Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Yiğit Danıştay Başkanlığına yeniden seçildi
Yiğit Danıştay Başkanlığına yeniden seçildi
ASHB’den bir ilk
ASHB’den bir ilk
Tekin’den öğretmen ataması açıklaması
Tekin’den öğretmen ataması açıklaması
‘TBMM hürriyet mücadelesinin sembolü’
‘TBMM hürriyet mücadelesinin sembolü’
Erdoğan’dan vicdan ve kararlılık vurgusu
Erdoğan’dan vicdan ve kararlılık vurgusu
HABERLER>EKONOMÄ°
11 Ağustos 2017 Cuma - 12:12

Yıldırım beklentilerini paylaştı

Kurban bayramına 1 aydan az bir süre kala, Kurbanlık piyasası da netleşmeye başladı.

Yıldırım beklentilerini paylaştı

Yakutiye İlçe Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, kurban piyasasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, Bakanlığın uygulamaya koyduğu dişi hayvan kesim yasağı kararının vakitsiz olduğuna dikkat çekti. Yıldırım, Kurban Bayramı öncesi mağduriyetlere sebebiyet verecek uygulamanın, bayram sonrasına ertelenmesinin doğru olacağını vurguladı.

Kurban bayramına 1 aydan az bir süre kala, Kurbanlık piyasası da netleşmeye başladı. Hayvan pazarında geçtiğimiz yıla oranla fiyatlarda önemli bir artış olmadığı gözlenirken, Bakanlığın uygulamaya koyduğu dişi hayvan kesim yasağı, pazardaki üreticinin en büyük endişesi. Konuya ilişkin Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım önemli değerlendirmelerde bulundu. Yıldırım, Dişi Hayvan Kesim yasağının çok hızlı bir şekilde gözden geçirilerek, bayram sonrasına ertelenmesini talep etti. Yıldırım, aksi takdirde üreticinin ciddi zarara uğrayacağını kayda geçti.

KURBAN PİYASASI

Geçen seneye oranla bu senede kurbanlık fiyatlarında çok fazla bir artışın görülmediğini dile getiren Yıldırım, “Hemen hemen 3 yıldır kurbanlık fiyatları aynı. Piyasada söylendiği gibi öyle ciddi oranda bir atış yok. Geçen seneye oranla artış yok denecek kadar bir artış var diyebiliriz. Geçen yıl en düşük büyükbaş kurbanlık 3 bin 500, 4 Bin liralardan başlıyordu, bu sene de 4 Bin, 4 Bin 400 liradan başlayarak 20 bin liraya kadar çıkabilmekte. Küçükbaş kurbanlıklar ise 500, Bin 500 lira arasında değişmekte. Canlı kilogram olarak da erkek hayvan kalitesine, yaşına, kilosuna göre 18-20 bin TL arasında fiyatlar değişmektedir. Dişi hayvanlarda düve 18 ila 20 bin TL arası, inek 14-16 bin TL arasında değişiyor” ifadelerini kullandı.  

DİŞİ HAYVAN KESİM YASAĞI UYGULAMASI

Dişi Hayvan Kesimi yasağına ilişkin alınan kararın uygulamaya konulmasına ilişkin yaptığı değerlendirmede ise Yıldırım, “Bir önceki dönem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımızın zamanında alınmış bir karar var. Dişi hayvan kesimi yasak diye bir karar alındı, uygulamaya geçildi. Ama şimdi bu uygulama üzerinde yeni çalışmalar yapılıyor. Şöyle ki; elinde dişi kurbanlık olan insanların mağdur edilmemesi ve erkek hayvan fiyatlarının ciddi bir artış göstermemesi için, tüm dişi hayvanlar değil de damızlık özelliğini yitirmiş veya yitirmemiş belirli kriterler üzerinden gebe olan hayvanların kesimi yasak, yaşı genç olan hayvanların kesimi yasak. Yani tüm dişi hayvanların değil de, gebe olan ve damızlık özelliği olan hayvanların dışında ki dişi hayvanların kesiminde herhangi bir kısıtlama, yasaklama yok. Tabi bu da veteriner hekimler tarafından işletmelerde tespit edilecek. Veteriner hekimler tarafından bu hayvan damızlık özelliğini yitirmiştir, ya da gebe değildir diye raporlar hazırlanarak, dişi hayvanların piyasada satışı yapılacak.” diye konuştu

VAKİTSİZ GELEN KARAR, YERİNDE VE GEÇ KALINMIŞ BİR KARAR

Ülkemizde ki hayvan sayısının azalmasının önüne geçmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın aldığı kararın son derece yerinde olduğunu dile getiren Yıldırım, “Fakat zamanında alınmayarak, geç kalınmış bir karar aynı zamanda.” dedi.  Kararın aylar öncesinden veya geçen sene kurban bayramından hemen sonra alınması gerektiğine inancını paylaşan Yıldırım, kararın bu yıl kurban bayramı öncesinde uygulamaya alınmasının ise son derece yanlış olduğunu belirtti. Yıldırım, “Kararın uygulamaya alınacağı açıklansaydı, üretici en azından kurbanlık için dişi hayvan beslemezdi, elinde olanı da damızlığa çevirirdi. Öte taraftan da dişi hayvan kesimi yasaklandı ama bu seferde erkek hayvan fiyatları artacak, hem de önene dahi geçilemeyecek. Bu ciddi bir sorun. Şuanda Bakanlıkta bizim gibi sivil toplum kuruluşlarının veya bu işle ilgili olan insanların göstermiş olduğu tepkilerden yola çıkarak yeni bir çalışmaları var. Örneğin, önceden şehirlerarası sevkiyatlar yasaktı kesinlikle ama şimdi işletmelere sevkiyat yapılıyor. Kurban pazarlarına da damızlık özelliği olmayan hayvanların sevkiyatı yapılacak. Karara bir şey diyeceğimiz yok fakat en azından bayramdan sonra alınabilse en azından çiftçi tedbirini almış olur. Öte taraftan devlette tedbirini alırdı, yurtdışından erkek hayvan ithal edilebilirdi. Zaten bu gibi çalışmaların yapılması, uygulamaya konulması noktasında sıkıntılar yaşandığı zaman bu direk olarak piyasaya yansıyor. Piyasada ki esintileri de zaman alıyor” diye konuştu.  

KURAKLIK ÇİFTÇİYİ HER NOKTADAN VURDU

Yaz mevsiminde yaşanan kuraklığın tarımın yanında hayvancılığı da kötü etkilediğinin altını çizen Yıldırım, “Tüketici açısından fiyatlar olumlu, çünkü geçen yıl aldığı fiyattan yine kurbanlığını bu sene de alabilecek. Fakat çiftçinin durumunda sıkıntılar var. Bu sene yaşanılan kuraklığın da bunda fazlası ile etkisi var. Üründe azlık olunca hayvan sayısında azaltmaya gitti çiftçi. Elinde olan hayvanı da mağduriyet yaşamamak adına kurbanlıkta elden çıkarmaya çalışacaklar, çünkü önümüz kış. Hayvan sayısında ki fazlalıkta piyasanın geçen yılla aynı veya daha düşük seviyelere inmesine neden olacak” dedi.

 
DAG Projesinde yeni adım
 
Erzurum’un kredi hacmi açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FİNTÜRK-2 Erzurum verileri yayımlandı
İllere Göre Seçilmiş Bankacılık Sektörü Verileri (FİNTÜRK- Finansal Türkiye ...
Erzurum’un mükellef sayısı açıklandı
Erzurum’da temmuz ayı ölçeğinde faal vergi mükellefi sayısı aralık 2016 ...
Erzurum’dan İhracatta ilk 3 sektör açıklandı
Erzurum’da bu yılın ocak-temmuz döneminde gerçekleştirilen ihracat değeri, ...
 
Türkiye’nin kurbanlık ihtiyacını Erzurum karşılıyor
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, “Erzurum, kurbanlık hayvan ...
DAP İdaresinden yem bitkisinde yeni alternatif
Hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Doğu Anadolu Bölgesinde, besin değeri ...
Demir: 'Üreten çiftçinin yanındayız'
DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Erzurum’un Karaçoban ilçesinde muhtarların ...
 
Erzurum’a 16 yılda 378 teşvikli yatırım
Ekonomi Bakanlığı Haziran 2017 dönemi Erzurum teşvikli yatırımlar verilerini paylaştı.
TANAP'ta çevresel yatırım süreci
Habitat Derneği, TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları’nın finansmanıyla ...
TİM Erzurum Temmuz 2017 verilerini açıkladı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Temmuz 2017 ihracat Rakamlarını paylaştı
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva