Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
7 Mayıs 2019 Salı - 15:12

742. Türk Dil Bayramı etkinlikleri başladı

Karaman Valiliği, Karaman Belediyesi ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) işbirliğiyle düzenlenen "742. Karaman Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri", KMÜ'de başladı.

742. Türk Dil Bayramı etkinlikleri başladı

Karaman Valiliği, Karaman Belediyesi ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) işbirliğiyle düzenlenen "742. Karaman Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri", KMÜ'de başladı.

Anma etkinliklerinde ilk olarak Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 3. Kitap Fuarının açılışı yapıldı. Kitap Fuarının açılışına Karaman Valisi Fahri Meral, KMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Birol Üner ve Prof. Dr. Ercan Oktay, il ve üniversite protokolü, davetliler ve öğrenciler katıldı. Kitap Fuarı kapsamında KMÜ Sergi Alanında 60 Yayınevi’ne ait kitapların bulunduğu stantları gezen protokol üyeleri, daha sonra üniversitenin akademik birimleri ve öğrencileri tarafından hazırlanan sergileri ziyaret etti. Heyet, ilk olarak unutulmaya yüz tutmuş meslekleri yaşatmak için Nalıncılar Kültür Evi’nde düzenlenen kursta yapılan, ilk Cumhuriyet Dönemi sanatı olan yöresel kitre ve taş bebekler ile maket çalışmalarından oluşan sergiyi gezdi. Protokol üyeleri daha sonra Havacılık ve Model Uçak Öğrenci Topluluğu tarafından hazırlanan ‘Model Uçak Sergisini’ inceledi. Başlangıç tipi model uçaklardan akrobasi ve savaş uçaklarına ve profesyonel çekim yapan hava aracı drona kadar pek çok modelin sunulduğu sergi büyük ilgi gördü. Sergi kapsamında öğrencilere; model uçak tasarım becerilerinin geliştirilmesi, proje okuma ve imal etme, havacılık bilgisi gibi pek çok beceri ve deneyim kazandırılması amaçlandı. Protokolün el sanatları sergilerinden sonraki durağı Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığının katkılarıyla Edebiyat Fakültesi tarafından hazırlanan, Ermenilerin yaptığı katliamları anlatan ‘Arşiv Belgeleri ve Fotoğraf Sergisi’ oldu.

3. Kitap Fuarı, açılış programının ardından Yazar İhsan Kabil’in konuşmacı olduğu ‘Düş, Gerçeklik ve Sinema’ konulu söyleşi ile devam etti. Yazar İhsan Kabil, sinemanın hayatımızda oldukça yer kaplayan bir sanat türü olduğunu belirterek, “Sinema, eskiden olduğu gibi sadece salonlarda değil hemen her ortamda karşımıza çıkıyor. Günümüzde gerek Türk sinemasından gerekse dünya sinemasından pek çok örneğe kolaylıkla ulaşmak mümkün. Herkesin her şeye ulaşabildiği günümüzde mahrem sayılabilecek değerlerin mahrem kalması gerekiyor. Bir şeyi göstermeden gösterebilmektir marifet. Bu konuda seyirciye güvenerek bazı sahneler direk gösterilmeden de olay anlatılabilir diye düşünüyorum. Hayattaki gerçekliği düpedüz vermeye kalkarsak sanatın bir anlamı kalmaz” dedi.

Yazar İhsan Kabil konuşmasının devamında sinemanın kurmaca bir sahne olduğunu hatırlatarak, “Sinema tıpkı edebiyatta olduğu gibi insan zihninde oluşturulan bir türdür. Çok farklı yönleri ele alan konuları işler. Sorduğu sorular çok önemlidir. Belli bir heyecan duygusu ve çatışmanın olması, aynı zamanda insanların duygularına hitap edilmesi gerekiyor. Her insan birer kültürel formasyondur ve bulunduğu toplumun değerleri ile beslenir. İnsanlara ait olduğu kültürel değerin biraz üzerinde değerler sunsanız o seyircinin beğenileri de ona göre şekillenir. Ortalamanın altında değerlerle bezenen alıcılar vasat bir sanat ilişkisine girmiş kişiler olarak karşımıza çıkacaktır. İnsani değerlerin ortaya çıkarılmasını sinemacı açısından insani bir duruş olarak görüyorum” diye konuştu.

Söyleşi, öğrencilerin sorularının cevaplandırılması ve plaket takdimi ile sona erdi. Üniversitede bir hafta boyunca sergi, gösteri, söyleşi ve dinleti gibi etkinliklerle devam edecek olan 3. Kitap Fuarı, ilk gün Amfi Tiyatro'da KMÜ Müzik Topluluğu öğrencileri tarafından seslendirilen Anadolu Rock konserinin ardından Lüffi Elvan Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenen kısa film, hikaye ve kompozisyon yarışmalarının ödül töreniyle sona erdi.

 
Erzurum’dan 35 ülkeye ihracat
 
742. Türk Dil Bayramı etkinlikleri başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ülkü Ocaklarından dev konser
Erzurum kent merkezinde organizasyon düzenleyen Erzurum Ülkü Ocakları ...
Sertçelik Ermeni Sorununun Arka Planını anlattı
Sertçelik, “Ermeniler Osmanlı devletine ihanet etmişlerdir. İtilaf Devletleri ...
Tarih öğrencilerinin tarihe yolculuğu
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğrencileri Prof. ...
 
“Şiir Meclisinden Rahmet Mevsimine”
Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi tarafından gerçekleştirilen ve ...
Erzurum bir ilke adres olacak
MEB'in müzelerin, öğretmen ve öğrenciler için eğitim alanı olmasını amaçlayarak ...
“Doğu’nun Yedinci Oğlu Sezai Karakoç”
Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Gençlik ...
 
Paris’ten Erzurum’a gönül köprüsü
Erzurum Valisi Okay Memiş, Paris Hanımeli Derneği Başkan ve üyelerini ...
Ses sanatçısı Tosun beğeni topluyor
Geçtiğimiz günlerde “Bitlis’te Beş Minare” türküsüne klip yaparak internet ...
Hınıs’ta şairler gençlerle buluştu
Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi tarafından Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva