Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Destici: ‘Türkiye, arabuluculuk rolü üstlenmelidir’
Destici: ‘Türkiye, arabuluculuk rolü üstlenmelidir’
BM Genel Kurulu ezici çoğunlukla kabul etti
BM Genel Kurulu ezici çoğunlukla kabul etti
Dünya’dan İsrail’e tepki
Dünya’dan İsrail’e tepki
Erdoğan’dan İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına tepki
Erdoğan’dan İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına tepki
TBMM Başkanlık Divanı ve komisyon üyeleri belirlendi
TBMM Başkanlık Divanı ve komisyon üyeleri belirlendi
HABERLER>EKONOMİ
14 Haziran 2025 Cumartesi - 07:55

Yapı denetiminde yeni dönem

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırladığı “Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği” ile “Dağıtım Tebliği” ve “Ceza Tebliğinde” değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikler ile 500 metrekare altı yapıların yapı denetim hizmetinden faydalanması için kolaylık sağlandı.

Yapı denetiminde yeni dönem

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırladığı “Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği” ile “Dağıtım Tebliği” ve “Ceza Tebliğinde” değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikler ile 500 metrekare altı yapıların yapı denetim hizmetinden faydalanması için kolaylık sağlandı. Ceza tebliğinde yapılan düzenleme ile yeni yapılan bina 15 yıl içinde yıkılırsa ya da inşaat sırasında komşu yapının yıkımına neden olunursa yapı denetim firmasının faaliyetine son verilecek. Dağıtım tebliğindeki değişiklik ile de 45 ve üzerinde yapı denetim kuruluşuna sahip olan illerde iki alternatifli denetim kuruluşu ataması yapılabilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı “Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği” ile “Dağıtım Tebliği” ve “Ceza Tebliğinde” değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğindeki değişiklik ile Yapı denetim kuruluşlarından alınan teminatlarla ilgili yeni bir düzenlemeye gidildi. Daha önce her yıl ÜFE’ye göre güncellenen teminat tutarları, 2026 yılından itibaren TÜFE ve ÜFE ortalamasına göre belirlenecek.

İNŞAAT ALANI 500 METREKAREYE KADAR OLAN BİNALARA KOLAYLIK GETİRİLDİ

Vatandaşların yapı denetim hizmetinden faydalanmasını kolaylaştırmak için yapı inşaat alanı 500 metrekareye kadar olan yapılar ile yapı denetim hizmet sözleşmesi bedeline esas kalan inşaat alanı 500 metrekare kadar olan yapılar, Elektronik Dağıtım Sistemi dışında tutuldu. Böylece daha önce Bakanlığın Elektronik Dağıtım Sistemi ile atayıp zorunlu tuttuğu kuruluş dışında yapı denetim hizmeti almakta güçlük çeken  yapı sahiplerine istedikleri yapı denetim kuruluşu ile sözleşme imzalama kolaylığı sağlandı. Ayrıca 500 metrekareye kadar olan ve inşası tamamlanmış ancak yapı kullanım belgesi almakta zorluk çeken bina sahipleri de bu değişiklikle yapı denetim firmalarına daha kolay ulaşabilecek.  Yine yönetmelikle sözleşmenin çerçevesine de açıklık getirildi. Bu binalar için vatandaşların belirleyeceği yapı denetim kuruluşu ile yüzde 1,75 ile yüzde 3,50 arasında bir hizmet bedel oranı ile denetim hizmet sözleşmesi imzalanabilecek. Güçlendirme işlerinde de denetim hizmet bedeli, o binanın tamamı için hesaplanan bedelin en az yüzde 25’i oranında olacak.

SÖZLEŞME FESHİNDE İŞ YAPMAMA SÜRESİ 6 AYDAN 3 AYA DÜŞÜRÜLDÜ

Yönetmelikteki sözleşme fesih gerekçelerinde de değişiklik yapıldı. Bu kapsamda 6 ay boyunca hiç iş yapılmaması süresi 3 aya düşürüldü. Böylece yapı denetim kuruluşları, 3 ay içinde inşaatın başlatılmaması durumunda sözleşmeyi feshedebilecek. Yapı denetim kuruluşlarının, kalıp ve donatı imalatını teslim alma, betona nezaret etme gibi mevzuat ile verilen denetim görevlerini yerine getirmeme hallerinde de sözleşmenin feshedilebilmesinin önü açıldı.

45 VE ÜZERİ YAPI DENETİM KURULUŞU OLAN İLLERE 2 SEÇENEK KOLAYLIĞI

Elektronik Dağıtıma İlişkin Tebliğ Değişikliği ile ise 45 ve üzerinde yapı denetim kuruluşuna sahip olan illerde iki alternatifli denetim kuruluşu ataması yapılabilecek. Elektronik ortamda öncelikle birinci kuruluş gösterilecek. En geç 3 iş günü sonunda ilk kuruluşun seçimi halinde, ikinci kuruluşun görevlendirilmesi kaldırılacak. Eğer 3 iş günü içinde seçim yapılmazsa ikinci yapı denetim kuruluşu otomatik olarak atanacak.

Bu kuruluş ile yapı denetim hizmet sözleşmesinin imzalanmasına dair süreç başlatılacak. Yeni uygulama kapsamında 1 Şubat 2026 tarihine kadar illerdeki faal yapı denetim kuruluşu sayıları güncellenecek. Bu tarihe kadar uygulama; İstanbul, Ankara, Bursa, Konya, İzmir, Kocaeli, Antalya, Gaziantep, Mersin, Kayseri, Şanlıurfa, Diyarbakır, Tekirdağ, Adana, Samsun ve Muğla’da hayata geçirildi.

YENİ YAPILAN BİNA 15 YIL İÇİNDE YIKILIRSA DENETLEYİCİSİNİN YETKİ BELGESİ İPTAL EDİLECEK

Resmi Gazete’de yayımlanan Ceza Tebliğ Değişikliği ile de ilgili kanunda yer alan “taşıyıcı sisteminde onarılamaz düzeyde yapısal bir hasar” ifadesine açıklık getirildi. Bu ibare “bu hasar nedeniyle yapının veya binanın, yıkıldığının veya yıkılmasını gerektiren durumların anlaşılması gerektiği” olarak değiştirildi. Değişiklikle yapı denetim kuruluşunca denetimi üstlenilen bir yapının, yapı kullanma izin belgesi aldıktan sonra 15 yıl içinde yıkılırsa yapı denetim firmasının faaliyetine son verilecek, teminatına el konulacak. Yine bir binanın inşa aşamasında (kazı vb.) çevresindeki bir yapıya zarar vermesi durumunda yapı denetim kuruluşun izin belgesi iptal edilerek teminatına el konulacak.

 
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
 
Kacır'dan Yeni Teşvik Sistemi açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İnşaat maliyet endeksi arttı
İnşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 22,69 arttı, aylık yüzde 1,67 arttı.
Sanayi Üretim Endeksi açıklandı
Sanayi üretimi yıllık yüzde 3,3 artarken, aylık yüzde 3,1 azaldı.
Kacır’dan 'Girişimcilik ekosistemi' açıklaması
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 'Girişimcilik ekosisteminin ...
 
Şimşek: 'Enflasyon bu sene 20'li rakamlarda bitecek'
Hazine ve Maliye Bakan Mehmet Şimşek, "Enflasyon bu sene 20'li rakamlarda ...
Bolat: 'Müsaade etmeyeceğiz'
Bolat, 'Bizden İsrail'e bir zerre ticaretin yapılmasına, İsrail bizim ...
ETSO Haziran ayı gündemini değerlendirdi
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ETSO) Haziran ayının 2. yönetim kurulu ...
 
Erzurum’un sektörel ihracat performansında düşüş
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan 2024 yılı Mayıs ayında ...
Uraloğlu Bayram süreci ulaştırma verilerini açıkladı
Uraloğlu, Türkiye’deki toplam araç sayısının 32 milyona yaklaştığını anımsatarak ...
Altun: 'Türkiye sayılı ülkeler arasında'
Altun,"Türkiye, 5. Nesil savaş uçağı ihraç eden sayılı ülkeler arasına ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva