Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erbaş Hac organizasyonunu değerlendirdi
Erbaş Hac organizasyonunu değerlendirdi
Şimşek’ten kayıt dışılıkla mücadele vurgusu
Şimşek’ten kayıt dışılıkla mücadele vurgusu
Ulaşımda dev yatırımlar dönemi
Ulaşımda dev yatırımlar dönemi
Son iki haftada 75 terörist etkisiz hale getirildi
Son iki haftada 75 terörist etkisiz hale getirildi
Kurtulmuş: ‘Ecdadın izlerini takip ediyoruz’
Kurtulmuş: ‘Ecdadın izlerini takip ediyoruz’

Abdurrahman Zeynel

KENEVİR EKİMİNDEN BEZİRHANELERE
16 Ocak 2019 Çarşamba

Son günlerde Cumhurbaşkanımızın konuşmasıyla başlayan kenevir ekimi tartışmaları, Erzurum'un bu işe uygun olması, bölgeye getireceği artı değerler, unutulmuş olan geleneğin yeniden hayat bulmasını sağlayacaktır. Aşağıdaki yazı Erzurum'da konunun tarihsel sürecini değerlendiren özet bir bilgidir. Umarım ilgililer dikkate alır.

Petrol ve Petro-Kimya ürünleri çıkmadan önce evler ve işyerleri kandillerle, mumlarla aydınlatılıyordu. Ham maddesi zegerek yani keten tohumu olan beziryağı kandillerin ana yakıtıydı. Ayrıca sıvı yağ olarak yemeklerde kullanılırdı.

Değirmen taşlarından daha büyük taşlar kıranklanır, zegerek, keten taneleri ağır ağır oluktan akıtılırken mandalardan oluşan koşu takımı veya değirmenlerde olduğu gibi su kuvvetiyle taşlar döndürülerek ezilen keten tohumları (zegerek) tanelerinden beziryağı elde edilirdi. Üretilen yağlar satılır, alanlar yağı özellikle kandillerde sonra yazın hayvanların yaralanan bölgelerine merhem olarak sürer, böylece hastalıklı yerleri tedavi ederlerdi.  Ayrıca "Daphan ovasında" üretilen keten tohumu ve zegereklerin liflerinden kendirler yapılır, iplik haline getirilen kendir ise "mutaflar" tarafından  çuval yapımında kullanılırdı.

Erzurum ve çevresinde 1873 Vilayet Salnamesinde toplam 23 bezirhane olduğu kayıtlardan anlaşılmakta olup bunlardan biri Erinkar köyünde Şahan Ağaya aitti. Şahan Ağadan sonra Ziyaettin Bey sonrasında Ali Paşa bey tarafından işletildi. 1900'lerin başında Şeref Bey beziryağı üreticisi olarak kayıtlara geçmişti. Ayrıca bezirhanelerden iki tanesi Dadaş Köyünde bulunmakta sahipleri ise Mehmet ve Hacı Hasan Bezirganoğlu idi. Ailenin Erzincan ve Gemerekte Bezirhaneleri vardı. Ürün mevsiminde o günkü şartlarda küpler veya fıçılarla Bezirhanelerdeki yağlar toplanır, İstanbul piyasasına satılırdı. Bir beziehaneTazegül köyünde bulunmakta ve taşları hala durmaktadır. Birinci dünya savaşıyla birlikte Bezirhaneler de kapanmıştır.

Bezirhaneler geçmişte ekonomiye can veren fabrikalardı. Yıllar sonra petrol ve petrol üzünlerinin artması, elektriğin yaygın olarak kullanılması bezirhaneleri atıl duruma soktu. Özellikle 1950'lerden  sonra yetişen nesil, buraların ne olduğu görse dahi buraların neresi olduğunu bilemez oldular. Bu tür yapılar yıkılarak, kendi kaderine terk edili. Böylece yıkılmasına sebep olundu. Halbuki bezirhaneler tanıtılarak turizme açılmasa, kendir ekimine fırsat verilerek üretim yapılsa yeni neslimizin görmesi sağlanabilidiği gibi ekonomiyede katkısı olurdu.

Bezirhane aslında organik yağ fabrikalarıkasıydı. Elde edilen yağ, o yıllarda mutfaklarda kullanılmasının yanında sabun ve boya sanayinde de ham madde ve aydınlatmada kullanılmış olması tarihsellik açısından önemliydi. Ayrıca, dönemin veterinerleri tarafından yaralanan hayvanların iyileşmesinde merhem olarak kullanıldığı da kayıtlarda yer alması önemliydi. Kene, bit ve pire gibi haşerattan hayvanları korumak, yaralanan ayak parmaklarına merhem niyetiyle sürmek, yazın beziryağını  derilerine sürmek adetten gibiydi.

Beziryağı elde etmek için değirmen taşından büyük taşlar kullanılır, hayvan gücünden özellikle manda ve öküzler çift çift kullanılır,hammadde olarak zegerek kullanılırdı. Değirmen taşı gibi taşın ortasında delik bulunur zegerek taneleri buradan dökülür alt taraftaki olukdan sıvı halde bezir yağı kazanlara akıtılır buradan isteyene satılırdı.

Bunun yanında havayı temizlemesi, tabiatı kirletmemesi, çevre dostu olması, kağıt sanyinde kulanılacak olmasıda atrı bir değer oluşturmaktadır.

Umarım Sayın Cumhurbaşkanımızın  sözleri hayat bulur, yeni bir ekonomik kaynağa kavuşmuş oluruz.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ömer ÖMEROĞULLARI 19 Ocak 2019 Cumartesi  18:41

Hocam,Kenevir ekimi ve bezirhaneler'le ilgili güzel araştırmanızdan ve yazınızdan dolayı tebrik ederim.Bu arada;Cinis köyümüzde çok eskiden bezir imalatının olduğunu büyüklerimizden duymuştuk.Halen,bezirhane semti olarak günümüzde de anılmaktadır.Selamlar.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva