Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
Koca’dan istihdam müjdesi
Koca’dan istihdam müjdesi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
HABERLER>EKONOMÄ°
6 Temmuz 2017 Perşembe - 10:39

Erzurum çiftçisi her yıl 50 Milyon TL kredi kullanıyor

Tarım kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürü Ali Karaarslan, üretimin her aşamasında Erzurum ve bölge çiftçisine sağladıkları destekleri değerlendirdi.

Erzurum çiftçisi her yıl 50 Milyon TL kredi kullanıyor

Tarım kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği olarak üretim ile ilgili her türlü mal ve hizmetleri zamanında güvenli ve uygun fiyatlarla yöre çiftçisine tedarik ettiklerinin kaydını düşen Bölge Müdürü Ali Karaarslan, Erzurum, Ardahan, Kars, Iğdır ve Ağrı olmak üzere 5 ilde faaliyetlerini sürdürdüklerini dile getirdi. Erzurum çiftçisinin her yıl yaklaşık olarak 50 Milyon civarında bir kredi kullanımı gerçekleştirdiğine dikkat çeken Karaarslan, 2017 yılı içerisinde 5 ilde toplam 140 Milyon kredi öngördüklerini açıkladı. Ayrıca yüzde 97-98’ler oranında bir tahsilat yaptıklarını söyleyen Karaarslan, kredi kullanımında her yıl yaklaşık olarak yüzde 30’luk bir büyümenin gerçekleştiğini söyledi.

KREDİ KULLANIMINDA HER YIL YAKLAŞIK, YÜZDE 30 BÜYÜME GERÇEKLEŞİYOR

Son 5-10 yıldır çiftinin tahsilatlarda ciddi derecede teveccüh gösterdiğini söyleyen Karaarslan, kredi kullanımında her yıl yaklaşık yüzde 30’luk bir büyüme gerçekleştiğini vurgulayarak, “Öncelikle şöyle başlamak gerekirse bizim merkez birliğimiz Ankara. 17 tane bölge birliğimiz var ve bunlardan bir tanesi de Erzurum. Erzurum Bölge Birliği olarak biz Erzurum, Ardahan, Kars, Iğdır ve Ağrı olmak üzere 5 ilde faaliyet yürütüyoruz. 45 birim kooperatifimiz ve 8 tane de şubemiz var. Biz genel anlamda çiftçinin ihtiyacı olan tarımsal üretim ile ilgili her türlü girdiyi karşılamaktayız. Bu ayni ve maddi kredi olabilir. Ayni krediden kastımız mazot, gübre yani üretim ile ilgili ne gerekiyorsa biz bunu çiftçiye tedarik ediyoruz. Nadastan başlayarak gübresinden, tohumundan, zirai müdahale ilacından, hasat-harman makinalarından çiftçimize tedarik edere, uygun fiyatlarda, kaliteli ve güvenceli bir şekilde çiftçimize ulaştırıyoruz. Çiftçilerimiz ayni kredilerin yanı sıra nakdi kredi talebinde de bulunabiliyor. Bu nakit para ihtiyaçlarını da yüzde 25 oranında karşılamaya çalışıyoruz. Çiftçimizde üretimini tamamlıyor, hasadını yapıyor, ürününü pazarlıyor ve aldığı değerden bize borçlarını yatırıyor. Bir vade veriyoruz, kredilerimiz çeşitli, tabi bunların süreleri de öyle. Kredilerimizi vadesinden önce yatırmak esas. Son 5-10 yıldır çiftçimiz bize ciddi derecede teveccüh gösteriyor. Kredi kullanımında her yıl aşağı yukarı yüzde 30 büyüyoruz. En önemlisi de çiftçi aldığı ürünün değerlendirilmesi kapsamında bize ürünü de pazarlayabiliyor, çitçimizin ürününü de bedelini vererek alıp değerlendiriyoruz. Tabi imkânlarımız dâhilinde oluyor. Çiftçimizin bu yönde de mağdur olmasını engelleyerek, ürünün kıymetsiz bir şekilde pazarda sarılmasına göz yummuyoruz” ifadelerini kullandı.

 ERZURUM HER YIL TOPLAMDA 50 MİLYONA YAKIN BİR KREDİ KULLANIYOR

Erzurum’da her yıl yaklaşık olarak 50 Milyon civarında bir kredi kullanımının gerçekleştiğine değinen Karaarslan, “Sadece Erzurum ilini temel alarak konuşacak olursak toplamda her yıl 50 Milyona yakın bir kredi kullandırıyoruz. Bunun tahsilatına gelince oldukça memnunuz 97-98’ler oranında tahsilat yapıyoruz. Erzurum’da ürün alımı, ürün değerlendirilmesi kapsamında yonca otu, çay otu, arpa, buğday, ispir fasulyesi, çavdar, ulaf gibi ürünleri değerlendiriyoruz. Bunları alarak paydaşlarımıza onların fabrikalarına göndererek çiftçimizin ürününün değerini kaybetmeden pazarlanmasını sağlıyoruz. Erzurum’da hayvancılık yoğun olduğu için hayvan alımı da yapıyoruz. Hem damızlık hayvan veriyoruz, hem de bu damızlık hayvanları tekrar bize alımının istenmesi halinde gerek borca karşılık, gerekse bunları başka üyemize vermek üzere alımda yapmaktayız. Ayrıca yine Tarım Bakanlığının öngördüğü tarım politikaları, Milli Tarım Projesi kapsamında genç çiftçi projesi içinde verilen ağıl ve ahırlarında yapımını Tarım kredi Kooperatifleri üstlenmiş durumda, onlarla ilgili de bir çalışmamız var. Yöre çiftçisi müracaat eder ve proje kendisine uygun görülürse 70-80 metrekarelik ağıllar, 100 metrekarelik hayvan ahırları yapıp içerisinde hayvanıyla birlikte tarım Bakanlığının öngördüğü proje kapsamında teslimatını yapıyoruz. Tarım Bakanlığının politikaları ile örtüşen politikalar izlemekteyiz.  2017 yılın içerisinde de inşallah 140 Milyon kredi öngörüyoruz. Bu kredilerimizin çoğunu ayni kredi şeklinde veriyoruz. 30 Milyon civarında da bir nakit kullandırıyoruz” diye konuştu.

“MOTORİNDE BÜYÜK AŞAMA KAYDEDİLDİ”

Kredi kullanımının yanı sıra bu sene itibari ile motorinde de büyük bir aşama kaydedildiğini söyleyen Karaarslan, “Kredilerimizin haricinde bu sene motorinde çok büyük bir aşama kaydettik. Motorinde pompa fiyatı üzerinden yüzde 4 peşinde bir indirim yapıyoruz. Bildiğiniz üzere biz petrol ofisi ile çalışıyoruz. Onların pompa fiyatı üzerinden peşinde yüzde 4 indirim. Vatandaş eğer vadeli alacaksa 5 ay vadeli sabit fiyat. Bugün ki fiyattan 5 ay sonra getirip yatırmak üzere çiftçimize böyle bir kolaylık sağlıyoruz. Bu da son derece güzel bir uygulama” dedi.

 

 
Ticari taksiler için flaş gelişme
 
Tarım ve İnsan Fotoğraf sergisi ilgi buldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çat liderliğini sürdürdü
Erzurum’da faal vergi mükellefi sayısı 6 aylık bazda yüzde 3,39 oranında artış gösterdi.
Erzurum patentte Elazığ’la yarışıyor
2017 yılının ilk beş ayında 8 patent çıkaran Erzurum, ekonomide gelişme ...
Erzurum Haziran ayı sektör en’leri açıklandı
Erzurum’da bu yılın ilk altı ayında gerçekleştirilen ihracat değeri, 2016 ...
 
Erzurum’dan 30 ülkeye ihracat
Erzurum’dan bu yılın ilk beş ayında 30 ülkeye ihracat yapıldığı bildirildi. ...
UBAK Erzurum denetim sonuçları açıklandı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel ...
Yatırımcılar 2. OSB için buluştu
Erzurum 2. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yatırımcılar, OSB Müdürlüğü tarafından ...
 
Memleketlerinin ürünlerini Dadaşlara tanıtıyorlar
29 Haziran-9 Temmuz tarihleri arasında Havuzbaşı Kent Meydanı’nda düzenlenen ...
Erzurum’dan 5 ayda 33.0 milyon dolarlık dış ticaret
Ekonomi Bakanlığı 2017 Mayıs dönemi dış ticaret verilerini paylaştı
TÜRKPATENT Erzurum verilerini açıkladı
Erzurum 5 ayda 116 marka çıkardı. İlden ocak-mayıs ayları arasında gerçekleştirilen ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva