Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>GUNDEM
4 Temmuz 2015 Cumartesi - 11:08

‘Camiler medeniyetimizin ifadesi’

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içindeki Beştepe Millet Camii’nin ibadete açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam medeniyetinin en önemli maddi unsurlarının camiler olduğunu vurguladı.

‘Camiler medeniyetimizin ifadesi’

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içindeki Beştepe Millet Camii’nin ibadete açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam medeniyetinin en önemli maddi unsurlarının camiler olduğunu vurgulayarak, “Bugün nerede bir kubbe, bir minare varsa, biliyoruz ki orası Müslüman yurdudur. ‘Şehadetleri dinin temeli’ olan ezanlar işte o minarelerden yükselir. Günde beş vakit namaza işte o kubbelerin altında durulur” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içinde yer alan ve inşası tamamlanan Beştepe Millet Camii, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle ibadete açıldı.

Cuma Namazının hemen öncesinde düzenlenen ve binlerce Ankaralının yoğun ilgi gösterdiği açılış töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, bakanlar ve çok sayıda milletvekili de hazır bulundu.

Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışı yaptıkları caminin milletimize hayırlı olmasını dileyerek caminin adını, ‘Beştepe Millet Camii’ olarak açıkladı. Caminin Ankara’ya kazandırılmasında, müteahhidinden mimarına, mühendisinden işçisine kadar emeği geçen herkese teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu caminin gerek mimarisi, gerek külliye bütünlüğü içindeki konumuyla hem bölgeye, hem Ankara’ya, hem de ülkemize çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

“İSLAM MEDENİYETİNİN EN ÖNEMLİ MADDİ UNSURLARI CAMİLERDİR”

İslam medeniyetinin en önemli maddi unsurlarının camiler olduğunu ve inşa edilen her caminin bu topraklara vurulan yeni bir mühür olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu mühürlerin her biri, coğrafyamızdaki tapu senetlerimizdir” dedi. Bir dönem her alanda olduğu gibi cami inşaatlarında estetik anlayışın kaybedildiğini; sadece dört duvardan toprak ve beton yığınlarından ibaret köyler, kasabalar, şehirlerle birlikte camiler de inşa edildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Hamdolsun büyük bir mücadele sonunda biz yeniden tarihimizin, kültürümüzün kadim mimari anlayışını yeni bir sentezle, yeni bir yorumla ihya etmeyi, ayağa kaldırmayı başardık. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin tüm ana ve yardımcı binalarıyla işte bu mimari anlayışın en seçkin, en ihtişamlı örneklerinden biri olduğunu düşünüyorum.”

“NEREDE BİR KUBBE, BİR MİNARE VARSA, BİLİYORUZ Kİ ORASI MÜSLÜMAN YURDUDUR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ibadet mekânlarımızın büyüklük ve güzelliklerinin, yükseldikleri beldelere kattıkları anlamdan kaynaklandığını belirterek, “Bugün nerede bir kubbe, bir minare varsa, biliyoruz ki orası Müslüman yurdudur. ‘Şehadetleri dinin temeli’ olan ezanlar işte o minarelerden yükselir. Günde 5 vakit namaza işte o kubbelerin altında durulur” dedi. Camilerimizin büyüklüğü ve güzelliğinin bizim için ancak iftihar kaynağı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nasıl İstanbul deyince yedi tepesindeki yedi cami aklımıza geliyorsa, inşallah Ankara’yı da ayın özelliğe kavuşturuyoruz, bunun gayreti içindeyiz” şeklinde konuştu.

“DUALARIN BEREKETİYLE MÜSLÜMANLAR YAŞADIKLARI SIKINTILARDAN ALLAH’IN İZNİYLE KURTULACAKLARDIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ramazan ayını hem bireysel olarak, hem de toplumsal olarak en güzel şekilde değerlendirmeye çalıştığımızı; ancak çevremizde maalesef bambaşka bir manzaranın olduğunu ifade ederek, özellikle Suriye, Irak ve Mısır’da yaşanan sıkıntılara, maruz kalınan ve tüm şiddetiyle devam eden zulme dikkat çekti. “Uzak coğrafyalarda orucun ve namazın dahi yasaklandığı yerlerde hayat mücadelesi veren kardeşlerimizin olduğunu biliyoruz. Müslümanların ilk kıblemiz Kudüs’e sokulmak istenmediği günler yaşıyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Afrika’da açlığın, sefaletin, yokluğun, hastalığın pençesinde kıvranan kardeşlerimizin olduğunu bilerek iftarımızı, sahurumuzu yapmak bize ağır geliyor. Yerinden yurdundan edilmiş, tüm hayatı alt-üst olmuş kardeşlerimizin bir kısmını biz ülkemizde misafir ediyoruz. Bir kısmı başka yerlere sığınmış durumda. İnşallah camilerimizde, evlerimizde yapılan ibadetlerin ve bu noktada bütün kardeşlerimin yaptıkları duaların bereketiyle tüm Müslümanlar yaşadıkları sıkıntılardan Allah’ın izniyle kurtulacaklardır. Bu millet güçlü olursa diğer kardeşlerimize de mutlaka faydası olacaktır. Ama biz zayıflarsak, karşılaşacağımız felaket inanın bana diğer kardeşlerimizinkinden daha büyük olur.”

 

Konuşmasında Beştepe Millet Camii ile ilgili daha pek çok teknik bilgiye de yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, camiin karşısında yer alan kongre merkezinin inşaatının devam ettiğini ve yapımının yılsonuna kadar tamamlanıp merkezin hizmete açılacağını kaydetti ve şu bilgileri verdi: “Camimizin kıble kısmında çok amaçlı salonların olacağı bir merkezin ve hemen onun sağ tarafında yer alacak ve 5 milyon cilt esere sahip, en ileri teknolojiye sahip Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi’nin de şu anda projeleri tamamlanıyor. Bunların da kısa sürede inşaatı da başlayıp en geç 1,5-2 yıl içerisinde oralar da bitecek ve böylece Cumhurbaşkanlığı Külliyesi tamamlanmış olacak.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından sonra açılış duasını yapan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, aynı zamanda Beştepe Millet Camii’ndeki ilk Cuma Namazını kıldırıp ilk hutbeyi irad eden isim oldu. Başkan Görmez, hutbesinde cami inşa etmenin İslam tarih ve medeniyetindeki yerine değindi.

BEŞTEPE MİLLET CAMİİ

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi bünyesinde, halka açık mekânlardan biri olan Beştepe Millet Camii’nin oturum alanı 5.177 m2 ve bir ana kubbe dört yarım kubbe ile örtülü. Bodrum, namaz katı ve mahfil kısmından oluşan camide 3 bin kişi aynı anda ibadet edebiliyor. Cami, her biri iki şerefeli, yükseklikleri 60 metreyi bulan dört minareye sahip. Binada namaz alanları ve abdesthanelere dikey ulaşımı sağlayan iki adet asansör mevcut. Cami girişindeki taç kapı, mermer kaplama ve metal süslemelerle oluşturulmuş. Engellilerin rahatça abdest alıp ibadet edebilmesi için gerekli düzenlemelere sahip olan cami, mimarisi ve süslemeleri bakımından Cumhurbaşkanlığı bünyesinde yer alan diğer yapılarla uyumu ile de dikkat çekiyor. Cami duvarlarına işlenmiş hüsn-i hat yazıları, devlet, adalet, hak, doğruluk konularını içeren ayetlerden seçilmiş. Modern mimari ile Osmanlı mimarisinin bir sentezi olarak nitelenen caminin tüm hüsn-i hat yazıları ve istifleri, Hattat Hüseyin Kutlu’nun imzasını; süslemelerin tasarımı ve tatbiki ise günümüzün önemli kalemişi ustalarından M. Semih İrteş’in imzasını taşıyor.

BEŞTEPE MİLLET CAMİSİ’NDE İLK EZAN, İLK SELA VE İLK CUMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle ibadete açılan Beştepe Millet Camisi, mimari yapısıyla göz kamaştırdı. Yüzlerce vatandaşın katıldığı Cuma namazı ile ibadete açılan Beştepe Millet Camisi’nde aynı anda 3 bin kişi namaz kılabilecek. Caminin en büyük özelliği ise hatlar için seçiler ayetlerin devlet, adalet, hak, doğruluk mesajları içeren ayetlerden seçilmiş olması dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içinde yer alan Beştepe Millet Camisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bakanlar kurulu üyeleri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı Cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in dualarıyla açılan Beştepe Millet Camisinde aynı anda 3 bin kişi namaz kılabilecek.Külliye dahilindeki diğer binalarla uyumlu olması Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin sentezi niteliği taşıması dikkati çekiyor.

Cami, önündeki meydanı hemen karşıda yer alan Kongre ve Gösteri Merkez ile paylaşıyor. Cami önündeki alan sayesinde halk için aynı zamanda sosyal ve kültürel amaçlı bir buluşma mekanı niteliği de taşıyor.

Meydan, yapıları birleştirici özelliğinin yanı sıra, peyzaj planlamasında oluşturulan ağaç kümeleri, gölge alanlar ve oturma yerleri ile halkın kullanabileceği zarif bir kültürel ortam teşkil ediyor.

“SELÇUKLU VE OSMANLI MİMARİSİNİN SENTEZİ”

Oturum alanı 5 bin 177 metrekare olan cami, bodrum, namaz katı ve mahfil katından oluşuyor. Caminin her biri iki şerefeli yükseklikleri 59,30 metre olan dört minaresi bulunuyor. Ana kubbenin, iç çapı 20,64 metre, zeminden yüksekliği ise içten 30,34 metre.

“KARŞILAMA RAD SURESİ 24. AYET”

Yarım kubbelerin iç yarıçapı 8,10 metre. Cami girişinde yer alan 2,80 metre genişliğindeki kapı, karşılama yazısı olarak Rad suresinin 24. Ayetiyle taçlandırıldı. Engellilerin girişi için rampa düzeni ile yan girişler oluşturuldu. Ana kubbe ve dört yarım kubbe ile örtülmüş durumdaki camide, Selçuklu mimarisi önemli ögelerinden olan geniş ve belirgin saçaklar ile minarelerin düşey etkisi ulvi bir kudreti simgelerken, yatay çizgiler ise insan ölçeğine yaklaşımı sağlıyor.

İki köşede bulunan abdesthaneler, yapıdaki güçlü düşey ve yatay etkiyi uyumlu bir şekilde birleştiriyor.

“GÜN IŞIĞINI MAKSİMUM DÜZEYDE KULLANIYOR”

Yan cephelerde ve kubbelerde kullanılan bol miktarda pencere ile iç mekanda doğal ışığın gücü kullanıldı. İlahi bir atmosfer sağlanması amaçlandı. Yerden tavana kadar uzanan pencereler yardımıyla gün ışığının maksimum kullanımı hedefleniyor.

“DEVLET, ADALET HAK, DOĞRULUK AYETLERİ”

Camideki hat projeleri, hattat Hüseyin Kutlu tarafından, grafik, tezyinatın tatbikatını ise nakkaş Semih İrteş tarafından gerçekleştirildi.

Cami bünyesindeki hatlar için seçilen ayetlerin, devlet, adalet, hak, doğruluk mesajları içeren ayetlerden seçilmiş olması da ayrıca dikkati çekiyor.

“TEK TEK ARANARAK İÇERİ ALINDILAR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ibadete açılan Beştepe Millet Camisi’nde Cuma namazını kılmak isteyen vatandaşlar, cami içerisine tek tek aranarak alındı. Sıcak havadan bunalan vatandaşlar avlunun ortasında bulunan havuzun köşesinde serinlemeye çalıştı

“CAMİ DOLDU TAŞTI, AVLUDA KILDILAR”

İlk ezanın ve ilk selanın okunduğu ile ilk Cuma namazının kılındığı camide içeride yer kalmayınca vatandaşlar avluya akın etti. Vatandaşlar sıcak havaya aldırış etmeden avluda yere serdikleri sedirlerin üzerinde namazını kıldı.

“İLK NAMAZI GÖRMEZ KILDIRDI”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ibadete açılan camide ilk namazı Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kıldırdı.

 
‘Her Halükarda AK Parti'li bir hükümet olacak’
 
Bayburt Grup Erdal İşkar'la anlaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstanbulkapı’da tarih canlandı
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mutafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin ...
AK Parti’den ‘Ahde Vefa’
AK Parti Erzurum İl Başkanlığı tarafından düzenlenen 2. Geleneksel Ahde ...
Yeni Vizyon 2071’den Çin Hükümeti’ne tepki
Yeni Vizyon 2071 Gençlik Derneği tarafından yapılan bir basın açıklamasıyla ...
 
Dünya Yetimler Günü’nde hayırlı buluşma
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, tarafından 15 Ramazan Dünya Yetimler ...
Hayır Çarşısı dualarla açıldı
Gülahmet Semti Yeğenağa İş Merkezinde faaliyete sokulan “Hayır Çarşısı”nın ...
Çin’e lanet yağdırdılar
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Doğu Anadolu Bölgesi illerinde de Çin’in Doğu ...
 
‘Eman olmadan iman olmaz’
Görmez, ‘Biz İslam coğrafyasında ‘Eman’ı ve ‘Selam’ı neden kaybettik? ...
Çin zulmüne dadaş tepkisi
Çin tarafından Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine karşı yapılan zulüm Erzurum’da protesto edildi.
Akar’dan tarım sigortası uyarısı
Erzurum İl Gıda Tarım Müdürlüğü’ne intikal eden don, sel ve doluya bağlı ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva