Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
‘Mücadelemize devam edeceğiz’
‘Mücadelemize devam edeceğiz’
ETÜ 2 yıl süreyle akredite edildi
ETÜ 2 yıl süreyle akredite edildi
Yeni Yusufeli’nde ilk şenlik
Yeni Yusufeli’nde ilk şenlik
HABERLER>BÖLGE
27 Kasım 2012 Salı - 08:58

Ahıska Türklerinin dramı ağlattı

Ahıska Türkleri sürgünün 68. yıldönümünde Ardahan’da ilk defa anıldı.

Ahıska Türklerinin dramı ağlattı

Ahıska Türkleri sürgünün 68. yıldönümünde Ardahan’da ilk defa anıldı.
Ahıskalılar Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen anma programında duygusal anlar yaşanırken, Ahıska Türklerinin yaşadığı acı ve çektiği sıkıntılar bir kez daha dile getirildi.
AHISKA SÜRGÜNÜ
Ardahan Merkez Ordu Camisi imamı Müezzin Kayyımı Arif Aydın’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, Ahıska Sürgününü anlatan kısa film gösterimin ardından konuşma yapan Ardahan Ahıskılar Derneği Başkanı Olgun Sarıkamış gerçekleştirdikleri faaliyetlere değindi. Ardahan’da Ahıska kökenli Türk vatandaşların çok olması sebebiyle böyle bir program düzenlediklerini ifade eden Sarıkamış, anma programı düzenleyerek, sürgünün 68. Yıl dönümüne kayıtsız kalmadıklarını dile getirdi.
Ahıska Türklerinin dünü bugünü ve geleceği ile ilgili konuşma yapan TASİYAD Başkanı Habibullah Mürsel, "Biz buraya 68 yıl önce yapılan bir zulmü, yapılan bir haksızlığı, bir vahşeti, bir gaddarlığı kınamak ve olumsuzluklara maruz kalan ecdadımızı yad edmek üzere bir araya geldik. Sürgün esnasında hayatlarını kaybedenlere Allahtan rahmet diliyoruz. Hiç bir sebep Ahıskalılara yapılan zulümleri haklı çıkaramaz çünkü Ahıskalılar öz vatanından yaşama hakkı elinden alınarak sürgüne gönderildi. Ben büyüklerimden o günlere dair her şeyi dinledim. Çok sıkıntı çeken çok büyük vahşetlere maruz kalan Ahıska 1839 tarihinde Ruslarla imzalanan Edirne Antlaşması gereğince savaş tazminatı olarak verilmiştir. Ahıskakılar Ahıska’yı savaşta kaybetmemiştir. İşte o zamandan beri Ahıskalıların yaşama hakkı ellerinden alınmış yaşadığı yerlerden yük-eşya hayvanların taşındığı tren vagonlarına bindirilerek Rusya’nın çeşitli bölgelerine gönderilmiştir. Buradaki amaç Ahıskalıları dağıtmak asimile etmekti. Ahıskalılar yolculuk esnasında yemeden-içmeden ve aşırı soğuklardan yollarda 30 bin insanını kaybetmiştir. Hayatta kalanlar ise hiç bilmedikleri yerlere yerleştirilerek bütün haklardan mahrum bırakılmışlardır. Bugün o insanlardan hayatta kalanlar Türkiye’de çeşitli illerde kendi topraklarında kendi bayrakları altında rahatça yaşayabiliyorlar, çünkü biz Türk’üz Dinimiz bir, Bayrağımız birdir. Türkiye dışında yaşayan birçok Ahıskalılar maalesef Türkiye’deki vatandaşlarımız gibi yaşama hakkına sahip değiller ve hala bir asimile ve ötekileştirme uygulanıyor. Dünyanın çeşitli yerlerine sürgün edilen Ahıskalılar Türk ve Müslüman oldukları için birçok yerde insanlık dışı muamelelere maruz kalıyorlar. Biraz öncede söylediğim gibi Ahıskalılar ana yurtlarından sürgün edilip trenlere bindirildikten sonra yolculuk esnasında kiminin çocuğu, kiminin teyzesi kiminin dayısı, hiç bilmedikleri yerlerde indirildiler ve aileleri parçaladılar. Trenden indirilen Ahıskalılara sunulan kısıtlı hayat şekli ile yaşamaya maruz bırakıldılar. Sağ olarak kurtulanlar ise geri kalan hayatlarını anasını, babasını kısacası akrabalarını aramakla geçirmektedirler." dedi.
KÖKSOY’UN ANLATTIKLARI
Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan’da çok sayıda Ahıskalının olduğunu kaydederek, "Gerçekten hüzünlü bir gün, sürgünün 68. yıldönümü aslında 1828 Ahıskanın işgaliyle başlıyor. 1828 yeniçeri ocağının kapatıldığı gündür dolayısıyla Ahıskanında yalnız kaldığı gündür. Ahıska halkının yaşadıkları literatüre yansımayan çok bilinmeyen bir şehir savunması yapmıştır. Çünkü Ahıskalılar o kadar çile çekmiş ki, o günleri anlatmak dile getirmek gerekir diye düşünüyorum. Belki buna zaman olmuyor, yada yaşanılanlar eskide kaldığı için unutuluyor. Ruslara karşı, Erzurum’un Aziziye tabi'ye savunmasından çok fazla acı içeren, çok fazla fedakarlık vatanseverlik içeren bir savunma yapılmıştır. Ama o kadar büyük bir gücün karşısında dayanmaları mümkün değildi. Çünkü Rusya sıcak denizlere inmek o büyük emellerine kavuşmak için Ahıskayı ortadan kaldırmanın doğru olacağına kanaat getirmişti. Ruslar en büyük hedeflerini düşünerek büyük projelerle büyük bir orduyla emellerine ulaşmaya çalışmışlardır. Tabi o zamanlara ilişkin bir sözü anımsatmak isterim, ‘Ahıska gül idi gitti elli yıl sonrada 1878 de Ardahan can idi gitti ikisi de İstanbul’un Anadolu’nun kilidi idi gitti’ Arkasından Kars ile Erzurum da gitti. Bunu kitabıyla meşhur Mehmet arif bey, Ahmet muhtar paşanın yaveri çok güzel izah ediyor, buralar stratejik noktalar olduğunu önemli yerler olduğunu belirtiyor. Ahıska gül insanlarla, ozanlar, şairler okumuş kaliteli çalışkan, dindar insanlardan oluşuyordu bu kadar güzel insanlara bu zulmü reva görmek bizim inancımıza göre hem bu dünyada hem öteki dünyada karşılığı mutlaka vardır. Hüznümüzün bir diğer yanı tabiî ki bu anma töreninin ilk defa yapılmasıdır buda hüzünlü bir durumdur. Çünkü Ardahan ve Ahıska kopmaz bir kardeşlik ve coğrafya bütünlüğü içindedir bizim bir nesil önceki neslimizdir. Örneğin benimde anamın tarafı hodkamlıdır aynısı göle ilçesinde köy ismi olarak vardır hatta Kars Erzurum’da da vardır." şeklinde konuştu.
Vali yardımcısı Deniz Pişkin ise, "Türklerin tarihte yaşadığı sıkıntıları uğradığı soykırımları Devletler nezdinde yeterince dile getirememesinden yakındı. Örneğin Türkiye’de bu soykırıma maruz kalanlarla ilgili bir film çekilmemiştir" dedi.

 
Sağlık hizmeti herkesin hakkı
 
3 ay eğlence yerlerine gidemeyecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yakutiyespor zoru başardı
Yakutiyespor deplasmanda karşılaştığı Iğdır Üniversitespor maçını 3-2 ...
Bölge tarımına bilimsel destek
7.Ulusal Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Bilim Kongresi’nin 4 Temmuz’da yapılacağı açıklandı.
Ovit'te kaza
Ovit Tüneli’nde meydana gelen kazada, Mevlüt Baltacı isimli bir işçi iş ...
 
ARÜ’den dış ticaret açılımı
Ardahan Üniversitesi (ARÜ) tarafından işadamlarına yönelik düzenlenen ...
Doğu sonbaharda bir başka güzel
Iğdır’ın Tuzluca ilçesi sınırları içerisinde bulunan Tekelti Dağı eteklerinde ...
Olur'da korkutan yangın
Erzurum’un Olur İlçesine bağlı Yukarı Karacasu Köyünde bilinmeyen bir ...
 
Şehitler mevlitle anıldı
Siirt Pervari’de helikopter kazasında şehit düşen 17 şehit için Pasinler ...
Şehide son veda
Siirt'in Pervari ilçesinde askeri helikopterin düşmesi sonucu şehit olan ...
Dünya Deriner'i konuşacak
Deriner Barajı, 12.12.2012 tarihinde hizmete alınacak.
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva