Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>EKONOMÄ°
1 Mart 2019 Cuma - 16:58

Veteriner Fakültesi seferber oldu

Erzurum Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, hayvan hastanesine getirilen buzağılar için seferber oldu.

Veteriner Fakültesi seferber oldu

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, hayvan hastanesine getirilen buzağılar için seferber oldu.

İshal şikayeti ile çok sayıda 0-3 aylık buzağının getirildiği hayvan hastanesinde tedavi için öğretim üyeleri ve öğrenciler adeta zamanla yarışıyor. Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesinde ücretsiz olarak uzmanlar tarafından buzağılara gerekli tedaviler uygulanarak hayvan sahipleri bilgilendiriliyor. Hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi’ne büyük fayda sağlayan hayvan hastanesi, hasta hayvanların bilimsel yöntemlerle tedavi edilip sağlıklarına kavuşturulmasına olanak sağlıyor.

Yeni doğan buzağılarının ishalden öldüğünü belirten hayvan yetiştiricisi, "İshal olduklarında bazıları iyi oluyor, bazıları ölüyor. Biz de buraya getirdik ücretsiz tedavi ediliyor. Bir hayvanımız ishalden öldü. Bu hayvanımızı kurtarmak için buraya getirdik. Burada çok ilgileniyorlar. Bütün masrafları karşılanıyor" dedi.

"ANINDA MÜDAHALE EDİLMEDİĞİ ZAMAN SONUÇ ÖLÜM OLABİLİYOR"

Yeni doğan buzağılarda görülen ishalin yaygın olarak karşılaşılan problem olduğunu ifade eden Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Sinan Aktaş, "Yeni doğan buzağılarda şekillenen ishal, hem bölgemizde, hem Türkiye'de, hem de dünya genelinde çiftlik hayvanlarında karşılaştığımız bir problem. Anında müdahale edilmediği zaman, gerekli koruyucu tedbirler alınmadığı zaman ölümle neticelenebiliyor. Bu anlamda bir ekonomi kaybı söz konusu olabiliyor. Buzağılar yeni doğduklarında ishale yakalanıyorlar. Tedavi uygulanmadığı zaman, koruyucu tedbirlere dikkat edilmediği zaman olay ölüme kadar gidebiliyor. Bu hastalıkta birçok etkenin yanı sıra vatandaşlarımızın dikkat etmediği durumlar var. Göbek kordonunun bakımı önemlidir. Bu bakım yapılmazsa hastalık ortaya çıkıyor. Korunma tedbiri olarak bir diğer şey de aşıdır. Aşı ile buzağılarımızı hastalıklara karşı koruyabiliyoruz. Aşılı buzağılar ishale yakalansa bile ölümcül olmuyor. Bunun için de anne gebeyken anneye bir tane aşı yapılması lazım, buzağı doğduktan sonra da bir aşı yapılması lazım. Bu iki aşı ile ölümcül ishalin önüne geçmiş oluruz" diye konuştu.

"YENİ DOĞAN BUZAĞILAR HAYVAN HASTANESİNDE ÜCRETSİZ TEDAVİ EDİLİYOR"

Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Cengiz ise, "2018 yılında DAP İdaresi ile bir sözleşme imzaladık. Onların desteği ile buzağı hastalıklarının önlenmesi için proje hazırladık. Bu proje kapsamında 0-3 aylık hasta buzağıların bakım, tedavi, test ücretleri, görüntülenmeyle ilgili masrafları, ameliyat masraflarının hepsini proje kapsamından karşılamayı amaçladık. Biz hizmetini veriyoruz, DAP’ta finansmanını sağlıyor. Bu kapsamda Erzurum’da mevsimsel doğumlar olduğu için bu dönem de yoğunlaştığını görüyoruz. Ocak ayında 200 üzerinde başvuru yapıldı. Bu ay da 300’ün üzerinde başvuru bekliyoruz. Vatandaşımızda, yetiştiricimizde bu proje kapsamında bir farkındalık olduğunu düşünüyorum. Çünkü, ağır şartlarındaki hijyen problemi daha çok buzağı ishallerine sebep oluyor. Daha çok buzağı ishalleri ile ilgili başvuru yapılıyor. Önceki yıllarda ücretle ilgili kaygılar vardı, sonra Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde hayvan hastanesi kurulması ve buranın idare edilmesi de toplum tarafından bir farkındalık oluşmasıyla beraber buraya ciddi sayıda başvuru olmaya başladı. Bu bizim için iki açıdan önemli. Bir, öğrenci eğitimimizle ilgili gerekli vakayı bu şekilde sağlayabiliyoruz. İki, bölgede hayvan sağlığı konusunda bir farkındalık oluşturuyoruz. Bu yıl için bin buzağıya ulaşma hedefimiz var. Bu hizmeti verecek bir projemiz var. Önümüzdeki yıllarda da devam etmesi için gerekli girişimlerde bulunduk" açıklamalarında bulundu.

 
KUDAKA destekledi, besicinin yüzü güldü
 
“Sömürücülere hayat hakkı tanımayacağız”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KUDAKA destekledi, besicinin yüzü güldü
Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği tarafından KUDAKA’ya sunulan ...
TKDK’dan tarımsal destek çağrısı
TKDK, Erzurum’un da yer aydığı 42 ilde IPARD çerçevesinde Tarımsal İşletmelerin ...
TANAP kapsamında sosyal ve çevresel yatırım
TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programı Aşkale'de sunuldu.
 
Erzurum'da Demiryolu İşçilerinin zorlu kış mesaisi
Erzurum’da çalışan TCDD görevlileri, Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan ...
Erzurum çiftçisinin cebi dolacak
Tam 186 Milyon TL
KUDAKA Yönetimi Erzurum'da toplandı
 Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) 108. Yönetim Kurulu Toplantısı, ...
 
Varank’tan yatırım teşvik açıklaması
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank , Tarımsal üretimde sürekliliği ...
ETB akreditasyon belgesi aldı
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da katıldığı programda Erzurum Ticaret ...
ÇEİS Genel Kurula gitti
Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası'nın (ÇEİS), 29'uncu Olağan Genel Kurulu yapıldı.
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva