Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Ulusal Vefa Programı bütçesi 2.8 milyara yükseldi
Ulusal Vefa Programı bütçesi 2.8 milyara yükseldi
Işıkhan iyileştirme çalışmalarını paylaştı
Işıkhan iyileştirme çalışmalarını paylaştı
Şimşek’ten OVP açıklaması
Şimşek’ten OVP açıklaması
Yılmaz'dan ekonomi mesajı
Yılmaz'dan ekonomi mesajı
‘Dimdik, en güçlü hâlimizle, elhamdülillah, ayaktayız’
‘Dimdik, en güçlü hâlimizle, elhamdülillah, ayaktayız’
HABERLER>EKONOMÄ°
9 Ağustos 2017 Çarşamba - 15:45

DAP İdaresinden yem bitkisinde yeni alternatif

Hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Doğu Anadolu Bölgesinde, besin değeri ve verimliği yüksek olan yem bitkilerine destek sağlayan DAP İdaresi, bu destekle, bölgede kaba yem yetiştiriciliğinde değişim ve dönüşümü sağlamaya devam ediyor.

DAP İdaresinden yem bitkisinde yeni alternatif

Hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Doğu Anadolu Bölgesinde, besin değeri ve verimliği yüksek olan yem bitkilerine destek sağlayan DAP İdaresi, bu destekle, bölgede kaba yem yetiştiriciliğinde değişim ve dönüşümü sağlamaya devam ediyor. Hayvancılıkla öne çıkan illerde dağıtılan yem bitkisi tohumu tritikalenin ardından ryegrass (İtalyan çimi) için de Erzincan’da tarla günü düzenlendi.

Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün DAP İdaresine sunduğu "Yeni Yem Bitkilerinin Denenmesi ve Geliştirilmesi Projesi" kapsamında Hürrempaşa Palanga Köyü’nde düzenlenen Tarla Günü’nde, özellikle süt veriminde etkili olan ve üreticinin daha fazla kazanmasını amaçlayan yem bitkisi Ryegrass’ın (İtalyan çimi) hasadı gerçekleştirildi.

Muhtar Alaattin Çardaklı arazisinde gerçekleştirilen tarla gününe Erzincan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Şahin, DAP İdaresi Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatörü Gül Yıldız, İzleme ve Değerlendirme Koordinatörü Ömer Faruk Karyağdı, Hürrempaşa Palanga Köyü Muhtar Alaattin Çardaklı, Şube Müdürleri, çalışanlar ve besicilikle uğraşan çiftçiler katıldı.

İlk konuşmayı, 5 dönümlük tarlada ryegrass eken köy muhtarı Alaattin Çardaklı yaptı. Ryegrass yem bitkisini ekmekten dolayı memnuniyetini dile getiren Muhtar Çardaklı, “Birinci biçimin ardından bugün ikinci biçimi gerçekleştiriyoruz. Memnunum” dedi.

Etkinlikte konuşan, İl Müdürü Murat Şahin, projelerine verdiği destekten dolayı DAP İdaresi’ne teşekkür ettiği konuşmasında, hayvancılıkta istenen verimin sağlanması için hayvancılık altyapısının iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Şahin, konuşmasında şunları söyledi:

“Bugün burada yeni bir yem bitkisi olan ve ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlayan İtalyan Ryegrass’ın hasadını yapmak ve bunu çiftçilerimize tanıtmak üzere toplanmış bulunmaktayız. Bu proje sayesinde üreticilerimizin yüksek verimli ve kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamak, hayvansal ürünlerin kalitesini, miktarını arttırmak ve buna ön ayak olmayı amaçlıyoruz. Özellikle son yıllarda hayvan sayılarımızdaki artışlar bizi farklı yem bitkilerini üretmeye yöneltmiştir. Şu anda ilimizde 95 bin civarında büyükbaş, 417 bin civarında küçükbaş hayvan varlığımız bulunmaktadır. Hedefimiz bu sayıyı daha ileriye taşımak. Bugün de burada özellikle yeni bir alternatif ürün olan ryegrass, diğer adıyla İtalyan çiminin hasadını gerçekleştireceğiz. Bize tarlasını ve evini açan değerli muhtarımıza, maddi finansmanıyla tohumlarımızı almamızı sağlayan DAP İdaresi’ne ve ayrıca bu projede emeği geçen Ziraat Mühendisleri Sema Çelik, Murat Karan ve İbrahim Tanyeri’ye, Veteriner Hekim Ufuk Karabulut’a kurumum adına teşekkürlerimi sunuyorum. Hayırlı olsun”

Yapılan konuşmaların ardından, İtalyan çimi ryegrass hakkında teknik bilgileri ise projeyi yürüten Ziraat Mühendisi Murat Karan verdi. Proje kapsamında Erzincan merkez ve ilçelerinde 200 çiftçiye ryegrassın dağıtımını yaptıklarını ifade eden Karan, aşama aşama yaptıkları çalışmalardan söz etti. Ryegrass yem bitkisinin suyu ve sıcaklığı seven bir bitki olduğunu, Erzincan koşullarında toplamda 4 biçim yapmayı öngördüklerini belirten Karan, “İlk biçimde, verim dekar başına 800 kilo ile bin 200 kilo arasında değişti. Kuru ot verimi olarak bakarsak da 450-600 kg arasında rakamlar değişiyor. Tüketim şekli olarak tavsiyemiz yaş taze tüketimdir. Özellikle evine yakın arazisi olan çiftçilerimize önerilerimiz ryegrassı kısım kısım biçip taze yedirmeleri. Yonca gibi şişkinlik hayvan da yaratmıyor. Tüketim alışkanlığı gayet güzel oldu ve hayvanlar bayağı uyum sağladılar. Süt verimlerine bakacak olursak; belli hayvanlara bu otu yedirdik. Saman gibi besin değeri düşük rasyonlarla beslenen hayvanlarda 5 litreye kadar süt artışı oldu. Diğer hazır yemlerle beslenen hayvanlara verdiğimiz de ise hayvan başına 2 litre gibi bir süt artışı oldu. Yani süt veriminde 2-5 litre arasında hayvan başına rakamlarımız değişmekte. Proje ile yem bitkisi çeşitlerinin ekimi, bakımı ve faydaları konusunda eğitim verilen 328 çiftçiye 5819 kg tohum dağıtılarak 1715 da alanda ekim yaptırıldı. DAP İdaresi tarafından sağlanan toplam 60 bin lira tutarındaki proje sayesinde çiftçiler, Ryegrass (İtalyan çimi) yem bitkilerini tanıma fırsatı buldu. Çiftçilerimiz, 2018 yılında da ryegrassı ekmeye devam edecek” dedi.

Konuşmalardan sonra, biçimin yapıldığı tarlaya gidildi. Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Şahin ve programa katılanlar tırpan ile yaptıkları biçim sonrası traktörle geniş biçim gerçekleştirildi. Tarla gününde misafirlere çeşitli ikramda da bulunuldu.

 
Topdağı Mehmetçik Vakfı vizyonunu paylaştı
 
DAP'ta tanıtım atağı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Demir: 'Üreten çiftçinin yanındayız'
DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Erzurum’un Karaçoban ilçesinde muhtarların ...
Erzurum’a 16 yılda 378 teşvikli yatırım
Ekonomi Bakanlığı Haziran 2017 dönemi Erzurum teşvikli yatırımlar verilerini paylaştı.
TANAP'ta çevresel yatırım süreci
Habitat Derneği, TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları’nın finansmanıyla ...
 
TİM Erzurum Temmuz 2017 verilerini açıkladı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Temmuz 2017 ihracat Rakamlarını paylaştı
Malkoç: “Vatandaşın derdine derman oluyoruz”
Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Başkanı, Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref ...
Erzurum’dan Temmuz ayı rekoru
Erzurum Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi illerini kapsayan 4 istatistiki ...
 
Erzurum’a 38 tesis
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu 61 milyon TL tutarındaki ...
Tarım Kredi'den destekleme alımı
Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürü Ali Karaarslan, ...
ORKÖY desteğinde Erzurum farkı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı orman köylerinde yaşayan vatandaşlara destek ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva