinliklerini tamamlayarak yurda döndü.
Erzurum için Dünya Mirası adımı
Uzundere-Narman-Olur Bölgelerinin UNESCO Dünya Mirasına Dahil Edilmesi ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva