Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>EĞÄ°TÄ°M
19 Aralık 2014 Cuma - 14:40

Yıldız: ‘Üretimin siyaseti olmamalı’

“Yerli malı denilince akla tüm üretim çeşitleri gelmelidir” diyen Prof.Dr.Nesrin Astam Yıldız, “Tarımsal üretimin siyasi bir yönü olmadığı gibi teknolojik üretimin de böyle bir yönü olamaz. Kısacası yerli malının siyaseti olamaz."dedi

Yıldız: ‘Üretimin siyaseti olmamalı’

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim Üyesi Prof.Dr.Nesrin Astam Yıldız, “Yerli Malı Haftası”nın unutulmaya yüz tutması bir yana küreselleşmenin bir yan etkisi de yerli malı haftasında yaş yada kuru meyve gibi tarım ürünleri yerine teknolojik ürünlerin ön plana çıkarılma çabalarının son derece yanlış bir yaklaşım olduğunu söyledi.

YILDIZ TARIM SEKTÖRÜNÜN SESİ OLDU

Prof.Dr.Nesrin Astam Yıldız, “Yerli üretimin tarımsalı teknolojik olanı diye bir ayrım yapılması hem gelecek kuşağın bakış açısını yozlaştıracak hem de üretimde bütünlüğü zedeleyecektir. Kırsal bölgelerdeki halkı toprağından soğutacak ve belki de fabrikalar kapanacaktır. Ayrıca teknolojinin temel esaslarını doğadan aldığını düşünürsek, doğaya karşı ciddi bir vefasızlık örneği sergilemiş oluruz. Bu gün bir maydanoz yaprağında gerçekleşen fotosentez mekanizmasını teknolojiye dökmeye çalışsak, hektarlarca alana teknolojik düzenek kurmak zorunda kalırız” dedi.

YERLİ MALI

“Yerli malı denilince akla tüm üretim çeşitleri gelmelidir” diyen Prof.Dr.Nesrin Astam Yıldız, “Tarımsal üretimin siyasi bir yönü olmadığı gibi teknolojik üretimin de böyle bir yönü olamaz. Kısacası yerli malının siyaseti olamaz. Hepsi hepimiz için üretim çağrıştırır. “Tarımsal” ya da “teknolojik” yerli malı kavramları arasında kargaşa ve çatışma yaratacağımıza, bu anlamlı haftada, her üretimin yerli olması konusunu tartışmalıyız. Öncelikle bilmemiz gereken bir konu vardır ki, teknolojik gelişmeleri tadında değerlendirmek için karnımızın tok olması gerekir, açlık ve dışarıya bağlı beslenmeyle süregelen refah insanları ne derece mutlu edecek acaba soruyorum ?.. Dünya ölçeğinde küresel ısınmadan sonra, diğer bir sorun açlıktır. 7 milyar olan dünya nüfusunun yaklaşık olarak 1 milyarı açtır ve 1 milyar insan da eğitimsizdir. Gün geçtikçe doğal yaşama bağlılığı artan insanoğlu, çiftlik hayatı, köy hayatı, hobi bahçeleri vb doğal biyosfer yaşantısı arayışındadır. Günümüzde teknolojiyi optimum kullanan insanlar bile, villalarını, lüks araç gereçlerini, son model cep telefonlarını, tablet pc lerini vs bırakıp, evlerinin yakında kurdukları seralarda, yada kiraladıkları hobi bahçelerinde doğaya dönmeye çalışmaktadırlar.. Büyük marketlerde organik ürünlere ekolojik ürünlere yönelmektedirler. Bunun sebebi artan teknolojik gelişmeler içerisinde ruhen boşluğa düşmeleri, gıda güvenliğindeki endişeleri , sanayide gelişmelerle sağlığı tehdit eden salınımlardan uzaklaşma çabaları , doğadan gelen teknolojiye merak sarmalarıdır. Teknolojinin referansı doğadır. Teknolojik oluşumlar da kökenini unutmamalıdır. Çiftçimizin alın teriyle ürettiği sebzeler meyveler dururken , tarım ürünlerinin ithal edilmesi, F-16 ları bile mahcup etmelidir. Çünkü ülkemiz tarım ülkesidir. Tarımda gelişmeyen ülke sanayide de gelişemez” diye konuştu.

ÜRETİMİN SİYASETİ OLMAMALI

Yerli malı haftasında asla tarımsal ürünlerle teknolojik ürünlerin çarpıştırılamayacağını ya da birinin diğerine yeğlenemeyeceğini anlatan Prof. Dr. Nesrin Astam Yıldız daha sonra şunları kaydetti; “Her iki ürün grubu da eşdeğer önemle anılmalıdır. Üretimin siyaseti olmamalıdır. Yaşam kalitemizde her biri ayrı öneme sahiptir. Üretimin çeşidi ne olursa olsun yerli olsun, dışa bağımlı olmasın hepsinin barkodlarının kodu 899 olsun, made in TURKEY olarak dünya pazarlarında yerini alsın. “

 
Erzurum’a ‘Sarı Gelin’ ziyareti
 
Pasinlerli Gençler Şüheda için yürüyecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yakutiye’de gençlik yatırımı
Yakutiye çocuk ve geçler dayanışma eğitim merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı.
ETÜ öğrencileri ‘Mürekkep’te buluştu
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) öğrencileri tarafından “Mürekkep” isimli ...
‘Üniversite-Sanayi işbirliği’ni sorguladılar
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ETSO) düzenlenen bir toplantıda, ...
 
Havalimanında uygulamalı eğitim
Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından düzenlenen etkinlikle küçük ...
İspir ve Oltu’da ‘Uyanış’
Son yıllarda gençler arasında yaygınlaşan uyuşturucu bağımlılığına karşı ...
KUDAKA destekledi, Su Ürünleri üretti
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)’nın desteklediği ve Atatürk ...
 
HTEM’de sınav maratonu başladı
Erzurum Hüseyin Turgut Eğitim Merkezi’nde eğitim gören 301. Dönem İnfaz ...
Yıldız’dan ‘marka’ öneri
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Öğretim ...
Tarımda Nano Teknoloji dönemi
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Besleme Bölümü Ana Bilim Dalı ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva