Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erdoğan’dan 'Türkiye ortak paydası' vurgusu
Erdoğan’dan 'Türkiye ortak paydası' vurgusu
Işıkhan’dan İŞKUR’a davet
Işıkhan’dan İŞKUR’a davet
ASHB Vizyon Belgesi ve Eylem Planı açıklandı
ASHB Vizyon Belgesi ve Eylem Planı açıklandı
Tekin'den mülakat açıklaması
Tekin'den mülakat açıklaması
Tunç: 'Yargımıza güvenelim’
Tunç: 'Yargımıza güvenelim’
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
23 Ağustos 2012 Perşembe - 07:47

Belli’den Erzurum kültürüne destek

“III. Uluslararası Doğu Anadolu Geleneksel Mutfak Kültürü ve Erzurum Yemekleri Sempozyumu” kitabı yayınlandı.

Belli’den Erzurum kültürüne destek

Erzurum’da 19-21 Ekim 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen “III. Uluslararası Doğu Anadolu Geleneksel Mutfak Kültürü ve Erzurum Yemekleri Sempozyumu” kitabı yayınlandı.
Birincisi Bitlis Eren Üniversitesinde, II. si Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde, III. sü Erzurum Atatürk Üniversitesinde yapılan “III. Uluslararası Doğu Anadolu Geleneksel Mutfak Kültürü ve Erzurum Yemekleri Sempozyumu” 1000 adet basılarak ilgili kurum, kuruluş ve kişilere gönderilmek üzere Organizasyon Komitesi Başkanı ve kitabın editörü İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli’ nin editörlüğünde kitaplaştırıldı.
Konusunda ve Erzurum da ilk defa yapılan sempozyumun organizasyon komitesi başkanı, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli'nin editörlüğünü yaptığı Atatürk Üniversitesi Kültür Yayınları arasında yayımlanan kitap için Prof. Dr. Oktay Belli "Günümüzde en çok unutulan ve yok olan kültür öğelerinin başında geleneksel yemek kültürümüz gelmektedir. Bizi biz yapan bu önemli kültürün kaybolmaması ve gelecek kuşaklara eksiksiz ve doğru aktarılması için hazırladığımız bu sempozyumlarda da 3 500 yıllık Bölgesel özellikler gösteren Erzurum Yöre Mutfağı incelenmiş ve değerli araştırmacılar tarafından hazırlanan ve sunulan bildiriler ile Erzurum Mutfak Kültürünün önemi ilk defa bu kadar kapsamlı bir şekilde vurgulanmıştır.” dedi.
Sekretaryasını Vedat Evren Belli'nin yaptığı kitapta 3500 yıllık Erzurum ve Doğu Anadolu mutfağını gün yüzüne çıkaran, 17.YY da Evliya Çelebinin yazdığı fakat günümüzde artık yapılmayan kaybolmuş geleneksel yemeklerin yapıldığı ve ikram edildiği, yöre yemek tariflerinin yer aldığı kitap 400 sayfa olup botanikçiler, arkeologlar, edebiyatçılar, etnologlar, mutfak ve ev ilişkilerini inceleyen mimarların sunduğu 39 adet bildiriden meydana geliyor.
Organizasyon komitesi Başkanı Prof. Dr Oktay Belli "Sempozyuma sunulan birbirinden değerli bildirilerin önemini yitirmeden kitap olarak basımını sağlamak için çaba gösteren, bunu kısa sürede gerçekleştiren ve bilim dünyasına sunan Atatürk üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’a, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler’e, KUDAKA Genel Sekreteri Dr.Rıfat Altan’a, Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz’e, sempozyumun başlangıcından bitimine kadar her konuda yanımızda olan Zekiye Çomaklı’ya ve bu kadar köklü bir kültürün ilk defa ortaya çıkmasında emeği geçen herkese teşekkürü görev sayarım. Görüyoruz ki Kaybolan geleneklerimiz ortaya çıktıkça insanlarımız geleceğe kaynak bırakmanın mutluluğunu yaşıyorlar" Dedi.
Sempozyumun organizasyon komite üyesi ve Erzurum'u bu sempozyumlarda başarılı bir şekilde temsil eden “Karlar Ülkesinin Damak Tadı-Erzurum Yöre Mutfağı” isimli kitabın yazarı Araştırmacı-Yazar Zekiye Çomaklı'nın Van 100. Yıl Üniversitesinde "Mani ve Türküler de Erzurum Mutfağı ve Erzurum yemekleri ", Bitlis Eren Üniversitesinde “Erzurum Geleneksel Mutfak Kültürü ve Erzurum Yemekleri” konularını işleyen sunumlarından sonra Erzurum da ki Sempozyum da “" Erzurum da Özel Günlerde Yemek Adetleri" ve “Doğu Anadolu Geleneksel Mutfak Kültürü” konulu iki bildirisi de bu kitapta yer alıyor.

 
Başbakan'ın acı günü
 
Avrasya Kültür-Sanat Sempozyumu başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balıklı'da Festival coşkusu
Uzundere ilçesinde “Balıklı Köyü Göl Festivali ve Karakucak Güreşleri” ...
'Bayram insanlık adına bir ümit ateşi'
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ramazan Bayramı dolayısıyla ...
Aşık geleneğine destek
Ramazan Ayı ile birlikte halk ozanları tarafından kahvehanelerde düzenlenen ...
 
Temaşa-i Ramazan'da Sadri ile final
Yakutiye Belediyesi tarafından düzenlenen Temaşa-i Ramazan etkinlikleri, ...
Terminalde bayram bereketi
Ramazan Bayramına 4 gün kala otobüslerdeki doluluk oranı yüzde yüze ulaştı.
Kent meydanında Kur'an Ziyafeti
Kurra Hafızlar, Erzurum’a Kur’an ziyafeti verecek
 
GS taraftarından kupa coşkusu
Fenerbahçe’yi mağlup ederek kupanın sahibi olan Galatasaray taraftarları ...
Kazım Karabekir adıyla ilk maç..
Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanacak TFF Süper Kupa maçı için ...
Temaşa-i Ramazan devam ediyor
Yakutiye Belediyesi tarafından düzenlenen Temaşa-i Ramazan, etkinlikleri ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva