Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
‘Mücadelemize devam edeceğiz’
‘Mücadelemize devam edeceğiz’
ETÜ 2 yıl süreyle akredite edildi
ETÜ 2 yıl süreyle akredite edildi
Yeni Yusufeli’nde ilk şenlik
Yeni Yusufeli’nde ilk şenlik
HABERLER>ARAŞTıRMA
9 Temmuz 2014 Çarşamba - 14:23

‘Kürsülerimiz artık ağlamıyor’

Bu haftaki söyleşimizin konuğu, atandığı günden itibaren il Müftülüğüne yeni bir heyecan, coşku ve sinerji taşıyan, Erzurum Müftüsü sayın Dr. Hasan Çınar.

‘Kürsülerimiz artık ağlamıyor’

Müftü Çınar’la Erzurum Üstüne bir söyleşi

SUNUM:

Bu haftaki söyleşimizin konuğu, atandığı günden itibaren il Müftülüğüne yeni bir heyecan, coşku ve sinerji taşıyan, Erzurum Müftüsü sayın Dr. Hasan Çınar. Çınar’la Ramazan ayı odaklı olmak üzere müftülük çalışmalarını, proje ve öngörülerini paylaştık.

Dünü ve bugünüyle Erzurum Ramazanlarını, Erzurum’un manevi atmosferini ele aldık. Çınar’ın Erzurum’la ilgili tespit, gözlem ve öngörülerini kaydettik.

Erzurum’da müftülük makamını çok büyük ilgi ve destek gören projelerle gündeme taşıyan Müftü Çınar, ‘18 Yaş Altı Yetimlerle Cami’de Buluşma’ ve ‘100 Hafız’ başlıklı iki önemli projeyi hayata geçireceklerini ilk kez açıkladı.

Solakzadelerin makamında Erzurum’a manevi ufuk çizen Müftü Çınarla yaptığımız söyleşiyi sunuyor, tüm Okurlarımıza hayırlı Ramazanlar diliyoruz.

                                                                                                   Mahmut AKDAĞ

SORU-Erzurum ve Ramazan ikilemi neyi ifade ediyor? Erzurum’da ilk Ramazan gözleminiz?

MÜFTÜ ÇINAR: Erzurum’da ramazan diğer şehirlere nazaran daha heyecanlı, manevi atmosferi daha yüksek dozda geçmektedir. Benim Erzurum’daki ramazanım ilk değil. 26 sene önce yine erzurum’daydım. 80’li yıllarda. 1987 yılında Erzurum’dan ayrıldım. O zamanki ramazanlarımızın daha daha heyecanlı olduğunu hatırlıyorum. Daha muhabbetli, daha manevi atmosferi yüksek olduğunu hatırlıyorum. Bugün de diğer illerimize göre Erzurum’da Ramazan bir başka güzel. Bu yüzden Ramazan’ı en güzel şekilde, en atmosferi yüksek bir şekilde geçirmek isteyen kardeşlerimiz Erzurum’a buyursun. Özellikle gurbetteki Erzurumlu kardeşlerimizi davet ediyoruz.

İŞFEALANA GELENEĞİ

SORU: Erzurum’da Tervaih namazları ve gelenekler konusunda tespitleriniz?

MÜFTÜ ÇINAR: Bir kere bizim Erzurum’umuzun kendisine has olan binbir hatimimiz olduğu gibi Ramazan ayında mesela camilerimizde işfealanalar okunur. İşfealanın ayrı bir üslubu vardır. Ayrı bir hazzı vardır. Dinleyen kardeşlerimiz 20 rekat teravih namazını kıldıktan sonra işfealanayı dinledikten sonra hele okuyan kardeşimizde 80 li yıllarda dinlediğim o güzel ses ile o güzel makamla okuduğu zaman mesdu hayran olur.

HER AKŞAM BİR CAMİDEYİZ

SORU: Müftülüğün Ramazan ayında etkinlik yaklaşımı nedir, mesela siz Ramazan ayında nasıl bir program izleyeceksiniz? Müftülüğün camilerdeki irşat ve vaaz uygulamaları nelerdir?

MÜFTÜ ÇINAR: Ramazan ayı boyunca her akşam bir camideyiz. 30 Ramazan’ın 15 teravisi merkezde, 15 teravisi ilçelerde olmak üzere Müftü arkadaşlarımızla beraber canlı canlı bir Ramazan geçirmeye çalışıyoruz.

Biliyorsunuz, 3 ay öncesine kadar merkezi ezan ve merkezi vaaz vardı. Bunu kaldırdık. Şuanda bütün camilerimizde vaaz ediliyor. Vaizlerimiz vaaz ediyor, müftülerimiz vaaz ediyor. İlahiyattan hocalarımız vaaz ediyor. İmam hatipteki öğretmenlerimiz vaaz ediyor. Aynı zamanda vaiz gönderemediğimiz cami varsa, o caminin kendi imamı çıkıyor kürsüye cemaatimize hitap ediyor. Tam bu noktada camilerimizde görevli imamlarımızın yüzde 90’ı yüz yüze vaaz kursundan geçti. Arkadaşlarımızı özel bir kursa tabi tuttuk. Bütün 20 ilçeden bahsediyorum. Vaaz kursundan geçirdik. Kolay değil yıllardır arkadaşlarımız kürsüye çıkmadılar. Hitabet çok önemli. Ve Biz din görevlilerimizi hazırladığımız kursla bu anlamda eğitimden geçirdik.

KÜRSÜLERİMİZ ARTIK AĞLAMIYOR

Böylece Erzurum’umuzda Bin 556 camimizde kürsülerde vaazlar yapılmakta. Kürsülerimiz ağlamamaktadır. Merkezi vaaz yapıldığı zaman kürsüler ağlıyordu. Buraya ilk geldiğim zaman arkadaşlarımıza söyledim. Kürsüler ağlıyor. Birisi dedi ki ‘Hocam ne demek kürsüler ağlıyor’  Kürsüyü yıllarca boş bıraktık. Kürsüye kimse çıkmadı, inmedi öyle garip kaldı köşede. Bu ağlıyor demektir.

MERKEZİ EZAN DA KALKTI

Yine Erzurum’umuzdaki camilerimizde merkezi ezanı da kaldırdık. Merkezi ezanı kaldırırken bazı mahallelerimizdeki cemaatimiz ‘İşte hocam yine merkezden, Lalapaşa’dan ezan gelse’ gibi serzenişte bulunsalar dahi, biz bütün camilerde ezanın okunmasını istiyoruz. Ecdadımızın, halkımızın yaptırdığı her camide ezan okunmasının doğru olduğunu düşünüyoruz.

EZAN’I GÜZEL OKUMA KURSU

Şuanda ezan okuma noktasında özel hassasiyet gösterilmektedir. Görevli kardeşlerimizi ezan kurslarına tabi tutuyoruz. Yani makam dersi almamış kardeşlerimizi ezan kurslarına tabi tutuyoruz. Bu ezan kurslarında en az 3 makam dersi veriyoruz. Sabah ayrı makamda, öğle ikindi ayrı makamda akşam ayrı makamda. Bu işi en güzel şekilde yapan arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız zaten kursa tabi tutulmuyor.

DİN GÖREVLİLERİNE CUMA GÜNÜNE ÖZEL TALİMAT

Soru: Cuma namazıyla ilgili yaklaşımınız nedir, Cuma namazını kılmak isteyen öğrenciler, eğitimciler ibadetlerini yerine getiremiyor. Bu konuda Müftülüğün girişimleri nelerdir?

MÜFTÜ ÇINAR: Arkadaşlara söylemişiz. Cuma günleri memurlar var, işçiler var. Ezanı kısa tutun ki zaten hutbeleri kısa tutuyoruz. Millet cumasına gelsin rahat cumasını kılsında işine yetişsin.

EĞİTİMCİLER VE ÖĞRENCİLER CUMA NAMAZI KILSIN DİYE…

Cuma günü eğitimcilerin ve öğrencilerim Cuma namazını kılabilmesi için İl Milli Eğitim Müdürümüzle görüşmemiz oldu. Ekseri ikili eğitim yapılan yerlerde problem oluyor. Sabah ve öğlen eğitim alan ve eğitim veren kardeşlerimizin bizlerden böyle bir talebi var. Bunun üzerine bir çalışmamız var. İnşallah bu sorun çözüm bulacak.

MÜFTÜLÜĞÜN VİZYONU

SORU: Müftülüğün gerek Türkiye’de ve gerekse Erzurum’daki vizyonu nedir? Müftülük bünyesinde öngördüğünüz, hayata geçirme safhasına taşıdığınız projeler nelerdir?

MÜFTÜ ÇINAR:

Müftülük kurumu artık etliye sütlüye karışmayan bir kurum olmaktan çıkmıştır. Biz Allah Rızası için çalışıyoruz. Üzerimize ne düşüyorsa onu yapıyor ve yapacağız.

‘18 YAŞ ALTI YETİMLERLE CAMİDE BULUŞMA’

Bunu ilk defa size söylüyorum. 20 ilçemizde ‘18 Yaş Altı Yetimlerle Cami’de Buluşma’ projemiz var.  Bu konuyu sayın Valimize açtım. Bu konuyla ilgili bir müftü yardımcımı görevlendirmişim. Şimdi bu çalışma üzerinde yoğunlaşmış durumda. Sayın Valime bu projeyi anlattığım zaman, ‘Çok güzel olur’ dedi ve ekledi:  “Kaymakamlarımızla da görüşülsün, Kaymakamlarımız da katkıda bulunsunlar.” Şunu belirtmek isterim ki Müftülüğümüzün bütün projelerinin içerisinde sayın valimizde vardır.  Şimdi Kaymakamlarımızda Sosyal Yardımlaşma Vakıflarımız aracılığıyla maddi yönden bu yavrularımıza destekte bulunacaklar. Yetimlere pozitif ayrımcılık yapalım. Peygamber Efendimiz bu ayrımcılığı hep yapardı. kendisi de yetimdi.

MÜFTÜLÜĞÜN BASIN YAKLAŞIMI

SORU: Hocam, müftülüğün ve sizin basın yaklaşımınız nedir?

MÜFTÜ ÇINAR: 1 yıllık görev süremizin sonunda tekrar bir basın toplantısı düzenleyerek yaptığımız çalışmaları anlatacağız. Ne yaptık, neler yapacağız. Bunları konuşacağız. Yine basındaki kardeşlerimizin gördüğü sorunlar neyse onları da alarak yeni projeleri hayata geçirmenin gayreti içerisinde olacağız.

EV ZİYARETLERİ

SORU: Müftülük bünyesinde yürüttüğünüz projeler nelerdir? Projelendirerek uygulamaya sokmayı hedefleğiniz yeni çalışmalar var mı?

MÜFTÜ ÇINAR:

İl Sağlık Müdürlüğüyle beraber gerçekleştirdiğimiz projemizle  evinde hasta olan, yatalak olan hastalarımızı evlerinde ziyaret ediyoruz. Müftümüz, Vaizimiz, imamımız, Kur’an Kursu hocalarımız aracılığıyla ev ziyareti gerçekleştiriyoruz.  Şüphesiz doktor, sağlıkçı gidiyordur. Biz Müftülük olarak bu işin içerisinde olmamız gerektiğini düşündük ve elhamdülillah bunu da icraata koyduk. Baylara erkek hocalarımız, bayanlara Kur’an Kursu hocalarımız gidiyor, hal hatır soruyor. Hastalarımız öyle memnun oluyorki.  ‘Aylardır kapım çalınmadı. Ne iyi etinizde geldiniz’ diyenlerle karşılaşıyoruz. Mutlu oluyoruz.

Müftülük makamı mesuliyetli makamdır. Uyuşturucu bağımlısı arkadaşlarımıza bakarak kendimizi sorgulamamız gerekiyor. Biz bu sahayı boş bıraktığımız zaman istemediğimiz manzarayla karşılaşırız.

KAHVEHANE ZİYARETLERİ

Erzurum genelinde kahvehane ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. Ramazan’dan önce Mahallebaşı’ndaki kahvehanelerde kardeşlerimize ziyaret gerçekleştirdik.  Kahvede diyorlar ki “Biz ilk defa böyle bir şey gördük. “ Kendilerine daha çok göreceksiniz dedik. Allah razı olsun bizim insanımız hürmette kusur etmiyor. Selam verip Erzurum müftüsüyüm dediğimde insanların sıcak ilgisiyle karşılaşıyoruz. Kahvehane ziyaretlerini önemsiyoruz. Nerede bir topluluk görsek oraya gideceğiz. Kardeşlerimizle konuşacağız. Bütün 20 ilçeye yaymak üzere kahvehane ziyaretlerimiz Ramazan’dan sonrada devam edecek.

YARDIMLAR

Kur’an Kursları ve Camilere yardımlar Yardım Toplama Kanununa göre yapılır. Resmi yazı Valimizden alırız ve ilçelerde kaymakamlıklarımızdan alırlar ve hocamızda duyurur. Tutanak tutulur ve toplanan yardımlar yerine ulaştırılır. Bu müesseseler bu yardımlarla ayakta duruyor.

HUTBE HİZMETİ VE HAFIZLIK EĞİTİMİ

SORU: Müftülüğün hutbe hazırlama, hafızlık başta olmak üzere eğitim hizmetleri hakkında neler söylenebilir?

MÜFTÜ ÇINAR:Çok güzel hutbeler hazırlıyoruz. Artık Sarıkamış’ta ormanların arasındaki camide ağaç dikmeyle ilgili hutbe okumuyoruz. Almanya’da görev yaptım. Bir karış kuru yer yok. Her taraf yeşillik. Şimdi oraya Ankara’dan hutbe gelirdi. Ağaçlandırmayla ilgili. Düşünün yani. Şimdi hutbelerimiz güncel ve özel.

HAFIZLIK EĞİTİMİ

Hafızlarımıza biz artı dersler veriyoruz. Sosyal faaliyetler gösteriyoruz. Artık eskisi gibi değil. Kur’an Kurslarımıza sosyal faaliyetlerde bulunmaları için imkanlar sağlıyoruz. Mesela Masa Tenisi, voleybol gibi yatırımlar yapıyoruz. Çocuklarımızın sosyal yönlerinin gelişmesi için de yatırımlar yapıyoruz. Yine Hafızlık eğitimi aylan çocuklarımızı aynı zamanda İmam Hatip okullarımızda okutuyoruz. Hafızlık diplomasıyla imam Hatip diplomasını bir arada alan yavrularımız var.

100 HAFIZ PROJESİ

Kur’an Kurslarımızda yine hafızlık eğitimi alan yavrularımıza hadis dersleri veriyoruz. Tefsir dersleri veriyoruz. Ancak bu istediğimiz düzeyde değil. Mesela Denizli’de 100 Hafız projesi var. Erzurum’dan da gönderdiğimiz hafızlarımız var. Arkadaşlarımızı toplayıp dedim ki Biz bu projeyi neden Erzurum’da gerçekleştirmiyoruz. Niye Denizli’ye gönderiyoruz. Denizli bize göndersin. Bölge illerimiz bize göndersin. 100 Hafız projesi çok güzeldir. Yani 100 hafızı alıyor, orada yediriyor içiriyor, İmam Hatip okutuyor ve aynı zamanda o bünye içerisinde Tefsir, Fıkıh, Hadis özel dersler okutuluyor. Bunu biz Erzurum’a düşünüyoruz. Tasarı halindedir. İnşallah bu proje gerçekleşecek.

Bu yıl Binbir Hatim 101 Tefsir başlattık. Başlatırken acaba Erzurum’da okumayan olursa halimiz ne olur endişesi de taşıdık. Fakat Rabbim yardım etti. Erzurum’da 174 Kişi okudu. Hamdolsun.

KENDİ DÖNEMİM İÇİN SÖYLÜYORUM, NAKLEN TAYİNLERDE TORPİL SÖZ KONUSU OLAMAZ

SORU: Sayın hocam, müftülüğün il içinde görevlendirme yaklaşımı nedir?

MÜFTÜ ÇINAR: Ben Erzurum’a geldim geleli Diyanet İşleri Başkanımız, Başkan yardımcılarımız bize hep adaletten ayrılmayın demişlerdir. Ben Diyanet İşleri Başkanımıza teşekkür etmek istiyorum. Naklen tayinlerde Diyanet İşleri Başkanımız asla bizi zor durumda bırakacak bir teklifte bulunmamıştır. Şunu şuraya, bunu buraya ver dememiştir. Ben iddialıyım. Benim burada 4 komisyonum var. Bu 4 komisyon her ay nakil imtihanları yapar. Kendi dönemim için konuşuyorum.  İmtihandan geçen bir tane arkadaşımın gidip ezanını dinleyin, vaazını dinleyin, Kur’an’ını dinleyin hak etmeden geldiğini söylemeniz mümkün olmayacaktır. Aksi bir durum olursa yazınızda en ağır şekilde dile getirin.  Oluşturduğumuz 4 komisyonda Vaiz var, İlçe Müftüsü var, Müftü yardımcısı var. Allah bu arkadaşlarımızdan razı olsun.

 

 
Kazayla kendini vuran çoban tedavi altında
 
ETÜ, 1.Ulusal Mikoloji Günleri 1 Eylülde
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
fikret savaş 9 Temmuz 2014 Çarşamba 15:05

ALLAH RIZASI İÇİN EZANI GÜZEL OKUYANLARA OKUTTURUN. İNANMAZSANIZ KAYAKYOLU CAMİLERİNDE OKUNAN EZANA BİR KULAK VERİN.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Havalimanı 500 bin yolcu ağırladı
DHMİ Haziran ayı verilerini paylaştı. Erzurum Havalimanından bu yılın ...
Yeraltı çarşısında durgunluk tavan yaptı
2008 yılının başlarında hizmete giren Gez Mahallesindeki Olimpiyat Yer ...
Erzurum’dan yeni bir rekor
Erzurum işsizlik oranı bakımından Türkiye iller sıralamasında 56’ıncı ...
 
Göç Erzurum’un yazgısı mı?
Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, Erzurum’un 5 yıllık ...
Türkiye Ergen Profili Araştırması 2013 Raporu yayımlandı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Aile ve Toplum Hizmetleri Genel ...
Beyin göçü durmuyor…!
TÜİK, İllerin cinsiyet ve eğitim durumuna göre aldığı göç 15+ yaş, 2012-2013 ...
 
10 yılda 243 kişiyi kaybettik…!
İntihar istatistikleri 2013 sonuçları açıklandı.
225 bin sürücümüz var
Erzurum’da 225 bin 441 sürücü olduğu bildirildi. Erzurum sürücü sayısı ...
Erzurum’da işsizlik oranı düşüşe geçti
Erzurum’da işsizlik sayısı 2014 yılı Mayıs ayında Ocak ayına göre önemli ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva