Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>EĞÄ°TÄ°M
30 Eylül 2014 Salı - 13:22

‘En büyük zararı Türkmenler çekiyor’

Eğilmez, IŞİD’in ilerlediği ve hakim olduğu bölgenin önemli bir kısmının Türkmen coğrafyası olduğunu ifade ederek, “Türkmen bölgesi IŞİD’in işgalinde. Geri kalan kısmı da, Kürt bölgesinde kalmıştır. Bölgedeki kaosun en büyük zararını Türkmenler görmektedir.” dedi.

‘En büyük zararı Türkmenler çekiyor’

Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, IŞİD’in ilerlediği ve hakim olduğu bölgenin önemli bir kısmının Türkmen coğrafyası olduğunu ifade ederek, “Türkmen bölgesi IŞİD’in işgalinde. Geri kalan kısmı da, Kürt bölgesinde kalmıştır. Bölgedeki kaosun en büyük zararını Türkmenler görmektedir.” dedi.
 Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, Şii-Sünni-Kürt çekişmesinin yaşandığı, her bir grubun kendi hakları için elindeki kozu başarıyla kullandığı Suriye-Irak hattında, en zor durumda olan grubun ne yazık ki Türkmenler olduğunu kaydederek, “Bölgede karışık etnik yapısı içerisindeki en önemli unsurlar Araplar, Kürtler ve Türkmenlerdir. Burada Türkmenleri diğer gruplardan ayıran en önemli özellik, diğer gruplar bir bütünlük arz ederken, Türkmenlerin farklı bölgelerde yaşıyor olmasıdır. Başka bir deyişle hızla parçalanmaya doğru giden Irak ve Suriye’de, bütün gruplar kendi içlerine birlik içerisindeyken, Türkmenlerde en az bölge kadar parçalı bir yapıya sahip olacaktır. Başka bir deyişle Türkmenler sözde yasaların içerisinde ve ayrıca pratikte de temsil edilmiyorlar. Örneğin Bağdat’ta Kürtlerin ve Şiilerin istedikleri olurken, Türkmenler hiçbir platformda dikkate alınmıyor. Türkmenlerin tek sahibi Türkiye’dir. Ortadoğu için en önemli ülkelerden biri olan Türkiye, bölgedeki Türkmenlerin anavatanıdır. Sadece Türkmenlerin değil, Irak’ta ve Suriye’deki tüm grupların Türkiye’ye ihtiyacı vardır. Ama Türkiye’nin desteğinden yoksun kalan Türkmenlerin sonu felaket olur. Türk devleti Türkmenlere olan desteğini artırarak devam ettirirken, kamuoyu da bu konuda aydınlatılmalıdır. Türk basını da Türkmenlere olan ilgisini artırmalı ve onların sorunlarını gündemde tutmalıdır.” diye konuştu.
TÜRKMENLERİN DURUMU
 Türkmenler’in, Suriye’de Şam, Lazkiye, Hama, Humus, Halep, Rakka ile beraber toplam 523 köyde yaşamlarını devam ettirdiklerini kaydeden Eğilmez, “Irak Türkmenleri ise Irak’ın kuzeyinden itibaren Telafer, Musul, Erbil, Altunköprü, Kerkük, Tuzhurmatu, Kara Tepe ve Bağdat’ın doğusundaki bölgelerde yaşıyorlar. IŞİD’in ilerlediği ve hâkim olduğu bölgenin önemli bir kısmı Türkmen coğrafyasıdır. Türkmen bölgesinin IŞİD’in işgalinden geri kalan kısmı da, Kürt bölgesinde kalmıştır. Bölgedeki kaosun en büyük zararını Türkmenler görmektedir. IŞİD nedeniyle ya da bahanesiyle ABD ve Batı bölgedeki başta Kürt grupları olmak üzere Türkmenler hariç herkesi silahlandırıyor. Türkmenlerin ihtilaf içerisinde Kürtler hızla silahlandırılırken, Türklere dayatma bir siyaset uygulanıyor. Bu strateji ileride çok daha büyük sorunları doğuracaktır. Türkmenlerin ve bölge halkının geleceği için, çok acil uçuşa yasak güvenli bir bölge tesis edilmelidir. Çünkü yerlerini terk etmek zorunda kalan Türkmenlerin bu zorunlu göçü uzun sürerse geriye dönmeleri de çok zor olacaktır. Ve uzun süreli bir muhacirlik, arkasından hızlı bir asimilasyonu getirecektir. Türkmenlerin geleceği için tek hamileri olan Türkiye’nin var olan desteği daha da artırılmalı, gelecekte oluşması muhtemel bir asimilasyonun önüne geçilmesi için önlemlerin alınmalı ve mutlaka güvenli bir bölge oluşturulmalıdır.” şeklinde konuştu.

 
Onlara bayram yok
 
Emniyet, bayram tedbirlerini açıkladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Palandöken GM'den örnek etkinlik
KPSS Sınavlarını fırsat bilen gençlik liderleri sınav salonlarının önünde ...
ATAÜNİ’de Mimarlık Semineri
Atatürk Üniversitesi Türk Mimarlığına ışık tutacak
KÜNİB’ten ‘İnsanlığa Saygı Duruşu’
Tüm insanlığı yakından ilgilendiren “I. Uluslararası Tehlike Altındaki ...
 
Yılmaz profesör oldu…
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Abdulkadir Yılmaz Profesör oldu.
ÖĞ-DER başörtüsü yaklaşımını paylaştı
ÖĞ-DER Erzurum Şube Başkanı Abdullah İkinci, okullarda uzun süredir devam ...
Altıparmak’tan kız öğrencilere yeni yurt müjdesi
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü, Erzurum Valisi ...
 
Soğuk havada sıcak tören
sözlerine, “soğuk bir havada sıcak bir tören yapacağız” şeklinde başlayan ...
Atatürk Üniversitesi Çin’e açılıyor
Prof. Dr. Koçak, yabancı dil sınıf ve laboratuvarlarının açılışında iki ...
Eğitim için rekor harcama
Erzurum’da 8 ayda kişi başına 2.5 bin TL kamu harcaması yapılırken, kişi ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva