Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Çomaklı’dan 19 Mayıs mesajı
Çomaklı’dan 19 Mayıs mesajı
Doğu Anadolu’da Milli Coşku zirvede
Doğu Anadolu’da Milli Coşku zirvede
Erzincan yolunda trafik kazası: 2 yaralı
Erzincan yolunda trafik kazası: 2 yaralı
Erzurum şehidini uğurladı
Erzurum şehidini uğurladı
Erdoğan’dan Filistin’e destek mesajı
Erdoğan’dan Filistin’e destek mesajı
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
21 Ocak 2013 Pazartesi - 08:00

'Cirit mertlik sporudur'

Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Alpaslan Ceylan, atın Türk’ün vazgeçilmez unsuru olduğunu söyledi. Ceylan, “Cirit sporu mertliği temsil eden bir ata sporudur. Federasyon olarak ciridin daha geniş kitlelere ulaşması için çaba sarf edeceğiz” dedi.

 Cirit mertlik sporudur

Erzurum’da ata sporu ciridin yaşatılması için Çiftlik köyünde yaklaşık 40 santimetreyi bulan karlı zeminde cirit karşılaşması yapıldı. Nefes kesen cirit maçında hızını alamayan bir at seyircilerin arasına dalınca çocuklar ezilme tehlikesi atlattı.
Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından Erzurum’un merkez Yakutiye ilçesine bağlı Çiftlik köyünde organize edilen cirit karşılaşması adeta soğuk havada nefes kesti. Köylü sakinleri tarafından oluşturulan iki takım karlı zeminde sahaya çıktı. Daha sonra kıyasıya mücadele eden ciritçiler, beğeni topladı. Bir ara hızını alamayan bir at saha kenarında karşılaşmayı izleyen seyircilerin arasına daldı. Atın üzerlerine gelmesiyle kaçışan iki çocuk ezilme tehlikesi atlattı.
Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Alpaslan Ceylan, atın Türk’ün vazgeçilmez unsuru olduğunu söyledi. Ceylan, Orta Asya’dan Anadolu’ya taşıdığımız en önemli değerlerden birisinin at ve cirit olduğunu kaydederek, “Cirit sporu mertliği temsil eden bir ata sporudur. Federasyon olarak ciridin daha geniş kitlelere ulaşması için çaba sarf edeceğiz” dedi. Türki cumhuriyetleri ile bağların güçlenmesinin ata sporları sayesinde olacağını, Orta Asya'da oynanan oyunları Türkiye'ye taşıyacaklarını dile getirdi.
ORTAASYAYLA CİRİT BAĞI
Türkiye'de profesyonel olarak oynanan ciridin ise Orta Asya'ya götürüleceğini ifade eden Ceylan, şöyle konuştu:“Kültür bağlarımızın gelişmesi adına büyük bir çabamız olacak. Bağların güçlenmesi için kültürümüzü yani ata sporlarımızı kullanacağız. Geleneksel sporlar deyince Orta Asya'yı bir kenara bırakmak olmaz. Tabii, Orta Asya bizim ana vatanımızdır. Ana vatanla, Anadolu arasındaki bağları da ciritle güçlendirmeyi hedefliyoruz. Orta Asya'da yaygın olarak oynanan 'Gökbörü' ve 'Çevgan' gibi sporlar var. Bu tip geleneksel atlı sporları Anadolu'ya, ülkemizde profesyonel olarak oynanan ciridi ise Türki cumhuriyetlerine taşıyarak orada ata sporunun kurallarıyla oynanmasını sağlayacağız.”
CİRİT KULÜBÜ SAYISI ARTIRILACAK

Ardahan, Denizli, Bayburt'taki üniversitelerde cirit kulüplerinin kurulacağını ifade eden Ceylan, şunları kaydetti:“Erzurum Atatürk Üniversitesi bünyesinde cirit kulübü var ve bu kulüp daha aktif olacak. Ardahan Üniversitesi'nde bir kulüp kurulacak. Denizli ve Bayburt üniversiteleri de yine aynı şekilde kulüp kurarak ciridin içine dahil olacak. Yönetim kurulumuzda akademisyen, rektör ve eğitim camiasından arkadaşlarımız var. Ata sporunu üniversitelere dahil edeceğiz. Özellikle BESYO üzerinden üniversiteler geleneksel sporların oynandığı yerler haline gelecek.”
Ceylan, ata sporlarının gelişmesi için tesisleşmenin olmazsa olmazlardan birisi olduğunu, bu konuda da Denizli'de kaynak aktarımı ve tesis kurulması adına çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi

 
ÖGDER beklentilerini paylaştı
 
SP’den patriot mitingi tepkisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Erzurum mana ikliminde buluştu'
Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak, bu yıl 479'ncusu okunan '1001 Hatim'in ...
EDT’den ‘Otel Plaza'da Bir Oda’
Erzurum Devlet Tiyatrosu Sahnesinde bu hafta Otel Plaza'da Bir Oda oyunu sahneleniyor.
Erzurum ata sporlarında marka il olacak
Erzurum Türkiye’de ata sporları ve binicilik dalında marka il haline geliyor. ...
 
1001 hatim coşkusunu paylaştılar
Binbir hatim geleneğinin tüm canlılığını koruduğu Erzurum’da, Aziziye ...
Kış Turizminde uluslararası işbirliği
Avusturya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarlığı Ankara Ofisi’nce Kuzeydoğu ...
Sağlıkta örnek proje
Erzurum Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, Sağlık Bakanlığı'nın "Misafir ...
 
Yardım etmek, milli hasletimiz
Narman ilçesinde etkili olan soğuk hava ve kar yağışı yaban hayatı olumsuz ...
Erzurum Vakfından sohbet etkinliği
Ankara Erzurum Vakfı, geleneksel sohbet ve kaynaşma etkinlikleri devam ediyor.
Öztürk'ten Dadas analarına övgü
Palandöken Kent Konseyi Kadınlar Meclis Başkanı Serap Ağar, yürütme kurulu ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva