Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
Koca’dan istihdam müjdesi
Koca’dan istihdam müjdesi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
HABERLER>EĞÄ°TÄ°M
5 Şubat 2024 Pazartesi - 11:58

‘Eğitim sistemi bir milli güvenlik meselesi’

Şuurlu Öğretmenler Derneği’nin düzenlediği 9. Yerel Eğitim Şurası’nda konuşan eğitimci-yazar Murat Ertaş, öğretmen yetiştirmede “milli kimlik” idealiyle bir paradigma değişikliğine gidilmesi gerektiğini söyleyerek Harp Okulları, Polis Akademisi gibi “Öğretmen Akademisi” kurulmasını teklif etti.

‘Eğitim sistemi bir milli güvenlik meselesi’

Şuurlu Öğretmenler Derneği’nin düzenlediği 9. Yerel Eğitim Şurası’nda bir konuşma yapan eğitimci-yazar Murat Ertaş, öğretmen yetiştirmede “milli kimlik” idealiyle bir paradigma değişikliğine gidilmesi gerektiğini söyleyerek Harp Okulları, Polis Akademisi gibi “Öğretmen Akademisi” kurulmasını teklif etti.

Öğretmen yetiştirmek asker ve polis yetiştirmek gibi bir ‘milli güvenlik’ meselesi olduğunu ifade den eden Eğitimci Murat Ertaş “Polis ve asker nasıl insanımızın can güvenliğini ve ülkemizin hudutlarını koruyorsa öğretmen de bir milletin geleceğini tayin eden, ona anlam katan ve kimliğini kazandıran en önemli aktördür. Bilgiye ulaşımın ana okulundan üniversiteye çok kolaylaştığı bilişim ve yapay zekâ çağında, bilgi aktarıcısı durumuna düşürülen öğretmen işlevsiz hale gelmiştir. Öğretmenler okullarda öğrencilerin belli programda devam etmesine yardımcı olan kişiler haline gelmiştir.” dedi.

“Öğrenciye milli kimlikle terbiye”

Ernest Renan’ın 1800’lerde yazdığı ve Türkçeye “Bilimin Geleceği” olarak tercüme edilen kitabında “Bir gün gelecek herkes bilecek, kimse inanmayacak.” dediği noktaya geldiğine dikkat çeken Murat Ertaş öğretmenin aslî vazifesinin bilgi aktarmak değil öğrenciye milli kimlikle terbiye edilmiş bilginin şuurunu vermek, öğrencinin düşünmesini sağlamak, bilgi üretmesine destek olmak gerektiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “1840’larda Avrupa’dan okul ve öğretim modelleri alarak eğitimimizi millilikten uzaklaştırdık ve halâ kendi milli eğitim sistemimizi oluşturamadık. Bir ülke hangi ülkenin eğitim sistemini alıyorsa o ülkenin sömürüsü altına girmiş demektir. Evrensel diye biz yutturulan Batı’nın kendi inanç ve dünya görüşünün ta kendisidir. O vakit öğretmenin formel yetiştirilme önerilerinden evvel millet olarak bir dünya görüşü üzerinde uzlaşmamız lâzım. Biz kimiz, bu dünyada niye varız, millet olarak farkımız ve ideallerimiz nelerdir? Bu soruları net cevaplamadan talebe ve öğretmen yetiştiremeyiz.

“Öğretmen akademileri açılmalıdır”

Eğitim sisteminin bir ülkenin milli güvenlik meselesi olduğunu vurgulayan Ertaş, sözlerine şöyle devam etti, "O halde öğretmen yetiştirmek çok özel ve titiz bir programla olmalıdır. Harp Okulu, Polis Akademisi gibi akademiye başlamadan evvel birçok sınavdan ve mülakattan geçmeyi başaran kabiliyetli gençler Öğretmen Akdemisi’ne kabul edilmelidir. Öğretmen Akademilerinde hangi branştan olursa olsun, ilk yıl veya ilk iki yıl mantık, adab-ı muaşeret, ilahiyat, felsefe, sosyoloji, psikoloji, eğitim teknolojileri, milli tarih, milli edebiyat, sosyoloji, psikoloji, hikmet (felsefe) dersleri verilmeli, sonraki iki veya üç yılda branş derslerinde yetiştirilmelidir. Yani öğrenci önce insanı, dünyayı ve kendi milletini bir bütün olarak tanımalı, milli bir öğretici gibi düşünmeyi öğrenmelidir; sonra fizik, kimya, matematik vb. branşlarda uzmanlaşmalıdır. Öğretmen olacak adaylar disiplinlerarası bilgi ve düşünme yetkinliğine ulaşmalıdır ve her öğretmene temel milli değerlerin olduğu ‘Öğretmenin El Kitabı’ verilmelidir. Aksi halde açık öğretim fakültelerinden diploma alan herkes formel bir program olan pedagojik formasyon alarak öğretmen olarak öğrencilerin karşısına çıkmaya devam edecektir, ‘Hiçbir şey olamıyorsan öğretmen ol’ algısı maalesef Türk milletinin intiharıdır. Bedenen bizim olan çocuklarımız zihnen bize yabancılaşmaya devam edecektir.”

 
Vali Çiftçi’den Erzurumspor’a tribün desteği
 
Salon Atletizminde Aşkale başarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çomaklı: ‘Ortak akıl arayışımıza devam ediyoruz’
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, göreve geldikleri ...
Erzurum’da 2. Dönem ilk ders zili yarın çalacak
Erzurum’da Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki ...
Deneyap Teknoloji Atölyeleri için başvurular başlıyor
Deneyap Teknoloji Atölyeleri, Türkiye’nin yetenekli çocuklarını geleceğe hazırlıyor.
 
YKS başvuruları başladı
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024-YKS) başvuruları başladı.
Erzurum 3 Şubat'ı bekliyor
AK Parti Erzurum ilçe belediye başkan adaylarını 3 Şubat Cumartesi günü ...
ERŞA bağışçıları ETÜ’de buluştu
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) bünyesinde 2017 yılında hizmete açılan ...
 
Erzurum’da eğitim zirvesi
Erzurum’da İkinci dönem eğitim tedbirleri ve okul güvenliği toplantısı yapıldı.
Tekin MEB 2024-2028 Stratejik Planını açıkladı
Millî Eğitim Bakanlığınca 7 amaç, 33 hedef, 130 performans göstergesi ...
ATAUNİ’den Cezayir Üniversiteleriyle işbirliği
Cezayir’e akademik bir gezi gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva