Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Ulusal Vefa Programı bütçesi 2.8 milyara yükseldi
Ulusal Vefa Programı bütçesi 2.8 milyara yükseldi
Işıkhan iyileştirme çalışmalarını paylaştı
Işıkhan iyileştirme çalışmalarını paylaştı
Şimşek’ten OVP açıklaması
Şimşek’ten OVP açıklaması
Yılmaz'dan ekonomi mesajı
Yılmaz'dan ekonomi mesajı
‘Dimdik, en güçlü hâlimizle, elhamdülillah, ayaktayız’
‘Dimdik, en güçlü hâlimizle, elhamdülillah, ayaktayız’
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
3 Aralık 2012 Pazartesi - 02:14

Yazgan Hoca şükranla anıldı

Geçtiğimiz günlerde ebedi aleme uğurlanan Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı kurucusu Prof. Dr. Turan Yazgan, Güneş Vakfı’nca düzenlenen programla anıldı.

Yazgan Hoca şükranla anıldı

Geçtiğimiz günlerde ebedi aleme uğurlanan Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı kurucusu Prof. Dr. Turan Yazgan, Güneş Vakfı’nca düzenlenen programla anıldı.
Güneş Vakfı Merkezinde düzenlenen programda Güneş Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, slayt eşliğinde Prof. Dr. Turan Yazgan’ı anlattı.
CEYLAN TÜRK DÜNYASI’NIN BİLGESİNİ ANLATTI
Programa ilgi oldukça yoğundu. Prof. Dr. Alparslan Ceylan yaptığı sunumda “Prof. Dr. Turan Yazgan hocamız çok değerli örnek bir insandı. Türk devletlerinde birçok hizmette bulunup oradaki vatandaşlarımızın hakkını savunmaya çalıştı. Yazgan hoca o ülkelerde okullar açılmasını sağlayarak Türk gençlerinin ücretsiz eğitim görmesini sağladı. Ayrıca Yazgan hoca “Türk Dünyası” kavramını kullanan ilk kişidir. Biz de Yazgan hocamızı asla unutmayacağız. Düzenleyeceğimiz programlarla Yazgan hocayı her yer de anacağız ve yaptıklarını gençlere duyuracağız” dedi.
TÜRK DÜNYASININ BÜYÜK BİLGESİ: TURAN YAZGAN
Prof. Dr. Ceylan, Türk dünyası kavramını ilk kullanan, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın kurucusu, hayatını Türk Dünyasına adayan, son anına kadar Türk dünyası için yaşayan, çalışan, düşünen, yüreği Türk dünyası, Türk dünyası diye çarpan; akıl, gönül ve dava adamı, Türk dünyasının bilicisi, Türk dünyasının boy boylayıcısı, soy soylayıcısı, Türk dünyasının ad koyucusu, yaşayan son Korkut Atası, Türk dünyasının aksakalısı olarak tanımladığı Prof. Dr. Turan Yazgan’ın ölümünün Türk dünyası için önemli bir kayıp olduğunu dile getirdi.
1938 yılında Isparta’nın Eğirdir ilçesinde doğan Prof. Dr. Yazgan’ın hayatını anlatan Prof. Dr. Ceylan, “1948’de Eğirdir Zafer İlkokulu’nu, 1951’de İstanbul Vefa Lisesi orta kısmını, 1955’de parasız yatılı olarak Kastamonu Lisesi Fen Bölümü’nü pekiyi dereceyle bitirdi. 1959’da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdikten sonra askerlik görevini yaptı. İmar ve İskân Bakanlığı Bölge Planlama Daire Başkanlığı’nda “İktisadi Araştırmacı” ve “Bölge Plancısı” unvanlarıyla beş yıl görev yaptı. 1963 yılında İtalya’ya, Güney İtalya Bölge Planlaması konusunda staj yapmak üzere gitti.
1966 yılında İktisat Fakültesi’ne asistan olarak girdi. 1967’de “Şehirleşme Açısından Türkiye’de İşgücünün Demografik ve Sosyo-Ekonomik Bünyesi” adlı tezle ve pekiyi derece ile doktorasını yaptı. 1971’de “Gelir Dağılımı Açısından Sosyal Güvenlik” konulu tezi vererek doçent oldu. 1977 ve 1978’de Güneydoğu Anadolu Bölgesi Planının Genel Koordinatörlüğü görevini yüklendi. Bölgede yapılan araştırmaları müteakip ortaya çıkan yedi ciltlik Güneydoğu Anadolu Gelişme Planını, Başbakanlık Tarım ve Toprak Reformu Müsteşarlığına sundu. 1979’da İktisat Fakültesi profesörlüğüne yükseltildi. Üniversite Senato üyeliği, Üniversite Yönetim Kurulu üyeliği ve Anabilim Dalı Başkanlığı vazifelerinde bulundu. 2000 yılında üniversiteden emekliye ayrıldı. 1980 yılında kurduğu Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın genel başkanlığını yürüttü. Türkiye’de ve Türk Dünyasındaki hizmetleri nedeniyle 200’den fazla plaketle ödüllendirildi. Ayrıca yurtiçi ve yurtdışındaki pek çok üniversiteden verilmiş fahri doktora unvanları bulunmaktadır” dedi.
GÜNEŞ VAKFI’NIN FİKİR ÖNDERLERİNDEN BİRİYDİ
Bütün hayatını Türk Dünyasının birliğine, dirliğine ve geleceğine adayan Turan Yazgan’ın Güneş Vakfı’nın fikir önderlerinden biri olduğunu anlatan Prof. Dr. Ceylan, daha sonra şunları kaydetti;
“Büyük fikir ve düşünce adamı olan Turan Hocanın kurduğu Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, Türk Dünyasında çok önemli bir yere sahiptir. Zira Bu vakıf sayesinde Anadolu Türklüğü anayurttaki soydaşlarımızdan ve onların sıkıntılarından haberdar olmuş, bununla birlikte bu vakıf sayesinde, Türkistan Türklüğü ile Anadolu Türklüğü aynı kader birliğinin yolunu tutmaya başlamıştır. 1980’lerde daha Türkiye’de stratejik kurum ve kuruluşlar yaygınlaşmadan, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, bu manada Türkiye’nin büyük bir düşünce boşluğunu doldurmuştur. Türk Dünyası’nın büyük bilgesi Rahmetli Turan Hocanın kurmuş olduğu Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, adeta günümüzde bütün Türklerin bilgi deposu haline gelmiştir. Türk Dünyasının karşı karşıya bulunduğu sosyal, siyasi, ekonomik ve stratejik sorunlara vakıf aydınları çok önemli çözüm önerileri getirmişlerdir. Biz de Erzurum’da kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu olarak, Turan Hoca’nın rehberliğinde Erzurum’da Türk Dünyası’nı buluşturmaya gayret ettik. Yaklaşık 15 yılı aşkın bir süredir Erzurum’u Türk Dünyası’nın kültürel ve ekonomik merkezi yapmak için çeşitli faaliyetler ve organizasyonlar düzenledik. Güneş Vakfı ve gençlik kolları olarak İstanbul’da çeşitli paneller ve konferanslar tertipledik ve Türk Dünyası’nın sorunlarına birlikte çözüm arayışlarında bulunduk. Bütün bu çalışmaları yaparken Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı ve onun sayın başkanı Turan Hocamız, manevi desteğini bizden hiç esirgememiştir. Vakfımızı ziyarete geldiğinde, Güneş Vakfı’nın Türk Dünyasına yönelik çalışmalarından fazlasıyla memnun olmuş adeta yüreği kabarmıştır. Stratejik bakımdan büyük bir öneme sahip olan Erzurum’da Türk Dünyasına yönelik bir vakfın olması, Turan hoca’yı ziyadesiyle memnun etmiş kendi deyimiyle “bu mücadelede yalnız değilmişiz.” İfadesini kullanmıştır. Bu nedenle, Güneş Vakfı yönetimi ve başkanı olarak görevimiz, onun Türk Dünyası’nın geleceği konusunda açmış olduğu yolda yürümek ve çalışmak en büyük dileğimizdir. İnanıyoruz ki onun fikir ve düşünceleri, inanmış Türk milliyetçisi gençler sayesinde bir gün muhakkak gerçek olacaktır. Kurmuş olduğu vakıf, üniversite ve diğer eğitim kurumları sayesinde, Türk Dünyasında seçkin bir yer edinmiş Turan Hocamız, Güneş Vakfı’nın Türk Dünyası’na açılmasında ve kültürel bağlarının geliştirilmesinde rehberlik etmiştir. Bu nedenle Güneş Vakfı olarak, misyon ve vizyonumuzun oluşmasında çok önemli payı bulunan sayın hocamıza minnettarlığımızı bildirir, mekanının cennet olmasını temenni ederiz. Allah rahmet eylesin.”

 
Aziziye otoparkı açılış safhasında
 
ETSO'dan Nace kodu uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ÖGDER'den tepki
ÖĞDER Erzurum Şube Başkanı Abdullah İkinci televizyonlarda yayımlanan bazı dizilere dikkat çekti
KUDAKA'dan tarih hizmeti
“Nene Hatun Tarihi Milli Parkı Tabyalarının İşlevselleştirilmesi Ortak Akıl Çalıştayı” yapıldı.
ERDEF'ten kültür hizmeti
Ankara’da faaliyet veren Erzurum Dernekler Federasyonunun (ERDEF)’in kültür ...
 
Tabyalar Çalıştay'ı başlıyor
“Nene Hatun Tarihi Milli Parkı Tabyalarının İşlevselleştirilmesi Ortak ...
Alvarlı Efe Hz.leri şükranla anıldı
Güneş Vakfı Geleneksel Cuma Konferansları “Çeşitli Yönleriyle Alvarlı ...
Öğretmenler Gününe aktif kutlama
Aktif Eğitimciler Sendikası Erzurum Şubesi’nce düzenlenen gece ile 24 ...
 
EDT Bölge turnesinde
Ayla Kutlu’nu yazıp Zafer Kayaokay’ın yönettiği “Mekruh Kadınlar Mezarlığı” ...
Dağcı'ya panelli vefa
Büyük Türk Romancısı Cengiz Dağcı, ölümünün birinci yıldönümünde anıldı.
Vatan sana canım feda
Oltu ilçesinde 4 tertip olarak askere giden gençler davul, zurna eşliğinde ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva