Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
4 yılda 2 mahkemeden görevsizlik kararı
4 yılda 2 mahkemeden görevsizlik kararı
Savunma sanayi kahramanı: Nuri Paşa
Savunma sanayi kahramanı: Nuri Paşa
‘Kitap dünyasının kalbi Erzurum’da atacak’
‘Kitap dünyasının kalbi Erzurum’da atacak’
ETÜ’den I. Erzurum Fen Liseleri Sempozyumu
ETÜ’den I. Erzurum Fen Liseleri Sempozyumu
700 kilo uyuşturucu ele geçirildi
700 kilo uyuşturucu ele geçirildi
HABERLER>POLEMÄ°K
11 Ekim 2012 Perşembe - 00:45

Var olasın Işık Hoca...

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Işık, arkeolojik kazıların ve bilimin, uygarlığın Anadolu’dan doğduğunu söyledi.

Var olasın Işık Hoca...

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Işık, arkeolojik kazıların ve bilimin, uygarlığın Anadolu’dan doğduğunu söyledi.
Atatürk Üniversitesi’nde düzenlenen “Uluslararası Doğu Anadolu-Güney Kafkasya Kültürleri Sempozyumu”nun açılış bildirisini sunan ve uzun yıllar Atatürk Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak da görev yapan Işıklı, kültür köklerini antik Yunan’a bağlayan Batı dünyasının gerçekleri germezlikten gelmeye devam ettiğini vurguladı.
AVRUPA HAYRANLIĞI VURGUSU
“Avrupa’dan nasihat almak, bütün işleri Avrupalıların emellerine göre yapmak, bütün dersleri Avrupa’nın ortaya koyduğu gibi görmek ve göstermek” yanlıştır diyen Işık, Türk bilim adamlarının kendi bulgularını ve değerlendirmelerini artık cesurca ortaya koymaları gerektiğini anlattı.
TARİHİN KÖKLERİ ANADOLU’DA
Atatürk’ün, “Hangi istiklal vardır ki ecnebilerin nasihatleriyle, ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin? Tarih böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir!” sözünü hatırlatan Işık, şöyle devam etti:
“Avrupa kültürünün kökenleri antik Yunan’da değil, Anadolu’dadır. Bizim yaptığımız, yabancı bilim adamlarının yaptıkları çalışmalar, bu gerçeği açık bir şekilde ortaya koymuştur. Fakat Batı tezlerine inanan insanlar hâlâ var. Bu şaşkınlık verici bir durumdur. Ortaya koyduğumuz kanıtlara rağmen, bazı Türk bilim adamlarının da Batı tezlerine sorgulamaması hayretimizi daha da artırıyor.”
“Şu artık kesindir: Antik Yunan aslında Anadolu kökenli kültür ve uygarlık birikimlerinin bir ürünüdür” diyen Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“MÖ 1200-500’lerde biçimlenen uygarlığın Ege’nin doğu yakasında köklenmesini ve batıya sürgün sürüşünü sağlayan Anadolu halklarıdır. O kadar ki bugün Yunanistan’daki binyıllara uzanan mimarlık ve sanat tarihi bulguları ile daha eski dönemlerde Anadolu’daki uygarlık tarihine armağan edilen mimarlık ve sanat şaheserleri arasındaki etkileşim, Batı”nın kültür köklerinin Anadolu’dan türediğini belgeliyor. Bu konuda elimizde sayısız arkeolojik bulgu, mimarlık ve mekân kültürlerine ait yapısal değerler var. Dünya tarihinde kendi alanlarının ‘ilk’leri olarak; felsefede doğayı, mitolojik inançlara odaklı Atina’nın aksine, akılla ve özgür düşünceyle araştıran ve babası Karialı olan Thales’i, tarih yazımında yerli ad taşıyan Hekataios’u ve mimaride bir Hippodamos’u yetiştiren; çömlek boyamacılığında, Doğu Ege’de ve sömürgelerinde etkili özgün akımlar yaratan, heykelde Klasik’e geçişte Atina’ya öncülük eden, yazısı Klasik Dönem’de tüm Hellen halklarının yazısı olan ve eski adı Millavanda olan ve de halkı Karca konuşan bir millet, bunca zaman, nasıl ‘Yunan kenti’ sayılabildi?”
“Uygarlık Anadolu’da Doğdu” adlı çevirisi Batı dillerinde de yapılan kitabın yazarı Işık, kendi yürüttüğü arkeolojik kazılar ve bilimsel araştırmalarıyla ortaya çıkardığı arkeolojik ve tarihsel bulguları değerlendiren 20 kadar bilimsel makalenin de sahibi. Işık, her birini, kanıtlarını oluşturan antik resimler, çizimler, heykel ve heykelcikler, kutsal alanlara ait mekânsal oluşumlar, krokiler ve her türlü tarihi belgeyle birlikte çalışmalarını kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor.

 
12 ülke bilim adamları Erzurum'da
 
İmar İskan Evleri tarih oldu..
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küçükler’den yolsuzluk açıklaması
Küçükler, belediyede yaşanan olumsuz gelişmeyi değerlendirdi. Küçükler, ...
55 Meclis üyesine dava
Oturum başına 5 ila 6 bin lira arasında ‘oturum ücreti’ aldıkları tespit ...
Korkut atama olayını değerlendirdi
Korkut, işinin Yakutiye ilçesine hizmet etmek olduğunu belirterek küçük ...
 
Art niyetlilere dikkat..!
Üniversite öğrencilerinin Erzurum’a gelmesiyle birlikte, art niyetli bazı ...
'Futboldan başka spor yok mu?'
Erzurum İl Genel Meclisi’nin Ekim ayı oturumları tüm hızıyla sürüyor.
Yürüyüş Gününe 81 slogan
Dünya Yürüyüş gününe Erzurum ‘Segirt Gardaş Segirt’ sloganıyla en özgün duruşla katılacak.
 
İş arayan da işçi arayan da dertli
Erzurum’da hemen hemen her cadde de ve işyerinde asılı olan elaman aranıyor ...
Araç sayısının freni patladı
5 yıllık süreçte artış oranı toplam araç sayısında yüzde 36.3, otomobil’de ...
Şarta bak hizaya gel
Erzurum’da yaşayan bir vatandaş astığı ilginç bir ilanla görenleri şaşırtıyor.
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva