Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erdoğan’dan Filistin’e destek mesajı
Erdoğan’dan Filistin’e destek mesajı
İşgücü istatistikleri açıklandı
İşgücü istatistikleri açıklandı
Tunç'tan yeni anayasa açıklaması
Tunç'tan yeni anayasa açıklaması
Görgün İHA teknolojisini değerlendirdi
Görgün İHA teknolojisini değerlendirdi
Gazze'de can kaybı 35 bin 303'e yükseldi
Gazze'de can kaybı 35 bin 303'e yükseldi
HABERLER>SAĞLıK & YAŞAM
14 Ekim 2011 Cuma - 12:03

3 Yılda 679 Kişinin Hayatını Kurtardılar

Erzurum'da üç yıl önce hizmet vermeye başlayan ambulans helikopter, üç yılda 679 vakayı hastanelere yetiştirerek, hastalara hayat veriyor.

3 Yılda 679 Kişinin Hayatını Kurtardılar

Sağlık Bakanlığının, sağlıkta dönüşüm hizmetleri kapsamında 25 Kasım 2008 yılında Erzurum'da hizmete başlayan ambulans helikopter, ilçe, bayır, köy, yayla, dağ demeden insanlara en iyi sağlık hizmetini vermeye çalışıyor.
İl Ambülans Servisi Başhekimliği 112 Acil Komuta Merkezi Başhekim Vekili Dr. Nihat Bulandere, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, 25 Kasım 2008 yılında Erzurum'da ilk kez hizmet vermeye başlayan ambulans helikopterin, bugüne kadar 679 hastayı taşıdığını söyledi.
Ambulans helikopterle ilk hastanın 25 Kasım 2008'de taşındığını anımsatan Bulandere, "İlk vakamızı Rize Devlet Hastanesinden aldık. Bir yanık vakasıydı, Erzurum'a getirdik ve sağlığına kavuştu. 11 Ekim 2011 tarihi itibariyle de yaklaşık 250'si il dışından, 679 vaka taşındı" dedi.
Ambulans helikopterle ilçelerden ve genellikle bölge illerinden hasta taşıdıklarını ifade eden Bulandere, ambulans helikopterin, Erzurum, Erzincan, Ardahan, Bayburt ve Tunceli'den gelen talepler doğrultusunda, başhekimliğin talimatıyla hasta almak için uçuş yaptığını belirtti. Bulandere, kara ambulansının geç ulaşabileceği yerlerde ambulans helikopterin devreye girdiğini anlattı.
-"Halkın hiç görmediği bir sağlık hizmetiydi"-
İlk ambulans helikopterle hizmete başladıkları zaman herkesin farklı tepkiler gösterdiğini belirten Bulandere, şunları kaydetti:
"Halkın hiç görmediği bir sağlık hizmetiydi. Sağlık Bakanımızın başlattığı bu hizmetten halk çok memnun kaldı. Sonuç olarak özellikle ilçelerimizden vakalar taşıyoruz. Erzurum büyük bir il. Bir saat, 1, 5 saat uzaklıkta olan ilçelerimiz var. Şu an en uzak ilçemiza hava ambulansıyla 20 dakikada ulaşabiliyoruz. Özellikle kalp hastaları, travma hastaları çok rahat bir şekilde taşınabiliyor."
Yaklaşık 10 gün önce bir ilçede trafik kazası olduğunu hatırlatan Dr. Bulandere, "İspir'de trafik kazasında yaralananların kara ambulansıyla taşınmasının uzun süreceği için ambulans helikopteri karayoluna indirmek zorunda kaldık. Vatandaşımız bunu büyük memnuniyetle karşıladı" diye konuştu.
Güvenlik güçlerinin aldığı önlemler sayesinde karayoluna inen ambulans helikopterin, vakayı çok kısa bir sürede hastaneye yetiştirdiğini vurgulayan Bulandere, şöyle dedi:
"Normal şartlarda ambulans helikopterin inebileceği yerlerin güvenli olması gerekiyor. Bir heliport alanının hazır olması lazım. Fakat heliport alanı olmadığı, kara ambulansının ulaşamadığı ya da geç ulaşabileceği yerlerde biz kolluk kuvvetlerinden gerekli desteği isteyerek, güvenlik alanında trafik durduruluyor. Ambulans helikopter buraya kontrollü bir şekilde indiriliyor. Hava şartlarının ve bölgenin uygun olduğu yerlerde ambulans helikopterimiz yola dahi inebiliyor. Vakalara biran önce müdahale edebilmek için ambulans helikopterimiz her yere inmeye çalışıyor. Örneğin 5-6 ay önce Oltu'da yıldırım çarpması sonucu bir çobanımızın bilinci kapanmak üzereydi. Bir an önce hastaneye yetiştirmek için ambulans helikopterimiz dağa iniş yaparak, çobanı olduğu yerden alarak, Erzurum'a getirdi."
-"İnişine 15 dakika kala, 65 bin fitte doğum yapmıştı"-
Doğum vakalarının ambulans helikopterde taşınmayacağı durumların olduğunu dile getiren Bulandere, "Karayazı'dan Erzurum getirilen bir doğum hastamız, inişine 15 dakika kala 65 bin fitte doğum yapmıştı. Bu çok nadir görülebilen bir durumdur. Fakat çocuğun da anneni de sağlık durumları hala çok iyi" şeklinde konuştu.
Bulandere, "Üç yıl içerisinde çok sayıda vaka getirildi. Bu hastaların çoğu ulaşılamayacak yerlerdeydi. Belki de çoğu ölecekti. Ama ambulans helikopterle hepsine ulaşıldı, hastaneye yetiştirildi. Vatandaşımız bu sağlık hizmetlerinden çok memnun. Herkes Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ'a teşekkürü borç biliyor" şeklinde konuştu.
-"Sağlık hizmetlerine hayran kaldılar"-
25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nda da ambulans helikopterin önemli hizmetler verdiğinin altını çizen Bulandere, farklı ülkelerden gelen delegasyonların Türkiye'deki sağlık hizmetine hayran kaldığını vurguladı.
2000'li yıllarda kara ambulansların dahi sayısının az olduğunu dile getiren Dr. Bulandere, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eskiden hava ambulansı zaten yoktu. Şu anda kara ambulansında, ambulans helikopterde, hava ambulansında hiçbir ücret talep edilmiyor. Bazı hastalarımızın, 'Parası neyse vereyim, hemen bir ambulans helikopter gönderin' şeklindeki diyaloglarıyla karşılaşıyoruz. Vakayı aldığımız zaman para vermeye kalkışanlar oluyor. Ücretsiz olduğunu söylediğimiz zaman 'Gerçekten mi, böyle bir şey olamaz' diye tepkiler veriyorlar. Hepsi gayet memnun. Bunları halktan duymak gerçekten gurur verici."

 
Hes Yapımına Yargıdan Onay
 
HES'te gelinen nokta: Satılık belde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Akdağ formülü açıkladı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, zarar eden üniversite hastanelerini kurtaracak formülü açıkladı.
Solunum Testi Hayat Kurtarıyor
Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahi Merkezi Başhekimi ...
Hazır olun saatler geri alınıyor
Kış saati uygulaması Bakanlar Kurulu kararıyla yapılıyor ve bu kapsamda uygulama 30 Ekim'de başlıyor
 
90 bin hekimin sadece 600ü tercih etmedi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 'Tam Gün Yasası ile devletten ayrılan doktorlar ...
Bu yanlışı sakın yapmayın!
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü ...
Sağlıklı yaşam polikliniği açıldı
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı bünyesinde ...
 
Erzurum'a tüp bebek merkezi
Nüfus artış hızının son yıllarda sürekli düşmesi üzerine devlet, doğum ...
Akciğer Kanserinin erken teşhisi için...
Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahi Merkezi Başhekimi Ayhan ...
Aile hekimleri de emekli olabilecek
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, aile hekimlerinin kamu sağlık çalışanları olduğunu ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva