Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>GUNDEM
31 Mart 2021 Çarşamba - 00:25

Şentop: 'FETÖ Avrupa için de bir tehdittir'

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, “Vaclav Havel Ödülü 2017’de bir FETÖ mensubuna verildi. Sadece AKPM ile değil Avrupa Konseyi ile ilişkilerimiz ciddi hasar aldı. Söz konusu örgüt Avrupa için de bir tehdittir” dedi.

Şentop:  FETÖ Avrupa için de bir tehdittir

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, “Vaclav Havel Ödülü 2017’de bir FETÖ mensubuna verildi. Sadece AKPM ile değil Avrupa Konseyi ile ilişkilerimiz ciddi hasar aldı. Söz konusu örgüt Avrupa için de bir tehdittir” dedi.
TBMM Başkanı Şentop, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Rik Daems ile makamında görüştü. Görüşmede Türkiye'ye yönelik eleştirilerin haksız ve maksatlı olduğunu belirten Şentop, “Hazırlanan raporlar ve bazı beyanatlar eleştiri haddini aşmıştır. Türkiye Eş Raportörlerinden Thomas Hammarberg katıldığı çevrimiçi bir etkinlikte PKK’nın terör örgütleri listesinden çıkarılmasına yönelik kabul edilemez beyanlarda bulunmuştur. Eş Raportör Howell ise, son genel kurulda 'Tamamlayıcı Ortak Prosedür'ün ülkemiz aleyhine kullanılmasının arzu edildiğini dile getirmiştir. Hatta başka bir vesileyle Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımcılığı adayımız Leyla Kayacık’ı 'Truva atı' olarak nitelendirmiştir. Bu tarafgir tutumu sergileyen Türkiye Eş Raportörleri Hammarberg ve Howell görevlerini nasıl layıkıyla sürdüreceklerdir? Türkiye karşıtı bu hasmane tutumlar eş raportörlerden beklenen objektifliğe ve bağımsızlığa gölge düşürmektedir. Sizden davranış kurallarını adı geçenlere hatırlatmanızı rica ediyorum. Söz konusu açıklamalar, tarafsız ve objektif bir denetim raporu beklentimizi ciddi manada zayıflatmıştır. AKPM çatısı altındaki tartışmaların harareti yüksek olabilir ama parlamenterlerin birbirlerine daima saygı ve nezaket içerisinde muamele etmeleri, beyanlarında bu hususu gözetmeleri şarttır” dedi.
Şentop, terörle mücadele konusunda, “FETÖ terör örgütü Gazi Meclisimizi F-16 savaş uçaklarıyla bombaladı. Milletimizin azim ve kararıyla hukuk devleti sınırları dışına taşmadan hain darbe girişimini bertaraf ettik. Demokrasimize sahip çıktık. Dönemin Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland darbe girişiminin hemen ertesinde ülkemizi ilk ziyaret eden uluslararası şahsiyet oldu. Buna rağmen benzeri dayanışma örneğini maalesef Avrupalı dostlarımızın çoğundan göremedik, hala da göremiyoruz. FETÖ’nün AKPM’yi tesir altına alma girişimleri de oldu. Vaclav Havel Ödülü 2017’de bir FETÖ mensubuna verildi. Sadece AKPM ile değil Avrupa Konseyi ile ilişkilerimiz ciddi hasar aldı. Söz konusu örgüt Avrupa için de bir tehdittir” diye konuştu.
Batı Trakya'daki Türk azınlığı ile ilgili olarak da Şentop, “Yunan makamları, Bakanlar Komitesi’nin ikazlarına rağmen on yıldan fazla bir süredir mahkeme kararlarını uygulamamaktadırlar. Bu mesele 9-11 Mart tarihlerinde düzenlenen Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’nin toplantısında da görüşülmüştür. Toplantıda Yunanistan’a 8-10 Haziran 2021 tarihlerinde yapılacak müteakip Delegeler Komitesi toplantısına kararların icrası konusunda somut adım atması yönünde ikazda bulunulmuş, aksi takdirde bir ara karar hazırlanması uygun görülmüştür. Yunan makamları ayrıca azınlığın seçmiş olduğu müftüleri tanımayarak soydaşlarımızın din özgürlüğünü de ihlal etmektedir. Konu hakkında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9. maddesinin ihlali gerekçesiyle AİHM’nin Yunanistan aleyhine verdiği 5 karara rağmen müftüler çeşitli soruşturma ve dava süreçleriyle baskı altına alınmaya devam edilmektedir” ifadelerini kullandı.
Avrupa'daki ırkçılık ve İslam karşıtlığına ilişkin de Şentop, “İstihdamda, eğitimde ve sosyal yaşamda Müslümanlara yöneltilen artan yabancı düşmanlığı ve İslam nefreti eğilimleriyle daha da şiddetlenen Türk aleyhtarı duygulara dayalı ayrımcı uygulamalar ve kurumsal ırkçılık Türk toplumunu menfi şekilde etkilemektedir. Bu konuda duyduğumuz rahatsızlığı Avrupalı dostlarımızın dikkatine mütemadiyen getirmekteyiz. Ancak bu çağrılarımızın ve endişelerimizin yeterince dikkate alınmadığının da farkındayız. Ötekileştirici ve toplumun belli kesimlerini dışlayıcı söylemler ırkçı saldırılara ortam hazırlayabilmektedir. Batı Avrupa ülkelerinde Türk toplumuna karşı yabancı düşmanlığı saikiyle yapılmış saldırıların giderek arttığını tespit ediyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin AB yöneliminin korunmasının ve güçlendirilmesinin önemine işaret eden Şentop, “25-26 Mart 2021 tarihlerinde düzenlenen AB Zirvesi’nde alınan kararlar çerçevesinde olumlu gündemin şartlara bağlanmasının ve Haziran ayındaki zirveye ertelenmesinin yakalanan ivmeye halel getirmesinden endişe etmekteyiz. Olumlu gündemin tüm unsurları esasen 18 Mart mutabakatında mevcuttur. Beklentimiz mutabakatın değişen şartlar ve ortaya çıkan yeni sınamalar ışığında tüm unsurlarıyla güncellenmesidir. AB ise son zirve kararlarında görüldüğü üzere maalesef mutabakatın kapsamlı içeriğini gözardı ederek, işbirliği alanlarında seçici davranmaktadır” diye konuştu.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Daems ise, görüşmede Avrupa’nın çok gündeminde olmayan konuları, bir dizi sorunları da dile getirdiklerini belirterek, “Bende size çok teşekkür ediyorum bu konuları masaya yatırdığınız için. Öncelikle beni davet ettiğiniz için ayrıca teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum. Burada bulunma sebebim sizin davetinizle oldu. Türkiye ziyareti benim için çok önemli bir ziyaret. Çünkü Türkiye, Avrupa Konseyi'nin çok önemli bir üye ülkesi. Sizin de bahsetmiş olduğunuz gibi sizler Avrupa Konseyine ilk katılan ülkelerden bir tanesisiniz. Hatta Avrupa Konseyinin kurucu üyelerinden ve Konseyin ilkelerinin kurucularından olan ülkelerden bir tanesisiniz” ifadelerini kullandı.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, konuğuna 15 Temmuz hain darbe girişiminde TBMM’de bombalanan alanları gezdirerek, bilgi verdi. APKM Başkanı Daems, bombalanan alana karanfil bıraktı. Meclis Başkanı Şentop ve APKM Başkanı Daems, ayrıca TBMM Genel Kurul Salonu’nu da ziyaret etti. Şentop, konuğuna Genel Kurul Salonu’nda bilgiler aktardı.

 
Pakdemirli’den nöbetteki ailelere destek
 
‘Geçmişimiz ilim ve hikmet âşıklarıyla doludur’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Anaların evlat nöbeti 575’inci gününde
Çocuklarının terör örgütü PKK mensupları tarafından dağa kaçırıldığı iddiasıyla ...
Erzurum Çok Yüksek Risk Grubunda !!!
Erzurum’un, 6 Mart – 12 Mart aralığında yüz binde 45.63 vaka sayısıyla ...
Erbaş’tan nöbetteki ailelere destek
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, eşi Seher Erbaş ile birlikte ...
 
EGC 4’üncü Genel Kurulunu tamamladı
Erzurum Gazeteciler Cemiyeti (EGC) Başkanlığına yeniden Metin Barlak seçildi. ...
Erzurum’da 107 bin 748 kişi aşı oldu
Sağlık Bakanlığı Aşılama verilerini paylaştı. Erzurum’da 107 bin 748 kişinin ...
Ailelerin evlat nöbeti 571’inci gününde
Çocuklarının terör örgütü PKK mensupları tarafından dağa kaçırıldığı iddiasıyla ...
 
Aydemir’den İsrail zulmünü protesto
Milletvekili Aydemir daha sonra Türkiye-Filistin Dostluk Grubu Başkan ...
‘Yazıcıoğlu, Millet sevdalısı bir dava adamı’
Erdoğan, "Milletimiz merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nu, ülkemizin birlik ve ...
Mücadele ruhu, istikamet ve sağlam şahsiyet
Kurtulmuş, “Mücadele ruhu, istikamet ve sağlam şahsiyet. Bu üçünün hepsi ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva