Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Hacı adayları dikkat
Hacı adayları dikkat
Bakan Tekin: 'Taviz yok'
Bakan Tekin: 'Taviz yok'
Oltu MEM'de 95 öğrenci Avrupa’da staj imkanı buldu
Oltu MEM'de 95 öğrenci Avrupa’da staj imkanı buldu
Erzurum kooperatifçiliğinde bir ilk
Erzurum kooperatifçiliğinde bir ilk
ESKİ’den Tekman mesaisi
ESKİ’den Tekman mesaisi
HABERLER>BÖLGE
31 Ocak 2013 Perşembe - 02:24

Doğu beyaz örtüden ayrılmıyor

Erzurum’da önceki gün başlayan kar yağışı devam ediyor. Yağış 200’e yakın köy yolunu ulaşıma kapatırken, ilin şehirlerarası ulaşımında da sıkça sorunlar yaşanıyor.

Doğu beyaz örtüden ayrılmıyor

Türkiye’nin Batı Bölgelerinde hava sıcaklık değerleri artış kaydederken, Doğu Anadolu Bölgesinde Kış bütün yönleriyle etkisini sürdürüyor. Ulaşımın aksadığı, gündelik yaşamın zorlaştığı Bölgede, Belediyeler ve özel idareler gelirlerinin büyük bir bölümünü karla mücadeleye ayırırken, bölge halkı da karla yaşama uyum göstermeye çalışıyor.
Erzurum’da önceki gün başlayan kar yağışı devam ediyor. Yağış 200’e yakın köy yolunu ulaşıma kapatırken, ilin şehirlerarası ulaşımında da sıkça sorunlar yaşanıyor.
TAŞLIÇAY’DA KARLA MÜCADELE ÇALIŞMASI
Ağrı'nın Taşlıçay İlçe Özel İdaresi ekipleri, kapalı köy yollarını açmak için geceli gündüzlü çalışmalarını sürdürüyor.
Yoğun kar yağışı ve fırtına nedeniyle yaklaşık 7 günden bu yana kapalı olan köy yollarının açılması için gece geç saatlere kadar sürdürülen çalışmalar başarıyla sona erdi. Düzmeydan, Sivrice, Gümüşlü, Gündoğdu ve Yeltepe köylerindeki yol açma çalışmalarına Taşlıçay Kaymakamı Murat Zadeleroğlu ve İlçe Özel İdare Müdürü Mustafa Şengül de katıldı. İlçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan köy yollarında yer yer kar kalınlığı 4 metreyi aşarken, çalışmaları takip eden Kaymakam Zadeleroğlu, "Kapanan tüm köylerimizin yollarını açtık. Fakat bu en uzak noktada bulunan Yeltepe köyüne yoğun tipi nedeniyle 7 gündür ulaşım sağlanamıyordu. Ekiplerimizin gayretli çalışmaları sonucu yer yer 4 metreye ulaşan kar yığınlarını aşarak ulaşımı sağladık" şeklinde konuştu.
TÜTÜNLER KIZAKLARLA TAŞINIYOR
Muş’taki tütün ekicileri, köylerde kızaklarla zorlu bir şekilde taşıdıkları tütünleri kooperatife teslim ediyorlar.
Muş İli ve Civarı Tütün Kooperatifi Başkanlığı’nın tütün alımları devam ediyor. Muş merkeze bağlı Özdilek köyünde tütün alımı yapan Muş İli ve Civarı Tütün Kooperatifi Başkanı Şehmus Solgun, Socotab firması ile anlaşma yaptıklarını belirterek, bu bağlamda köylerden tütün aldıklarını söyledi.
Yaz aylarında bin bir güçlükle yetiştirdikleri tütünleri kooperatif tarafından verilen karton kutularda muhafaza ederek alım zamanını bekleyen yetiştiriciler ise, köyün içerisinde yol olmadığı için tütün kutularını kızaklara yükleyip, alım noktasına ulaştırdılar. Sabah erken saatte kızaklarla tütün kutularını köy meydanına taşıyan köylüler, özelleştirme sonrası daha az ürün yetiştirdiklerini belirterek, az ürün yetiştirmelerine rağmen bol kazanç elde ettiklerini vurguladılar.
Muş İli ve Civarı Tütün Kooperatifi Başkanı Şehmus Solgun, Özdilek köyünde çok kaliteli tütün yetiştirildiğini söyleyerek, “Biz kar kış demeden biran evvel çiftçinin cebine sıcak para girmesi için çalışıyoruz. Çiftçimizin mağduriyetinin giderilmesi için elimizden geleni yapmaktayız. Anlaşma yaptığımız firma İsviçre menşeli Socotab firmasıdır. Dünyada ve ülkemizde tütün alanında adı var olan birçok firmayı bölgemize getirip anlaşma yaptık. Geçen gün Batman’da bin 200 ton tütün alımı gerçekleştirdik. Bu alımlar Bitlis, Muş ve çevresinde de devam ediyor” dedi.
Evlerin dağınık olması ve yolların kapalı olmasından dolayı kamyonun köy içerisine giremediğini vurgulayan Solgun, tütünleri kızaklarla topladıklarını söyledi. Merkezde alım deposuna gönderilen tütünlerin 7 iş günü içerisinde bedellerinin çiftçinin hesabına aktarıldığını kaydeden Solgun, 4 bin ton tütün alımı yapacaklarını sözlerine ekledi.
Daha önce tütünü devlete verdiklerini söyleyen tütün ekicisi Maşallah Yılmaz ise, devletin çıkardığı özelleştirme yasasından sonra tütün alımının durdurulduğunu hatırlattı. Yılmaz, “Şimdi tütünlerimizi kooperatif aracılığı ile özel firmalara veriyoruz. Parası da 7 gün içerisinde hesabımıza yatıyor. Bölgemizin ve ilimizin kış şartları ortadadır. Bizde ürünlerimiz elimizde kalmasın diye kızaklarla taşıyıp firmaya teslim ediyoruz” diye konuştu.
AHIRIN ÜZERİNE ÇIĞ DÜŞTÜ
Hakkari üzerine çığ düşen ahırdaki hayvanlar kurtarılırken, 3 ayrı aile ise çığ tehlikesi yüzünden evlerini boşaltmak zorunda kaldı.
Yoğun kar yağışı nedeniyle birçok köy ve mezra yolunun ulaşıma kapandığı Hakkari’de karla karışık yağmur, beraberinde çığ oluşuma neden oldu. Berçelan Mahallesi’nde, geçimini hayvancılıkla sağlayan 7 nüfuslu Hamit Kahraman’a ait ahırın üzerine çığ düştü. Ahırın zarar görmesi üzerine içeride kalan büyükbaş hayvanlar, çevrede yetişen mahalle sakinleri tarafından kar yığınları kaldırılarak tek tek kurtarıldı. Ancak ahırda bulunan birçok tavuğun ise halen çığ altında bulunduğu belirtildi.
3 AYRI AİLE EVLERİNİ BOŞALTMAK ZORUNDA KALDI
Evleri ahırın bitişiğinde bulunan aynı aileden Hamit, Hüsnü ve Rahmi Kahraman isimli vatandaşlar ise, çığların belirli aralıklarla inmesi nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. Tehlikede bulunduklarını belirten aileler, yakınlarının evlerine sığındıklarını belirttiler.
Evlerinin tepenin altında bulunduğu için her yıl çığ tehlikesi yaşadıklarını belirten aileler, çığların halen inmeye devam etmesi nedeniyle evlerini ederek yakınlarının yanlarına sığındıklarını belirttiler.
Öte yandan, aynı bölgede 2006 yılında çığ düşmesi sonucu bir ahır çökerken, enkaz altında kalan onlarca küçükbaş hayvan ise telef olmuştu.
208 KÖY YOLU KAPANDI
Van’da önceki gün başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışı 208 köy yolunun kapanmasına neden oldu.
Doğu Anadolu Bölgesi’ni etkisi altına alan kar yağışı Van’da da hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Önceki gün başlayan ve bu sabaha kadar aralıklarla devam eden kar yağışı ve sis, yüksek kesimlerde etkisini sürdürüyor. Kar yağışı sonrası vatandaşlar damlarının üzerine biriken karları temizlemeye başlarken, Van merkezde 23, Bahçesaray’da 8, Başkale’de 49, Çaldıran’da 20, Çatak’ta 2, Edremit’te 3, Erciş’te 8, Gevaş’ta 9, Gürpınar’da 57, Muradiye’de 15, Özalp’ta 7 ve Saray ilçesinde ise 7 olmak üzere toplam 208 köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri kapalı 208 köy yolunu açma çalışmalarına sabahın erken saatlerinden itibaren başladı.
Van-Hakkari karayolu üzerinde bulunan 2225 rakımlı Kurubaş Geçidi ile aynı güzergahta bulunan 2730 rakımlı Güzeldere Geçidi’nde de sürücüler zor anlar yaşarken, Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri Van’ı çevre il ve ilçelere bağlayan 4 ayrı güzergahta çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Meteoroloji Van Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise, yarın öğleden sonra kar yağışı beklediklerini, hava sıcaklığının ise en düşük eksi 3, en yüksek ise 5 derece olduğunu ifade ettiler.

 
'Hedef 250 bin nüfus'
 
Sabaha karşı 05:00'de tatbikat
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Umreciler dua ve gözyaşlarıyla uğurlandı
Erzincan’da 2013 yılının ilk umre kafilesi kutsal topraklara uğurlandı.
SERKA 1’inci oldu
SERKA standıyla EMITT 2013’te “Birlikte En Geniş, En Etkin Organizasyon ...
Onlar da karne sevinci yaşadı
Yaklaşık bir yıldan beri Erzurum’da bulunan ve çoğunluğunu Afgan ailelerin ...
 
Off-Road yarışları nefes kesti
Kars’ın Sarıkamış ilçesinde kar yağışı altında düzenlenen “Eksi 36 Off-Road ...
Off Road'te anlamlı etkinlik
Kars'ın Sarıkamış ilçesinde Şehit düşen 90 bin Mehmetçik anısına 90 adet ...
Bayburtlu hanımlar tapu zengini
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün gayrimenkul sahipliğine ilişkin yaptığı ...
 
MÜSİAD Genel Kurul'a gidiyor
Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şubesi bugün 9. ...
Kavukçu Soğuk ve sanatı buluşturuyor
Sibirya soğuklarının hüküm sürdüğü Erzurum'da, suyla soğuk havanın bütünleşmesi ...
Çığ gitti, çalışma başladı
Çığ riski yüzünden iki hafta çalışmalara ara verilen Ovit Tüneli’nde çalışmalar yeniden başladı.
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva