Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Mehmetçik barış ve huzurun teminatı
Mehmetçik barış ve huzurun teminatı
Tekin ‘Orijinal Atatürk Portresi Sergisi’ni açtı
Tekin ‘Orijinal Atatürk Portresi Sergisi’ni açtı
Bak: ’Emanete sadakat ve vefa ile sahip çıkacağız’
Bak: ’Emanete sadakat ve vefa ile sahip çıkacağız’
Erdoğan gençliğe seslendi
Erdoğan gençliğe seslendi
Bahçeli, ‘Dün başardık, bir kez daha başarırız
Bahçeli, ‘Dün başardık, bir kez daha başarırız
HABERLER>BÖLGE
16 Ocak 2013 Çarşamba - 07:12

Kar Doğuyu mesken tuttu

Meteoroloji verilerine göre Erzurum’da Pazar gününe kadar yağış görülmeyecek, sıcaklık değerleri eksi 6 ile eksi 26 derece arasında değişecek. Gündüzleri güneşli bir hava hakim olurken, geceleri ayazla birlikte don olayları yaşanacak.

Kar Doğuyu mesken tuttu

Doğu Anadolu Bölgesinde bu hafta sonu kar yağışı bekleniyor. 5 gündür kar yağışının durduğu bölgede Pazar günü beklenen kar yağışıyla birlikte hava sıcaklığı değerleri de yükseliş gösterecek. Meteoroloji verilerine göre Erzurum’da Pazar gününe kadar yağış görülmeyecek, sıcaklık değerleri eksi 6 ile eksi 26 derece arasında değişecek. Gündüzleri güneşli bir hava hakim olurken, geceleri ayazla birlikte don olayları yaşanacak.
BİNGÖL’DE 46 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPALI
Bingöl’de, olumsuz hava şartları nedeniyle 46 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.
Bingöl Valiliği’nden yapılan açıklamada, il merkezinde 11, Adaklı’da 10, Genç’te 11, Karlıova’da 6, Kiğı’da 2, Solhan’da 4 ve Yayladere ilçesinde ise 2 olmak üzere toplam 46 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu belirtildi. İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ekiplerinin kapalı köy yollarını açmak için çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü bildirildi.
SOĞUKLAR KUŞ CENNETİNİ DONDURDU
Bitlis’in Ahlat ilçesi Yamlar mevkiinde bulunan ve onlarca kuş türünün uğrak yeri olan 50 dönümlük Vali Uğur Boran Kuş Cenneti dondu.
Bitlis'i etkisi altına alan soğuk havalar nedeniyle şehirde birçok gölet donmaya başladı. Bölgede, gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında eksi 10 dereceyi geçerken, yaşanan don olayı ise günlük yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. İlçede onlarca kuş türünün uğrak yeri olan Ahlat Kuş Cenneti’nin donması nedeniyle onlarca kuş da sıcak bölgelere göç etti.
Gölün tamamen donmasına rağmen buzlarda kırılma tehlikesi olduğunu vurgulayan yetkililer, ince tabakaların olduğunu ve buzun kırılma riski bulunduğunu dile getirerek vatandaşları uyarıyor.
Bazı vatandaşlar ise, kuş cennetinin bazı bölümlerinin tehlike oluşturduğu için çocukların çok dikkatli olması gerektiğini belirtti. Vatandaşlar, “Özellikle çocuklar balık ve yabani ördekler avlamak için buraya geliyor. Gölün kısmen donması ve buzun ince olması çok büyük tehlike oluşturuyor. Anne ve babaların bu konuda çocuklarına göl üzerine çıkmamaları için uyarmaları gerekiyor. Her yıl bu mevsimde göl donuyordu. Çocukların oyun yeri olan göl bu yıl geç dondu. Tamamen donduğunda ise yarım metreden fazla buz tabakası oluşturuyor" dedi.
ERZİNCAN’DA 36 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPALI
Kar yağışı ve tipi nedeniyle Erzincan ve ilçelerinde kapalı durumda bulunan 36 köy yolunun yeniden ulaşıma açılması için karla mücadele ekipleri çalışmalarını sürdürüyor.
Erzincan’da kapalı bulunan 36 köy yolunun açılması için İl Özel İdaresi Köylere Hizmet Götürme Birliğine bağlı ekipler çalışmalarını sürdürüyor. Kar ve tipi sebebiyle Erzincan merkezde 1, İliç ilçesinde 2, Kemah ilçesinde 10, Kemaliye ilçesinde 4, Refahiye ilçesinde 18 ve Üzümlü ilçesinde 1 köy yolu ulaşıma kapalı durumda. Ekipler, kapalı bulunan 36 köy yolunda 179 kilometrelik mesafede karla mücadele çalışması yapıyor.
POLİSE AİT ZIRHLI ARAÇ BUZLANAN YOLDA TAKLA ATTI
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde polise ait bir zırhlı araç, buzlanan yolda kontrolden çıkarak takla attı.
Edinilen bilgiye göre, İpekyolu Caddesi üzerinde seyreden İlçe Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne ait bir zırhlı araç, buzlanan zeminde kontrolden çıkarak takla attı. Kazada ölen ya da yaralanan olmazken, araçta maddi hasar oluştu. Olayın ardından güvenlik güçleri tarafından olay yerinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, zırhlı araç vinçle kaldırıldı.
HAKKARİ'DE KAR ESARETİ
Hakkari’yi Şırnak'a bağlayan ve bir haftadır kar yüzünden kapalı olan karayolunu açma çalışmaları sürürken, aynı güzergah üzerinde bulunun Çığlı köyü yolu 5 günün ardından yeniden ulaşıma açıldı. Yolun açılması ile çevre köylerde mahsur kalan vatandaşlar yakınlarına kavuşup birbirlerine sarılarak hasret giderdiler.
Kuzey Irak’ın sıfır noktasında bulunan Hakkari’nin Çukurca ilçesi Çığlı köyü yolu 5 gün aradan sonra yeniden ulaşıma açıldı. Kar kalınlığının yaklaşık 3 metreyi ulaştığı köyde evler ve araçlar kara gömülürken Karayolları ekiplerinin yaptığı karla mücadele çalışmasının ardından vatandaşların ulaşımı sağlandı. Onlarca vatandaş, karlar içinde bir süre yürüyüp çevre köylerde mahsur kalanları aramaya koyuldu. Bir süre sonra mahsur kalanları karşılarına çıktığını gören köylüler, birbirlerine sarılarak hasret giderdiler.
Çığlı Köyü Muhtarı Kemal Ölmez, kar kalınlığının yer yer 3 metreyi bulduğu bölgede yolların 5 günden beridir kapalı olduğunu, iletişim ve enerjinin olmaması nedeniyle mahsur kaldıklarını belirttiler. Çevre köylerde mahsur kalanların yolun açılmasıyla birlikte evlerine döndüklerini belirten Muhtar Ölmez, ilk defa bu kadar kar gördüklerini söyledi. Çukurca ilçesinde kalan bazı öğrenciler ise köy yol kapalı olduğu ilçede kaldıklarını belirterek yolun açılmasıyla birlikte yeniden evlerine döndüklerini ifade ettiler.
HAKKARİ-ŞIRNAK KARAYOLU BİR HAFTADIR KAPALI
Hakkari-Şırnak karayolunun ulaşıma kapanması nedeniyle onlarca araç sürücüsünün ise Çığlı, Ortaklar ve değişik köylere yerleşerek yolun açılmasını bekledikleri belirtildi. Bölgede çığ tehlikesi olduğu içinde Karayolları ekiplerinin halen yolu açamadığı belirtildi.
AİLESİNİN KENDİSİNDEN HABER ALAMADIĞI TIR SÜRÜCÜSÜNÜ İHA EKİBİ BULDU
Hakkari-Şırnak karayolu ulaşıma kapalı olduğu için elektrik ve iletişimle bağlantı sağlayamayınca ailesinin 5 gündür kendisinden haber alamadığı TIR sürücüsü Hasan Dağdelen ise İHA ekibine konuştu. Yol kapalı olduğu için köylülerin kendilerini misafir ettiğini ve 5 gündür köylülerin evinde kaldığını belirten Dağdelen “Buradaki yollar kapalı, elektrikler kesik, iletişim yok ve halk zor durumda. Ben burada yetkililere sesleniyorum. Buradaki vatandaşlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Ülkenin yetkilileri adına buradaki tüm köy halkından özür diliyorum. Çünkü hiçbir yetkili buradaki köy halkına yardımcı olmuyor. Ben bölgede mahsur kaldım. Bir köylü vatandaşın evinde kalıyorum. Ailem benden haber alamıyor” dedi.
KARLA MÜCADELE ÇALIŞMASININ GÜNLÜK MALİYETİ 10 BİN TL
Kars’ta karla mücadele seferberliği başlatan Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, kent merkezinde cadde ve sokakların karlarının temizlenmesinde vatandaşlarında kendilerine yardımcı olmaları gerektiğini belirtti.
Başkan Bozkuş, özellikle cadde ve sokaklara park edilen ve uzun süre park edildikleri yerden kaldırılmayan araçların çalışmalarını aksattığını kaydetti.
Kars’ta son zamanlarda yağan ve yer yer kalınlığı 1 metreyi bulan kar, çarşı merkezi ve mahalle aralarında ulaşımın aksamasına neden olurken, belediye karla mücadele ekipleri, caddelerin kardan temizlemek için çalışmalarını gece-gündüz demeden devam ettiriyor.
Karla mücadelede var güçler ile çalıştıklarını belirten Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, kar temizleme çalışmalarının çarşı merkezi dahil tüm cadde ve sokaklar kardan arındırılıncaya kadar devam edeceğini söyledi. Bozkuş; “Kar yağışının başladığı ilk günden beri ekiplerimiz yol açma çalışmalarını sürdürüyor. Geceli gündüzlü çalışan ekiplerimiz, önceliği yoğun olan cadde ve sokaklara veriyor. Sırasıyla tüm cadde ve sokakları açmaya devam ediyoruz. Karla mücadelede Karslılardan da destek bekliyoruz. Yani mahallelerde bütün yollar sırasıyla temizlenecek ama dünyanın her tarafında işler sırasına göre yapılır. Vatandaşlarımız kendilerine sıra gelmeden hemen kırılıyorlar ve sitem ediyorlar. Kesinlikle herkes bilsin ki ekiplerimiz bütün yollar tamamen kardan temizleninceye kadar çalışacağız” dedi.
KARLA MÜCADELEDE ÇALIŞAN İŞ MAKİNALARININ BİR GÜNLÜK MALİYETİ 10 BİN TL
Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, karla mücadele çalışmalarında iş makinalarının günlük masrafının 10 bin TL. olduğunu vurguladı.
Başkan Nevzat Bozkuş; “Son yağan kar yağışının ardından karla mücadele için çalışan iş makinelerinin bir günlük yakıt maliyeti 10 bin lirayı buluyor. Bu maliyet belediyemizin kıt imkanları ile karşılanıyor. Karla mücadele için belediyemize bir kuruş ek ödenek aktarılmıyor. Bu da belediyemize önemli bir maddi külfet getiriyor. Ayrıca zor kış koşullarında çalışan iş makinalarımız da zaman zaman arızalanıyor. Bu da ayrı bir masraf oluşturuyor. Durum böyle olunca çok zorlanıyoruz. Özellikle çarşı merkezindeki çalışmalarımız esnasında yaptığımız sayısız ilan, duyuru ve anonsa rağmen çatısını atmayan ve araçlarını rasgele park edip kayıplara karışan vatandaşlar yüzünden çalışmalarımız aksıyor ve bir saatte yapacağımız bir işlemi 3 saatte ancak yapabiliyoruz. Bu da bize hem maddi hem de zaman kaybı olarak yansıyor. Karslılardan tek ricamız çalışma esnasında belediye ekiplerine yardımcı olmaları yani duyarlı ve sabırlı olmalarıdır. Çok geniş bir alana yayılan hizmet alanımıza rağmen ekiplerimizin gayretli çalışmalarının sonucu tüm cadde ve sokaklar bir bir temizleniyor. Tek amacımız halkımıza yapabileceğimiz hizmettin en iyisini yapmaktır” diye konuştu.
Kars Belediye Başkanlığı’na bağlı karla mücadele ekipleri öncelikle insan ve araç trafiğinin yoğun olduğu caddelerin kar ve buzlarını temizliyor. Çalışmalar ara cadde ve sokaklarda da devam ediyor. Kar yağışının durması ve havanın açmasıyla birlikte karla mücadele çalışmalarına hız verildi.
MUŞ-KULP YOLUNDA KARLA MÜCADELE ÇALIŞMASI
Muş Valiliği tarafından kar yağışı nedeni ile ulaşıma kapatılan Muş-Kulp karayolunun yeniden ulaşıma açılması için başlatılan karla mücadele çalışmaları devam ediyor.
Karayolları 113. Şube Şefliği ekipleri, Muş-Kulp karayolunda karla mücadele çalışması yapıyor. 1 kepçe, 1 rotatif, 1 greyder ve 1 kar küreme aracı olmak üzere toplam 4 araçla karla mücadele çalışması yapan ekipler, kar kalınlığının yer yer 3 metreye kadar ulaştığı bölgede güçlükle çalışmalarını sürdürüyorlar. Ekip Şefi Abdurrezak Uslu, çalışmalara pazar günü başladıklarını vurgulayarak, yoğun tipi ve fırtına nedeni ile bazı bölgelerde 3 metre yüksekliğinde kar olduğunu söyledi. Uslu, “Sabah saat 07.00’de başlayıp gece saat 23.00’e kadar aralıksız olarak çalışıyoruz. Yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Ancak yolu tamamen ulaşıma ne zaman açacağımız belli değil” dedi.
Vatandaşların duyarlı olmasını isteyen Usla, “Güçlükle çalışma yapıyoruz. Vatandaşlarımız bizleri bu konuda sıkıştırmazlarsa biz de daha rahat bir şekilde çalışırız. Bazen 2 kilometre yol açıyoruz, bazen de 500 metre ancak ilerleyebiliyoruz” şeklinde konuştu.
En kısa zamanda yolu ulaşıma açacaklarını söyleyen operatörlerden Saim Kaplan ise, oldukça zorlandıklarını vurgulayarak, kar kalınlığının yer yer 3 metreye ulaştığını hatırlattı.
YAYLADA KARDA MAHSUR KALAN 100 KOYUN KURTARILDI
Malatya’da, 3 gündür yaylada karda mahsur kalan 100 koyun, 12 saatlik çalışmayla kurtarıldı.
Hekimhan ilçesi Delihasanyurdu köyünde oturan Şeyh Hamit Gültekin, hayvanlarıyla yayladan köyüne dönmeye çalışırken, yolunu kaybedince 100 koyunuyla birlikte bir ahıra sığındı. Sabah tek başına köye ulaşarak yardım isteyen çobanın imdadına yetişen İl Özel İdaresi ekipleri, 12 saat süren çalışma sonucu hayvanları kurtardı.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan Kaya, yaylada mahsur kalan çobanın yardım talebi üzerine gece yola çıkan ekiplerin, sabaha karşı ulaştığı çoban ve koyunlarını kurtardığını belirtti. Kar yağışı nedeniyle kapanan köy yollarını açmak için ekiplerin gün boyu çalıştığını bildiren Kaya, 14 ayrı noktada 24 karla mücadele ekibinin aralıksız çalıştıklarını ifade etti.
Çoban Hamit Gültekin ise, "Bu sene saman fiyatları çok yüksekti. Bu nedenle yaklaşık 45 gün önce Darende ilçesi Irmaklı köyü yakınında bulunan yaylalara koyunlarımı otlatmak için gittim. Koyunlarımı otlatırken bir avcıya hava durumunu sordum. O da cep telefonunu çıkarıp internete girerek Cumartesiden itibaren kar yağışı olacağını söyledi. Ben sabah kalkıp koyunlarla köyüme doğru yola çıktım. 35 kilometre yolu 3 günde aldım. Köyüme 2 kilometre kala çok şiddetli kar yağışı ve fırtına başladı. Koyunlar birbirine sokuldu gitmediler. Bu arada 15-20 koyun sürüden ayrılarak gidişimin ters istikametine doğru kaçmaya başladılar. Ne yaptımsa onları da durduramadım, ben de koyunların arkasına düşüp gittim. Daha sonra anladım ki 2 kilometre yol almışım, başka bir köyün yaylasındaki ağıllara varmışız. Bu köyden 20 koyun almıştım. Koyunlar bu bölgeyi bildikleri için beni bu ağıllara getirdiler. Kar kalınlığı 1 metre olmuştu. O gece ağıllarda koyunlarla kaldım. Sabah kalktığımda tipi vardı. 4 kilometrelik yolu 6 saatte alarak köye vardım. Köylü çok şaşırdı. Yayladan çıkarken kimsenin haberi yoktu. Telefonum olmadığı için kimseye haber veremedim. Köylü koyunları ağıllardan kurtarmaya gitmek istedi fakat tipi müsaade etmedi. 3 gün hayvanlar yoldaydı, 3 gündür de ağılda mahsur kaldılar. Hayvanlar açlıktan kapıları ve direkleri kemirmişler" şeklinde konuştu.
Köylülerle birlikte mahsur kalan sürüyü kurtarmaya çalıştıklarını ancak başaramadıklarını aktaran Gültekin, bunun üzerine kaymakamlıktan yardım istediklerini, İl Özel İdaresi ekiplerinin 12 saatlik çalışma sonucu koyunlarını kurtardığını kaydetti. Üç gün boyunca ahırda mahsur kalan koyunlarını köyden götürdüğü samanla beslediğini söyleyen Gültekin, hayvanların susuzluktan telef olmak üzereyken kurtarılmasının kendisini mutlu ettiğini belirtti.
VAN'DA KARLA MÜCADELE ÇALIŞMALARI
 Van'da geçtiğimiz hafta belli aralıklarla etki olan kar yağışından dolayı ulaşıma kapanan 66 köy yolunun açma çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Kar yağışını durmasıyla yaşanan kar esaretinin de boyutları ortaya çıktı. Kar yağışı ile birlikte kapanan köy yolları tek tek açılmaya çalışılıyor. İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetlerine bağlı ekipler, Van merkezde 1, Bahçesaray 7, Başkale 24, Çaldıran 7, Çatak 7, Erciş 3, Gevaş 3, Gürpınar 11, Muradiye 2 ve Saray ilçesinde 1 olmak üzere toplam 66 köy yollarını açma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Van'ın Çatak ilçesinde de yoğun kar yağışı bir çok köyün yolunu kapatarak insanları evlerine hapsetti. Kar yağışının etkisini kaybetmesinin ardından iş makineleri kapalı köy yollarını açmaya başladı. Savurma makineleri bir metre kalınlığındaki karı savurma makineleriyle temizlemeye çalışıyor.
KUŞLARIN DONDURUCU HAVADA HAYATTA KALMA ÇABASI
 Van'da kar yağışından sonra etkisini gösteren şiddetli soğuklar, insanlar kadar hayvanların da hayatını olumsuz etkiliyor.
Kar yağışının ardından her tarafın beyaza büründüğü Van'da, dondurucu soğuklar hüküm sürüyor. Günün bir bölümünde açan güneşli havayla birlikte yuvalarından çıkan kuşlar, yem bulma telaşı yaşıyor. Karınlarını doyurmak için Van-Özalp karayolu üzerinde bulunan şehir çöplüğüne akın eden binlerce kuş ilginç görüntüler oluşturuyor. Çöp araçlarının getirip döktüğü atıklar arasında yiyecek bulmaya çalışan kuşlar, gruplar halinde yere konup karınlarını doyuruyor, zaman zaman da tehlike sezerek havalanıp gökyüzüne süzülüyor. Yaz mevsiminde akarsa ve göllerde avladıkları balıkla hayatta kalan martılar, kışın aşırı soğuğunda ise çöplüğü tercih ediyorlar.

 
Karatede Erzurum damgası
 
Uyuşturucu çetesine 111 yıl ağır hapis
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buz üstünde düğün coşkusu
Van’ın Gevaş ilçesinde, maddi sıkıntılardan dolayı yaz mevsiminde düğün ...
Taraftar başarı bekliyor
BAL 1’inci guruptaki ilk iki maçını farklı skorlarla kazanarak şampiyonluk ...
Hem sefa, hem cefa
Doğu Anadolu Bölgesinde kar yağışı ulaşımı ve eğitimi olumsuz etkilemeyi sürdürüyor.
 
Doğuda çile iklimi
Tatilciler ve turistler için eğlence kaynağı olan kar Doğu Anadolu Bölgesinde ...
Vali vatandaşların imdadına koştu
Ağrı Valisi Dr. Mehmet Tekinarslan, Sac dağında yaşanan tipi nedeniyle ...
Bayburt yolu kapandı
Bayburt’ta etkili olan yoğun kar yağışı ve fırtına nedeniyle, Bayburt-Erzurum ...
 
Doğu'da beyaz gündem
Doğu Anadolu Bölgesinde etkili olan kar yağışı özellikle eğitimi durma ...
Doğu kar altında
Cuma günü gece başlayan ve aralıklı biçimde etkisini sürdüren kar yağışı ...
Şehitler mevlitle anıldı
Kars'ta, Sarıkamış Şehitleri'ni anma etkinlikleri çerçevesinde, 98 yıl ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva