Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Tunç: 'İsrail örgüt gibi hareket ediyor'
Tunç: 'İsrail örgüt gibi hareket ediyor'
Işıkhan çalışma hayatındaki gelişmeleri paylaştı
Işıkhan çalışma hayatındaki gelişmeleri paylaştı
Yumaklı: 'Tüm tedbirleri aldık'
Yumaklı: 'Tüm tedbirleri aldık'
TZOB buğday maliyetindeki artışa dikkat çekti
TZOB buğday maliyetindeki artışa dikkat çekti
Kurtulmuş’tan bilim insanlarına çağrı
Kurtulmuş’tan bilim insanlarına çağrı
HABERLER>SÄ°YASET
13 Ağustos 2014 Çarşamba - 10:43

Öztürk’ten 3 soru önergesi

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, Pasinler ilçesinde meydana gelen dolu nedeniyle oluşan zararla ilgili olarak TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Öztürk’ten 3 soru önergesi

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, Pasinler ilçesinde meydana gelen dolu nedeniyle oluşan zararla ilgili olarak TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

 MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, TBMM Başkanlığına verdiği önergede İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından cevaplandırmak üzere sorular yöneltti. Öztürk, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya verdiği önergede, “31 Temmuz 2014 günü Erzurum ili Pasinler ilçesi Yastıktepe, Otlukkapı, Altınbaşak ve Sunak mahallelerinde şiddetli dolu nedeniyle tarımsal alanlarda ağır ürün kaybı meydana gelmiştir. Tarafımızdan çiftçinin zararının minimum 10 milyon 695 bin TL olduğu hesaplanmaktadır.

 Buna göre; Bakanlığınızın ve Erzurum Valiliğinin bu durum karşısında almış olduğu önlemler nelerdir?

 Bu afetten zarar gören çiftçilerimizin zararının karşılanması için ne gibi önlemler alınmaktadır? Eğer bir tedbir var ise hangi fonlar devreye alınmıştır ve ne kadar destek sağlanacaktır?” dedi.

 BAKAN EKER’E SORDU

MHP Milletvekili Öztürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından cevaplandırılmak üzere verdiği önergede şunları kaydetti:

“31 Temmuz 2014 günü Erzurum ili Pasinler ilçesi Yastıktepe, Otlukkapı, Altınbaşak ve Sunak mahallelerinde (köylerinde) şiddetli dolu nedeniyle tarımsal alanlarda ağır ürün kaybı meydana gelmiştir. Tarafımızdan yapılan çalışmalar sonucunda hasadın henüz başlamadığı, bitkilerin vejetason dönemini tamamlayamadığı bu mahallelerden (köylerden) Yastıktepe’de 3 bin 61 dekar, Otlukkapı’da 7 bin 551 dekar, Altınbaşak’ta köyünde bin 235 dekar ve Sunakta ise 535 dekarlık alanın ciddi zarar gördüğü belirlenmiştir. Bu köylerde zararın ağırlıklı olarak; buğdayda yüzde 80-90, ayçiçeğinde yüzde 80, silajlık mısır bitkisinde yüzde 65, Şeker pancarı bitkisinde yüzde 50, yoncada ise ikinci ve üçüncü biçim karşılığı olan yüzde 60-70, patates bitkisinde ise yüzde 60-65 düzeyinde olacağı beraber çalıştığımız bölgedeki uzmanlarca tespit edilmiştir.

 Buna göre; Bakanlığınızın bölgeye ilişkin zarar ziyan bilançosu nedir? Tarafımızdan çiftçinin zararının minimum 10 milyon 695 bin TL olduğu hesaplanmaktadır. Bakanlığınızın tespitleri bu rakamları doğrulamış mıdır? Bu afetten zarar gören çiftçilerimizin zararının karşılanması için ne gibi önlemler alınmaktadır? Eğer bir tedbir var ise hangi fonlar devreye alınmıştır ve ne kadar destek sağlanacaktır? Tarım girdilerinin son derece yüksek olduğu Erzurum ilinde çiftçilerimizin başta Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası olmak üzere devlet kurumlarına olan borçları ertelenecek midir? Böyle bir uygulama var ise bu borçlar nasıl yapılandırılacaktır? Özel sektör borçları bakımından mağduriyet yaşayacak olan bölgedeki üreticimize destek sağlanması düşünülmekte midir? 2015 yılı üretim dönemi için tohumluk gübre ve mazot desteği sağlanacak mıdır? Tohum dahi elde edemeyecek kadar zararın yüksek olduğu bölgede 2015 bahar döneminde çiftçi hangi desteği alarak tarlasını ekebilecektir? 1 Ağustos 2014 Cuma günü yerinde yapmış olduğumuz incelemede üreticilerimizin Güneydoğu Anadolu bölgemizden biçer-döver kiralayarak hasat yaptıkları, bölge tarımının lokomotifi olan Pasinler ovasında makine ekipman yetersizliği olduğu ve üreticinin hasadı dahi borçlanarak yaptığı gözlenmiştir. Zirai alet ve makine parkının Doğu Anadolu bölgesinin en verimli topraklarında yetersiz olması karşısında Bakanlığınız bu eksikliği gidermek için ne gibi önemler almaktadır? Doğunun patates üretim merkezi olan Pasinler Ovasında niçin tohumluk üretimi düzenli yapılamamaktadır? Bu bölgede bölgeye uygun sertifikalı tohumluğun üretimi, depolanması, pazarlanması ve dağıtımı konusunda bir faaliyet yürütülmemektedir?”

KALKINMA BAKANI YILMAZ’A VERİLEN SORU ÖNERGESİ

Öztürk, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergede ise, “31 Temmuz 2014 günü Erzurum ili Pasinler ilçesi Yastıktepe, Otlukkapı, Altınbaşak ve Sunak mahallelerinde (köylerinde) şiddetli dolu nedeniyle tarımsal alanlarda ağır ürün kaybı meydana gelmiştir. Tarafımızdan çiftçinin zararının minimum 10 milyon 695 bin TL olduğu hesaplanmaktadır.

 Buna göre; Bakanlığınızın DAP idaresi bölgesinde afet zararı gören üreticiyi destekleme konusunda bir çalışması var mıdır? Bölgede özellikle buğday üreticilerinin Güneydoğu Anadolu bölgesinden biçer-döver kiralayarak hasat yaptıkları, Pasinler ovasında makine ekipman yetersizliği hat safhadadır. Zirai alet ve makine parkının Doğu Anadolu bölgesinin en verimli topraklarında yetersiz olması karşısında Bakanlığınıza bağlı DAP idaresi Başkanlığı ne gibi önlemler almaktadır? Önlemleriniz varsa nelerdir? Doğunun patates üretim merkezi olan Pasinler Ovasında niçin tohumluk üretimi destek ve projeleme sorunları nedeniyle düzenli yapılamamaktadır? Bu bölgede bölgeye uygun sertifikalı tohumluğun üretimi, depolanması, pazarlanması ve dağıtımı konusunda Bakanlığınıza bağlı DAP idaresi Başkanlığı tarafından bir faaliyet yürütülmekte midir? Bu kurumun bölgenin bu potansiyelinden haberi var mıdır? Var ise bu konuda herhangi bir çalışma yapmakta mıdır?” ifadelerine yer verdi.

 
Teşvik verileri açıklandı
 
Erzurum'un yatırım payı arttı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’den seçim sitemi
CHP İl Başkanı Tacettin Kızıloğlu, "Cumhurbaşkanlığı seçiminde, CHP olarak ...
'Kars bir Erzurum değildir'
Kılıç, ‘Şimdi bu yüksekliğin göreceli değerlendirmesini yapmak lazım. ...
YSK, geçici sonuçları açıkladı
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili geçici sonuçları ...
 
Erzurum’da ‘Erdoğan’ coşkusu
Kesin olmayan sonuçlara göre Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı olarak Başbakan ...
Sekmen: ‘Vatana, millete hayırlı olsun’
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, eşi Gülay Sekmen ile birlikte ...
Pazaryolu ‘yüzde 90 Erdoğan’ dedi
Erzurum’un 20 ilçesi içinde Recep Tayyip Erdoğan’a en yüksek oranda oy ...
 
Sekmen Hınıs ve Karaçoban’daydı
Büyükşehir Belediye başkanı Mehmet Sekmen, 10 Ağustos Pazar günü yapılacak ...
‘Niçin Erdoğan’ kitapçığına yoğun ilgi
DOSİAD'ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde açıktan tavır koyması vatandaşı memnun etti.
Bağımsız Milliyetçiler 'Erdoğan' dedi
Bağımsız Milliyetçiler "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyumuz Erdoğan'a" dedi.
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva