Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Hacı adayları dikkat
Hacı adayları dikkat
Bakan Tekin: 'Taviz yok'
Bakan Tekin: 'Taviz yok'
Oltu MEM'de 95 öğrenci Avrupa’da staj imkanı buldu
Oltu MEM'de 95 öğrenci Avrupa’da staj imkanı buldu
Erzurum kooperatifçiliğinde bir ilk
Erzurum kooperatifçiliğinde bir ilk
ESKİ’den Tekman mesaisi
ESKİ’den Tekman mesaisi
HABERLER>EKONOMÄ°
4 Nisan 2014 Cuma - 10:23

Erzurum'un 'TÜFE' farkı

TÜFE verileri bazında, Türkiye ortalamasına göre, Erzurum İstatistik Bölgesi’nde enflasyon, aylık bazda yüzde 0.87 oranında düşük çıktı.

Erzurum un  TÜFE  farkı

TÜİK Mart 2014 TÜFE verilerini açıkladı. Erzurum İstatistik Bölgesi’nde, Mart ayında fiyatlar Şubat ayına göre yüzde 0.26 oranında arttı. Yıllık fiyat artış oranının yüzde 9,53 olarak hesap edildiği TRA1 Erzurum Bölgesi’nde, fiyatlar 2013 aralık ayına göre de yüzde 4,02 oranında artarken, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 8,17 olarak belirlendi.

TÜRKİYE ORTALAMASI VE ERZURUM

TÜFE verileri bazında, Türkiye ortalamasına göre, Erzurum İstatistik Bölgesi’nde enflasyon, aylık bazda yüzde 0.87 oranında düşük çıkarken, 4 aylık bazda yüzde 0.45, yıllık ölçütte yüzde 1.14 oranında yüksek çıktı.12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranında ise Bölgedeki fiyatlar ülke ortalamasının yüzde 0.47 düzeyinde üstünde belirlendi.

AĞRI BÖLGESİ TÜFE’Sİ

TRA2 Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan istatistik çevresinde aylık bazda fiyatlar yüzde 1 oranında artış gösterdi. Bu bölgede yıllık fiyat artış oranı yüzde 8,56, 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı ise yüzde 7,28 olarak kaydedildi. Ağrı Bölgesinde fiyatlar Aralık 2013’e göre de yüzde 4,79 oranında artış kaydetti.

MALATYA BÖLGESİ TÜFESİ

Malatya istatistik Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda şubat ayına göre yüzde 0,94 oranında artış gösterdi. TÜİK verilerine göre TRB1 Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli İstatistik Bölgesi’nde 4 aylık bazda yüzde 2,82, yıllık bazda yüzde 7,98 oranında fiyat artışı gözlendi. Malatya bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 7.85 olarak belirlendi.

VAN BÖLGESİ TÜFESİ

TÜİK verilerine göre, Mart 2014 döneminde, TRB2 Van, Muş, Bitlis, Hakkari Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda yüzde 0,99 oranında yükseldi. Van bölgesinde 2013 aralık ayına göre enflasyon yüzde 3,46, yıllık enflasyon yüzde 7.68 ölçeğinde belirlenirken, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranını ise yüzde 7,48 düzeyinde oldu.

MART AYI TÜFE’SİNDE BÖLGENİN ENLERİ

Doğu Anadolu Bölgesi illerini içeren 4 istatistik bölgede aralık ayı bazlı TÜFE’nin en yüksek olduğu bölgeler aylıkta yüzde 1 ile Ağrı Bölgesi, 2013 yılı aralık ayına göre yüzde 4,79 ile Ağrı bölgesi, Yıllıkta yüzde 9,53  ile Erzurum Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranında da yüzde 8,17 ile Erzurum bölgesi oldu.

MART AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI:"TÜFE YÜZDE 1,13, Yİ-ÜFE YÜZDE 0,74 ARTTI"

Mart ayında enflasyon yüzde 1,3 yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu Mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Açıklamaya göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,13 arttı.

TÜFE’de 2014 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,13, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,57, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,39 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,70 artış gerçekleşti.

 Aylık en yüksek artış yüzde 2,49 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Mart ayında endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 2,10, lokanta ve otellerde yüzde 1,33, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1,20, ev eşyasında yüzde 0,90 artış gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Mart ayında endekste yer alan gruplardan sadece alkollü içecekler ve tütün grubunda yüzde 0,02 oranında düşüş gerçekleşti.

 Yıllık en yüksek artış yüzde 13,74 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti. TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre lokanta ve oteller (yüzde 12,51), gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 10,12), eğitim (yüzde 9,98), eğlence ve kültür (yüzde 7,97) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

BÖLGESEL DEĞİŞİM

 Aylık en yüksek artış yüzde 1,54 ile Tekirdağ, Edirne, Kırklareli’de oldu. İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) Düzey 2’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 4,79 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 9,53 ile Erzurum, Erzincan, Bayburt bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 9,29 ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis bölgesinde gerçekleşti.

 Mart 2014’te endekste kapsanan 432 maddeden; 49 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 297 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 86 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

 Yİ-ÜFE ARTTI

 Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,74, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,52, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,31 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 6,95 artış gösterdi.

 Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,10 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 1,03 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 1,69 düşüş ve su sektöründe yüzde 0,56 artış olarak gerçekleşti.

GIDADA ENFLASYON ORTALAMAYI GEÇTİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mart ayı tüketici fiyatlarının (TÜFE) genel yüzde 1,13 artarken, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 2,10’u bulduğunu bildirdi.

 Bayraktar, yaptığı açıklamada, tüketici fiyat endeksinde yüzde 24,45 ile en fazla ağırlığa sahip olan gıda ve alkolsüz içeceklerde Mart ayı enflasyonunun yüzde 2,10, üç aylık enflasyonun yüzde 7,50, Mart ayı itibarıyla son bir yıllık enflasyonun yüzde 10,012, 12 aylık ortalamalara göre Mart ayı itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 9,99 olduğunu belirtti. Gıda ve alkolsüz içeceklerde özellikle Mart ayı enflasyonunun genel TÜFE enflasyonunun 0,97 puan üzerinde çıktığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Gıda ve alkolsüz içeceklerdeki Mart enflasyonu, yüzde 2,49 artan giyim ve ayakkabı hariç diğer ana harcama gruplarının gerisinde gerçekleşti. Mart ayı enflasyonu konutta yüzde 0,23, ev eşyasında yüzde 0,90, sağlıkta yüzde 0,85, ulaştırmada yüzde 0,88, haberleşmede yüzde 0,27, eğlence ve kültürde yüzde 0,68, eğitimde yüzde 0,19, lokanta ve otellerde yüzde 1,33 ve çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1,20 oldu. Alkollü içecekler ve tütünde Mart ayı enflasyonu ise yüzde 0,02 geriledi.”

Bayraktar, Mart ayında yüzde 1,13 artan TÜFE enflasyonunun Ocak-Mart aylarında yüzde 3,57, Mart ayı itibarıyla son bir yılık dönemde yüzde 8,39, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 7,7 arttığını belirtti.

“TARIM VE GIDADA FİYAT İSTİKRARI İSTİYORUZ”

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, örgütlenme yetersizliği nedeniyle üreticinin tarım ürünlerinde bir türlü istikrarı yakalayamadığını, üründe arz fazlasına göre bazı yıllar ürününü yok pahasına elden çıkarmak zorunda kalırken, ürün azlığı durumunda ise bu kez tüketicinin pahalıya mal almak zorunda kaldığını vurguladı. Her iki durumda da ürünü elinden çıkaran üreticinin kar etmediğini belirten Bayraktar, “Üreticiden tüketiciye ürün makul şekilde ulaştırılmalıdır. Tarım ve gıdada fiyat istikrarı istiyoruz. Bu da üreticinin örgütlenmesinden geçmektedir. Üretici örgütlenirse hem üretici hem de tüketici kazanır” dedi.

 
Gardaş Gardaş Ticaret!
 
Play off yolunda son viraj
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gardaş Gardaş Ticaret!
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) mart ayı ihracat enlerini açıkladı. ...
Erzurum Bölgesi TÜFE en’leri açıklandı
Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin yer aldığı Erzurum İstatistik Bölgesinde ...
Hınıs’ta bir ilk
Projeyle ilçede ilk defa modern bir besi işletmesi kurulacak.
 
Erzurum ve Dış Ticaret...
Ekonomi Bakanlığı Erzurum ölçekli 2014 yılı ocak-şubat dönemi dış ticaret verilerini paylaştı.
Erzurum'da ihracatta büyük artış
Türkiye ihracatçılar Meclisi mart ayı ihracat rakamlarını paylaştı.
Erzurum'da SGK'lı sayısı...
SGK Erzurum 2014 Mart dönemi verileri açıklandı. Erzurum’da sosyal güvenlik ...
 
Anadolu’nun En Etkin İş Adamları açıklandı
Anadolu’nun en etkin 50 işadamını belirlemek amacıyla her yıl gerçekleştirilen ...
TKDK 22 projeyi kabul etti
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Erzurum Koordinatör ...
Anadolu İHL’de tablet sevinci
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan Fatih Projesi kapsamında ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva