Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Duran:'Terörün tamamen biteceği bir sürece girdik'
Duran:'Terörün tamamen biteceği bir sürece girdik'
Gazze'de can kaybı 33 bini geride bıraktı
Gazze'de can kaybı 33 bini geride bıraktı
Cumhurbaşkanı Erdoğan gündemi değerlendirdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan gündemi değerlendirdi
Büyükşehir İhtisas komisyonları belirlendi
Büyükşehir İhtisas komisyonları belirlendi
‘Sözü dinlenen bir Türkiye olmak mecburiyetindeyiz’
‘Sözü dinlenen bir Türkiye olmak mecburiyetindeyiz’
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
25 Ekim 2016 Salı - 12:43

Tarihi Erzurum gün yüzüne çıkıyor

Erzurum Merkez Yakutiye İlçe Belediyesi tarafından yürütülen Murat Paşa Kent Meydanı Projesi, ince zevk ve estetik hassasiyetiyle ilerliyor

Tarihi Erzurum gün yüzüne çıkıyor

Erzurum Merkez Yakutiye İlçe Belediyesi tarafından yürütülen Murat Paşa Kent Meydanı Projesi, ince zevk ve estetik hassasiyetiyle ilerliyor. Her ayrıntıya vurgu yapan, en küçük ayrıntıyı gözden kaçırmak istemeyen Ali Korkut, DAP tarafından da desteklenen projenin bütün görkemiyle tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmasını istiyor. Murat Paşa Camii, Murat Paşa Hamamı ve Ahmediye Medresesi, şehrin önemli tarihi değerleri arasında yer alıyor.

Yakutiye İlçe Belediyesi tarafından yürütülen, DAP'ın proje finansmanı desteği sağladığı Murat Paşa Camii, Murta Paşa Hamamı ve Ahmediye Medresesini bir meydan içerisinde sunacak olan Murat Paşa Kent Meydanı projesi ilerliyor. Her adımı, en küçük ayrıntısı Belediye Başkanı Ali Korkut tarafından izlenen projenin soğuklar bastırmadan tamamlanması hedefleniyor. En küçük ayrıntıyı kaçırmak istemeyen Başkan Ali Korkut, tarihi eserleri incitmeyecek, onların estetiğine yakışır iş ve işçilik için hassas davranıyor. İnce zevk, estetik işçilik için projenin her anını, kullanılan malzemeyi, uygulama detayını izleyen Ali Korkut, "Böylesine kıymetli eserleri sunacak projenin kusursuz olması gerekiyor. Bütün çabamız bunun için" dedi.

"KADİM ERZURUM'U ORTAYA ÇIKARMAK"

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, 1314 tarihli Ahmediye Medresesi, 1573 tarihli Murat Paşa Camii ve Murat Paşa hamamının kadim şehrin can damarları olduğunu belirtiyor. Eski Erzurum'un gün yüzüne çıkarılmasının benzer projelerle mümkün olduğunu belirten Korkut, "Erzurum yerleşiminde tarihi eserlerin bir anlamı ve özelliği var. Şehrin ana noktalarını çizen bu eserler, zamanla kötü yapılaşmalarla işgale uğramış. kötü yapılaşmayı alandan uzaklaştırıyoruz, çevrenin nefes almasını sağlıyoruz. Bu aynı zamanda Erzurum merkezini bölge bölge nefes alır konuma getirmeyi sağlıyor. Projelerimiz ile kadim Erzurum'u ortaya çıkarıyoruz" şeklinde konuştu.

"BELEDİYE, YÜK ALTINA GİRİYOR"

Ali Korkut, tarihi eserlerin çevresini açan projelerin, mali açıdan önemli yükler getiriyor. Murat Paşa Kent Meydanı projesi için 5 milyon lira civarında kamulaştırma yapıldığını anımsatan Ali Korkut, "Kent Meydanı projemiz tamamlanınca, 7 milyon lirayı bulan bir maliyet ortaya çıkacaktır. Bu maliyetin belediyeye geri dönüşü yok. Öyleyse niye bu yükün altına giriyoruz; Erzurum'un tarihi değerleriyle, eserleriyle gün yüzüne çıkması bizim için en önemli kazançtır. Bir şehri tarihi değerleri, aynı zamanda o yerin mührüdür. Biz, bu maliyetlere Erzurum'un mühürlerini canlandırmak için katlanıyoruz" ifadelerini kullandı.

MURAT PAŞA CAMİİ TARİHÇESİ

Şehir merkezinde, bulunduğu mahalleye adını veren Murat Paşa Camii, yanındaki hamamla birlikte sur kapılarından Erzincan Kapısı civarındadır. Kitabesine göre 1573 tarihinde Sadrazam Kuyucu Murat Paşa tarafından yaptırılmıştır. Lala Paşa Camii’nden sonra Erzurum’daki ikinci Osmanlı camisidir. Yapı plan ve mimarı bakımından, şehrin kendisinden sonra inşa edilen tek kubbeli camilerine bir model oluşturmuştur. Caminin minaresi, doğusundaki Ahmediye Medresesi’nin minaresi ile ortaktır.

Ahmediye Medresesi ise 1314 yılında Ali oğlu Ahmet tarafından Darül Hadis (Hadis Okulu) olarak yaptırılmıştır. Kapalı avlulu medreseler grubuna giren yapı küçük ölçüde planlanmıştır. Dikdörtgen şekilli avlunun üzeri tonozla örtülüdür. Süsleme açısından sade olan medrese Selçuklu Medreseleri tarzında inşâ edilmiştir.

 
Erzurum markaları YÖREX’te
 
ATAÜNİ-Yerel Yönetim İşbirliği istişaresi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum markaları YÖREX’te
“Sizin oraların nesi meşhur” sloganıyla 5 gün sürecek YÖREX’te Erzurum ...
Tarihi Medrese'de Atsız etkinliği
Tarihi Çifte Minareli Medrese’de kitapseverler örnek bir etkinliğe imza attılar.
Dilli, güven tazeledi
Kurtköy Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanlığına yapılan ...
 
Medya Sanat Evi’nden 4 oyun
Medya Sanat Evi önce İstanbul’da, sonra Erzurum’da 4 oyunla perdelerini açacak.
Sadi-i Şirazi Panelle anıldı
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile İran Tebriz Üniversitesi tarafından ...
Dadaş Ressam’dan “Zamanın Ritmi-II” sergisi
Ressam Mustafa Albayrak, SANKO Sanat Galerisi’nde 20. kişisel resim sergisini ...
 
ŞEHİRDER’den farkındalık yaklaşımı
Ertaş,II. Abdülhamit’in Erzurum ahalisine hitaben bizzat kaleme aldığı ...
Eğitim Bir Sen'den liderlik ve iletişim semineri
Erzurum Eğitim Bir Sen'in düzenlediği Liderlik ve iletişim semineri Erzurum ...
Baha Tevfik’in ‘Teceddüd-i İlmi ve Edebi’ eseri yayımlandı
Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Edebiyatı ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva