Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Şimşek tarih verdi
Şimşek tarih verdi
Özhaseki: 'Seçim biter geçim başlar'
Özhaseki: 'Seçim biter geçim başlar'
Destici: 'Devlet gereğini yapar'
Destici: 'Devlet gereğini yapar'
Bahçeli'den milli şuur vurgusu
Bahçeli'den milli şuur vurgusu
Erdoğan: ‘İsrail’le ticarette kapıyı kapattık’
Erdoğan: ‘İsrail’le ticarette kapıyı kapattık’
HABERLER>SÄ°YASET
3 Ekim 2011 Pazartesi - 10:04

AK Parti yüzde elliyi böyle aldı

AK Parti, 12 Haziran'daki yüzde 50'lik seçim başarısını mercek altına aldı

AK Parti yüzde elliyi böyle aldı

AK Parti, 12 Haziran 2011 milletvekili seçiminde aldığı yüzde 50 oy oranını analiz etti. Seçmen profilinden oy verme eğilimlerine kadar birçok detay mercek alındı. 28 bin 723 kişiyle gerçekleştirilen çalışma, Başbakan Erdoğan'ın "Yüzde 50 neden bize oy verdi, araştıralım" talimatıyla başladı. Beşir Atalay yönetimindeki değerlendirme geçen hafta tamamlanıp Erdoğan'a sunuldu. Buna göre, özellikle AK Parti seçmeninin profili Türkiye'deki bazı davranış kalıplarının kökten değiştiğini ortaya koydu. Parti kurmayları bunu, "AK Parti'ye azımsanmayacak oranda seküler oy geldi. İdeolojik kalıplar kırıldı" diye değerlendirdi. 
OY VERENLERİN YARISI KADIN 
Cinsiyete göre oy verilen partilere bakıldığında, kadınlar erkeklere göre daha yüksek oranda AK Parti (yüzde 47.3) ve CHP (yüzde 25.3)'yi tercih etti. MHP ve BDP'de ise, erkek seçmen oranı kadın seçmenden iki kat fazla. AK Parti seçmeninin yüzde 54'ü kadın, yüzde 46'sı erkek. Bu oran CHP'de 55-45, MHP'de 36-64, BDP'de ise 40-60 şeklinde. 
CHP SEÇMENİ YAŞLANDI 
Yaş grubuna göre oy verilen partilere bakıldığında AK Parti tüm yaş gruplarında yüksek oy desteğine sahip. CHP'de yaş ilerledikçe partinin oy oranı artmakta, MHP ve BDP'de ise azalmakta. Tüm partilerin en yüksek oyu 25-34 yaş grubundan geldi. 
MEMUR CHP'Lİ, İŞÇİ-ESNAF AK PARTİ'Lİ 
Yapılan işe göre parti tercihlerine bakıldığında AK Parti Emekli Sandığı'na mensup emekliler dışında tüm meslek gruplarında en yüksek oy desteğine sahip. İşsizler ve öğrenciler arasında da AK Parti'nin en fazla tercih edilen parti olması dikkat çekici bulundu. Memur emeklileri arasında CHP'ye destek diğer partilere kıyasla daha yüksekken, SSK ve Bağ-kur emeklilerinin büyük oranda AK Parti'yi tercih ettikleri görüldü. 
"EVET" OYLARI NASIL DAĞILDI? 
12 Eylül 2010 Anayasa Referandumu'nda "evet" oyu kullananların yüzde 77'si 12 Haziran'da AK Parti'ye, yüzde 3.6'sı CHP'ye, yüzde 5.5'i de MHP'ye oy verdi. "Hayır" oyu kullananların sadece yüzde 3.4'ü AK Parti'ye oy verirken, yüzde 61'i CHP'yi, yüzde 23'ü ise MHP'yi tercih etti. 
VAADLER BOŞ, LİDERLER ÖNEMLİ 
Oy tercihinde liderin önemine bakıldığında AK Partililerin yüzde 88.3'ü, CHP'lilerin yüzde 81.6'sı, MHP'lilerin yüzde 76.4'ü, BDP'lilerin yüzde 76'sı lideri önemli buldu. Parti tercihinde yüzde 81.4 ile en etkili görülen faktör parti lideri, en önemsiz görülen faktör ise yüzde 22.6 ile seçim vaatleri. "Parti liderlerinin birbirlerine karşı sözleri ve üslupları çok sertti" ifadesine yüzde 80.5 oranında bir çoğunluk katıldı. 
TABLET PC, UÇAK VE TANKI GEÇTİ 
Seçmen en etkileyici vaatleri şöyle sıraladı: Çok büyük şehir hastaneleri kurulması, ilköğretim öğrencilerine ücretsiz tablet bilgisayarlar verilecek olması, 500 bin yeni konut inşa edilmesi, yeni hızlı tren ağları, yerli uçak, helikopter ve tank üretilmesi, emekli maaşları ile ilgili düzenleme yapılması. AK Parti'nin tüm kampanya reklamları genel olarak beğenilirken; "Haydi Bir Daha isimli şarkının yer aldığı klip/reklam filmi" yüzde 59,7 oranı ile en çok beğenilen kampanya içeriği oldu. 
EN SADIK SEÇMEN KADINLAR 
AK PARTİ yüzde 79.7, CHP yüzde 72.3, MHP yüzde 60.9, BDP ise yüzde 67.6 sadık seçmene sahip. AK Parti'li sadık seçmenin yüzde 54.3'ü kadın, karar değiştiren seçmenlerin yüzde 52.9'u erkek. Tüm partilerde karar değiştiren seçmenlerin çoğunluğu erkek.

 
NİHAYET!
 
Kar geliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bugün seçim olsa?
12 Haziran seçimlerinin üzerinden yaklaşık 4 ay geçti. Peki bugün yeniden ...
Bakan Yazıcı Erzurum'da
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin terör belasından kurtulduktan ...
Arınç, Erzurum'u öve öve bitiremedi
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa Erzurum Dernekleri Federasyonunu ...
 
AK Parti'de HES istifası
Erzurum'un Tortum ilçesine bağlı Bağbaşı Belde Belediye Başkanı ile belde ...
En etkili isimleri listesinde 11'inci
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere'de yayımlanan New Statesman dergisinin ...
AK Parti uyardı!
AK Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, ...
 
Bugün seçim olsa
SDE’nin Siyasi Durum Araştırması, 12 Haziran seçimlerinden bu yana geçen ...
Yılmaz'dan Mahallebaşı'na çıkarma
Ak Parti Erzurum Milletvekili Adnan Yılmaz, Mahallebaşı’nda halkın sorunlarını ...
İhsan Özdemir AK Parti'den ihraç edildi
AK Parti'de grup kararına uymayan İl Genel Meclisi üyesi İhsan Özdemir,partisinden ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva