Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Tanfer’den toplumsal duyarlılık mesajı
Tanfer’den toplumsal duyarlılık mesajı
Çiftçi, Gazi Durmuş’u ziyaret etti
Çiftçi, Gazi Durmuş’u ziyaret etti
Erzurum’da 'Başarı engel tanımaz' etkinliği
Erzurum’da 'Başarı engel tanımaz' etkinliği
Atatürk Üniversitesinde Tapu Mirası sergisi açıldı
Atatürk Üniversitesinde Tapu Mirası sergisi açıldı
4 yılda 2 mahkemeden görevsizlik kararı
4 yılda 2 mahkemeden görevsizlik kararı
HABERLER>TÜRKÄ°YE
21 Kasım 2012 Çarşamba - 02:09

Sağlıkta Avrupa'nın önündeyiz

Bakan Akdağ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na ‘Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın 10. Yılı’ adını verdiği bakanlığının bütçesine ilişkin sunum yaptı

Sağlıkta Avrupa nın önündeyiz

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, vatandaşların 3’te birinin şişman olduğunu, yüzde 77'sinin egzersiz yapmadığını belirterek, bununla mücadele etmek için çalıştıklarını söyledi.
Bakan Akdağ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na ‘Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın 10. Yılı’ adını verdiği bakanlığının bütçesine ilişkin sunum yaptı. Türkiye ile aynı gelir grubunda ülkelerde beklenen yaşam süresinin 2000-2009 arasında 2 yıl uzarken, Türkiye’de bu artışın 5 yıl olduğunu belirten Bakan Akdağ, “Sağlıkta Dönüşüm Programı uygulama süresinde Türkiye’de doğumda beklenen yaşam süresindeki iyileşme Avrupa Bölgesi’nden daha büyük olmuştur” dedi.
Son 10 yılda Türkiye ile aynı gelir grubunda olan ülkelerde bebek ölümlerinin yüzde 41 azaltıldığını kaydeden Akdağ, “DSÖ Avrupa Bölgesinin 2015 yılı milenyum hedefin binde 9’dur. Türkiye, bu hedefi geçerek üst gelir grubu ülkelerin ortalamalarına yaklaştı” diye konuştu.
Akdağ, son 10 yılda Türkiye ile aynı gelir grubunda olan ülkelerde anne ölüm oranlarının yüzde 30 azaltıldığını, DSÖ Avrupa Bölgesinin 2015 yılı milenyum hedefi olan yüzbin canlı doğumda anne ölüm oranı 25 hedefine 2011 yılında ulaştıklarını ifade etti. Akdağ, “Anne ölüm oranlarını politik öncelik olarak belirlemek, buna göre finansman ayırmak, hizmet ve politikaları kültürel hassasiyetlere göre düzenlemekle sağlandı. Bu hizmetler hamileler için hastane yakınında doğum öncesi bakımevlerinin kurulmasını ve acil obstetrik vakalarda ücretsiz kara ve hava ulaşımının sağlanmasını içerir” şeklinde konuştu.
Göreve geldiklerinde Türkiye’nin doğusunda çok ciddi hekim açıklığı olduğunu belirten Akdağ, “Bu oran eskiden 1/13 iken şimdi ise bu oran 1/3” dedi.
Türkiye’nin aşılamada Avrupa’nın en iyi ülkelerinden biri olduğunu belirten Akdağ, 1993 yılında yüzde 77 olan aşılama oranının 2012 yılında yüzde 97’ye ulaştığını söyledi. Akdağ, 1993 yılında 6 aşının bugün ise 13 aşının ücretsiz olarak vurulduğunu söyledi. Akdağ, dünyanın birçok ülkesine göre çok ucuz fiyatlarla aşı elde ettiklerini ifade etti.
Obezite ile mücadele ettiklerini anlatan Bakan Akdağ, “Vatandaşlarımızın 3’te biri şişman. Her gidilen yere araç ile gitme, asansör kullanma gibi alışkanlıklar var. Yada fazla yemek yiyorlar. Egzersiz yapmayanların oranı yüzde 72. Biz medya kampanyaları ile kişinin kendi şişmanlığının farkında olmasını sağlıyoruz. Basitçe daha az yemeği daha çok hareket etmeyi teşvik ediyoruz” dedi.
Akdağ, hareket etme konusunda yöresel kampanyalar düzenlediklerini söyledi. Akdağ, obezite ve tütün ile mücadele edilmediği takdirde ileride toplumda daha büyük sağlık problemlerinin yaşanacağına dikkat çekti. Tütün kullanma oranının düştüğünü belirten Akdağ, 2008’te yüzde 27.2 olan oranın 2012 yılında yüzde 24’e olduğunu ifade etti.
Çocuğa yönelik istismarla etkin mücadelenin bir parçası olan Çocuk İzleme Merkezlerini kurduklarını belirten Bakan Akdağ, ilk Çocuk İzleme Merkezinin 2010 yılında faaliyete geçirdiklerini bugün Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, İzmir. Kayseri, Samsun Çocuk İzleme Merkezlerinin hizmet verdiğini belirtti.
Vatandaşların 182 Çağrı Merkezi’ni arayarak randevu aldıklarını anımsatan Bakan Akdağ, aramanın 4 lira olduğu yönünde yapılan spekülasyonları yalanladı. Bakan Akdağ, aramanı ev telefonu ile yapılmasında 20 kuruş ücret alındığını söyledi. Akdağ, sağlık harcamalarını aşırı arttığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını söyledi. Akdağ, 2002 yılında kamu sağlık harcamalarının GSYİH oranına yüzde 3.8 iken bugün 4.4 olduğunu açıkladı. Akdağ, hizmet kalitesini artırmak ve maliyeti etkin sağlık hizmeti dengesini kurabilmek amacıyla inşasına başlanılan şehir hastanelerini ülkenin dört bir tarafına yaygınlaştıracaklarını söyledi.
Bakan Akdağ, Türkiye'nin sağlıkta başarılı bir ülke olduğunu sözlerine ekledi.
Öte yandan Sağlık Bakanlığı’nın 2013 yılı bütçesi 16 milyar 894 lira olarak öngörülüyor.

 
Görmez İslam Dünyası'na mesaj verdi
 
Böyle hırsızlık duyulmadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Görmez'den birlik mesajı
Görmez, Hz. Hüseyin’in hayat hikâyesinin, kendi başına yetkin, rağbet ...
Erdoğan'dan Gazze tepkisi
Başbakan Erdoğan, “İsrail üç tane ölüsüyle dünyayı ayağa kaldırıyor. Avrupa ...
'Eğitimde fırsat eşitliği dönemi'
Dinçer, uygulanan projeler ile artık Türkiye’de erkek çocuklar kadar kız ...
 
Görmez'den Muharrem ayı mesajı
Görmez, 15 Kasım 2012 Perşembe günü idrak edilecek olan hicretin yıldönümü ...
Siirt Pervari'de helikopter düştü.. Vali
Kara haber 10 Kasım anma törenleri gerçekleştirilirken geldi. Siirt Pervari'de ...
Neden olmasın!
Azerbaycan Milli Diriliş Hareketi Partisi Genel Başkanı, Milletvekili ...
 
İhbar edildi!
Ermenilere ait bir uçak, bu sabah Erzurum Havalimanına mecburi iniş yapmak ...
Akdağ'dan tepki
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Uludere’de teröristlerin hastaneye gitmek isteyen ...
Başbakan Ulusa Seslendi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kimlik siyaseti yapmadıklarını, hizmet siyaseti yaptıklarını belirtti
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva