Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
TÜİK Yenilik Araştırması sonuçlarını paylaştı
TÜİK Yenilik Araştırması sonuçlarını paylaştı
İnşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 22,57 arttı
İnşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 22,57 arttı
Bayraktar’dan Türk Dünyası'na ‘Hazar’ teklifi
Bayraktar’dan Türk Dünyası'na ‘Hazar’ teklifi
'Engelli Bireyler İçin Güçlü Bir Gelecek'
'Engelli Bireyler İçin Güçlü Bir Gelecek'
Bolat: 'Affımız yok!'
Bolat: 'Affımız yok!'
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
11 Aralık 2025 Perşembe - 04:14

Unutulan 'cacım' dokuma yeniden hayat buluyor

Ev hanımları Erzurum'da 'cecim', Tunceli ve Elazığ yöresinde 'cacım' diye adlandırılan dokuma geleneğini yaşatıyor.

Unutulan  cacım  dokuma yeniden hayat buluyor

Tunceli'nin Hozat ilçesinde kadınlar, Halk Eğitim Merkezi kurslarında unutulmaya yüz tutmuş "cacım" dokuma geleneğini sürdürerek hem üretime katılıyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor.
Tunceli'nin Hozat ilçesinde kadınlar, yöreye özgü el emeği ürünlerden biri olan "cacım" dokumasını yaşatıyor. Halk Eğitim Merkezine bağlı açılan cacım kursları sayesinde hem sosyalleşen hem de üretime katılan kadınlar, geleneksel motifleri gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyor. Kurslar aracılığıyla çanta, cüzdan, heybe, yastık ve yolluk gibi ürünler hazırlayan kadınlar, yaptıkları el işlerini satarak ev ekonomilerine de destek sağlıyor.
Yörelerine ait gelenekleri kaybetmek istemediklerini belirten Usta Öğretici Hanife Bozkurt, "Bizimki halı değil, cacımdır. Cacım çok eski bir dokumadır. Halalarımızdan, ninelerimizden kalma, bizim yöremize aittir. Kaybetmek istemiyoruz, yaşatmak istiyoruz. Burada cacım dokumasıyla çanta, cüzdan, sırt çantası, küçük halılar, büyük yolluklar, yastık, kırlent, heybe yapıyoruz. Motiflerimiz çizim falan değil, modeli kendi içgüdülerimizle kafamızdan değiştiririz" dedi.
52 yaşındaki kursiyer Neslişah Özcivan ise, "Hocamız Hanife Hanım'ın böyle bir girişimde bulunduğunu duyunca çok sevindik. Evde boş boş oturmaktansa gelip burada cacım öğrenmek daha iyi bir fikirdi. Annelerimizin, ninelerimizin el emeğidir. Onların kaybolan bir geleneğini tekrar yürütmeye başladık. En azından evde oturmuyoruz. Buraya geliyoruz, hem sosyal hayatımız oluyor hem de bir çanta da kilim satınca kendi evimize destek olmuş oluruz. En azından mutfak masrafımızı çıkartırız" şeklinde konuştu.

 
Erzurum GSİM'den örnek yaklaşım
 
Kış sezonunda araç trafiğine kapatıldılar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İlk Türk kadın mitinginin 106'ncı yıl dönümü
Anadolu'nun işgaline karşı Kastamonu'da düzenlenen ilk Türk kadın mitinginin ...
ETSO ve İMO tarihin nabzını tuttu
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası ...
Cengiz Aytmatov günleri başlıyor
Osmangazi Belediyesi, Türk dünyasının ortak değeri olarak kabul edilen ...
 
Atıkları sanata dönüştürüyor
Tortum ilçesinde Abdulkadir Şimşek, doğadan ve çevresinden topladığı atık ...
GSF'den Özel İhtiyaçlı Bireylere destek
Erzurum'da 4 ay süren etkinlik sonunda özel ihtiyaçlı 12 kız çocuğunun ...
Çiftçi ETÜ öğrencilerine seslendi
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum Teknik Üniversitesi’nde (ETÜ) düzenlenen ...
 
TÜİK Kültür Ekonomisi, 2024 verilerini paylaştı
Kültür harcamaları 2024 yılında 408 milyar 339 milyon oldu.
Aşkale'de tiyatro keyfi: 'Mavi Kolye' sahnelendi
Aşkale'de kültür ve sanat dolu bir akşam yaşandı.
Bozkurt okurlarıyla buluştu
Gazeteci-Yazar Orhan Bozkurt, Doğu Anadolu Erzurum 7. Kitap Fuarı’nda ...
 
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Vicdanın Aynasında Üç Gerçek: Darfur, İrade ve Adalet
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Erzurum'un Kredi Hikâyesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
DADAŞ GAZETESİ
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva