Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
4 Mayıs 2023 Perşembe - 03:56

Türk Dünyası Aksakalları buluştu

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üye devletlerinin de katılımıyla “Haydar Aliyev ve Çağdaş Türk Dünyası” başlıklı konferans gerçekleştirildi.

Türk Dünyası Aksakalları buluştu

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üye devletlerinin de katılımıyla “Haydar Aliyev ve Çağdaş Türk Dünyası” başlıklı konferans gerçekleştirildi.
Azerbaycan'ın ulusal lideri merhum Haydar Aliyev'in 100. doğum günü dolayısıyla başkent Bakü'de “Haydar Aliyev ve Çağdaş Türk Dünyası” başlıklı konferans düzenlendi. Konferansa Azerbaycan, Türkiye, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Pakistan ve Gürcistan'dan önde gelen bilim insanları ve siyasi isimler başta olmak üzere Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakan Yardımcısı Firudin Gurbanov, Kazakistan TDT Aksakallar Konseyi Üyesi İkram Adırbek, Kırgızistan TDT Aksakallar Konseyi Üyesi Medethan Şerimkulov ile TDT Aksakal Konseyi KKTC üyesi Tansel Fikri katıldı. Azerbaycan milli marşı ile başlayan konferansta merhum cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in hayatının ve Türk dünyasının çağdaş ilişkilerinin yer aldığı videonun gösterimi yapıldı.
“En büyük arzumuz Türk dili konuşan devletlerle birlikte olmaktır”
Azerbaycan Aksakallar Konseyi Başkanı, milletvekili Eldar Guliyev gazetecilere yaptığı açıklamada, Haydar Aliyev'in 100 doğum yılını Türk devletleri ve dost ülkelerle birlikte kutlamak istediklerini belirterek, “Haydar Aliyev'in en önemli başarılarından biri Türk devletleri ile ilişkileri sağlamlaştırmasıydı. Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan'la ilişkileri geliştirdi. En önemlisi kardeş Türkiye ile ilişkileri geliştirdi. Kardeş Türkiye 90'lı yıllardan önce de bizi destekledi. Hem tahıl alımında problemlerimiz vardı ona yardımcı oldu hem de diğer meselelerde bize yardım etti. Haydar Aliyev'in en büyük arzusu işgal edilmiş topraklarımızın kurtarılmasıydı. İkinci arzusu ise Türk devletleri birliğinin oluşturulması ve Türkçe konuşan ülkelerin birbirine destek olmasıydı. Bizim en büyük arzumuz Türk dili konuşan devletlerle birlikte olmaktır. Bundan sonra her bir kurum, sadece Aksakallar Konseyi değil, diğer kurum ve kuruluşların da birliği kurulacaktır ve Türk halkları birbirinin yanında olacaktır” ifadelerini kullandı.
“Türk Devletleri Teşkilatı içerisinde artık tek millet, iki devlet değil, tek millet, 3 devlet olarak var olmaktadır”
TDT Aksakal Konseyi KKTC üyesi Tansel Fikri ise Azerbaycan'ın "Milli Kıbrıs" davasına her zaman destek olduğunu dile getirdi. Fikri, “Özellikle Türk Devletleri Teşkilatı'nda KKTC bayrağını ve Türkün varlığını şanla, şerefle taşımakta çok yardımcı olan bir ülkedir. Değerli Cumhurbaşkanı Aliyev'in kıymetli şahsında ve büyük devlet adamı Haydar Aliyev'in 100. doğum gününde halkımızın en derin takdir ve şükran duygularını iletmek istiyorum. Öyle inanıyorum ki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yıllardır, on yıllardır verdiğimiz bağımsızlık ve egemenlik mücadelesi 1983 yılında tabi ki barış hareketiyle birlikte aslında bağımsızlığımızı tam olarak kazandık. Aşamalı olarak 83 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bağımsız, egemen bir devlet olarak tarih sahnesinde yerini almıştır. Bu bağımsız ve egemen Türk devleti bir yerde, Türk Devletleri Teşkilatı içerisinde artık tek millet, iki devlet değil, tek millet, 3 devlet olarak var olmaktadır. Öyle ümit ediyorum ki dost ve kardeş Azerbaycan ve diğer Türk devletlerinin de aktif desteğiyle, enerjik desteğiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti egemenliğini, özgürlüğünü ve uluslararası alanda en az Güney Kıbrıs'taki Rum devleti kadar tanınmayı hak kazandığına ve dünya sahnesine Kıbrıs Rum devleti hangi esaslar içerisinde temsil ediliyorsa Kıbrıs Türk devleti de eşit ve aynı statüde, aynı şartlar altında temsil edilmesi lazım. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bayrağı gerek Birleşmiş Milletlerde gerekse İslam ülkeleri devletlerinde gerekse Türk Devletleri Teşkilatı'nda layık olduğu yeri er geç alacaktır. Öyle inanıyorum ki yeni bir sayfa, yeni bir dönem başlamıştır Kuzey Kıbrıs Türk halkı için” ifadelerini kullandı.

 
Özer: '465 bin vatandaşımızı ağırladık'
 
Yanık Engelli Hakları Ulusal Eylem Planını açıkladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özdereli Hafızlardan vefa örneği
Oltu Özdere’de dört yıldır her gerçekleştirilen ‘Vefa Günü Hatmi Şerif Programı’ yapıldı.
Çocuklar hatim duasını şehitlikte yaptı
Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü evlerinde kalan çocuklar, şehitler için hatim okudu.
Son teravih namazında camiler doldu taştı
Erzurumlular Ramazan ayının son teravih namazında camileri doldurdu.
 
Tanfer’den Ramazan Bayramı mesajı
Erzurum Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Tanfer, Ramazan Bayramı nedeniyle ...
1 yılda 21 bin 221 hatim okundu
Erzurum’da 500 yıldır sürdürülen hatim faaliyetine Çevre Eğitim Yardımlaşma ...
Depremzede sanatçıdan "Gönül" sergisi
Kahramanmaraşlı dokuma sanatçısı ve akademisyen Dr. Öğr. Üyesi Cavit Polat, ...
 
Erzurum ekibi Malatya’da incelemede bulundu
Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde depremden zarar gören tarihi yapılar, ...
‘Mescid-i Aksa ilk kıblemizdir, onurumuzdur’
Erzurum’da Cuma namazı sonrası Lala Paşa Camii avlusunda Kudüs’te Mescid-i ...
Erbaş’tan birlik ve dirlik mesajı
Erbaş, din görevlilerine hitaben, “Diyanet İşleri Başkanlığımızın ve Türkiye ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva