Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
‘Mücadelemize devam edeceğiz’
‘Mücadelemize devam edeceğiz’
ETÜ 2 yıl süreyle akredite edildi
ETÜ 2 yıl süreyle akredite edildi
Yeni Yusufeli’nde ilk şenlik
Yeni Yusufeli’nde ilk şenlik
HABERLER>ARAŞTıRMA
8 Temmuz 2015 Çarşamba - 11:11

İşte, Kırılgan nüfus gurupları

UNFPA, 2015 yılı temasını “Kırılgan Nüfus Grupları” olarak belirledi.

İşte, Kırılgan nüfus gurupları

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından, her yıl 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü’nde, nüfusun önemli konularını ele alan bir tema belirlenmekte ve bu temaya ilişkin farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. UNFPA, 2015 yılı temasını “Kırılgan Nüfus Grupları” olarak belirledi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından 2014 yılında yayımlanan “İnsani Gelişme Raporu”nda, “kırılganlık” kavramı ele alınmıştır. “İnsani İlerlemeyi Sürdürmek: Kırılganlıkları Azaltmak ve Dayanıklılık Oluşturmak” başlıklı bu raporda, insani kırılganlık kavramı “kişilerin yetkinliklerini ve seçeneklerini tüketen olasılıklar” olarak tanımlanmıştır.

 Söz konusu raporda, insan hayatının belirli hassas dönemlerini anlatan “yaşam döngüsü kırılganlıkları” kavramına da yer verilmektedir. Bu hassas dönemler, bir çocuğun hayatının ilk bin gününü ve okul hayatından iş hayatına ya da iş hayatından emekliliğe geçiş gibi dönemleri kapsamaktadır. Buna göre insanlar dünyaya geldikleri ilk bin günde, okuldan iş yaşamına veya çalışma hayatından emekliliğe geçtikleri dönemlerde sosyo-ekonomik şok ve risklerden daha çok etkilenmektedirler.

Genel nüfusa göre yoksulluk ve sosyal dışlanma riski yüksek olan gruplar olarak da tanımlayabileceğimiz kırılgan nüfus gruplarını; yoksulluk ve yoksunluk içinde yaşayanlar, engelliler, çocuklar, gençler, kadınlar, yaşlılar, işsizler, evsizler vb. nüfus grupları oluşturmaktadır.

Dünya Nüfus Günü için Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hazırlanan bu haber bülteninde, kırılgan nüfus grubu olarak “engelliler” ele alınmakta ve bu kapsamda yer alan istatistikler sunulmaktadır.

 EN AZ BİR FONKSİYONDA ZORLUK YAŞAYAN KİŞİ SAYISI 4 MİLYON 882 BİN 841’DİR

Türkiye’de, 2011 Nüfus ve Konut Araştırması sonuçlarına göre; görme, duyma, konuşma, yürüme, merdiven çıkma veya inme, bir şey taşıma veya tutma ve yaşıtlarına göre öğrenme, basit dört işlem yapma, hatırlama veya dikkatini toplama fonksiyonlarından en az birinde çok zorlandığını veya hiç yapamadığını belirten kişi sayısı 4 milyon 882 bin 841’dir. Diğer bir ifadeyle 2011 yılında toplam nüfusun yüzde 6,6’sının en az bir engeli vardır.

En az bir fonksiyonda zorluk yaşadığını veya hiç yapamadığını belirtenlerin yüzde 42,8’i erkek, yüzde 57,2’si ise kadındır.

YAŞ GRUBU VE CİNSİYETE GÖRE EN AZ BİR ENGELİ OLAN NÜFUSUN ORANI, 2011

En az bir engeli olan yaşlı kadınların oranı erkeklerden daha fazladır

En az bir engeli olanların yaş grubu ve cinsiyete göre dağılımına bakıldığında, ileri yaşlardaki kadınlarda, aynı yaş grubundaki erkeklere göre en az bir engeli olanların oranının daha fazla olduğu görülmektedir.

Kadınlarda, 65-69 yaş grubunda en az bir fonksiyonu yerine getirirken çok zorlandığını veya hiç yapamadığını belirtenlerin oranı bu yaş grubundaki toplam kadın nüfusta yüzde 27,2 iken, erkeklerde bu oran yüzde 18,3’tür. Kadınlarda 70-74 yaş grubunda en az bir engeli olanların oranı yüzde 36,3 iken aynı yaş grubundaki erkeklerde bu oran yüzde 26,3’tür.

İleri yaşlardaki kadın ve erkekler arasındaki bu fark 75 ve daha yukarı yaş grubunda da belirgindir. Erkeklerde 75 ve daha yukarı yaş grubunda engelli nüfus oranı yüzde 40,9 iken, kadınlarda bu oran yüzde 50,3’tür.

BİREYLER EN ÇOK BİR ŞEYLER TAŞIMA VEYA TUTMADA ZORLANMAKTADIR

Bir şeyler taşıma veya tutmada çok zorlandığını veya hiç yapamadığını belirtenlerin (3 ve daha yukarı yaş) oranı yüzde 4,1’dir. Bu oran erkeklerde, yüzde 3,2, kadınlarda ise yüzde 5,1’dir.

Yürüme, merdiven çıkma ve inmede zorluk yaşadığını veya hiç yapamadığını beyan edenlerin (3 ve daha yukarı yaş) oranı yüzde 3,3’tür. Erkeklerde yüzde 2,4 olan bu oran kadınlarda daha yüksektir (yüzde 4,1).

Yaşıtlarına göre yeni bilgi ve becerileri öğrenmede (okuma ve yazma, hesaplama, basit problemleri çözme vb.), yakın zamanlarda yaşanan olayları ve buna ilişkin zamanları hatırlamada ve dikkatini toplamada çok zorlandığını veya hiç yapamadığını beyan eden nüfusun (3 ve daha yukarı yaş) oranı yüzde 2’dir. Bu oran erkeklerde yüzde 1,6 iken kadınlarda yüzde 2,4’tür.

 

Gözlük veya lens kullandıkları halde görmede zorluk yaşadığını veya hiç göremediğini beyan edenlerin oranı yüzde 1,4’tür. Görmede güçlük çekenlerin oranı erkelerde yüzde 1,3 iken kadınlarda yüzde 1,5’tir.

İşitme cihazı/implant kullanıyor olmasına rağmen duymada çok zorlanan veya hiç duyamayan nüfusun oranı yüzde 1,1’dir. Bu oran erkeklerde yüzde 1,1 iken, kadınlarda yüzde 1,2’dir.

Konuşma bozukluğu, tutukluk, kekemelik gibi nedenlerden dolayı konuşma güçlüğü çeken nüfusun (3 ve daha yukarı yaş) oranı yüzde 0,7’dir. Konuşmada zorluk çekenlerin oranı erkeklerde yüzde 0,8, kadınlarda ise yüzde 0,6’dır.

ÜLKEMİZDEKİ ENGELLİ NÜFUSUN EĞİTİM DÜZEYİ NÜFUSUN GENELİNE GÖRE DÜŞÜKTÜR

En az bir fonksiyonu yerine getirmede zorluk yaşayan ve okuma yazma bilmeyen nüfusun (6 ve daha yukarı yaş) oranı toplamda yüzde 23,3, erkeklerde yüzde 10,9 ve kadınlarda yüzde 32,4’tür. Bu oran aynı araştırma sonuçlarına göre tüm nüfus için toplamda yüzde 4,5, erkeklerde yüzde 1,4 ve kadınlarda yüzde 7,6’dır.

En az bir engeli olup, yükseköğretim mezunu olanların oranı erkeklerde yüzde 4, kadınlarda ise yüzde 1,5’tir. Tüm nüfusta bu oran erkekler için yüzde 12,1 iken kadınlarda yüzde 8,5’tir.

EN AZ BİR ENGELİ OLAN NÜFUSUN İŞGÜCÜNE KATILIM ORANI YÜZDE 22,1’DİR

Nüfusun geneli için işgücüne katılım oranı yüzde 47,5 iken, en az bir engeli olan nüfusta bu oran yüzde 22,1’dir. En az bir fonksiyonu gerçekleştirmede zorluk yaşayan nüfusun (15 ve daha yukarı yaş) işgücüne katılım oranı erkeklerde yüzde 35,4, kadınlarda ise yüzde 12,5’tir. Tüm nüfusta işgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 69,2 iken, kadınlarda ise yüzde 25,9'dur. Diğer bir ifadeyle engelli nüfusun işgücüne katılım oranı tüm nüfusun katılım oranının yarısı kadardır.

İŞGÜCÜ DURUMUNA GÖRE NÜFUS ORANI, 2011

Nüfus ve Konut Araştırması, 2011 sonuçlarına göre tüm nüfustaki işsizlik oranı yüzde 7,9 iken, engelli nüfusta bu oran yüzde 8,8’dir.Yürümede zorlanan ferdi olan hanelerin yüzde 58’i 1-2 katlı binalarda yaşamaktadır Yürümede, merdiven çıkmada veya inmede zorluk yaşayan 3 ve daha yukarı yaşta fert bulunan hanelerin ikamet ettikleri konutların bina kat sayısı incelendiğinde, söz konusu konutların; yüzde 18,4’ünün 3 veya 4 katlı binalarda, yüzde 23,7’sinin ise 5 ve daha çok katlı binalarda yer aldığı görülmektedir.

ENGELLİ FERDİ BULUNAN HANELERİN YÜZDE 78,1’İ OTURDUKLARI KONUTUN SAHİBİDİR

En az bir engelli ferdi bulunan hanelerin yüzde 78,1’i ikamet ettikleri konutun mülkiyetine sahip iken, yüzde 14,8’i oturdukları konutlarda kiracıdır. Diğer yandan, söz konusu hanelerin yüzde 0,5’i lojmanda otururken; yüzde 6,6’sı ikamet ettikleri konutun sahibi olmamalarına karşın kira ödememektedir (anne/baba/akraba evi vb.). Tüm haneler içinde oturdukları konutun sahibi olanların oranı ise yüzde 67,3’tür.

 ENGELLİ FERDİ OLAN HANELERİN YÜZDE 53,2’Sİ 3 VE DAHA AZ ODALI KONUTTA OTURMAKTADIR

En az bir engelli ferdi bulunan hanelerin ikamet ettikleri konutların oda sayısına (salon dâhil) bakıldığında, bunların; yüzde 1,7’sinin 1 odalı, yüzde 10,5’inin 2 odalı, yüzde 40,9’unun 3 odalı ve yüzde 38,8’inin de 4 odalı olduğu görülmektedir. Oda sayısı 5 ve daha fazla olan konutlarda yaşayan hanelerin oranı ise yüzde 8’dir. Tüm haneler içinde 3 ve daha az odalı konutlarda oturanların oranı ise yüzde 48,3’tür.

ENGELLİ FERDİ BULUNAN HANELERİN YÜZDE 73’Ü SOBALI KONUTTA YAŞAMAKTADIR

En az bir engelli ferdi bulunan hanelerin ikamet ettikleri konutların, konutta en çok kullanılan ısıtma sistemine göre dağılımları incelendiğinde, bahsedilen hanelerin yüzde 73’ünün soba (doğalgaz sobası dahil) kullandığı görülmektedir. Tüm nüfus içinde soba kullanan hanelerin oranı ise yüzde 57,1’dir.

En az bir engelli ferdi olan hanelerin konutlarında yüzde 16,7 oranında kat kaloriferi, yüzde 6,6 oranında merkezi kalorifer ve yüzde 3,5 oranında klima, elektrikli ısıtıcı ve diğer ısıtma sistemleri kullanılmaktadır.

ENGELLİ FERDİ OLAN HANELERİN YÜZDE 13,4’ÜNÜN TUVALETİ KONUTUN DIŞINDADIR

Toplamda tuvaleti konutun dışında olan hanelerin oranı yüzde 7,3 iken, en az bir engelli ferdi bulunan hanelerin ikamet ettikleri konutlarda bu oran yüzde 13,4’tür. En az bir engeli olduğunu beyan eden kişilerin oturdukları konutların diğer kullanım kolaylıkları incelendiğinde; yüzde 3,4’ünde hem banyo hem de borulu su sisteminin konut içinde olmadığı görülmektedir. İkamet ettikleri konutun içinde mutfak bulunmayan engelli bireyi olan hanelerin oranı ise yüzde 2,2’dir.

 
Kaymakam Pektaş Çatlıların iftar coşkusunu paylaştı
 
Koçak'tan Kış Sporları Enstitüsü müjdesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Artık cezası var…!
1 Mayıs’ta yürürlüğe giren Elektronik Ticaret Yasası, artık vatandaşa rahat nefes aldıracak
Dolandırıcılara karşı taputakas önlemi
Gayrimenkul alım satımları gibi mülkiyet el değiştirmelerinde dolandırıcılığın ...
Erzurum ‘en mutlu’ 20’inci il..
Erzurum Türkiye’nin 20’inci, Doğu Anadolu Bölgesi ve KUDAKA İstatistik ...
 
Erzurum’da 542 bin araç denetimden geçti
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel ...
Kadastroda Erzurum başarısı
Erzurum’da 3 köyde Kan davası yüzünden tamamlanamayan Kadastro çalışmalarında önemli mesafe alındı.
Karasu'da balık ölümleri endişe verici boyutta
Aşkale’nin Kandilli beldesi Tazegül köyü yol sapağı mevkisinden geçmekte ...
 
‘Dijital Gelecek Hareketi’ başladı
Teknolojinin hayatımıza girmesiyle beraber gün geçtikçe daha da artan ...
Palandöken Tarım sektöründe seracılık açılımı
Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün, “Eğitim Amaçlı ...
Erzurum, z-kütüphanede birinci sırada
Altyapı çalışmalarına 2011´de başlanan Z-Kütüphane Projesi ile toplam ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva