Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
‘Refah için ses vereceğiz, susmayacağız’
‘Refah için ses vereceğiz, susmayacağız’
Alcan:  Mobbing milli bir meseledir
Alcan: Mobbing milli bir meseledir
Yırtar: ‘Erzurum’da suç oranında azalma var’
Yırtar: ‘Erzurum’da suç oranında azalma var’
3 ilde dolandırıcılık operasyonu
3 ilde dolandırıcılık operasyonu
Erzurum – Erzincan yolunda kaza: 1 yaralı
Erzurum – Erzincan yolunda kaza: 1 yaralı
HABERLER>SPOR
6 Şubat 2014 Perşembe - 16:54

Milli Dağcı: Erzurum eşsiz bir potansiyele sahip

2001 ve 2007'de Everest'e iki kez çıkan ve bunu yapan ilk Türk dağcılarından biri olan Dağcı Tunç Fındık, Erzurum’un kaya ve buz tırmanışları için bulunmaz bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek amaçlarının dağcılık sporunu insanlara sevdirmek ve yaygınlaştırmak olduğunu söyledi.

Milli Dağcı: Erzurum eşsiz bir potansiyele sahip

Türkiye'de ve dünyada tırmandığı yüzlerce zirvenin, yeni tırmanış rotalarının ve ilk kış çıkışlarının yanı sıra, 2001 ve 2007'de Everest'e iki kez çıkan ve bunu yapan ilk Türk dağcılarından biri olan Tunç Fındık, “Millet aya biz yaya. Dağcılık çılgınlık yada delilik değil elit bir spordur.” dedi.

Dağcılığın insana enerji veren, vizyonunu açan, iyi dostluklar kazandıran, çok asil ve güzel bir spor olduğunu ifade eden ve bu sporu Türkiye’de insanlara sevdirmeyi amaçladıklarını kaydeden Milli Dağcı Tunç Fındık, “Dağcılıkla ilk kez üniversite yıllarımda tanıştım. Ancak küçüklüğümden beri doğada olmayı, kamp ve yürüyüşü çok severdim. Üniversite yıllarımda ve ardından, 1997 senesine dek Türkiye Dağcılık Federasyonu bünyesinde çalıştım ve “Yüksek İrtifa Dağcılık Takımı”nın üyesi olarak, Türkiye’yi yurtdışındaki yüksek dağlarda temsil etmiştim. Daha sonradan bu takımda olmasam da, 8000 metrelik tırmanışlarımda bu devam etti. Artık Türkiye’de en çok 8000’lik dağa çıkan ilk Türk olarak ülkemizi temsil ediyordum.” dedi.

Türkiye’de teknik tırmanışı bilen çok az sayıda dağcı olduğunu ancak tezat olarak lisanslı dağcı sayısının da oldukça fazla olduğunu belirten Tunç Fındık, “Dağcılık doğayla mücadele değildir, insanın doğaya uyum sağlamayı öğrenerek kendi zihniyle mücadele vermesidir. İnsanın kendi sınırlarını zorlu bir ortamda sınamasıdır. Dağcılık, özellikle ekstrem uçlarda yapılan zor tırmanışlar ve yüksek dağ çıkışları, oldukça büyük risk içerirler; tırmanıcının gerçek riski ve kendi sınırlarını doğru değerlendirmesi gerekir. Risk ve tehlike, dolayısıyla sürpriz ve bilinmeyen, dağcılığın ayrılmaz unsurlarıdır. Bunlar olmasaydı dağcılık tenis, futbol, basketbol veya golf gibi sıradan sporlardan biri olurdu. Bu niteliklerinden dolayı dağcılık ve tırmanış insanın her şeyiyle müdahil olmasını gerektirir; zihin, beden ve düşünce olarak. Sonuçta yaşamınızı doğrudan ilgilendiren kararlar alırken akıllıca ve gerçekçi davranmanız, riski doğru değerlendirmeniz, kendinizi ve dağı çok iyi tanımanız lazımdır. Kısaca, dağcılık sadece kaba kuvvetle yapılacak bir spor değildir, hesap kitap ve zihinsel derinlik de gerektiren elit bir spordur. Dağcılık çok asil ve güzel bir spor, akıllı ve zeki insan işi. Kadın erkek, genç yaşlı herkes doğaya çıkabilir, dağlara gidebilir. Dağcılık insana enerji veren, vizyonunu açan, iyi dostluklar kazandıran bir spor. Adım adım gelişerek, tecrübe kazanarak, keyif alarak yapılırsa dağcılık ve tırmanış dünyanın en güzel sporu olur. Dağcılık izleyicisi sınırlı, kişiden her şeyiyle tam katılım gerektiren ve konforsuzluğu zevk edinmiş bir spor olduğu için herkese hitap etmez ancak onu seven kişiye kattıkları çok fazladır. Özellikle genç bireylerin dağlar ve dağcılıktan öğrenebilecekleri çok deneyim vardır.” diye konuştu.

Erzurum’un Uzundere ilçesinde Cumartesi günü buz tırmanışı yapacaklarını da ifade eden Fındık, “Bu etkinliğe benimle birlikte, Doğan Palut’un yanı sıra Everest’e çıkan ilk Türk kadın dağcı Eylem Elif Maviş Koç ve 15 dağcı arkadaşımız katılacak. Türkiye’nin donmuş en yüksek şelalesine tırmanış yapılacak.” diye konuştu.

Dağcı Tunç Fındık, Erzurum’un kaya ve buz tırmanışları için bulunmaz bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek amaçlarının dağcılık sporunu insanlara sevdirmek ve yaygınlaştırmak olduğunu söyledi.

 
Akpunar, Erzurum'un küçükbaş hayvan sayısını açıkladı
 
Vali Altıparmak Özel Harekatçıları ziyaret etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir Maltepe'yi ağırlayacak
2012-2013 sezonunda Maltepespor’la evinde 1-1, deplasmanda ise 0-0 berabere ...
Büyükşehir'e ağır darbe
Erzurum Büyükşehir Belediyespor deplasmanda Bursa Nilüferspor'a 2-1 yenildi
Nilüferspor maçını Yurtsever yönetecek
Erzurum Büyükşehir Belediyespor’un deplasmanda oynayacağı Bursa Nilüferspor ...
 
Mavi Beyaz sevdanızı gösterin!
Erzurumspor’un profesyonel Liglerden düşmesiyle birlikte futboldaki tüm ...
Büyükşehir Ünye maçının hakemi
Erzurum Büyükşehir Belediyespor’un bu hafta yapacağı Ünyespor karşılaşmasını ...
Fenerbahçe 'Erzurum' dedi
Yüksek irtifa kamp merkezi için spor kulüplerine büyük fırsatlar sunan ...
 
Büyükşehir üzdü
Erzurum Büyükşehir Belediyespor Elibol Sandıklıspor’a Erdinç Pekgöz’ün ...
Lig heyecanı başlıyor
Spor Toto 3’üncü Lig 2’inci gurupta lig heyecanı bu hafta sonu başlıyor. ...
Fatih Terim'den Erzurum'un tanıtımına katkı
Erzurum Valiliği tarafından hazırlanan Yüksek İrtifa Kamp Merkezi konulu ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva