Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>ARAŞTıRMA
31 Ekim 2014 Cuma - 14:10

Altaylar'dan Erzurum'a tarihi gerçek

Kocaoğlu, Türk dünyası i kapsamında 15 milyon kilometrelik bir alanın tarandığını aktararak, “Erzurum'da oynanan çocuk oyunları ile Özbekistan, Türkmenistan, Yakutistan’da Altay Cumhuriyetlerinde oynanan çocuk oyunları arasında benzerlikler ortaya çıktı“ dedi

Altaylar dan Erzurum a tarihi gerçek

Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkentliği Ajansı ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) işbirliği ile gerçekleştirilen “Türk Dünyası Çocuk Oyun ve Oyuncakları Projesi”nin tanıtım toplantısı düzenlendi.
 Valilik Toplantı Salonu’nda düzenlenen programda projeyle ilgili konuşan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, çocuk gelişiminde büyük önemi olan oyunlara "değerler eğitimi"nin bir parçası olarak baktıklarını ve bu bakından Türk Dünyası Çocuk Oyun ve Oyuncakları Projesi’ni hayata geçirdiklerini ifade etti. Proje ekibi tarafından 2 ay içerisinde pek çok ülkenin ziyaret edildiğini kaydeden Vali Tuna, “Çocuklarımızın büyük bir ciddiyetle ve severek oynadıkları oyunlar, kurallarıyla onların kişilik gelişmelerini ve değer yargılarının şekillenmesinde etkilidir. Onlara dünyaya geliş amacının gönüller yapmak olduğunu telkin eden oyunlarımızı öğretmek demek, yüksek insani değerler üzerine inşa edilmiş medeniyetimizin geleceğine yatırım yapmak demektir” dedi.

 "ALAN ARAŞTIRMALARININ TAMAMLANMASI İLE EKİBİN 100 KİŞİYE ULAŞMASI HEDEFLENİYOR"
 Ardından konuşan ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ise, projede çeşitli Türk dünyası ülkelerinde alan çalışmaları gerçekleştirildiğini aktardı. İki aylık çalışma sürecinde 181 kültürel oyun video kaydı ve 50 görüşme yapıldığını dile getiren Prof. Dr. Gönen, “Proje ekibi zor hava ve yol şartlarına rağmen alan araştırmaları sırasında veri toplama sürecini gerçekleştirmiş ve gittikleri her ülkede büyük ilgiyle karşılanmışlardır. Proje ekibi, çalışmaları sırasında 41 kişiye ulaşmıştır. Diğer ülkelerdeki alan araştırmalarının da tamamlanmasıyla ekibin 100 kişiye ulaşması beklenmektedir. 100 kişilik ekip, Türk dünyası çocuk oyun ve oyuncaklarını birlikte ortaya koyacaklardır. Alan araştırması yapılan ülkelerde oyunların birebir örtüşecek şekilde kültürel çocuk oyunlarının benzerlik göstermesi, kültürün çocuk oyunları üzerinde aynı etkisi göstermiş olması, projenin dilde fikirde ve işte birlik amacıyla doğrudan örtüştüğünü göstermiştir” diye konuştu.
 Prof. Dr. Gönen ayrıca, bundan sonraki veri toplama sürecinde Türkiye ve Kıbrıs hariç 8 ülkenin ziyaret edileceğini, ilerleyen aşamaları Türk işbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), TRT Avaz ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliğiyle gerçekleşeceğini de sözlerine ekledi.
 Proje hakkında çeşitli bilgiler veren ESOGÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Turan, 14-17 Mayıs 2015 tarihlerinde 1. Uluslararası Türk Dünyası Çocuk Oyun ve Oyuncakları Kurultayı yapılacağını, onun öncesinde de grup çalıştayları düzenlenebileceğini söyledi.

 "BUGÜN AVRUPA'DA OYNANAN BEYSBOL KIZILDERİLİLERDEN ALINDI"
 Projenin Akademik Danışmanı Michigan State Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Kocaoğlu, Türk dünyası ülkeleri kapsamında 15 milyon kilometrelik bir alanın tarandığını aktararak, şöyle devam etti:
“Bütün Türk dünyasının taranması, 35 milyon kilometrelik bir alanın taranması ile olacaktır. Burada çocuk oyunlarının kayıtlarında iki nokta ortaya çıktı. Birincisi Sivas, Erzurum, İzmir yöresi ve Karadeniz’de oynanan çocuk oyunları ile Özbekistan’da Türkmenistan’da, Yakutistan’da Altay Cumhuriyetlerinde oynanan çocuk oyunları arasında benzerlikler ortaya çıktı ama bunun dışında Amerika kıtasında yaşayan Kızılderililer ve onları Orta Asya’dan Amerika kıtasına ilk göçleri 20 bin yıl önce olmuş. Çok eski bir tarih ama bunlar hakkında araştırmaları inceledim. Bugün Sivas’ta, Erzurum’da Ankara’da oynanan çocuk oyunları ile Amerikan Kızılderili çocukların oyunları arasında bir benzerlik var. Bu da bizim oyunlarımızın tarihini ortaya koyuyor. Yapılan araştırmalar gösterdi ki, Amerikan Kızılderililerin oyunları sonradan gelen Avrupalılardan öğrenmede aksine bugün Avrupa’da oynanan beysbol gibi oyunlar Kızılderililerden alındı. Çocuk oyunları hiç kaybolmadan kuşaktan kuşağa devam ediyor. Bizim çocuk oyunlarını küçümsememiz lazım. Bizim kültür genlerimizi ortaya koymaktadır.”
Proje Koordinatörü ESOGÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yalçın Bay ile Proje Yürütücüsü ESOGÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Neslihan Bay, proje çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

 
Bu coşkunun Dünya’da benzeri yok..
 
8 yıl sonra İlk adım sevinci
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğu’nun gizli kalmış güzellikleri
Binlerce yıl boyunca çok farklı kavimlere ve milletlere ev sahipliği yapan ...
Bu da Erzurum’un geçimsizlik karnesi
Türkiye’de boşanmaların yüzde 97’sinin nedeni geçimsizlik olarak kayıtlara ...
Erzurum’un yüzde 25’i sigortalı..
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından gerçekleştirilen “Anadolu ...
 
Veteriner hekimler Erzurum’a odaklanacak
V. Türkiye Zoonotik Hastalıklar Sempozyumu Erzurum’da yapılacak.
Son Saraç'tan kaygılı tespitler
Saraciye mesleğinin son temsilcilerinden 53 yaşındaki Metin Mutaf, mesleğin ...
Adalette Erzurum farkı
Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık Bölge İdare Mahkemeleri sayısının ...
 
KuzeyDoğa’dan bir ilk
KuzeyDoğa ekibi, normalde Eylül ve Ekim aylarında 30 bin ila 40 bin su ...
2 bin 500 işsize umut kapısı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından işsizliğin önlenmesine ...
TÜİK Hayvansal Üretim İstatistiklerini paylaştı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Hayvansal Üretim İstatistikleri, Büyükbaş ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva