Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Aydemir: ‘Ana demek şefkat, merhamet demektir’
Aydemir: ‘Ana demek şefkat, merhamet demektir’
KOM’dan sahte içki operasyonu
KOM’dan sahte içki operasyonu
Jandarma’dan duygu yüklü 'Anneler Günü' klibi
Jandarma’dan duygu yüklü 'Anneler Günü' klibi
Anneler gününde evlat yolu gözlediler
Anneler gününde evlat yolu gözlediler
Meteoroloji kuvvetli yağış uyarısı yaptı
Meteoroloji kuvvetli yağış uyarısı yaptı
HABERLER>EKONOMÄ°
2 Ekim 2018 Salı - 23:30

TİM açıkladı

Türkiye İhracatçılar Meclisi Eylül ayı ihracat rakamlarını paylaştı.

TİM açıkladı

DADAŞ gazetesi / Mahmut AKDAĞ

Erzurum’da eylül ayında kaydedilen ihracat değeri ağustos ayına göre yüzde 5,0, ocak ayına göre de yüzde 22,5 oranında artış gösterdi. İlde eylül ayında 1.5 milyon dolar, ocak-eylül ayları kapsamında ise 15.4 milyon dolar tutarında ihracat yapıldığı bildirildi.

ERZURUM AYLIK DAĞILIM

Erzurum’da 2018 yılının ocak-eylül ayları kapsamında en yüksek tutarda ihracat değerinin kaydedildiği dönem 2.9 milyon dolarla mart ayı oldu. İlden ocak ayında 1.2, şubat ayında 1.1, mart ayında 2.9, nisan ayında 2.2, mayıs ayında 1.6, haziran ayında 1.3, temmuz ayında 1.8, ağustos ayında 1.4 ve eylül ayında ise 1.5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

EYLÜL AYI BÖLGESEL SONUÇLAR VE ERZURUM

TİM verileri üzerinden DOSİAD tarafından kaydedilen araştırmaya göre eylül ayında Erzurum’dan 1.5 milyon, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 1.9 milyon, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi illerinden 12.5 milyon, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden 60.9 milyon dolarlık ihracat kaydedildi. Erzurum’un eylül ayı bölge ihracat payı yüzde 2.5 oldu.

9 AYLIK SÜREÇ VE ERZURUM

Bu yılın ocak-eylül ayları kapsamında Erzurum’dan 15.4 milyon dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 24.4 milyon dolar, Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi illerinden 109.6 milyon dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden 592.8 milyon dolarlık ihracat yapıldı. 9 aylık süreçte Erzurum’un bölge toplamındaki ihracat değeri payı yüzde 2.61 olarak hesaplandı.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ İLLERİ DAĞILIMI

TİM verilerine göre, 9 aylık süreçte Malatya’dan 251.8 milyon, Elazığ’dan 171.7 milyon, Iğdır’dan 63,0 milyon, Van’dan 25.0 milyon, Ağrı’dan 20,8 milyon, Hakkari’den 25.4 milyon, Erzurum’dan 15.4 milyon, Erzincan’dan 8.1 milyon, Bitlis’ten 4.9 milyon, Muş’tan 4.0 milyon, Ardahan’dan 1.0 milyon, Bingöl’den 606.3 bin, Tunceli’den 425.5 bin, Kars’tan 183.9 bin dolar tutarında ihracat yapıldığı açıklandı.

ÜLKE İHRACATINDA REKOR ARTIŞ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle “2018 yılı beklediğimiz gibi rekorlar yılı olarak kayıtlara geçiyor. Haziran ve ağustos ayları haricinde her ayı rekorla kapattık. Eylül ayında da bu başarıyı devam ettirerek yüzümüzü güldüren ihracatçılarımızı kutluyorum ” dedi.

 EYLÜL AYI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) eylül ayı ihracat verilerini Antalya'da düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Buna göre; eylülde ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,5 artışla 14,5 milyar dolara yükseldi. Bu rakam bugüne kadar en yüksek ihracat gerçekleştirilen eylül ayı olarak kayıtlara geçti. Eylül ayında ayrıca ihracatta son 13 ayın en hızlı artışı yaşandı. Açıklanan verilere göre ilk 9 ayda ihracat yüzde 7 artışla 123 milyar 110 milyon dolar oldu.

Türkiye'nin son 12 aylık ihracatı ise yüzde 7,6 artışla 165 milyar 56 milyon dolara yükseldi.

DEĞERLENDİRME

İhracat rakamlarını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle “Böylece tarihin en yüksek eylül ayı ihracatına imza attık. Son 13 ayın en hızlı ihracat artışını da gerçekleştirdik. 2018 yılı beklediğimiz gibi rekorlar yılı olarak kayıtlara geçiyor. Haziran ve ağustos ayları haricinde her ayı rekorla kapattık. Eylül ayında da bu başarıyı devam ettirerek yüzümüzü güldüren ihracatçılarımızı kutluyorum. Ayrıca eylül ayı rakamlarına baktığımızda yeni pazarlara girişte başarılarımızın gün yüzüne çıkmaya başladığını da ülkeler bazındaki artışla görüyoruz ” dedi.

MİKTAR BAZINDA EN ÇOK İHRACAT YAPILAN İKİNCİ AY

2017 yılının eylül ayında  8,5 milyon ton olan ihracat miktarı, bu yılın aynı döneminde yüzde 30 artışla 11,2 milyon tona yükseldi. Bu eylül ayı şimdiye kadar miktar bazında en çok ihracat gerçekleştirilen ikinci ay oldu.

EN FAZLA İHRACAT OTOMOTİVDE

Eylül ayında en fazla ihracatı yine otomotiv sektörü yaptı. Sektörün eylül ayı ihracatı, 2,6 milyar dolar olurken, otomotiv sektörünün ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,3 arttı. Otomotiv sektörünü, 1,5 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1,4 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri takip etti. Eylül ayında en fazla ihracat artışı yaşayan sektörler ise yüzde 95 ile Çelik; yüzde 65 ile Kuru Mevye Mamülleri ve yüzde 53 ile Diğer Sanayi Ürünleri Grubu oldu.

 

 
Galibiyete hasret iki takım
 
Erzurum'da 17 sektör öne çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KUDAKA yönetimi Bayburt’ta toplandı
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) 103. Yönetim Kurulu Toplantısı, ...
Ticaret Bakanlığı'ndan Erzurum açıklaması
Ticaret Bakanlığı Erzurum dış ticaret verilerini açıkladı.
DOSİAD Ekonomi bülteni yayımlandı
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Temmuz- Ağustos dönemi  ...
 
Büyükşehir'den çiftçinin elini güçlendiren yatırımlar
"Erzurum Türkiye’nin et ihracatında üs ve zirve şehri olacak"
Erzurum'un Kaç Markası Var?
Haberimizde...
İşte Erzurum'un Faydalı Model Sayısı
Mahmut AKDAĞ / DADAŞ gazetesi
 
Erzurum'da kişi başına ne kadar harcama yapıldı?
Mahmut AKDAĞ / Dadaş Gazetesi
Erzurum'da yoksulluk oranı
DADAŞ Gazetesi Özel Haber
İşte Erzurum'da açılan ve kapanan şirket sayısı
Dadaş Gazetesi Özel Haber...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva