Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
‘Mücadelemize devam edeceğiz’
‘Mücadelemize devam edeceğiz’
ETÜ 2 yıl süreyle akredite edildi
ETÜ 2 yıl süreyle akredite edildi
Yeni Yusufeli’nde ilk şenlik
Yeni Yusufeli’nde ilk şenlik
HABERLER>ARAŞTıRMA
30 Haziran 2014 Pazartesi - 11:25

Göç Erzurum’un yazgısı mı?

Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, Erzurum’un 5 yıllık göç İstatistik rakamlarını çıkardı. Başkan Güzel, sonuçlara bakıldığı zaman Erzurum’la ilgili olarak artık acil eylem planlarının hayata geçirime zamanı geldiğini söyledi.

Göç Erzurum’un yazgısı mı?

Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, Erzurum’un 5 yıllık göç İstatistik rakamlarını çıkardı. Başkan Güzel, sonuçlara bakıldığı zaman Erzurum’la ilgili olarak artık acil eylem planlarının hayata geçirime zamanı geldiğini söyledi.

Güzel, “Sonuçlar Erzurum’la ilgili olarak artık acil eylem planlarının hayata geçirime zamanı geldiğini göstermektedir. Giden nüfus beyin, sermaye ve emek gücüdür. 2007 ile 2012 yılları arasındaki beş yıllık göstergelere bakıldığında, 181.776 kişinin Erzurum'dan göç ettiği ve 117.342 kişinin Erzurum'a yerleştiği anlaşılmaktadır. Erzurum'un merkez nüfusunun 382.383 olduğu gerçeğinden yola çıkıp bu tabloya bakıldığında, fotoğraf net bir şekilde görülmektedir. Her yıl ortalama 36.355 insanımızın göç ettiği ve ortalama 23.468 kişinin şehre geldiği baz alındığında, on yıl içerisinde şehirden 363.550 civarında insanımızın göç edeceği ve bu süre zarfında 234.468 kişinin şehre geleceği anlaşılmaktadır ki bu durum oldukça düşündürücüdür. Özetle; göç olgusu bu tempoda giderse, 20 yıl içerisinde il nüfusunu (778.195) aşan bir hemşehri kitlesini kaybedeceğimiz söylenebilir Bu tablo fazla söze mahal bırakmamaktadır. Birkaç yıldan beri gözlemlediğim bu durum karşısında; acaba şehir mi yabancılaşıyor, yoksa biz mi şehre yabancı kaldık. Bu şehirde doğduğumu, yarım asrı çoktan geride bıraktığımı, anamın babamın, dedelerimin nenelerimin bu toprağın insanları olduğunu bir kez daha hatırlıyorum. Otuz beş yıldır işlettiğim eczanemin kapısından günde ortalama elli kişinin girdiğini düşünüp, ne kadar simaya aşina olduğumun hesabını yaparak, durumu anlamaya çalışıyorum. Cumhuriyet Caddesi'nde yürürken her iki kişiden birine selam verdiğimiz zamanları hayal ederken göç'ün şehirde neleri götürdüğünü ve demografik yapıyı nasıl değiştirdiğini düşünüyorum.  Erzurum'un; son yıllarda gelenleri ağırlayan, gidenleri uğurlayan büyük bir istasyon gibi olması yüreğimi sızlatıyor. Göç olgusu karakış gibi kader yazgımız mı? Diye hayıflanıyorum. Her geçen yıl Palandöken'in bağrındaki karlar gibi eridiğimizi hissediyorum. Arkalarına bakmadan gidenleri, köprüleri yıkarak şehri terk edenleri, hatıralarını alıp götürenleri, elbette ki şikâyet edecek değiliz. Herkesin mutlak bir gerekçesi vardır demek durumundayız. Şehrin insanını dışarıya iten sebepleri yalnız ekonomik şartlara ve iklimin olumsuzluğuna da bağlayamayız. İnsanımızı toprağında tutamıyoruz. Kalkınma ve gelişme konusunda yeterli bir mesafe aldığımız söylenemez. Hamaset sarhoşluğu yüzünden, olup biteni fark edemeyecek durumdayız. Gençlerin gözü dışarıda, yetişmiş insan gücümüz şehirden ayrılmak için gün sayıyor. Sermayesini biriktirenlerin çoğu başka bir şehre ilk adımı atmış fırsat kolluyor.  Erzurumluluk sevdası: "Seni uzaktan sevmek, aşkların en güzeli" şarkısı gibi kulağa hoş geliyor. sonuçlar Erzurum’la ilgili olarak artık acil eylem planlarının hayata geçirime zamanı geldiğini göstermektedir. Giden nüfus beyin, sermaye ve emek gücüdür ” dedi
Bu soruna çözüm bulunma noktasında herkesin taşın  altına elinin  koyması gerektiğini ifade eden Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, Göçün önüne nasıl geçebileceğinin yollarının aranması gerektiğini söyledi.

Güzel, “Bu saatten sonra birbirimizi suçlamanın, yeni tartışmalara girmenin mantığı yoktur. İşi sıkı tutma zamanı gelmiştir. Göçün önüne nasıl geçebileceğimizin yolları aranmalı ve bu yolu açacak olanlar hep birlikte zorlanmalıdır . Sosyal hayat, kişisel ilişkiler, homojen dünya görüşü ve cehaletin beslediği dar görüşlülük gibi sebeplerin etkisi yok diyemeyiz. Bizim hissiyatımıza dokunan, yaşamak istemediği bir şehir hakkında uzaktan ahkâm kesip; "Yapılmalıdır, edilmelidir, olmalıdır" diye komut verenlerle, siyaset beklentisi olanların Erzurum'u hatırlamalarıdır. Kimseler rahatsızlık duymasa bile, rakamlar vicdanları acıtır cinsinden. Şehrin içinde bulunduğu sıkıntılar yetmezmiş gibi, şimdi de nüfus kaybından ötürü uğrayacağımız zararları düşünmeye başladık. İktidar partisiyle, muhalefetiyle ve sivil toplum örgütleriyle bu saatten sonra düşünülmesi gereken tek şey, Erzurumluyu Erzurum’da doyurabilmenin yollarını bulmaktır. Yapılan en son sayımdan bu yana uğradığımız nüfus kaybı göz önünde bulundurulursa, acil tedbirlerin alınması kaçınılmaz olmuştur. Aksi takdirde bu kan kaybı devam edecektir Erzurum’da etkili ve yetkili herkes, bu ciddi tehlike karşısında çözüm yolu bulmaya gayret etmelidir. Yaşam koşulları çok zor ve yoksulluk göstergeleri geçen zamanla birlikte artmaktadır. Şehirde yaşanmış olan nüfus kaybının sebebi de budur. İnsanımız, burada doyamadığı için çözümü göç etmekte bulmuştur. Gerçek olan budur, gerisi yalandır.” diye konuştu

 
Erzurumlu hayırda yarışıyor
 
Erzurum'un bölgesel konut performansı açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye Ergen Profili Araştırması 2013 Raporu yayımlandı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Aile ve Toplum Hizmetleri Genel ...
Beyin göçü durmuyor…!
TÜİK, İllerin cinsiyet ve eğitim durumuna göre aldığı göç 15+ yaş, 2012-2013 ...
10 yılda 243 kişiyi kaybettik…!
İntihar istatistikleri 2013 sonuçları açıklandı.
 
225 bin sürücümüz var
Erzurum’da 225 bin 441 sürücü olduğu bildirildi. Erzurum sürücü sayısı ...
Erzurum’da işsizlik oranı düşüşe geçti
Erzurum’da işsizlik sayısı 2014 yılı Mayıs ayında Ocak ayına göre önemli ...
Tarihi camiye yakışmayan görüntü
2013’te Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen ve Vali Altıparmak ...
 
Erzurum’u ayakta tutan ruh
Tüm İslam aleminde olduğu gibi, İslam Dünyasının en önemli şehirleri arasında ...
İşte Erzurum'da en çok kullanılan isimler!
Tüm İslam aleminde olduğu gibi, İslam Dünyasının en önemli şehirleri arasında ...
Ziraat Fakültesi bir ilki gerçekleştiriyor
Son yıllarda ABD başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde popüler olan Kinoa ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva