Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
‘Mücadelemize devam edeceğiz’
‘Mücadelemize devam edeceğiz’
ETÜ 2 yıl süreyle akredite edildi
ETÜ 2 yıl süreyle akredite edildi
Yeni Yusufeli’nde ilk şenlik
Yeni Yusufeli’nde ilk şenlik
HABERLER>TÜRKÄ°YE
28 Kasım 2023 Salı - 00:22

‘Türkiye olarak sorumluluk almaya hazırız’

Tunç, "BM sisteminin yetersizliği karşısında, bölgede ateşkes sağlanmasını müteakip tesis edilecek kalıcı barışın garantilerle desteklenmesi önemli bir adım olacaktır. Böyle bir adım atılması halinde Türkiye olarak sorumluluk almaya hazırız" dedi.

‘Türkiye olarak sorumluluk almaya hazırız’

Tunç, "BM sisteminin yetersizliği karşısında, bölgede ateşkes sağlanmasını müteakip tesis edilecek kalıcı barışın garantilerle desteklenmesi önemli bir adım olacaktır. Böyle bir adım atılması halinde Türkiye olarak sorumluluk almaya hazırız" dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını değinerek,  “Tüm uluslararası ve bölgesel kuruluşları, Gazze'de yaşananları 'savaş suçları' ve 'insanlığa karşı suçlar' yönüyle incelemeye davet ediyorum. Filistin'de yaşananlar, artık insan hakları ihlalini aşmış, Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi kapsamında değerlendirilebilecek duruma gelmiştir" dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Bağımsız Daimi İnsan Hakları Komisyonu’nun 22. Genel Oturumu Açılışı’nda konuşan Adalet Bakanı Tunç, İsrail'in, Gazze'de en temel insan haklarını hiçe saydığına ve uluslararası hukuku ayaklar altına aldığına dikkati çekti.

Gazze’de ateşkesin sağlanması için Türkiye olarak sorumluluk almaya hazırız diyen Bakan Tunç, "Batılı liderlerin sessiz kaldığı bir ortamda Türkiye olarak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bu haksızlığa, bu hukuksuzluğa, bu insanlık suçuna karşı, hep birlikte yüksek sesle karşı çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.

İSRAİL EN TEMEL İNSAL HAKLARINI HİÇE SAYDI

İsrail'in Gazze'deki saldırılarını hatırlatan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İsrail'in 7 Ekim'den itibaren 5 bini çocuk yaklaşık 13 bin Filistinliyi şehit ettiğini, hastaneleri, okulları, camileri, kiliseleri, mülteci kamplarını bombalayarak tarihte eşi benzeri görülmemiş bir katliam gerçekleştirdiğini söyledi.

İsrail'in, Gazze'de en temel insan haklarını hiçe saydığına, uluslararası hukuku ayaklar altına aldığına dikkati çeken Bakan Tunç, "İşledikleri insan hakları ihlallerinin, gözlerini kırpmadan söndürdükleri ocakların, hayattan kopardıkları masum canların hesabını bir gün mutlaka ödeyecekler." diye konuştu.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabul edilişinin 75. yıl dönümünde bildirgenin sadece bir kağıt parçası olarak kaldığını dile getiren Bakan Tunç, İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerinin işbirliğini ve dayanışmayı kuvvetlendirmesi gerektiğini de vurguladı.

Adalet Bakanı Tunç, Filistin'deki sistematik katliamların konunun başka bir perspektiften değerlendirilmesini zorunlu kıldığını vurgulayarak, "Bu çerçevede, tüm uluslararası ve bölgesel kuruluşları, Gazze'de yaşananları 'savaş suçları' ve 'insanlığa karşı suçlar' yönüyle incelemeye davet ediyorum. Filistin'de yaşananlar, artık insan hakları ihlalini aşmış, Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi kapsamında değerlendirilebilecek duruma gelmiştir." ifadelerini kullandı.

İSLAM DÜŞMANLIĞI BATILI ÜLKELERDE GİDEREK YAYGINLIK KAZANIYOR

İslam düşmanlığının ve yabancı karşıtı faaliyetlerin, Batılı ülkelerde giderek yaygınlık kazandığını, dili, dini, rengi ve kültürü farklı olması nedeniyle milyonlarca insanın ötekileştirildiği, baskı ve şiddete maruz kaldığını ifade eden Bakan Tunç, "Sözde insan haklarının savunucusu gözüken birçok batılı devlet, konu Müslümanlar olunca insan haklarını görmezden gelmektedir. Bu durum, batılıların insan hakları konusundaki samimiyetleri açısından turnusol kağıdı görevi görmektedir" dedi.

Savaşan taraflarca kesinlikle sivillerin hedef alınmaması ve sivillerin korunması için her türlü önlemin alınmasının sağlanmasını amaçlayan Cenevre Sözleşmesi'ne hem İsrail'in hem Filistin'in taraf olduğuna işaret eden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü; "İsrail, sivil kişileri katledip, tarafsız bölge oluşturmayarak milyonlarca insanı, kuzeyden güneye göçe zorlamakta, böylece sözleşmenin 15. maddesini, hastaneleri bombalayarak sözleşmenin 18. maddesini, yaralı ve hastaları taşıyan konvoy ve ambulansları bombalayarak sözleşmenin 21. maddesini, terörle mücadele görünümü altında, Gazze’deki herkesi terörist ilan ederek, çoluk çocuk, yaşlı genç, bölgedeki herkesi katlederek sözleşmenin 33. maddesini, devlete ve özel kişilere ait taşınmazları tahrip ederek sözleşmenin 53. maddesini, Gazze'de halkın gıda ve tıbbi malzemelerini, insani yardımın teminini engelleyerek sözleşmenin 55. maddesini açıkça ihlal etmektedir."

İsrail'in eylemlerinin faillerinin yargılanması için başta Uluslararası Ceza Mahkemesi olmak üzere uluslararası mekanizmalara önemli görevler düştüğünü dile getiren Bakan Tunç, Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısının önünde bulunan Filistin'le ilgili 13 Haziran 2014'ten itibaren işlendiği iddia edilen suçlara ilişkin soruşturmanın da bir an önce tamamlanması gerektiğini söyledi.

VARLIĞI İNKAR EDİLEN BU NÜKLEER SİLAHLAR ARAŞTIRILMALI

Adalet Bakanı Tunç, İsrail'in nükleer silahları meselesinin unutulmasına ve unutturulmasına İslam ülkelerinin izin vermemesi gerektiğini vurgulayarak, "Varlığı inkar edilen bu nükleer silahlar araştırılmalı, uluslararası denetimden kaçırılanlar varsa ortaya çıkarılmalıdır. Riyad Zirvesinde alınan kararda da belirtildiği üzere, coğrafyamızın nükleer silahlardan arındırılması için gerekli girişimlerin bir an önce başlatılması gerektiğini düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin nükleer silahlara ilişkin gerekli süreçleri başlattığını bildiren  Bakan Tunç, "Batılı liderlerin sessiz kaldığı bir ortamda Türkiye olarak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bu haksızlığa, bu hukuksuzluğa, bu insanlık suçuna karşı, hep birlikte yüksek sesle karşı çıkıyoruz" diye konuştu.

TÜRKİYE OLARAK SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Gazze'de ateşkesin sağlanması için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan oylamada "hayır" oyu veren 14 ülkenin, dünya tarihine, İsrail'in işlediği insanlık ve savaş suçlarının ortağı olarak geçeceğine işaret ederek, "BM sisteminin yetersizliği karşısında, bölgede ateşkes sağlanmasını müteakip tesis edilecek kalıcı barışın garantilerle desteklenmesi önemli bir adım olacaktır. Böyle bir adım atılması halinde Türkiye olarak sorumluluk almaya hazırız" dedi.

Kalıcı ateşkesin sağlanmasının ardından sorumluluğun bitmeyeceğinin altını çizen Bakan Tunç, Gazze'nin yeniden inşası için de herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı.

Adalet Bakanı Tunç, bölgede barışın sağlanması için, artık Filistin bağımsız devletinin kurulma zamanı geldiğine de dikkati çekerek, "Bölgemiz, ancak 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, coğrafi bütünlüğe sahip, bağımsız ve egemen Filistin devletinin vücut bulmasıyla kalıcı barışa kavuşabilir" diye konuştu.

 
JAK hasta çocuk için seferber oldu
 
‘Gazze’de soykırım boyutunda katliam yaşanıyor’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Diyarbakır Annelerini yürekten selamlıyorum’
Erdoğan, "Diyarbakır'da tuttukları evlat nöbetiyle terör örgütüne kâbuslar ...
Erdoğan: 'Gıda güvenliği stratejik hale geldi'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9. Dünya Helal Zirvesi'ne video mesaj gönderdi.
Erdoğan, ‘Fırsat vermeyeceğiz’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘ Kendi dışında herkesi düşman gören bu hastalıklı ...
 
Erdoğan: ‘Doğruyu ortaya koyduk’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Dezenformasyonla Mücadele Merkezimiz ...
Uraloğlu ulaştırma yatırımlarını paylaştı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, ...
Emine Erdoğan Newsweek'e açıklamalarda bulundu
Emine Erdoğan, "Birleşmiş Milletler yetkililerine ve küresel değerlerin ...
 
Erdoğan’dan tarihi çağrı
Erdoğan, G20 liderlerine hitap ettiği konuşmasında, ”Gazze başta olmak ...
Erdoğan: ‘Eyvallah edemeyiz, etmeyeceğiz’
Erdoğan, ‘Cebi güçlü olanlara da sesleniyorum. Onlar da bu konuda ellerini ...
Erdoğan: ‘Türkiye’nin duruşu ve tavrı bellidir’
Cezayir'in, Filistin davasının en güçlü, en samimi savunucuları arasında ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva