Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>SAĞLıK & YAŞAM
27 Şubat 2019 Çarşamba - 10:36

Selçuk’tan engelli vatandaşlara müjde var

Selçuk, Bakanlığın 100 Günlük eylem planında yer alan 20 şubat 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Engellilik Ölçütü, Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında değerlendirmelerde bulundu

Selçuk’tan engelli vatandaşlara müjde var

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Bakanlığın 100 Günlük eylem planında yer alan 20 şubat 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Engellilik Ölçütü, Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında değerlendirmelerde bulundu. Selçuk, “Engelli vatandaşlarımız farklı kurumlara vermek için ayrı ayrı rapor almayacak” dedi.

Zehra Zümrüt Selçuk, 18 yaş üstü yetişkinlere ve 18 yaş altı çocuklara olmak üzere 2 yönetmeliğin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlandığını, paydaş tüm kurum ve kuruluşların görüşlerinin alındığı belirtti. Bakan Selçuk, “Engellilerimizin işlerini kolaylaştırmak amacıyla Rapor Formu yeniden düzenlendi, raporda yer alan kullanım amacı kısmı çıkartıldı. Böylelikle rapor, hizmet sunan kurumların kullanımına uygun hale getirildi. Engelli vatandaşlarımız farklı kurumlara vermek için ayrı ayrı rapor almayacak. Rapor elektronik ortamda kurumlar tarafından görülebilecek” ifadesini kullandı.

“ÇOCUKLAR İÇİN ‘ENGELLİ’ YERİNE ‘ÖZEL GEREKSİNİMİ VAR’ İFADESİ KULLANILACAK”

Çocuklar için ayrı olarak düzenlenen özel gereksinim raporu (ÇÖZGER) hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Selçuk, sağlık durumlarını tespit etmek için uzmanlar tarafından 25 farklı alanda çalışma yapıldığını, her bir hastalığın hangi sıklıkta görüldüğünün incelendiğini belirtti. Bakan Selçuk, çocuklar için engelli yerine “özel gereksinimi var” ifadesinin kullanılacağını söyledi.

Hastalık ihtiyaçları göz önüne alınarak değerlendirme yapılacağını belirten Bakan Selçuk, 0-3 yaş aralığındaki çocuklar için gelişim değerlendirmesi yapılarak gereksinim düzeyinin tespit edileceğini ve 0-18 yaş arası tüm çocuklarımız için engel durumu söylemlerine son verildiğini, gereksinimlerine göre rapor alma imkanının getirildiğini ifade etti. Bakan Selçuk, “Böylece erken tanı konularak, çocuklarımızın eğitim ve rehabilitasyonlarında en verimli çağlarında hizmetlerden faydalanmaları sağlanmış olacak” değerlendirmesini yaptı.

“SEYAHAT İÇİN ‘ÖZEL KOŞUL GEREKSİNİMİ VAR’ TESPİTİ YAPILACAK”

0-18 yaş aralığındaki çocukların özel araç ile seyahat edebilmeleri için “özel koşul gereksinimi var” durumunun tespitinin yapılacağını söyleyen Bakan Selçuk, immünoloji, genetik hastalıklar ve yenidoğan alanlarının da yönetmeliğe eklenerek hizmete gereksinimi olan çocukların kapsama alınması sağlanarak bu hizmete erişimin artırıldığını vurguladı.

“YENİ YÖNETMELİK İLE ‘BAKIMA MUHTAÇ / İHTİYACI OLAN ENGELLİ’ TANIMI GETİRİLDİ”

Erişkinler için güncellenen yönetmelik hakkında da açıklama yapan Bakan Selçuk, “özürlü” ifadesinin “engelli” olarak değiştirildiğini, “ağır özürlü” ifadesi yerine “bakıma muhtaç / ihtiyacı olan engelli” tanımının getirildiğini açıkladı.

“ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ FARKLI KURUMLARA VERMEK İÇİN AYRI AYRI RAPOR ALMAYACAK”

Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçütü (FIM) kullanılarak objektif değerlendirmelerin yapılacağının altını çizen Bakan Selçuk, “Engelli vatandaşlarımız farklı kurumlara sunmak amacıyla tekrar tekrar rapor almayacak. Engellilerimizin işlerini kolaylaştırmak amacıyla Rapor Formu yeniden düzenlendi, raporda yer alan kullanım amacı kısmı çıkartıldı. Böylelikle rapor, hizmet sunan kurumların kullanımına uygun hale getirildi.” dedi.

“RAPORLARI ANLIK OLARAK SİSTEME KAYDETME ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ”

Kurumların raporları elektronik ortamda görebilmeleri için sağlık bilgi sistemine anlık kaydetme zorunluluğu getirildiğinin altını çizen Bakan Selçuk, terör, kaza, yaralanma sonucu meydana gelen zararların tazmini için standart rapor formatının düzenlendiğini duyurdu.

“ENGEL ORANLARI HASTALIKLARA GÖRE GÜNCELLENDİ”

Kardiyoloji, nefroloji, hematoloji, psikiyatri ve onkoloji gibi alanlarda engel oranlarının güncellendiğini ifade eden Bakan Selçuk, Akondroplazi hastalığı için engel oranının yüzde 40 olarak belirlendiğini söyledi. Bakan Selçuk, Onkoloji ve böbrek yetmezliği hastalıklarının tüm evrelerinin, bakıma muhtaçlık raporu alınırken puanlama sistemine dahil edildiğini ifade etti.

“YETİŞKİN CAM KEMİK HASTALARI DA EVDE BAKIM DESTEĞİ ALABİLECEK”

Bakan Selçuk, yeni düzenleme ile yetişkin cam kemik hastalarının engel oranının yüzde 50 olarak belirlendiğini, bu hastalık için “özel koşul gereksinimi vardır” durum tespiti yapıldıktan sonra evde bakım desteği de alabileceklerini belirtti.

“DOWN SENDROMLULAR SÜREKLİ RAPOR ALABİLECEK’’

Down sendromu hastalarının artık sürekli rapor alabileceklerini ifade eden Bakan Selçuk, düzenleme ile down sendromu tanısı alanların bir kez rapor almış olmalarının verilen tüm hizmetlerden faydalanmaları için yeterli olacağını belirtti.

Bakan Selçuk, yetişkinler ve çocuklar için düzenlenen yönetmeliğin hayırlı olmasını temenni etti.

 
Varank’tan yatırım teşvik açıklaması
 
Çavuşoğlu: "Sisi’ye destek ikiyüzlülüktür"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Atlarla 'karlı pekmez' yemeye gittiler 
Erzurum'un Oltu ilçesinde, atlarıyla Atatürk Orman Çiftliği'ne giden bir ...
Trabzon’dan Erzurum’a gönül Köprüsü
“Gönülleri Birleştiren Mevlana Köprüsü” projesi Trabzon Mehmet Akif Ersoy ...
Özkan: ‘Zan altında bırakılmayı kabul etmiyoruz’
Erzurum Bölge Eczacı Odası Başkanı Hakan Özcan, ilaç temini konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyledi
 
Ortaokul öğrencilerinden şehitlere vefa
Yakutiye Sabancı Ortaokulu 5-A sınıfı öğrencileri, Uzman Türkçe Öğretmenleri ...
Yakutiye GM’den yaban hayatına destek
Yakutiye Gençlik Merkezi’nin Gençlik ve Spor Akademisi Projesine katılan ...
BEAH Onkoloji Ünitesinde hastalara moral etkinliği 
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Aşık Rahim Sağlam ve İhsan ...
 
Dünya Epilepsi Günü kutlandı 
11 Şubat Dünya Epilepsi Günü Erzurum’da Sakatlar Derneği İl Şubesi tarafından ...
Sigarayı bırakma gününde farkındalık oluşturdular 
SİGARA BAĞIMLILIĞI TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR 
Allah şifalarını versin
Erzurum’da yaşayan üçüz kardeşler Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva