Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Tunç: 'İsrail örgüt gibi hareket ediyor'
Tunç: 'İsrail örgüt gibi hareket ediyor'
Işıkhan çalışma hayatındaki gelişmeleri paylaştı
Işıkhan çalışma hayatındaki gelişmeleri paylaştı
Yumaklı: 'Tüm tedbirleri aldık'
Yumaklı: 'Tüm tedbirleri aldık'
TZOB buğday maliyetindeki artışa dikkat çekti
TZOB buğday maliyetindeki artışa dikkat çekti
Kurtulmuş’tan bilim insanlarına çağrı
Kurtulmuş’tan bilim insanlarına çağrı
HABERLER>ARAŞTıRMA
16 Ekim 2014 Perşembe - 11:27

Erzurum’un yüzde 25’i sigortalı..

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından gerçekleştirilen “Anadolu Buluşmaları” etkinliğinde Erzurum’un ikinci derece deprem riski altında olmasına rağmen, DASK poliçelerinin henüz yüzde 25 seviyelerinde olmasının düşündürücü olduğu vurgulandı.

Erzurum’un yüzde 25’i sigortalı..

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen ve deprem riskinden, deprem hazırlıklarına, doğal afet sigortasından, kentsel deprem bilincine kadar birçok konuda toplumun bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesini amaçlayan, “Anadolu Buluşmaları” etkinliğinin 2.’si Erzurum’da yapıldı.
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantı açış konuşmalarıyla başladı. İlk konuşmayı, toplantıya ev sahipliği yapan Atatürk Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak yaptı. Ardından konuşan DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Erzurum’da yüzde 25 olan DASK poliçelerinin oranının, Türkiye ortalamasının bile altında olduğunu belirterek, bu sebeple toplumun doğal afet sigortasıyla ilgili daha fazla bilinçlenmesi gerektiğini söyledi.
 Programda Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Vali Dr. Ahmet Altıparmak da birer konuşma yaptı. Açılış konuşmalarının ardından interaktif panele geçildi. Gazeteci Noyan Doğan’ın moderatörlüğünü yaptığı panele, DASK Koordinatörü İsmet Güngör, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu ve Atatürk Üniversitesi (AÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Çomaklı konuşmacı olarak katıldı.
BAŞKAN YÜCELİK’İN KONUŞMASI
 Panelde DASK Koordinatörü İsmet Güngör’ün ardından konuşan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, ülkedeki deprem gerçeğinin ne yazık ki hep yaşanan acı olaylardan sonra hatırlandığını ancak yeterince ders almadığını söyledi. Erzurum’un ikinci derece deprem riski altında olmasına rağmen, DASK poliçelerinin henüz yüzde 25 seviyelerinde olması düşündürücü olduğunu ifade eden Başkan Yücelik, “Ülkemizin ve yaşadığımız bölgenin deprem gerçeğini göz önüne aldığımızda; kentsel dönüşümün önemini de çok iyi anlamamız gerekiyor. Türkiye’nin tamamını içine alan kentsel dönüşüm süresince; toplum bilinçlendirilmeli, kentsel dönüşüm kapsamında fikirler ve projeler üretmeli, ortak akıl oluşturarak bunu paylaşmalıyız. Deprem riski taşıyan, eski, kaçak ve ekonomik ömrünü tamamlamış yapıların yerine; özlemini duyduğumuz modern şehirler ve yaşam alanlarına kavuşmak için çaba göstermeliyiz” diye konuştu.
“DAYANIKLI BİNA LÜKS DEĞİL, İHTİYAÇ”
Konuşmasında, bugünün şartlarında depreme dayanıklı binalar yapmanın artık bir lüks değil, ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yücelik şunları söyledi;
“Bir binanın sağlamlığı; binanın yapılacağı zeminin seçimi ve mimari tasarımdan başlar, statik tasarımın doğru yapılması ve kusursuz mühendislik hizmeti alması ile devam eder. Son deprem yönetmeliğinden sonra yapılmış, doğru tasarlanmış, son derece iyi ve yeterli malzeme kullanılmış bir yapı bile; şantiye aşamasında iyi bir mühendislik hizmeti almadan sağlam bir yapı haline dönüşemez. Öyle ki; çok küçük sanılan detaylar bile yapıyı kolayca güvensiz hale getirebilir. Burada esas olan; yapının tüm mühendislik kurallarına riayet edilerek, yasa ve yönetmelikler çerçevesinde ilim ve fen kurallarına uygun yapılmış olmasıdır. Binaların depreme dayanıklı inşa edilmesinde, binayı yaptıranın sorumluluğu ne kadar fazlaysa, o binanın güvenilir olduğunu, yasa ve yönetmeliklere uygun inşa edildiğini denetleyen kurumların sorumluluğu da o derece fazladır.”
 “SEKTÖRÜN SIKINTILARI HIZLA ÇÖZÜLMELİ”
Ülke genelinde olduğu gibi Erzurum’da inşaat sektörünün lokomotif olduğunu kaydeden Başkan Yücelik,
“İnsanlarımızın dayanıklı binalarda yaşaması isteniyorsa, yaşanan sıkıntılara hızlı çözümler üretilmelidir. Sektörün gerçek anlamda lokomotif işlevi görebilmesi için; özellikle sistemden kaynaklanan sorunların çözülmesi gerekmektedir. Kayıt dışı ve denetimsiz faaliyetlerin önlenmesi, bazı vergi ve teşvik politikalarının yetersizliği, finansman sorunu, işgücünün eğitimine ilişkin sorunlar ve mevzuattan kaynaklanan sorunlar sektörün geleceğine yönelik başlıca tehditleri oluşturuyor. Sektörün gücünü ve potansiyelini kalıcı kılmak ve artırmak için söz konusu tehditleri ortadan kaldıracak politikaların uygulanması gerekmektedir.”
Başkan Yücelik ayrıca, Aşkale Çimento olarak kentte beton santralleri kurulmasına ve inşaat firmalarının standartlara uygun hazır beton kullanmasına öncülük ettiklerini sözlerine ekledi.
 Başkan Yücelik’in ardından, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu ve Atatürk Üniversitesi (AÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Çomaklı da birer sunum yaptı. Panelistler, panel esnasında katılımcıların çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırdı.

 

 
Memur-Sen, GHSİM’deydi
 
Ruh Sağlığı için Palandöken’de bir mola
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Veteriner hekimler Erzurum’a odaklanacak
V. Türkiye Zoonotik Hastalıklar Sempozyumu Erzurum’da yapılacak.
Son Saraç'tan kaygılı tespitler
Saraciye mesleğinin son temsilcilerinden 53 yaşındaki Metin Mutaf, mesleğin ...
Adalette Erzurum farkı
Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık Bölge İdare Mahkemeleri sayısının ...
 
KuzeyDoğa’dan bir ilk
KuzeyDoğa ekibi, normalde Eylül ve Ekim aylarında 30 bin ila 40 bin su ...
2 bin 500 işsize umut kapısı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından işsizliğin önlenmesine ...
TÜİK Hayvansal Üretim İstatistiklerini paylaştı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Hayvansal Üretim İstatistikleri, Büyükbaş ...
 
ASİMDER uyardı
Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Doğu ...
Erzurum 8 ayda 638 bin kişiyi konuk etti
2013 yılının sekiz ayına göre, Ağustos ayında Erzurum havalimanından ...
Doğu’da deprem gerçeğine bilimsel yaklaşım
Fırat Üniversitesi (FÜ) Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Eriş, ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva