Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>EKONOMÄ°
15 Aralık 2018 Cumartesi - 11:39

“2019 güçlü bir ekonomi ile yönetilecek”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kasım ayından sonra Aralık ayında da KDV ve ÖTV indirimlerine zam yapılmayacağını söyledi.

“2019 güçlü bir ekonomi ile yönetilecek”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kasım ayından sonra Aralık ayında da KDV ve ÖTV indirimlerine zam yapılmayacağını söyledi. Enflasyonla mücadele konusunda önemli noktalara değinen İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Pelin Yantur, “Enflasyonda düşüşler yaşandı” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Sıkı maliye ve para politikasından taviz vermeden güçlü bir bütçe performansıyla 2019'u da yöneteceğiz” dedi. Enflasyonla mücadelede yol kat eden Türkiye’nin gündemini Dr. Öğretim Üyesi Pelin Yantur yorumladı.

“Fiyat indirimlerinin devam etmesi önem arz ediyor”

Temmuz ayında yükselen bir kur atağı olduğunu söyleyen İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi ve aynı zamanda ekonomi köşe yazarı Pelin Yantur, “Makro veriler ile açıklayamayacağımız, politik riskleri de dâhil edebileceğimiz yükselen bir kur atağı ile karşılaştık. Bu Türkiye ekonomisinde maliyet yönlü bir enflasyon meydana getirdi. Bunun sonucunda ise baktığımız zaman üretici tarafından 2.53 oranında bir düşüş yaşandı. Tüketici tarafında ise 1.44 civarında bir düşüş yaşandı. Dolayısıyla biz ne kadar TL üzerindeki köpüğü çıkarmaya çalışsak da hala o kur atağından gelen ülke ekonomisinde spekülatif ataklarla şekillenen köpük devam ediyor. Ağustos ayı itibariyle bir takım vergi indirimleri, ÖTV, KDV indirimleri ‘Enflasyonla Topyekûn Mücadele’ kapsamında fiyat bastırmaları yaptık ve nitekim de Kasım ayında bunun sonucunu gördük. Fakat bu 2 aylık bir programdı. Reel olarak enflasyonun düşürülmesi için, özellikle sürdürülebilir büyümeyi sağlamak adına bu mücadele programını, fiyat indirimlerinin devam etmesi ekonomik büyümemiz adına önem arz ediyor” dedi.

Pazartesi günü ekonomik büyüme rakamlarını aldıkları söyleyen Yantur, “2018’in 3’ncü çeyreğine baktığımız zaman 1.6’lık bir büyüme ile karşılaştık. 2017 yarı çeyreğe baktığımızda ise 11.3’lük bir büyüme ile karşılaşıyoruz. Dolayısıyla 1 yıl arayla böyle bir büyüme farkını tamamen bu yaşadığımız kur atağına bağlıyoruz. Bunun yanı sırada Türkiye’nin de hedeflediği sürdürülebilir bir büyüme olduğundan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamasını yerinde buluyor ve piyasanın bunu olumlu karşıladığını söyleyebilirim” dedi.

“Türkiye olarak üzerimize düşen tek bir şey vardı”

Ağustos ayı ile enflasyon döngüsüne girildiğinde bir takım sorumlulukların olduğunu söyleyen Yantur, “İlk olarak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) para politikası ile birlikte sıkı duruşunu sergiledi. Bununla koordineli olarak hükumette üzerine düşeni yaptı ve mali politika kapsamında Türkiye tasarruf politikasına girdi. Tek bir şey vardı üzerimize düşen, oda makro ihtiyati tedbirlerin devreye sokulmasıydı. Bu da şu demek; Finansal risklerin yani finansal anlamda yaşanan risklerin reel sektöre olan yansımasını engellemek. Türkiye’nin üzerine düşen görev de buydu. TCMB üzerine düşeni yaptı ve mali politika yine koordineli bir şekilde sıkı duruşunu devam ettiriyor. Sayın Albayrak 2019’da da böyle olacağını söyledi” diyerek cümlelerini sonlandırdı.

 
Kurum'dan imar barışı açıklaması
 
''Münbiç'e de gireceğiz''
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kurum'dan imar barışı açıklaması
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “9 milyon vatandaşımız imar barışına ...
“123 farklı meslek kolu kaybolmak üzere”
Palandöken, “Nakkaşlıktan kilitçiliğe, yorgancılıktan çömlekçiliğe 11 ...
Oral’dan Borsa üyelerine müjde
Erzurum Ticaret Borsası, hükümetin açıkladığı “Enflasyonla Topyekûn Mücadele ...
 
Erzurum’da 8 yılda bin 453 şirket kuruldu
Erzurum’da 2010-2017 yıllarını kapsayan 8 yıllık süreçte bin 453 şirket ...
Besicilikte verimlilik istişaresi
Erzurum İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiriciler Birliği’nin ev sahipliği ...
Erzurum ekonomisinde mükellef bereketi
Maliye Bakanlığı Gelir idaresi Başkanlığı 2018 Kasım dönemi faal vergi ...
 
Albayrak: "Daha yeni başladık’
Bakan Albayrak, ‘Bakan Albayrak, “Daha yeni başladık. Rehavet sıfır. Biz ...
DAP’tan ‘Kayak İpek Yolu’ yapılanması
‘Kayak İpek Yolu’ için oluşturulan Destinasyon Yönetim Organizasyon (DYO) ...
Ekonomide pozitif süreç
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, cari açıkta yıl sonu 30 milyar ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva