Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Ulusal Vefa Programı bütçesi 2.8 milyara yükseldi
Ulusal Vefa Programı bütçesi 2.8 milyara yükseldi
Işıkhan iyileştirme çalışmalarını paylaştı
Işıkhan iyileştirme çalışmalarını paylaştı
Şimşek’ten OVP açıklaması
Şimşek’ten OVP açıklaması
Yılmaz'dan ekonomi mesajı
Yılmaz'dan ekonomi mesajı
‘Dimdik, en güçlü hâlimizle, elhamdülillah, ayaktayız’
‘Dimdik, en güçlü hâlimizle, elhamdülillah, ayaktayız’
HABERLER>ARAŞTıRMA
30 Ocak 2018 Salı - 12:08

TÜBİTAK'ta DAG gündemi

TÜBİTAK Başkanı Ergin, Atatürk Üniversitesinin en önemli çalışmalarından birisi olan ve Türkiye’nin 2023 vizyon projeleri arasında yer alan Doğu Anadolu Gözlemevi hakkında bilgi almak üzere Erzurum’a geldi.

TÜBİTAK ta DAG gündemi

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, Atatürk Üniversitesinin en önemli çalışmalarından birisi olan ve Türkiye’nin 2023 vizyon projeleri arasında yer alan Doğu Anadolu Gözlemevi hakkında bilgi almak üzere Erzurum’a geldi.
Atatürk Üniversitesinin misafiri olarak Erzurum’a gelen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, Atatürk Üniversitesinde gerçekleşecek programa geçmeden önce Erzurum Valiliğini ziyaret etti. Rektör Çomaklı ile birlikte Vali Seyfettin Azizoğlu’nun misafiri olan Başkan Ergin, Erzurum’da yapılan çalışmalar hakkında çeşitli istişarelerde bulundu.
Doğu Anadolu Gözlemevi hakkında bilgi almak üzere Atatürk Üniversitesi’ne geçen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin ve Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı’ya, Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) Müdürü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak detaylı bir sunum yaptı. Yeşilyaprak, DAG'da optik özellikleri bakımından sınıfında dünyada tek olma özelliği taşıyan teleskobun yer alacağını vurguladı. DAG'da ilk ışığın 2020 yılında alınacağını ifade eden Yeşilyaprak, dünyadaki birçok üniversitenin işbirliği yapmak ve gözlemevinden faydalanmak için şimdiden başvurduğunu kaydetti.
Rektör Çomaklı: “Astronomi ve bilim camiasının gözü bu teleskopta”
Tamamlandığı zaman Türkiye’nin en büyük teleskobuna sahip olacak ve ilk kez kızılötesi gözlem yapacak Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi’nin son teknolojik ekipmanlarla donatılacağını belirten Prof. Dr. Ömer Çomaklı: “Böylesine önemli ve büyük bir yatırımın Erzurum’a kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Astronomi ve bilim camiasının gözü bu teleskopta. Nedeni, gece gündüz farkını ortadan kaldıracak enlem ve boylamda yer alıyor olmamız. Erzurum'da kar yağışının fazla ancak nemin az olması, havanın soğuk olması, astronomik açıdan en önemli avantajlardan biri. Kızılötesi gözlem yapacağımız için soğuk hava ideal bir durum. Kar yağışı da atmosferi temizlediği için önemli unsurlardan birisi. Şartlar bu kadar elverişliyken bizim yapacağımız tek şey çok çalışmak” ifadelerini kullandı.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin: “TÜBİTAK devasa bir yapıya kavuştu”
Sunumun ardından Kültür Merkezi Mavi Salonda Atatürk Üniversitesinde görev yapan akademisyenlerle bir araya gelen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu bünyesindeki destek birimi ve daire başkanlıkları hakkında bilgi vererek sözlerine başladı. TÜBİTAK’ın devasa bir yapıya kavuştuğunu belirten Başkan Ergin; “ Üniversitelerimizde daha çok destek mekanizmaları üzerinden çalışıyoruz. İki ana kanadımızdan bir tanesi kuruluş maksadımız olan enstitülerimizle yaptığımız çalışmalar. 20 enstitümüz var ve bu enstitülerin 13 tanesi özel merkezler altında birleşmiş durumda. Özel sektörle ilgili yapılamayacak veya illaki devlet eliyle yapılması gereken işlerle iştigal eden bir kanadımız var. TÜBİTAK'ın 5 bin personelinden yaklaşık 4 bin tanesi bu 20 enstitümüzde çalışmakta. Akademik dünya ile temaslarımızı diğer 700-800 personelimizin çalıştığı destek mekanizmalarımız ve özellikle Araştırma Destek Programları Birimi (ARDEB) üzerinden yürütüyoruz” şeklinde konuştu.
“Ara yüzümüzde ciddi bir değişikliğe gidiyoruz”
TÜBİTAK'ın bilişim altyapısının yenilenmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını aktaran Ergin, "Bilişim altyapımız gerçekten TÜBİTAK'a hiç yakışmıyor. Bu iş için geçtiğimiz senelerde 22 milyon lira bütçeyle bilişim altyapısını yenileme projesi başlattık. İki yıllık bir proje olarak planlanmıştı. Yani 2017'nin Aralık ayında bitecekti. Ancak 6 aylık bir gecikmeyle 2018'in içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Ciddi bir arayüz değişikliğini göreceksiniz. İç tarafta çalışan arkadaşlar birçok şeyi excel tabloyla manuel yapıyorlardı. O da artık değişiyor." dedi.
Soru ve cevaplarla devam eden program, Başkan Ergin’in katılımcılara ve Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı’ya teşekkürleriyle son buldu.
Programın ardından Ergin, Atatürk Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını yürüten Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimini (BAP) ve Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisini gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

 
8 kişi hastanelik oldu
 
KUDAKA Proje yazma eğitimleri başlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yüksek Öğretimde Tarım Gündemi
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü, Ziraat Fakültesi ve Ziraat Mühendisleri ...
AK Parti'nin yerel seçim yol haritası
AK Parti yönetimi, 2019 Mart ayında yapılacak mahalli seçimlerde izlenecek ...
Gasımov'dan Ermeni yalanlarına tepki
Ermeni terörü ve işgali üzerine Araştırmacı Yazar ve İlmi Araştırmalar ...
 
Türkiye’nin Afrin harekâtı
Türkiye, yaşanan son gelişmelerin ardından Afrin’e harekât planını devreye ...
Türkiye dünyadaki Türklere sahip çıkıyor
Gürcistan'da maddi imkânsızlık ve tıbbın yetersizlikten dolayı tedavi ...
TÜBİTAK’tan ETÜ akademisyenlerine destek
Güzey’in, insansız araçlar alanında “Tarımsal Problemlerin Çözümünde Sezgisel ...
 
Erzurum’un payı yüzde 1.87’ye yükseldi
2015 TÜİK verilerine göre yüzde 1.47 olan Türkiye toplamında Erzurum’un ...
Erzurum ilk 15 arasında
Erzurum Türkiye illeri cami varlığı bakımından iller sıralamasında 15’inci sıradaki yerini korudu.
ETÜ girişimci yetiştirecek
CMDP kapsamında Kalkınma Bakanlığınca başarılı bulunarak uygulanmasına ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva