Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erdoğan’dan Filistin’e destek mesajı
Erdoğan’dan Filistin’e destek mesajı
İşgücü istatistikleri açıklandı
İşgücü istatistikleri açıklandı
Tunç'tan yeni anayasa açıklaması
Tunç'tan yeni anayasa açıklaması
Görgün İHA teknolojisini değerlendirdi
Görgün İHA teknolojisini değerlendirdi
Gazze'de can kaybı 35 bin 303'e yükseldi
Gazze'de can kaybı 35 bin 303'e yükseldi
HABERLER>SAĞLıK & YAŞAM
17 Ekim 2011 Pazartesi - 09:17

Doğu ve Güneydoğu sağlıkta çağ atladı

Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu illerine sağlık alanında yaptığı yatırımlar meyvesini veriyor.

Doğu ve Güneydoğu sağlıkta çağ atladı

2002 yılından beri 76 modern hastane ve 245 sağlık ocağının hizmete girdiği bölgede, artık hastalar tedavi için batı illerine gitmiyor. Aksine İstanbul'da yoğunluktan ameliyat olamayan hastalar bölge illerine sevk ediliyor. Bölgedeki hastanelere Irak, İran ve Suriye'den de talep var.
Türkiye, son yıllarda sağlık alanında büyük aşama kaydederken, yapılan yatırımlar özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde meyvesini veriyor. 1996 ile 2002 yılları arasında 27 hastane, 47 sağlık ocağının açıldığı bölge, 2003 ile 2009 arasında 76 modern hastane ve 245 sağlık ocağına kavuştu. Geçmişte tomografi çektirmek için bile batı illerine gitmek zorunda kalan hastalar memleketlerinde her türlü sağlık hizmetini alıyor. Artık vatandaşların hastane masraflarını karşılayabilmek için ineğini, evini, arabasını satmak zorunda kalmadığı gibi gerektiğinde ambulans helikopterler de devreye sokuluyor. Bölgedeki hastanelere Irak, İran ve Suriye'den de talep geliyor.
Doğu ve Güneydoğu'da sağlık hizmetlerini her yere taşımak isteyen devlet, il ve ilçelere modern devlet hastaneleri inşa etmeyi hedefliyor. Sağlık Bakanlığı bölgedeki 48 hastanenin yapımı için 320 milyon TL kaynak ayırdı. Şırnak'a bağlı İdil, Silopi, Uludere ve Güçlükonak'ta devlet hastaneleri yapılırken 10 sağlık ocağı da hizmet vermeye başladı. Diyarbakır, Elazığ, Şanlıurfa, Gaziantep'te eğitim ve araştırma hastaneleri ile Van'da 510 yataklı bölge eğitim ve araştırma hastanesi hizmet vermeye başladı. Mardin'e yeni bir devlet hastanesi kurulurken, Midyat ve Kızıltepe ilçelerine de 200 yataklı devlet hastaneleri kazandırıldı. Hakkâri merkezde modern bir hastane ile Yüksekova ve Şemdinli ilçelerine devlet hastaneleri inşa edilerek halkın hizmetine sunuldu. Eski devlet hastaneleri de modernize edilerek hizmet kalitesi artırıldı. Bölgeye ayrıca onlarca sağlık evi ve acil sağlık istasyonu kuruldu. Sağlık Bakanlığı, 2011 yılı yatırım programı kapsamında Ağrı, Erzurum-Nenehatun, Malatya, Bitlis-Tatvan, Van, Muş, Mardin, Şanlıurfa ve Siirt'e 71 milyon 200 bin TL'lik bütçe ayırdı.
Doğu ve Güneydoğu'ya artan yatırımların sağlık turizmini de geliştirdiğini söyleyen Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Yusuf Yağmur, "Artık bölgeye, tedavi için İran, Irak, Suriye ve Ortadoğu'daki diğer ülkelerden de hastalar geliyor." diyor. Türkiye'de tedavi masraflarının gelişmiş ülkelere göre daha ucuz olduğunu kaydeden Yağmur, Amerika'da 140 bin dolar olan kolon ve rektum cerrahisinin Türkiye'de 10 bin dolar olduğunu vurguluyor. Yapılan çalışmaların sağlıkta devrim niteliği taşıdığına dikkat çeken Van İl Sağlık Müdürü Orhan Çetinkaya ise, şehre kurulan Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'yle hastaların batı illerine göçünün önüne geçildiğini söylüyor. Eskiden tomografi için bile vatandaşların batı illerine sevk edildiğini ifade eden Çetinkaya, "Artırılan uzman kadrosu ve sağlık yatırımlarıyla vatandaşlar bölgede kalarak tedavisini yapıyor. Van'da bu sene hizmete giren 510 yataklı hastane, 5 yıldızlı otel konforunda hizmetlerini sürdürüyor." ifadelerini kullanıyor. Eskiden hastadan ambulans parası alındığını hatırlatan Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Sait Avar da, "Şimdi hastalar için helikopter ve uçaklar havalanıyor." diyor. Güneydoğu'da ilk kalp ve beyin ameliyatlarının yapıldığı bilgisini veriyor.
DİYARBAKIR'A İSTANBUL'DAN HASTA GELİYOR
Şırnak'ın Cizre ilçesinde ilk kez beyin tümörü ameliyatı yapıldı. Baş ağrısı ve kuvvetsizlik şikâyetiyle devlet hastanesine başvuran 68 yaşındaki Ömer Gülenç'in beyninde tümör tespit edildi. Güleç, 12 Mayıs'ta Cizre'de yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu. Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ise Güneydoğu'da bir ilke imza atıldı. Beyninde tümör bulunan bir hasta, uyutulmadan ameliyat edildi. Öte yandan DÜ İstanbul'dan bile hasta almaya başladı. İstanbul'da yoğunluktan ameliyat olamayan Evin Yiğit'in kalbindeki delik, şemsiyeleme yöntemiyle, göğüs kafesi açılmadan tedavi edildi. Ayrıca Diyarbakır'daki özel bir hastanede kalp durdurulmadan koroner by-pass ameliyatı yapıldı. Türkiye'de ilk olan ameliyat dünyada şimdiye kadar sadece 9 kez uygulandı. Hakkâri Yüksekova'daki devlet hastanesinde görevli Opr. Dr. Tuncay Kodaş, ilk kulak ameliyatına imza attı. İşitme kaybı şikâyetiyle hastaneye başvuran Arif Keği, 5 saat süren ameliyatla sağlığına kavuştu.

 
Yeni Yurtlar’ın yolu korkutuyor
 
Çamaşır kazanının içine düştü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akdağ'dan bir ilk daha: Yüzen Hastane
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye’nin dünyada çok fazla örneği olmayan ...
3 Yılda 679 Kişinin Hayatını Kurtardılar
Erzurum'da üç yıl önce hizmet vermeye başlayan ambulans helikopter, üç ...
Bakan Akdağ formülü açıkladı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, zarar eden üniversite hastanelerini kurtaracak formülü açıkladı.
 
Solunum Testi Hayat Kurtarıyor
Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahi Merkezi Başhekimi ...
Hazır olun saatler geri alınıyor
Kış saati uygulaması Bakanlar Kurulu kararıyla yapılıyor ve bu kapsamda uygulama 30 Ekim'de başlıyor
90 bin hekimin sadece 600ü tercih etmedi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 'Tam Gün Yasası ile devletten ayrılan doktorlar ...
 
Bu yanlışı sakın yapmayın!
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü ...
Sağlıklı yaşam polikliniği açıldı
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı bünyesinde ...
Erzurum'a tüp bebek merkezi
Nüfus artış hızının son yıllarda sürekli düşmesi üzerine devlet, doğum ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva