Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erbaş Hac organizasyonunu değerlendirdi
Erbaş Hac organizasyonunu değerlendirdi
Şimşek’ten kayıt dışılıkla mücadele vurgusu
Şimşek’ten kayıt dışılıkla mücadele vurgusu
Ulaşımda dev yatırımlar dönemi
Ulaşımda dev yatırımlar dönemi
Son iki haftada 75 terörist etkisiz hale getirildi
Son iki haftada 75 terörist etkisiz hale getirildi
Kurtulmuş: ‘Ecdadın izlerini takip ediyoruz’
Kurtulmuş: ‘Ecdadın izlerini takip ediyoruz’
HABERLER>TÜRKÄ°YE
16 Nisan 2022 Cumartesi - 00:19

‘Emanete sahip çıkıyoruz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeniden İhya Edilen Ayasofya Fatih Medresesi Açılışı'nda yaptığı konuşmada, "Bu açılışla sadece emanete sahip çıkmıyoruz, tek parti zihniyetinin bir utanç lekesini daha ortadan kaldırıyoruz" dedi.

‘Emanete sahip çıkıyoruz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeniden İhya Edilen Ayasofya Fatih Medresesi Açılışı'nda yaptığı konuşmada, "Bu açılışla sadece emanete sahip çıkmıyoruz, tek parti zihniyetinin bir utanç lekesini daha ortadan kaldırıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce aslına uygun olarak yeniden inşa ettirilen Ayasofya Fatih Medresesi'nin açılışını gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış konuşmasına, "Yarısını geride bıraktığımız mübarek Ramazan-ı Şerifinizi tebrik ediyorum" diyerek başladı.

Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ebedî azaptan kurtuluş olan bu mübarek günlerin barışa, huzura, esenliğe vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cenab-ı Mevla'dan nasıl bizi Ramazan-ı Şerife kavuşturmuşsa aynı şekilde sevdiklerimizle, ailelerimizle, dostlarımızla birlikte sağlık, afiyet ve emniyet içinde bayrama da ulaştırmasını niyaz ediyorum. Rahmet kapılarının sonuna kadar açıldığı bu mukaddes ayı, ruhuna ve temsil ettiği manaya göre idrak etmenin gayreti içindeyiz" dedi.

Şair Sezai Karakoç'un; "İnsan ve Oruç" şiirinden "Ey oruç, diriltici rüzgâr, İslam baharı/ Es insan ruhuna inip yüce ilham dağından/ Kevser içir, abıhayat boşalt kristal bardağından/Susamış ufuklara insan kalbinin ufuklarına" dizelerini okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir ruh şöleni ve diriliş ayı olan ramazanı, medeniyet değerlerimiz ve kadim tarihi birikimimiz açısından da silkinişe tahvil ediyoruz" diye konuştu.

"İZLERİ SİLİNMEK İSTENEN BİR ESERİ DAHA ŞEHRİMİZE KAZANDIRIYORUZ"

Geçen hafta İstanbul'un sembollerinden biri olan Büyük Çamlıca Camii Külliyesi'nde İslam Medeniyetleri Müzesi'nin açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Muhteşem mazimizi bugüne ve geleceğe taşıma, insanımızla buluşturma adına çok önemli bir adımı atmış olduk. Bugün açılışını yaptığımız Ayasofya Fatih Medresesi ile izleri silinmek istenen bir eseri daha hamdolsun yeniden şehrimize kazandırıyoruz. Burası İstanbul'un fethinin akabinde, Ayasofya'nın bitişiğinde şehrin ilk medresesi olarak hizmete açılmıştır. İlk müderrisi Molla Hüsrev olan medresede, Ali Kuşçu da ders vermiştir. Medrese, farklı tarihlerdeki bakım, onarım ve inşalarla 1924 yılına kadar eğitim hizmetine devam etmiştir. Daha sonra bir müddet de öksüzler yurdu olarak kullanıldıktan sonra görüntüyü bozduğu gerekçesiyle yıktırılmıştır. Ayasofya'yı asli kimliğinden kopararak müzeye çeviren zihniyet maalesef bu medreseye de tahammül edememiştir. Fatih'in vakfiyesi olan ve asırlarca ilim, irfan yuvası olarak hizmet veren bu tarihî medrese sessiz, sedasız ortadan kaldırılmıştır. Oysa her vakfiye aynı zamanda bizlere tevdi edilmiş bir emanettir.”

“Buna rağmen Türkiye bir dönem ne ecdat yadigârı eserlerin ne kültür ve medeniyet mirasımızın korunması, yaşatılması noktasında iyi bir imtihan verememiştir” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özellikle tek parti zihniyetinin bu konuda sabıkası oldukça kabarıktır. Bu dönemde batılılaşma adına yapılanlar hem millî bünyemizde hem de milletimizin hafızasında çok derin yaralar açmıştır. Bizans hayranı, batıdan çok batıcı, milletin değerleriyle kavgalı bu zihniyet, binlerce yıllık kültür hazinemizin değerini de bilememiştir. Ayasofya Fatih Medresesi'nde olduğu gibi kimi zaman ihmalkârlıktan, kimi zaman gafletten kimi zaman rövanşist anlayışla tarihî eserler yıkılmış, içindeki yüzlerce nadide eser kaybolup gitmiştir” diye ekledi.

“AYASOFYA FATİH MEDRESESİ, EĞİTİM ÖĞRETİM YUVASI OLARAK HİZMET VERECEKTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında asırlara meydan okuyan yüzlerce caminin satıldığını, kiraya verildiğini, müze, depo veya ahır olarak kullanıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hele hele şu Suriçi var ya Fatih Suriçi... Burası işte 800'e yakın mescidin olduğu bir yer ve buralardaki bu mescitler maalesef büyük bir çoğunluğu yıkılmış, satılmış, ahıra çevrilmiş, vesaire... İşte o tek zihniyet döneminde. Kur'an kurslarımız kapatılmış, ilim, irfan ve hikmet merkezlerinin kapısına kilit vurulmuştur. Öyle ki tarihe, medeniyetimize, milletimizin ruh köküne ait ne varsa 'gerilik numunesi' denilerek tasfiye edilmek istenmiştir. İşte biz bugün bu açılışla sadece emanete sahip çıkmıyoruz, aynı zamanda tek parti zihniyetinin tarihimize sürdüğü bir utanç lekesini daha ortadan kaldırmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hizmete açılan eserin 86 yıl önce yıkılan medresenin o dönemki mimari özellikleri ve malzemelerine sadık kalınarak yeniden ihya edildiğini vurgulayarak şöyle konuştu: "Yaklaşık dört buçuk asır boyunca sayısız âlimin yetişmesine vesile olan Ayasofya Fatih Medresesi, bundan sonra da bir eğitim öğretim yuvası olarak hizmet verecektir. Fatih Sultan Mehmet Üniversitemize bağlı uygulama ve araştırma merkezlerinin faaliyet göstereceği medresemizde inşallah yarının âlimleri, münevverleri, bilim insanları, araştırmacıları yetişecektir. Bu güzide eserin 13 ay gibi çok kısa sürede İstanbul'umuza ve ülkemize kazandırılmasında emeği geçen Bakanlığımızı, kurumlarımızı yüklenicileri, işçisinden mühendisine, mimarına herkesi tebrik ediyorum. Rabbime bizlere Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nden sonra Sultan Fatih'in bir emanetini daha ihya etme imkanı verdiği için hamdediyorum."

“BİNLERCE YILLIK TARİHİ OLAN MİLLETİMİZİN ÇOK YÖNLÜ, KÖKLÜ, ZENGİN VE RENKLİ BİR KÜLTÜREL HAZİNESİ VARDIR”

Geleneksel Sanatlar ve Millî Birlik Sergisi'nin de açılışını gerçekleştirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, hat, tezhip, çini gibi kadim estetik miraslarının seçkin eserlerinin yer aldığı serginin de hayırlı olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları dile getirdi: "Rahmetli Cemil Meriç, tabii ben şöyle çınarları görünce hemen o aklıma geldi. Aynen şu ifadeleri kullanıyor: 'Ağaç kökleriyle yaşar, insanlar da.' Böyle buyurdu. Milletleri yaşatan zamanın yıkıcı, yozlaştırıcı etkileri karşısında ayakta tutan kökler, kültür ve ilim alanındaki derinliğidir. Binlerce yıllık tarihi olan milletimizin çok yönlü, köklü, zengin ve renkli bir kültürel hazinesi vardır. Zaman ilerledikçe gelişen bu kültür hazinesi, yaşadıkları onca saldırıya ve yıkıma rağmen ecdadımızın asırlar boyunca var olmasını sağlamıştır. Son 20 yıldır attığımız adımlarla hem kadim değerlerimizi ihya etmeye hem de köklerimizle bağlarımızı güçlendirmeye çalışıyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitimden akademiye, kültür ve sanattan mimariye kadar her alanda maziden atiye uzanan sağlam köprüler kurmanın gayreti içinde olduklarının altını çizdi.

"Hayat pınarlarımızla irtibatımızı ne kadar muhkem tutarsak hedeflerimize o derece hızlı varabilir, geleceğimize o derece güvenle bakabiliriz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Özellikle Batı kültürü ve hayat tarzının tüm dünyayı istila ettiği günümüzde asli kimliğimizi koruyarak varlığımızı sürdürebilmemizin başka yolu yoktur. Bu konuda ilim ve kültür erbabımızdan tarihçilerimize, siyaset kurumundan belediyelere, sanatçılarımızdan vakıflara, sivil toplum kuruluşlarına kadar ülkemizin tüm kesimlerine önemli görevler düşüyor. Biz hükûmet olarak üzerimize düşenleri yaparken buraları asıl sizlerin yaşatacağını, canlı tutacağını da hatırlatmak istiyorum. Rabbim yar ve yardımcımız olsun diyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya Fatih Medresesi'nin İstanbul'a, Türkiye'ye ve millete hayırlı olmasını dileyerek, "İstanbul'un Fatih'i Sultan 2. Mehmet başta olmak üzere bu aziz şehri bize emanet eden tüm büyüklerimizi, şehitlerimizi rahmetle yâd ediyorum. Rabbim Ayasofya ile birlikte hiçbir camimizin minaresinden Ezan-ı Muhammedileri eksik etmesin diyor, sizleri bir kez daha hürmetle, muhabbetle selamlıyorum" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın duasının ardından açılış kurdelesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki protokol üyeleri tarafından kesildi.

 
Erdoğan’dan Ahilik Geleneği vurgusu
 
Erbaş Gençlere seslendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan’dan Ahilik Geleneği vurgusu
Erdoğan, “Binlerce yıllık birikimi ile esnaf ve sanatkarımız daime bu ...
‘Krizi fırsata dönüştürecek adımlar atıyoruz’
Erdoğan, "Türkiye’nin bu zorlu dönemi aşarak bir an önce hedeflerine ulaşması ...
Erbaş Türk Dünyasına seslendi
Din hizmetlerinin sahih dini bilgiyle sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ...
 
Aliyev’den 'Zengezur koridoru' vurgusu
Aliyev, Ermenistan ile ilişkileri normalleştirmek için 5 maddelik teklifte ...
Şentop Ramazan ayının manasını paylaştı
TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Beyoğlu'nda yabancı misyon şefleri, ...
‘Polislerimiz devletimizin anlamını korumaktadır’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin bölgesindeki provokasyonlara ...
 
Erdoğan’dan Şehir ve Medeniyet değerlendirmesi
Erdoğan: “Milletimizi küresel rüzgarların önünde savurmak isteyenlere ...
'Milletimize sözümüz var'
Türkiye'nin, bölgesinin ve dünyanın lider ülkesi olmaya hiç olmadığı kadar ...
'Hep birlikte daha çok çalışacağız'
Erdoğan, “Milletimden sabırlı olmasını, bize güvenmesini, sanayici ise ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva