Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Tekin: ‘Her türlü öneriye açığız’
Tekin: ‘Her türlü öneriye açığız’
Yerlikaya: ‘6 ayrı organize suç örgütü çökertildi'
Yerlikaya: ‘6 ayrı organize suç örgütü çökertildi'
Öğretmene şiddete hayır!
Öğretmene şiddete hayır!
Erdoğan Çalışma Meclisi'ne seslendi
Erdoğan Çalışma Meclisi'ne seslendi
Özvar akreditasyon verilerini paylaştı
Özvar akreditasyon verilerini paylaştı
HABERLER>EKONOMÄ°
2 Nisan 2014 Çarşamba - 10:31

Erzurum'da ihracatta büyük artış

Türkiye ihracatçılar Meclisi mart ayı ihracat rakamlarını paylaştı.

Erzurum da ihracatta büyük artış

Türkiye ihracatçılar Meclisi mart ayı ihracat rakamlarını paylaştı. Erzurum’da bu yılın Mart ayında 3,5 milyon dolar, yılın ilk üç ayında ise 108 milyon dolar tutarında ihracat yapıldığı bildirildi. Erzurum’dan ocak ayında 4.6, şubat ayında ise 2.6 milyon dolarlık ihracat kaydedilmişti. İl iller Mart aylı bazlı ihracat değeri sıralamasında 60’ıncı sırada kaldı.

ERZURUM DÖNEMSEL DEĞİŞİM

Erzurum’dan mart ayında kaydedilen ihracat bir önceki yılın aynı dönemi göre bir milyon dolar arttı, artış oranı yüzde 30,4 oldu. 2014 yılının ilk üç ayında yapılan ihracat ise geçen yılın ilk üç aylık toplamına göre 2,7 milyon dolarlık artışla yüzde 33,8 oranında yüksek çıktı. Erzurum’dan 2013 yılının mart döneminde 2,4, 2013’ün üç ayında ise 8,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmişti.

ERZURUM’UN BÖLGE PAYI

Doğu Anadolu Bölgesinden bu yılın mart ayında 98,3 milyon dolar, yılın ilk üç ayında ise 312,4 milyon dolarlık ihracat yapıldı. KUDAKA bölgesinde aylık 4.2 milyon, üç aylık 13.0 milyon, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde ise mart ayında 20.0, üç ayda 59.5 milyon dolar tutarında ihracat yapıldı.

Erzurum’un bölge ihracat payı mart ayı ekseninde yüzde 3.6, iki aylık ölçütte ise yüzde 3.4 olarak hesaplandı.

 MART 2014 İHRACATIMIZ 13 MİLYAR 13 MİLYON DOLAR”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Bu yıla dair ekonomik tahminlerin başta gelişmiş ekonomiler olmak üzere 2013’e göre olumlu olması, bilhassa en önemli ticaret partnerimiz olan Avrupa Birliği’nde beklenen iyileşme, kurdaki gelişmeler ihracatımızdaki artışı destekleyecek, ihracatçılarımız için şüphesiz yeni fırsatlar ortaya çıkaracaktır. Bu fırsatları kazanca çevirmede ülkemizin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine tüm ihracatçılarımızın aktif rol oynayacağına ve bu doğrultuda 2014 yılı OVP hedefimiz olan 166,5 milyar doları yakalayacağımıza ve aşacağımıza yürekten inanıyorum” dedi.

 Bakan Zeybekci, Mart 2014 ihracat kayıt rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, geçen yıldaki olumsuz konjonktüre rağmen ekonominin 2013 yılında yüzde 4,0 ile Orta Vadeli Plan'da öngörülen yüzde 3,6'lık tahminin de üzerinde güçlü bir büyüme sergilendiğini söyleyerek, Türkiye ekonomisinin geçen yılın son çeyreğinde yüzde 4,4 oranında ve 2013 yılı genelinde ise yüzde 4 oranında büyüme kaydettiğini belirtti.

 Zeybekci, “İhracatımız ise Ocak-Şubat döneminde yüzde 7,2 oranında artarak 25,6 milyar dolara ulaşmış, ithalatımız ise yüzde 1,7 oranında azalmış, böylelikle dış ticaret açığımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,6 azalmıştır. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 68,2’ye yükselmiştir. Yakaladığımız bu başarı artan finansal istikrarsızlığa; küresel, bölgesel ve siyasal belirsizliklere; ve en büyük ticari ortağımız olan AB'deki daralmaya rağmen yakalanmıştır. Bu performansta, son 12 yılda ekonomimizin dayanıklılığını artırıcı yapısal reform ve politikaların payı büyüktür. Bugün TİM’in açıkladığı ihracat kayıt rakamlarının da gösterdiği üzere İhracata Dayalı Büyüme Stratejisi ile ülkemiz ekonomisi emin adımlarla hedeflerine doğru ilerlemektedir” şeklinde konuştu.

 Zeybekci şunları kaydetti:

“TİM’in açıkladığı 2014 Mart ihracat kayıt rakamlarına göre ihracatımız 2013 yılının aynı ayına göre yüzde 4,3 oranında artarak 13 milyar 13 milyon dolar oldu. Ocak-Şubat TÜİK rakamları ile birlikte değerlendirildiğinde Ocak-Mart döneminde ihracatımız geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 6,2’lik artışla toplamda 38 milyar 607 milyon dolara ulaştı. Mart ayında; sanayi ürünleri ihracatımız yüzde 3,6 oranında artarak 10 milyar 758 milyon dolar, tarım ürünleri ihracatımız yüzde 9,9 oranında artarak 1 milyar 892 milyon dolar ve madencilik ürünleri ihracatımız yüzde 1,5 oranında azalarak 364 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. İhracatımızın lokomotif sektörlerinden olan Otomotiv sektörünün ihracatı Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,2 oranında artışla 2 milyar 128 milyon dolar ulaştı. Benzer şekilde; Mart ayında hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,3 oranında artarak 1 milyar 604 milyon dolara, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörümüzün ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 oranında artış gösteren 1 milyar 468 milyon dolara ulaştı.”

2014 yılı Mart ayında AB ülkelerine ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,2 oranında arttığını ifade eden Zeybekci şöyle devam etti:

“AB ülkelerine ihracatımız 5 milyar 974 milyon dolar seviyesine gelmiştir. Ortadoğu ülkelerine ihracatımız 2014 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,9 oranında artarak 2 milyar 463 milyon dolara ulaşmıştır. Ülkemizin son yıllarda farklı pazarlara açılma stratejisinde başarılı olduğunun altını çizmek istiyorum. Rakamlardan da görüldüğü üzere, 2014 yılı Mart ayında toplam 223 ülke/gümrük bölgesine, Ocak-Mart döneminde ise toplam 237 ülke ve gümrük bölgesine ihracat gerçekleştirilmiştir. 2014 yılı Mart ayında 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke sayısı 29, 2014 yılı Ocak-Mart döneminde 100 milyon dolardan fazla ihracat yaptığımız ülke sayısı ise 57’ye ulaşmıştır.”

Mart ayında en çok ihracat gerçekleştirilen ülkeler sıralamasında ilk 5’te Almanya’nın (1 milyar 311 milyon dolar), Irak’ın (992 milyon dolar), İngiltere’nin (790 milyon dolar), İtalya(nın (617 milyon dolar) ve Fransa’nın (585 milyon dolar) yer aldığını kaydeden Zeybekci, “2014 yılı Ocak-Mart döneminde en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler sıralaması değişmemiş ve yine ilk 5’te Almanya (3 milyar 710 milyon dolar), Irak (3 milyar 11 milyon dolar), İngiltere (2 milyar 264 milyon dolar), İtalya (1 milyar 814 milyon dolar) ve Fransa (1 milyar 617 milyon dolar) yer almıştır. 2014 yılı Mart ayında 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştiren 14 il bulunmakta iken, 2014 yılı Ocak-Mart döneminde 25 ilimiz 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirme başarısı göstermiştir” ifadelerini kullandı.

2014 yılına iyi bir başlangıç yaptıklarını aktaran Zeybekci şunları kaydetti:

“Bu yıla dair ekonomik tahminlerin başta gelişmiş ekonomiler olmak üzere 2013’e göre olumlu olması, bilhassa en önemli ticaret partnerimiz olan Avrupa Birliği’nde beklenen iyileşme, kurdaki gelişmeler ihracatımızdaki artışı destekleyecek, ihracatçılarımız için şüphesiz yeni fırsatlar ortaya çıkaracaktır. Bu fırsatları kazanca çevirmede ülkemizin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine tüm ihracatçılarımızın aktif rol oynayacağına ve bu doğrultuda 2014 yılı OVP hedefimiz olan 166,5 milyar doları yakalayacağımıza ve aşacağımıza yürekten inanıyorum.”

 
Vali Haner'in acı günü
 
İl Özel İdaresi Büyükşehir’e devredildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum'da SGK'lı sayısı...
SGK Erzurum 2014 Mart dönemi verileri açıklandı. Erzurum’da sosyal güvenlik ...
Anadolu’nun En Etkin İş Adamları açıklandı
Anadolu’nun en etkin 50 işadamını belirlemek amacıyla her yıl gerçekleştirilen ...
TKDK 22 projeyi kabul etti
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Erzurum Koordinatör ...
 
Anadolu İHL’de tablet sevinci
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan Fatih Projesi kapsamında ...
Erzurum ekonomisini onlar ayakta tutuyor
Erzurum’un faal mükellef sayısı ülke payı Gelir’de yüzde 0.53, basit usulde ...
Oltu taşı imalatçılarından Rus taşı tepkisi
Erzurum’un önde gelen tarihi ticaret merkezlerinden olan, Oltu taşından ...
 
Protestolu senet verileri açıklandı
TBB Risk Merkezi 2014 şubat dönemi protestolu senet verilerini paylaştı. ...
Protestolu senette 14 yıllık süreç
Erzurum’da 2000-2014 yılları arasında şubat döneminde en fazla sayıda ...
39 yılda 285 bin kişilik göç aldık
Erzurum’dan 1975-2013 yılları aralığında 594 bin 524 kişi göç ederken, ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva