Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
Koca’dan istihdam müjdesi
Koca’dan istihdam müjdesi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
HABERLER>EĞÄ°TÄ°M
6 Kasım 2023 Pazartesi - 13:57

Bakan Tunç ATAUNİ öğrencilerine seslendi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Erzurum’da Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri ile bir araya geldi. Hukuk mesleklerine giriş sınavı ile ilgili net mesajlar veren Bakan Tunç, ilk sınavın 2024 yılında yapılacağını söyledi.

Bakan Tunç ATAUNİ öğrencilerine seslendi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Erzurum’da Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri ile bir araya geldi. Hukuk mesleklerine giriş sınavı ile ilgili net mesajlar veren Bakan Tunç, ilk sınavın 2024 yılında yapılacağını söyledi.
Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin eğitim programları çerçevesinde hazırladıkları “Meclis Simulasyonu” programına katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, burada hem yargı reformu strateji belgesi ile alakalı hem de hukuk fakültesinde mezun olanların hakim, savcı ve avukatlık mesleğine kabulleri ile alakalı önemli açıklamalarda bulundu.
“Hukuk mesleklerine giriş sınavı olacak”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hukuk eğitimini daha da güçlendirme noktasındaki gayretlerini sürdürdüklerini belirterek, “Hukuk fakültelerimizin sayısı fazla. Bu fazlalık nedeniyle mezun olan kardeşlerimizin özellikle savunmada görev alan avukatlarımızın sayısının fazla olması nedeniyle, oradaki savunmanın güçlü olması anlamındaki eksiklikleri de önümüzdeki süreçlerde gidermemiz lazım. Bu anlamda kontenjan ilgili sınırlama yapılmıştı. Kontenjanın yüz bine düşürülmesi noktasında çalışmalarımız var. Hukuk fakültesinden mezun olan kardeşlerimiz artık direkt avukatlık stajına başlayamayacaklar ya da hemen hakimlik savcılık sınavına giremeyecekler. Hukuk fakültesinden mezun olan bir genç kardeşimiz öncelikle hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanacak. Önümüzdeki yıldan itibaren bu sistem başlıyor. Hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanan kardeşimiz avukat olmak istiyorsa avukatlık stajına o sınavı kazananlar başlayabilir. Yine hakim, savcı adaylarını da kaldırdık. Yerine hakim ve savcı yardımcılığı sistemini getirdik. Hakim savcı adaylığı iki yıl sürüyordu. Hakim savcı yardımcılığı da üç yıl sürecek. Bir yıl adalet akademisinde önemli güçlü bir eğitim alacaklar. Tecrübeli profesörlerimizden, uygulayıcılarımızdan, Yargıtay üyelerimizden, istinattan, ilk dereceden hakimlerimiz orada eğitimler verecek. Ve o eğitimler sırasında da muhtelif zamanlarda ara sınavları geçecekler. Sonrasında da o eğitim tamamladıktan sonra iki yıl boyunca tecrübeli hakim ve savcıların yanında hakim savcı yardımcısı olarak çalışacaklar. Ve o çalıştıkları süre içerisinde yargısal kararlara imza atamayacaklar. Ama diğer konularda hakim ve savcılarımızın yardımcısı olarak kararların yazılmasını, tüm bunlarda tecrübeli hakim insanlarımızın yanında usta-çırak ilişkisi içerisinde çalışacaklar ve o tecrübeli hakim-savcılarımız onlara puanlar verecekler. Sonrasında belli bir puanı tutturan bu mesleğe kabul edilecek” dedi.
“İhtiyaçlara göre yeni değişiklikler yapacağız”
Bakan Tunç, Türkiye’nin artık çağının en iyi kanunlarına sahip olan bir ülke olduğunu belirterek, “Yani Avrupa'nın temel kanunlarından çok daha yeni olanına biz sahibiz. Sizler de bu anlamda şanslısınız. Özellikle bu değişen temel kanunlar, sizin tam eğitim gördüğünüz zamana denk geldi. Ve onlarla hukuk fakültesinden mezun olup mesleğe onlarla başlayacaksınız. Biz eski kanunlarla eğitim görmüştük. Şimdi sonradan değişen yeni kanunlara adapte olmak, uygulama sürecinde biraz bazı gecikmelere neden olabilir. Ama o da telafi edildi. Tabii aradan geçen süre içerisinde değişen kanunlarımızın yeni ihtiyaçlar doğrultusunda yeni değişikliklere ihtiyaçları oluyor. Ve bunları da gerekli hukuk fakültelerimizden, akademisyenlerimizden gelen teklif, öneriler, sizlerin derslerdeki tartışmalarınızdan çıkan sonuçlar yine yargının, uygulamanın ortaya koyduğu öneriler, vatandaşlarımızdan gelen talepler ve yargının tüm alanlarından gelen talepler doğrultusunda da Meclisimiz özellikle gecikmeksizin o değişiklikler noktasındaki hareketi yerine getireceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
Yargı reformu stratejisi hazırlıkları sürüyor
Yargı reformu strateji belgesi hazırlığı içerisinde olduklarını anlatan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Üniversitelerimizle, barolarımızla, yargı camiamızın tüm kademelerine, görüşler noktasında çalışmalarımıza başladık, toplantılar yapıyoruz. Yüksek yargıdan istinatlara, ilk dereceye varıncaya kadar, avukatlarımız özellikle üniversitelerimizi önemsiyoruz. Hukuk fakültelerimizden gelecek olan öneriler, görüşler, bizler için çok değerli. Bu anlamda yargı reformu strateji belgemizi sene sonuna kadar hazırlığını tamamlayacağız. Önceki dönemlerdeki yargı reformu strateji belgelerinden tutturulamayan hedefler, meclisin çalışma takvimi nedeniyle ve araya deprem girmesi nedeniyle yetişmeyen bazı kanun değişiklikleri de vardı. Onları da ilave ederek yeni yargı reformu stratejisi, Türkiye Yüzyılı'nın ilk reform belgesini, inşallah çalışmalar neticesinde hazırlayıp Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz ve Cumhurbaşkanımızda kamuoyuyla paylaştıktan sonra o hedefleri tutturabilmek için yasama, yürütme, yargı olarak üzerimize düşen görevi yapacağız. Tabii vatandaşlarımızın en etkin, en adil bir şekilde yargı hizmetlerinden yararlanabilmesinin yolunu açmak için 21 yıldan bu yana mücadele ettik. Bundan sonra da mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
“Anayasada sessiz devrim yaptık”
Ülkemiz son yıllarda çok önemli reformlara sahne olduğunu hatırlatan Bakan Tunç, şöyle devam etti:
”Tabii mevzuat değişikliklerinin yanı sıra anayasamızda da küçümsenmeyecek, sessiz devrim sayılan önemli değişiklikleri hayata geçirdik. Bunlar Meclisimizin onayı ile gerçekleşti. Özellikle anayasamızda, yargı alanındaki değişiklikler birer reformdur. Hep tartışılır, yargı birliği, askeri yargı-sivil yargı ayrılığı. Anayasamızda yargı birliğini sağladık. Askeri yargıyı kaldırdık. Hakimler Savcılar Kurulunun ve Anayasa Mahkemesinin yapılarını daha hukuk devleti ilkelerine uygun hale getirdik. Yine anayasamızda sıkıyönetim diye bir madde vardı. Gerektiğinde sıkıyönetim ilan edilebilir şeklinde. Yine anayasamızda darbeciler yargılanamaz diye bir madde vardı. Bütün bunları değiştirdik, kaldırdık.”
“Atatürk Üniversitesi mezunları başarılı”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atatürk Üniversitesinden mezun olan hukukçuların kalitesinden bahsederken, “Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan kardeşlerimizin özellikle hakimlik ve savcılık sınavlarında yüksek başarı gösterdiğini memnuniyetle görüyoruz. Ve bu başarı inşallah giderek devam edecek. Ben buna inanıyorum. Bugünkü bu faaliyet özellikle hukuk eylemine, yasamaya, kanunlara, hukuka verdiğiniz özellikle hukuk kulübünün bu çalışmaları takdire şayan. Sizleri tebrik ediyorum. Bugün aranızda bulunmaktan duyduğum memnuniyeti dile getirmek istiyorum. Burada bir nevi Meclis tatbikatı yapıyorsunuz. Sizin aranızda milletvekilleri çıkacak. Çünkü Meclisteki milletvekillerinin üçte biri hukukçu” dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Erzurum ziyaret programı çerçevesinde Emekli Öğretmen Ali İhsan Eminoğlu’nun Solakzade Camii’ndeki cenaze namazına katıldı.

 
Jandarmadan uyuşturucu operasyonu
 
Yakutiye’ye çevre yatırımı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ETÜ Mucit Çocukları ödüllendirdi
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) MUCİTPARK Bilim ve Fikir Atölyesi tarafından ...
Tekin depremzede öğretmenlerle bir araya geldi
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, depremde ayağı kesilen, eşini ve çocuğunu ...
Atatürk Üniversitesi THE sıralamasında
Atatürk Üniversitesi söz konusu 6 sıralamada; Yaşam Bilimleri alanı dünya ...
 
Eğitimde müfredat reformu
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Tüm sınıfları kapsayacak şekilde bir ...
Tekin’den 'Türkçe' vurgusu
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, dünyada en zengin dillerden birinin Türkçe ...
‘Cumhuriyet Özgürlüktür’
Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. Yıldönümü vesilesiyle yapılan kutlama etkinlikleri ...
 
Tekin'den öğretmenlere yönelik SGK açıklaması
Tekin, "Özel okullarda çalışan öğretmenlerin SGK primlerinin kamudaki ...
Tekin’den özel eğitim değerlendirmesi
Tekin, “Özel eğitim konusunda çok ciddi şekilde dünyada da örnek gösterilebilecek ...
ETÜ’de Tayvan gündemi
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, bir ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva