Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
BM: 'Gazze’nin yeniden inşası 80 yıl sürebilir'
BM: 'Gazze’nin yeniden inşası 80 yıl sürebilir'
Yılmaz'dan politik netlik vurgusu
Yılmaz'dan politik netlik vurgusu
Göktaş: 'Takip ediyoruz'
Göktaş: 'Takip ediyoruz'
YİK’te Türkiye Yüzyılı gündemi
YİK’te Türkiye Yüzyılı gündemi
Erdoğan: ‘Kucaklayıcı bir anlayışla hareket etmeliyiz’
Erdoğan: ‘Kucaklayıcı bir anlayışla hareket etmeliyiz’
HABERLER>GUNDEM
3 Aralık 2014 Çarşamba - 09:54

Taşeron işçilerine Torba Yasa bilgilendirmesi

Koop-İş Sendikası, yürürlüğe giren Torba Yasası hakkında, taşeron işçilerine Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi’nde bilgilendirme toplantısı yaptı.

Taşeron işçilerine Torba Yasa bilgilendirmesi

Atatürk Üniversitesi Yakutiye araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda, Torba Yasa ile taşeron işçilerinin hakları işçilere anlatıldı. Fazla katılımcının olmadığı toplantıda, sendikalaşmayla yasalarda daha rahat yararlanılabileceği ifade edildi. Koop-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Tarık Toğrul, Sendikalaşmanın anayasal bir hak olduğunu söyledi.

Toğrul, “Günümüzün büyük kısmını iş yerinde geçiriyoruz. Elde ettiğimiz gelirle de geçinmeye çalışıyoruz. Peki, çalışma koşullarından memnun muyuz? Ücretlerimiz yeterlimi? İş güvencemiz var mı? Maalesef çoğumuzun cevabı hayır. İşverenlerin hoş olmayan davranışları var. İşyerlerimizde iş yasası uygulanmıyor. Yetersiz olan haklarımız çiğneniyor. İşten çıkarılma kaygısıyla haklarımızı aramakta zorlanıyoruz. Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahip. 6552 sayılı kanun ile yürürlüğe giren Torba Yasada Taşeron İşçilerimize tanınan bazı haklar maaş ödenmesi garanti altına alınmıştır. İşverenler, taşeron firmalara alt işverenlere iş vermeleri halinde, işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri taşeron firmaların hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü tutulmuştur. Taşeron firma değişse bile işçi aynı işyerinde çalışmaya devam ediyorsa, izin süreleri, işçilerin daha önceki çalışmaları dikkate alınarak hesaplanacaktır. Asıl işveren izinlerin kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmekle yükümlü kılınmıştır. Kıdem Tazminatına İlişkin Düzenlemeler, Kamu kurumlarında taşeron olarak çalışan işçilerin çalıştıkları süre, firmanın değişmesinden bağımsız olarak kıdem tazminatında dikkate alınacak ve kamu kurumu tarafından işçiye ödenecektir.  Aynı taşeron firma tarafından ve aynı iş sözleşmesi çerçevesinde farklı kamu kurum veya kuruluşlarında çalıştırılmış olan işçilerin kıdem tazminatında farklı kamu kurum ve kuruluşuna ait işyerlerinde geçen hizmet sürelerinin toplamı esas alınacak ve kıdem tazminatı çalıştırıldığı son kamu kurum veya kuruluşu tarafından ödenecektir. Taşeron işçiler görevlendirildikleri hizmetler dışında başka görevlerde çalıştırılamayacaktır. Aksi durumlarda idari para cezaları verilecektir. Kamuda süreklilik arz eden işlerin ihalesinin üç yıllık bir süre için yapılacağı düzenlenmektedir. Böylece, taşeron işçilerinin bir yıldan düşük ihaleler nedeniyle İş Kanunundan doğan hak kayıpları önlenmektedir. Kamu kurumlarındaki taşeron firmanın yetki vermesi kaydıyla, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin üyesi bulunduğu kamu işveren sendikalarından birisi tarafından toplu sözleşme yürütülecek, bu durumda ortaya çıkacak fiyat farkı ilgili idare tarafından karşılanacaktır. Koop-İş Sendikası 50 yıllık bir geçmişe sahiptir. Sendikamız Türkiye’nin en büyük Konfederasyonu olan TÜRK-İş’e bağlıdır. Sendikalaşıp Toplu sözleşme istiyorsak KOOP-İş’li olmalıyız. Sonuç olarak, ne bugünümüz istediğimiz gibi ne de geleceğimize güvenle bakabiliyoruz. İşte bu yüzden sendikalı olmaya, birlikte olmaya ihtiyacımız var.” dedi.

 
Tarihi Dernek destek bekliyor
 
‘AK Parti engellilerin yanındadır’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Palandöken’e Polonezköy daveti
Sekmen, Polonyalıları Palandöken'e yatırım yapmaya davet etti.
‘Erzurum farklı bir kış yaşayacak’
Sekmen, “Kız sezonunun Erzurum’a hayırlı olmasını diliyorum. 12 Aralık’ta ...
‘Engelliler sosyal hayata katılmak istiyor’
Girişimci Engelliler Derneği Genel Başkanı Abdurrahim Kocaoğlu, 3 Aralık’ın ...
 
‘Engelli sorunlarına sahip çıkmak toplumsal görev’
Koop-İş Sendikası Erzurum Şube Başkan Tarık Toğrul, 3 Aralık Dünya Engelliler ...
Türk Ocakları'ndan Putin tepkisi
Erzurum Türk Ocakları, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’in bugün ...
Konutzedeler Başbakan’dan yardım istedi
Erzurum’da 100’e yakın konutzede, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yardım ...
 
ASİMDER’den Bayrak kampanyası
Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER), Iğdır ...
Eğitim Bir Sen eyleme gitti
Eğitim Bir Sen Erzurum Şube Başkanı Erkan Ciyavul, “Memurların mali durumları ...
Kadın sorunları için istişare süreci
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sedat Abdulhakimoğulları ve İl Müdür ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva