Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
Koca’dan istihdam müjdesi
Koca’dan istihdam müjdesi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
9 Temmuz 2014 Çarşamba - 11:47

Çifte Minareli Medrese Vakıf Eserleri Müzesi oluyor

Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Unğan, Erzurum'un en önemli tarihi simgelerinden biri olan tarihi Çifte Minareli Medrese’nin restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Vakıf Eserleri Müzesi olacağını söyledi.

Çifte Minareli Medrese Vakıf Eserleri Müzesi oluyor

Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Ünğan, Erzurum'un en önemli tarihi simgelerinden biri olan tarihi Çifte Minareli Medresede yapılan  restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Vakıf Eserleri Müzesi olacağını söyledi.

Çifte Minareli Medresede 3 yıl önce başlatılan onarım çalışmaları tamamlanma aşamasına geldiğini ifade eden Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Ünğan, Zemin ve duvar, minarelerdeki çinileri onarılan çifte minareli medresesindeki   restorasyonun ardından yeniden turizme kazandırılacağını kaydetti.

Unğan, “ Çifte Minareli Medrese'de  yapılan  restorasyon çalışmaları  15 Ağustos 2011'de başladı.  Çalışmaların 1948'den itibaren yurt içinde ve yurt dışında restorasyon alanında faaliyet gösteren bir firma tarafından yapılıyor.  Restorasyon çalışmalarında sahasında uzman 5 kişilik bilim heyeti görev yapıyor. Ayrıca yaptığımız her işi müze müdürlüğü kontrolünde yürütüyoruz.  Tarihsel süreç içinde minarelerde meydana gelen statik problemler ve malzeme kayıpları restorasyon faaliyetleri kapsamında değerlendirmeye tabi tutulmuş, minarelerin statik durumları Prof. Dr. Tuğrul Tankut tarafından incelenerek raporlanmıştır. Kullanılan çini, tuğla gibi malzemelerin analizleri yapılmış, minarelerdeki her bir çininin tespiti yapılarak çini yerleşim projesi hazırlanmış olup bu çalışmalar ayrıca rapor halinde düzenlenerek, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ve Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na sunulmuştu. Çifte Minareli Medresenin  eserinin  çinileriyle ilgili de çalışma yaptık. Erzurum Müze Müdürlüğü envanterinde kayıtlı olan 134 parça çininin restorasyonda kullanılmak üzere teslim alındı.  Tamamlamalarda kullanılacak çiniler için özgün formda ve renkte numuneler hazırlandı.  Çini ve tuğlalarda dona dayanıklılık analizleri İstanbul Teknik Üniversitesinde yapıldı. 2012 yılında kışa girerken minare üzerinde 1 metre karelik bir alanda çini ve tuğla uygulaması yaptık. Acaba kışın gerçek ortamda nasıl tepki vereceğini görelim istedik. Yaptığımız uygulamada herhangi bir deformasyon olmadığını gördük. Minarelerdeki çini uygulamalar konservatör Şenay Onuk denetiminde uzman bir ekip tarafından yürütülüyor. Minareleri üste kadar devam ettireceğiz. Burada bulduğumuz çok önemli bulgular da var. Şu ana kadar hiçbir literatürde olmayan bulgular var. İnşallah kurul onayından geçtikten sonra sizinle paylaşırız.  Sergileyeceğiniz envanteri, halı, kilim, avize gibi eşyaları belli bir derecede tutmak ve havalandırmak zorundasınız. Klimayla ısıtılıp soğutulacağı için binanın içinde bulunan herhangi bir mahalde bu dış üniteleri biriktirmeniz hoş olmayacak ve bir mahallin daha kaybolmasına sebep verecekti. Güney cephemizde daha önce arkeolojik kazıların yapıldığı bir alanda klimaların dış üniteleri ve güvenlik tertibatı için kurulacak olan jeneratörün konulduğu betopandan bir panel yapıldı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak bu eser bittiği zaman buradaki çalışmalar, geçmişteki fotoğrafları derleyip bir kitapçık oluşturacağız. Bu kitapçığı Türkiye'nin her tarafına göndereceğiz. Çünkü bizden sonra ne yapılmış görülsün."” dedi

Çifti Minareli Medrese'nin turistik bir mekan olacağını belirten Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Ünğan , konuşmalarına şöyle devam etti.

"Çifte Minareli Medresenin içeresinde lavabo yok. Bu mekan içinde öncelikle bunu çözmeniz lazım. Biz İtalya'da restorasyonları gezdik. O eski eserlerin içinde insanların günlük ihtiyaçları olan lavabo, tuvalet, içecek ihtiyaçlarını karşılayacakları mekanlar en güzel şekilde oluşturulmuş. Bazı ihtiyaçlara  mecbursunuz. Yapılan her çalışma kurulda onaylanan proje doğrultusunda yapılmaktadır. Güvenlik görevlisinin bile ihtiyacı için tuvalet yapılması gerekir. Bu restorasyon ilkelerine aykırı değil. Bizim projemizde kafe yerimiz de var. Su ihtiyacını giderebilecekleri küçük bir büfe şeklinde çay, su, kahve ihtiyaçlarını karşılayacak. Buraya gelen ziyaretçilerimize kışın salep, yazın çay su ikram etmeyi de düşünüyoruz" diye konuştu

 
Uzer kök hücre gerçeğini paylaştı
 
Mahrukatçılara 2 farklı site
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Teyo Emmi Ramazan Sokağı’ndaydı
İnegöl Belediyesi’nin ramazan ayı etkinlikleri kapsamında 'Ramazan Sokağı'nda ...
Halk oyunlarında 'Büyük' başarı
Büyükşehir Belediyesi Bar Ekibi, iki ayrı dalda Türkiye Şampiyonu oldu.
Geleneksel sini kadayıfı ilgi görüyor
Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan tel kadayıfın Oltu’da birçok yerde imalatına başlandı.
 
Karabük’te dadaşlardan yardım seferberliği
Karabük Erzurumlular Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim ...
Kanlı Tabya “Harp Tarihi Müzesi” olacak
Kars’ta 1823 yılında yapılan ve halk arasında “Kanlı Tabya” olarak bilinen ...
Ramazan’a ‘büyük’ hazırlık
11 Ayın Sultanı Ramazan’ın gelişi Erzurum’da büyük coşku ile kutlanıyor.
 
Erzurum Yolspor Halk Oyunları’nda 2’inci oldu
Edremit’te yapılan Türk Halk Oyunları Geleneksel Düzenlemesiz Dal’da Erzurum ...
‘Bir atım var ala paça, koymadı ki kırat kaça…’
9.Uluslararası Kars Aşıklar Bayramı ‘ Sazın ve Sözün Ustalarını Buluşturuyoruz’ ...
Bu müze çok konuşulacak
Marangoz, Mobilya ve Duvarcılar Oda Başkanı Murat Nohutçu, 100 yılı aşkın ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva