Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
'Çanakkale ruhu yolumuzu aydınlatmaya devam edecek’
'Çanakkale ruhu yolumuzu aydınlatmaya devam edecek’
Erdoğan’dan eser siyaseti vurgusu
Erdoğan’dan eser siyaseti vurgusu

Abdurrahman Zeynel

Raci Solmaz'ın ardından
12 Ekim 2019 Cumartesi

Şehirler efsaneleri, masalları, hikayeleri, kültürel ve sanatsal eserleriyle hayat bulurken tüm bu elamanların ana öznesi insandır.

İnsan olmadan kültür, sanat ve medeniyetten söz edilemez. Bunun için güzel insanlar güzel eserlere imza atıp görevlerini tamamlamışlardır..

Hatuniye, Yakutiye, Ahmediye, Kurşunlu medreseleri, Ulu Cami ,Lalapaşa Murt Paşa camileri, Kırk Çeşme, Küçük, Saray, Hanım Hamamları, Cennetzade, Kamburoğlu, Hacılar Hanı maddi eserlere örnek olduğu gibi yaptıranlar rahmetle anılmaktadır.

Erzurum denince vakıflar akla gelir. Bunlar tarihi vakıflar ve günümüz de kurulmuş vakıflardır. Ebu Isak Vakfı da böyle bir vakıftır.

İşte bu vakfın uzun yıllar başkanlığını yapan Raci Solmaz bey şehrin maddi ve manevi yapısına katkı sunan güzel bir Dadaştı. Beyefendiliği, güvenirliliği ile toplumda saygınlık oluşturmuştu.

Raci Beyle tanışmamız 1980'lerin ortalarına doğrudur. Tebrizkapı Erzurum ticaretinin merkezi olduğu yıllarda o zamanki dükkânda tanıştık. Aradan geçen zaman içinde arkadaş olduk. Dost olduk. Konuştuk, dertleştik.

Ekonomiden, kültürden, Erzurum'dan, terörden birazda manevi konulardan konuştuk. Günün birinde Tebrizkapı'daki dükkânlar sökülünce Solmaz kardeşlerde yeni dükkânlarına taşındılar. Bu arada bizde bir gurup arkadaşla Cedit Mahallesinde "Akşam Cemaat Odası ve Kuran Kursunu" kurmuş, kütüphane oluşturmuş, imkânlarımızla Ramazanda fakir öğrencilere verdiğimiz iftarlarla meşgul olurken 1998 yılında kursu kapatmış, tüm mal varlığını, kitap, masa, tencere taabak takımlarını Ebu Isak Vakfına vermiştik..

1998 yılından sonra Ebu Isak Vakfının fakir ailelere verdiği yemeklerin sanırım ilk malzemeleri de bunlar olmuştu.

Raci Solmaz başkanlığında vakıf güzel işlere imza atıyor, hemşerilerimizin gönlünde taht kuruyordu. Bunda hiç şüphesiz Raci Bey ve arkadaşlarının fedakarca çalışmaları, etrafa güven telkin etmeleri, yetime, yoksula kol kanat germeleri olmuştu.

Yıllar ilerliyor, arkadaşlığımızda biraz daha ileriye gidiyordu. Bazı teklifler yapmıştı ama ben onlara fazla sıcak bakmamış daha iyi insanların bu işleri yapacağını kendilerine iletmiştim.

Bir sabah telefonla arayarak Ankara'dan misafirlerin geldiğini söylemiş, müsaitsen SSK kavşağındaki mağazaya gelmemi istemişti. Tereddütsüz gitmiş misafirler ile güzel bir söyleşimiz olmuştu.

Raci Bey misafirlerini tanıttıktan sonra gelenlerin TRT elemanları olduğunu ve Çanakkale Savaşına katılmış olan şehit ve gazi yakınlarının üçüncü kuşak torunlarıyla görüşüp bir belgesel yapacaklardı.

Konu Erzurum'dan katılan askerlerle ilgiliydi ve kimler bu savaşa katılmıştı?

Ben  Üniversitede, Belediyede , Şehitler Derneğinde olabileceğini söyleyince, onlarla görüştüklerini ve bir şey bulamadıklarını söylediler.

Raci Bey benden konu hakkında bilgi sorunca işin doğrusu bilmediğimi söyledim. Fakat bir iki gün vakit olursa bulabileceğimi söyleyip oradan ayrılmıştım.

Raci Beye inşallah bulurum dedim. Öylede oldu aradığım bilgilere bir gün sonra ulaştım. Raci beyi arayarak bilgiyi bulduğumu söyledim. anacak Raci Bey TRT görevlilerinin Van'a gittiğini söylediler  Böylece bu belgeselde Erzurum ayağı boş kalmıştı ama "Çanakkale Savaşına katılan Dadaşlar" yazımda böylece yazılmıştı.

Aradan yıllar geçiyor Raci Beyle irtibatımız kesilmeden sürüyordu. Zaman zaman bir birimize bilgi soruyor dertleşmeye devam ediyorduk.

Sonuç itibarıyla hastalandı  ve kısa bir sürede Yaratıcının emrine uydu. Bu dünyadan göçüp gitti. Geriye Ebu Isak Vakfında ki çalışmaları, İlim Yayama Cemiyetindeki hizmetleri, Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfındaki çalışmaları daha da önemlisi Ebu Isak Vakfı Aş evindeki katkıları geriye kaldı. Sevenleri kaldı. Fatiha okuyanları kaldı. Şehir kültürüne yaptığı katkıları ve dostları kaldı.

Merhum olan bu güzel kardeşimize Allah rahmet dilerim. Makamı Cennet olsun.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Uğur Sezer 11 Nisan 2020 Cumartesi  23:02

Allah mekanını cennet etsin...

Yorumu oyla      0      0  
özkan günsüz 7 Nisan 2020 Salı  16:34

sağol sevgili hocam bu güzel günde bütun benliğini yardım etmek için uğraşan kardeişimizi hatıralarla yaşatman bızleri memnun etmiştir zaten geriya kalanda bu oldu dadaş kardeşimize sağol kalemine sağlık iyiki varsın mekanı cennet olsun AMİN

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva