Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Şimşek tarih verdi
Şimşek tarih verdi
Özhaseki: 'Seçim biter geçim başlar'
Özhaseki: 'Seçim biter geçim başlar'
Destici: 'Devlet gereğini yapar'
Destici: 'Devlet gereğini yapar'
Bahçeli'den milli şuur vurgusu
Bahçeli'den milli şuur vurgusu
Erdoğan: ‘İsrail’le ticarette kapıyı kapattık’
Erdoğan: ‘İsrail’le ticarette kapıyı kapattık’
HABERLER>SAĞLıK & YAŞAM
23 Şubat 2015 Pazartesi - 10:03

Tarım’da tüketici açılımı

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğinde yapılan değişikliklerle alakalı açıklamalarda bulundu.

Tarım’da tüketici açılımı

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğinde yapılan değişikliklerle alakalı açıklamalarda bulundu. Akar, yapılan değişiklikler sonucunda et ürünlerinin işletilmesi ve satılmasına yönelik yapılan değişikliklerde, tüketicinin ön planda tutulduğunu belirtti.Değişiklikler hakkında bilgi veren Akar, “13 Şubat 2015 tarih ve 29266 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren değişikliklere göre; Kavurma Ürün Grubu, Kavurma ve Kıyma Kavurma olarak ikiye ayrılmış, tuz oranı da yüzde 5’den yüzde 3’e düşürülmüştür. Et ürünlerinin üretiminde mekanik olarak ayrılmış etler kullanılamayacak ve dışarıdan ilave olarak et proteini katılamayacaktır. Kanatlı eti ürünlerine deri olarak sadece kanatlı karkası üzerindeki kanatlı derisi katılabilecektir. İçli köfte, çiğ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza gibi yemek, hazır yemek, tabldot yemek ve mezelerin üretiminde kullanılan çiğ et, kıyma, kanatlı kıyma ve et ürünleri de bu tebliğe uygun olacaktır. Perakende işletmelerde kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı et karışımlarının üretimi yapılamayacak, ancak tüketici talebi üzerine bu ürünler anında hazırlanabilecektir. Çiğ kanatlı etleri hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilecek ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulabilecektir. Ancak tüketici talebi doğrultusunda satın alınan ürünün parçalanmasına müsaade edilebilecektir. Çiğ kırmızı etler ise; asgari hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak satışa sunulabilir. Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmeler son tüketiciye dökme olarak çiğ et ve çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımları satışı yapamayacaktır. Perakende işletmelerde ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretimi yasaklanmıştır. Ürün etiketlerinde marka dâhil olmak üzere ‘%100’, ‘%100 Dana eti’ ya da ‘%100 göğüs eti’ gibi ifadeler/logolar kullanılamayacaktır. Söz konusu değişiklikler kademeli olarak 13 Mart 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. Bu değişiklerle vatandaşımızın et ve et ürünlerine daha sağlıklı olarak erişimi sağlanacak olup yapılacak denetimlerde tebliğe aykırı hareket ettiği tespit edilen gıda üretim toplu tüketim ve satış yerleri hakkında 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu uyarınca idari yaptırımlar uygulanacaktır.” dedi.
KASAPLAR TEPKİ GÖSTERDİ
Bu yönetmeliğin bu şekilde değişmesi ile küçük esnaf kasapların yok olmasına sebep olacağını ifade eden Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder, “Yeni çıkan yasa ya göre, hükümetin tutumu çok yanlış. 4 tane fabrikatör sucukçu, hükümete baskı yapıyor, kasap ‘köfte yapamaz’ diyor. Asıl meslek sahibi kasaptır, köfteyi yapacak olan. Sucuğunu da yapar. Şimdi vatandaştan tercihler geldi, kasapların sucuğu tutuldu. Büyük sucuk şirket sahipleri, sucuğu satamadığı zaman ne olacak derseniz, hükümete baskılar yapacak. Haliyle bu küçük kasap esnafını öldürecektir. Madem öyle bir şey yapıyorsunuz her mesleği kendi dağına bıraksınlar. Bu ne demektir? O zaman markete de eti sattırmayın. Böyle bir şey varsa markette et satmasın. Şimdi benim köfte satmak benim en doğal hakkımdır. Müşteri geldiği zaman 10 kg köfteyi istediğinde saatlerce dükkânda mı bekleyecek. Hazır da olacak ki çıkarsın versin, kıymayı müşteriye kasaplarımız. Hükümet bu yasayı tekrar gözden geçirmesi lazım. Şimdi bu yasayla kasapları öldürüyorlar. Bu yasa düzeltilmeli.” diye tepki gösterdi.

 
Temel: “Erzurum’un İstanbul’da sesi oldum”
 
Sandıklı iniş, Silivrispor yükselişte
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Anne Yazıcıoğlu dualarla uğurlandı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Büyük Birlik Partisi (BBP)'nin merhum kurucu ...
Yazıcı ‘Selam’ın önemini paylaştı
Yakutiye Müftüsü Osman Yazıcı, bu hafta “İman etmenin yolu birbirimizi ...
Halk Sağlığı’ndan, ‘Yaşlılar mutlu yaşam projesi’
‘Yaşlılıkta Mutlu Yaşam Projesi’ kapsamında Müceldili Konağı’nda yaşlılara ...
 
Gör, yaşlıları uyardı
Eczacı Haluk Ziya Gör, “Grip hastalığının devamı olan zatürree hastalığı, ...
Erzurum AFAD Lojistik Merkezi’ne kavuştu
Afet sonrasında gereken çadır, battaniye, yatak ve mutfak setleri konteynerler ...
Orhan’a silahlı saldırı
Aziziye İlçe Belediye Başkanı Cevdet Orhan, makamında uğradığı silahlı saldırı sonucu yaralandı.
 
Doğu donuyor
Sibirya soğuklarının etkili olduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nde gece en düşük ...
Bu kez gazeteciler yarışacak
Türkiye’den ve Dünya’dan birçok kayak severi ağırlayan Renaıssance Polat ...
İŞKUR dua aldı
İŞKUR’un düzenlediği ‘Engellilere yönelik Çağrı Merkezi Elemanı Mesleğinde ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva